www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Makaronu zupa | |
Ir brīži, kad gribas uzēst ko vienkāršu, vieglu bez nekādas aizjūru ekzotikas. Kamdēļ gan nepagatavot visparastāko makaronu zupu, ar vieglu vistas buljonu tik vien cik makaronus specifikai gatavosim paši ... laiku šī zupiņa prasīs kādas divas-divarpus stundas. Ķeramies klāt ... |
|
vajadzīgs 1. maziņš vistāns - buljona pamatam 2. glāze miltu - makaroniem 3. pāris pautu - stingrībai 4. sīpols, burkāns, selerijas sakne - garšai 5. sviests - cepināšanai 6. lociņi, pētersīlis - zaļbarībai pipari, smaržīgie pipari, jūras sāls ko klāt piešaut Uzreiz piebilde - vistu labāk ņemt veselu, tas dos lielāku gaļas gabalu dažādību ... Sadalam vistu kādos 4ros gabalos, ūdeni pāri un uguni apakšā ... |
|
Kad ūdens uzvāras - nosmeļam visas putas nost ... | |
Liekam vistai klāt nomizotu sīpolu, burkānu un kārtīgu gabalu selerijas saknes ... pieberam piparus, smaržīgos piparus, samazinām uguni uz mazliet-mazliet burbuļo, vāku necieši pāri un lai viss virst stundas divas ... |
|
Kamēr vāras buljons gatavojam makaronus ... izberam uz galda glāzi, tas ir apmēram 200-250 gramus, ar miltiem iesitam tajos divas olas pieberam šķipsnu sāls un atiet mīcīšanas darbi ... |
|
pirmās minūtes mīkla būs pretīga līpoša pļecka ... bet mīcam, mīcam, mīcam |
|
un nepaies ne minūtes desmit smaga darba, kā mīkla sāks iegūt plastilīna veida konsistenci ja nav notrāpīta pareiza proporcija un mīkla negrib zaudēt lipīgumu, pieberam šķipsnu miltu un mīcam tālāk pamīcam vēl, patriecam pāris reizes pret galdu un liekam malā, lai pastāv kādu stundu "ievilkties" ... |
|
kad stunda pagājusi izrulējam mīklu nelielā pļeckā ... ar nazi nogriežam mīklas strēmeli un rūpīgi, stingri cik spēka, izrullējam mīklu plānplānā garā lapā |
|
mīklas lapām ir jābūt izrullētām burtiski "lai cauri spīd" izliekam tās vienmērīgi uz virtuves galda nedaudz apberam ar miltiem "lai nelīp" un ļaujam stundu pakalst |
|
kad mīklas plāksnes sakalstot sāk dzeltēt un paliek štengrākas ... rulējam tās ciešos, stingros rullīšos |
|
ar asu nazi sagriežam mīklas rullīšus plānās ripiņās makaroni zupai ir gatavi |
|
tikmēr arī vistas buljons ir gatavs velkam laukā vistu un nedaudz atdzesējot atkaulojam... burkānu sīpolu, seleriju izmetam - tie savu garšu buljonam jau ir atdevuši ... |
|
šī zupa ir plānota kā maksimāli vienkārša - tikai vistas buljons, gaļa un makaroni bet ir tāda lieta, ka gatavot zupānu vajag atbilstoši ēdāju skaitam, jo rullīšveida makaronus par ilgu pārvārot buljonā tie izpinas pļeckās ... tamdēļ, ja ēdāju vienā piegājienā ir nedaudz, tad galaēdienu labāk gatavojam atsevišķā "divu porciju" katliņā Šeku ir .... kreptīgs buljons, atkaulota vistas gaļa, makaroni un nelielā "divēdāju" grāpītī jau karsējas pikucis sviesta ... |
|
uzkarsušā sviestā iemetam vistas gaļu un ļaujam tai burtiski pāris minūtes pacepināties - tas atvērs aromu ... |
|
lejam apcepinātajai gaļai pāri piecus/sešus kausiņus buljona ... |
|
pieberam saujiņu ar makaroniem un kādu zaļbarību... ļaujam visam pavirt minūtes piecas "līdz makaroni mīksti", pielabojam sāli, piparus ... |
|
pa fikso lejam zupānu šķīvjos - pārkaisam vēl zaļbarību ... | |
paštaisītu makaronu zupiņa, viegla un aromātiska ņammma ... | |
Vistu paēdis Bonga grib gulēēēēēēēt ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |