www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Lazdonas Piensaimnieks | |
No kurienes rodas piens ? No pienotavas ! No pienotavas ! Protams var pasmiet par šo apgalvojumu un rādīt brūnaļu ganāmpulkus, bet ... |
|
pagrūši ir pilsētbērnam turēt govi
uz 5tā stāva balkona ... Lauku radus, kas uzņemtos ragulopa turēšanu savās "pierīgas vasarnīcās", arī reti kuram izdodas atrast ... Ta kas ta atliek ? Aut kājas un doties uz tuvējo bodi pēc pienapakas un veikalā redzam ko ? garu garo milzu pienu rindu ar visdažnedažāko piena ražotāju pakām, pudelēm, iepakojumiem. Protamistiski, katrs ražotājs "pie pupa sitot" apgalvos, ka šamējā produkcija ir vislabākā. Savukārt man, kā pircējam, uz piena iegādi ir divi likumi pie kā pieturos : 1. piena produktiem ir jābūt īsam derīguma termiņam - nu neticu es, ka piens var mēnešiem uzglabāties 2. pienam atstātam glāzē ir jāsarūgst par dabīgu rūgušpienu nevis jāpaliek par smirdošu suslu. |
|
Tā nu "mēģinājumu un
aplauzienu" ceļā esmu nonācis pie savas "pirkuma izvēles", pie
kā cenšos arī bodes plauktus apskatot pieturēties, ja ir jāpērk
piens, sviests vai krējums, tad mana roka sniedzas pēc Lazdonas
Piensaimnieka produkcijas. Kā gadījies kā ne - sanāca būt Madonā un pie reizes nolēmu paviesoties Lazdonas pienotavā ... |
|
Lazdonas pienotava ir viena no vecākajām Latvijā
un nepārtraukti darbojas jau no 1920tajiem. Gan paši savāc pienu
no zemniekiem, gan pārstrādā, gan realizē un - kas ir pats
galvenais - AS Lazdonas piensaimnieka akcionāri ir vietējie
letiņi. Nevis 100+1nu reizi pārpirkts un nu HVZ kādai aizrobežu
žurkai piederošs kantoris. Lazdonas pienotavā strādā ap 80 darbiniekiem, kas priekš vietējiem Madonas mērogiem ir ārkārtīgi daudz un "grozi kā gribi" vismaz 80mit ģimenēs ir stabili ienākumi. Pienotavas plašumus izrāda saimniece Helēna, kas te ir nostrādājusi jau 45 gadus, tā teikt "zin drēbi". |
|
Viss sākas ar piena savākšanu. Pienotavai ir savs autotransporta parks un piena vedēji apbraukā apmēram 114mit vietējās zemnieku saimniecības savācot ik dienas izslaukto pienu, kopā kaučkur 50 tonnas. Lai arī 114mit saimniecību skan daudz, bet pienotavas resursi neesot noslogoti un jauda atļaujot augt vēl. |
|
Savāktais piens nosāk milzīgās, spīzdīgās cisternās no kurām arī sākas piena pārstrādes ceļš. | |
Visa pienotavas iekšiene ir pārpilna ar cauruļu tīklu pa kurām tiek pārsūknēts piens ... | |
Piens sadalās pa tvertnēm, kur tiek attiecīgi
apstrādāts, vai tas trenāks, vai liesāks, vai taps kefīrs, vai
skābais krējums, vai saldais, vai "ko nu vajag" ... Šī nu ir tā vieta kur "parastajam mirstīgajam tas naf jāzin" kādu spanni ar kādām baktērijām/ieraugiem tur šaun klāt lai tas piens pārvērstos par rjaženku, kefīru un visu ko nu vien ražo ... |
|
Citās tvertnēs piens tiek sildīts, lai iegūtu īpašo karsēto pienu ar karameles saldumu. | |
No lielajiem kubuliem produkts aiziet pa taisno
uz atbilstošajiem fasēšanas aparātiem ... mazajām krējuma burciņām ... |
|
vai rjaženkas trauciņiem | |
vai piena pakām ... | |
Safasētā produkcija nonāk uzglabāšanas telpās ... | |
Kefīra kalni vēsumā ... | |
Atseviškā telpā tiek gatavoti vietējie saldie labumi ... | |
biezpiena tortes un citi deserti ... | |
Tālākais produkcijas ceļš iet gan uz lielajām veikalu ķēdēm, gan vietējiem "firmas veikaliņiem" ... | |
Tāda nu neliela foto eksursija sanāca ... Lazdonas produktu klāsts ir gana plašs : gan parasts piens, krējums, kefīrs gan karsētais piens gan rjaženka gan īpašie produkti diabētiķiem gan sieru izvēle gan klasiskais "bērnības laiku" saldais sieriņš ar rozīnēm gan modē nākušais gī kausētais sviests daudzi no šiem produktiem ir zem "zaļās karotītes" zīmes, karoč izvēlēties ir no kā ... Šī nu ir tā reize, kad labāk pērkam vietējo ražojumu nevis skrienam pēc lētuma ... |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |