www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem | |
Maltās gaļas mērce ... kas var būt vienkāršāks, ne ? malto gaļu ar sīpoliem uz pannas, klāt krējumu, pāris karotes miltu, ūdens šķidrībai - gatavs ! un tā ar' ļauži šo mērci taisa ... Bet pietiek vienu reizi pagaršot virtuves lietas zinoša cilvēka margojumu, kā pēkšņi nāk "Universuma atklāsme", ka līdz šim ir ēsts tikai lētas stacijas virtuves strebjamais ... Maltās gaļas mērce - vienkārša, bet to ir jāmāk pareizi pagatavot, lai uz šķīvja taptu pasniegta īstena "garšu pučīte" Gaļas mērce esot ļoti izplatīta jūrnieku vidū, kad kuģa kokam ir ierobežoti pārtikas resursi un no esošā ir jārada meistardarbs, tad nu arī viss tiek "noslīpēts līdz ideālam". Sen senos laikos, viens vecss "jūŗjas vilks" padalījās šīs receptūras smalkumos ... |
|
Sastāvdaļas diviem
ēdājiem pa divi lāgi: 1. cūča maltā gaļa - grami 250-300mts 2. liellopa maltā gaļa - arī grami 250-300 3. četri/pieci sīpoli 4. kartupeļi pamatmasai 5. skābs krējums 200g 6. milti - divas ēdamkarotes ar kaudzi 7. grami 75 sviesta No garšvielām pats minimums : sāls, rupji stampāti melnie pipari, smaržīgie pipari, laurulapa un muskatrieksts Zaļbarība ko pārkaisīt pa virsu - vai dilles, vai kas nu kuram patīk, šoreiz trāpījās kaltētu zaļumu izlase iz Grieķijas ... |
|
Ar ko tad šī recepte atšķiras no "ikdienas mērcītes" ? Visas sastāvdaļas ir tieši tādas pašas, gatavojas arī "paralēli kartupeļiem" un papildus laiku neprasa ... Kur, kur ir tā fiška ? Abet fiška slēpjas pagatavošanas secībā, kad katra mērces sastāvdaļa tiek sagatavota atsevišķi : jo atsevišķi cepjot sīpolus tos var "apzeltināt" - nevis izšķaidīt pļeckā, jo atsevišķi izsautējot un apcepjot malto gaļu tā iegūst stingru konsistenci - nevis paliek mīksta pļura, jo atsevišķi mērces masu gatavojot var apgrauzdēt sviestā miltus "atverot" to garšu - nevis cietus bezjēgas kunkuļus. Visupirms pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic maltās gaļas kvalitātes pārbaudi. |
|
Kartupeļus vāram ar visu mizu - tā garšīgāki sanāk Sākam berzšanu, lai miza būtu no drazām tīra, jo tupeņu ūdeni izmantos mērcei smilšu skrapstoņa gar zobiem nav vēlama ... |
|
Kartupeļus katlā, ūdeni pa virsu, smaržīgos piparus, sāli, laurulapu klāt un uguni apakšā ... | |
Kad ūdens uzvāras samazinam karstumu tā lai
viegli burbuļo un vāku "necieši virsū" vārīšanas ilgums visnotaļ karājas no kartupeļu lieluma kā tāda - parasti 40-60 min "kamēr dakšiņa viegli duras iekšā" |
|
Paralēli kartupeļu vārīšanai gatavojam mērci nolobam un sagriežam sīpolu nelielos kvadrātiņos ... |
|
sīpolus pannā un sviesta pikuci klāt ... |
|
nepārtraukti maisot, ka nepiedeg, apcepjam sīpolus līdz zeltainībai ... | |
liekam sīpolus maliņā tieši šādi kraukšķīgi sīpoli būs tie kas piedos mērcei "kumosa smeķi" |
|
Nākamajam cepienam liekam pannā gaļu - taukvielas nav īpaši vajadzīgas, jo cūkgaļa ir gana trekna | |
maisam un apcepjam līdz pelēkumam ... | |
tagad fiška ... lai nezaudētu ne kripatas kartupeļu smeķa izmantojam virumu mērces turpmākā pagatavošanā |
|
lejam divus kartupeļu viruma kausus pāri gaļai ... | |
pannai vāku virsū un lai uz nelielas uguns sautējas viss minūtes 20mit | |
Kad pirmais sautējuma ūdens ir noviris, ņemam dakšiņu un rūpīgi izspaidam malto gaļu tā lai nepaliek neviena saķepuša kunkuļa |
|
Atkal divus kausus klāt un lai sautējas kamēr ūdens novirst | |
Noķeram mirkli kad kartupeļu ūdens gaļas sautējumā ir noviris ... maisam un nedaudz "piecepinam" gaļu, ta lai tā iegūst stingru un apceptu gaļas graudu konsistenci |
|
beram gaļu maliņā ... |
|
Nākamais solis - mērces masa izkausējam pannā 50mit gramus sviesta... |
|
beram klāt divas ēdamkarotes miltu ... | |
rūpīgi visu izmaisam līdz milti vienmērīgi integrējas sviestā ... | |
pacepinam minūtes trejas miltus sviestā un speram klāt 200 gramus krējuma | |
maisam, maisam, maisam līdz iegūstam kartupeļu biezenim līdzīgu masu |
|
lejam pa kausiņam klāt kartupeļu virumu ... vislaik maisam |
|
kamēr masa ir krējuma konsistencē ... | |
gaļu klāt ... | |
un iemaisam apceptos sīpolus ... | |
tagad lejot klāt kartupeļu virumu pieregulējam mērces gala
šķidrumainību ... vienam patīk šķidrāka, otram štengrāka - te katram savs ... |
|
notjūnējam visu ar sāli, melnajiem pipariem un kā gala akordu pierīvējam nedaudz muskatrieksta ... | |
lobam kartupeļus ... | |
Kartupeļus un mērci uz šķīvja - apberam ar kādu zaļumu | |
Aromātiska, sīpolkraukšķīga un gaļas graudu pārpilna mērce ! | |
Atkal visu gaļu sacūkoji ? Gaļu ir jēlu jāēd, jēlu - ibio... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |