www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Maltās gaļas mērce ...

kas var būt vienkāršāks, ne ?
malto gaļu ar sīpoliem uz pannas, klāt krējumu, pāris karotes miltu, ūdens šķidrībai - gatavs !
un tā ar' ļauži šo mērci taisa ...

Bet pietiek vienu reizi pagaršot virtuves lietas zinoša cilvēka margojumu, kā pēkšņi nāk "Universuma atklāsme",
ka līdz šim ir ēsts tikai lētas stacijas virtuves strebjamais ...

Maltās gaļas mērce - vienkārša, bet to ir jāmāk pareizi pagatavot, lai uz šķīvja taptu pasniegta īstena "garšu pučīte"

Gaļas mērce esot ļoti izplatīta jūrnieku vidū, kad kuģa kokam ir ierobežoti pārtikas resursi un no esošā ir jārada meistardarbs, tad nu arī viss tiek "noslīpēts līdz ideālam".
Sen senos laikos, viens vecss "jūŗjas vilks" padalījās šīs receptūras smalkumos ...  
  
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Akcija
 
Sastāvdaļas diviem ēdājiem pa divi lāgi:

1. cūča maltā gaļa - grami 250-300mts
2. liellopa maltā gaļa - arī grami 250-300
3. četri/pieci sīpoli
4. kartupeļi pamatmasai
5. skābs krējums 200g
6. milti - divas ēdamkarotes ar kaudzi
7. grami 75 sviesta

No garšvielām pats minimums : sāls, rupji stampāti melnie pipari, smaržīgie pipari, laurulapa un muskatrieksts

Zaļbarība ko pārkaisīt pa virsu - vai dilles, vai kas nu kuram patīk, šoreiz trāpījās kaltētu zaļumu izlase iz Grieķijas ...

Ar ko tad šī recepte atšķiras no "ikdienas mērcītes" ?
Visas sastāvdaļas ir tieši tādas pašas, gatavojas arī "paralēli kartupeļiem" un papildus laiku neprasa ...

Kur, kur ir tā fiška ?
Abet fiška slēpjas pagatavošanas secībā, kad katra mērces sastāvdaļa tiek sagatavota atsevišķi :
jo atsevišķi cepjot sīpolus tos var "apzeltināt" - nevis izšķaidīt pļeckā,
jo atsevišķi izsautējot un apcepjot malto gaļu tā iegūst stingru konsistenci - nevis paliek mīksta pļura,
jo atsevišķi mērces masu gatavojot var apgrauzdēt sviestā miltus "atverot" to garšu - nevis cietus bezjēgas kunkuļus.

Visupirms pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic maltās gaļas kvalitātes pārbaudi.
  
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
  
Kartupeļus vāram ar visu mizu - tā garšīgāki sanāk

Sākam berzšanu, lai miza būtu no drazām tīra, jo tupeņu ūdeni izmantos mērcei
smilšu skrapstoņa gar zobiem nav vēlama ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Kartupeļus katlā, ūdeni pa virsu, smaržīgos piparus, sāli, laurulapu klāt un uguni apakšā ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Kad ūdens uzvāras samazinam karstumu tā lai viegli burbuļo un vāku "necieši virsū"

vārīšanas ilgums visnotaļ karājas no kartupeļu lieluma kā tāda - parasti 40-60 min
"kamēr dakšiņa viegli duras iekšā"
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Paralēli kartupeļu vārīšanai gatavojam mērci

nolobam un sagriežam sīpolu nelielos kvadrātiņos ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
sīpolus pannā un sviesta pikuci klāt ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
nepārtraukti maisot, ka nepiedeg, apcepjam sīpolus līdz zeltainībai ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
liekam sīpolus maliņā

tieši šādi kraukšķīgi sīpoli būs tie kas piedos mērcei "kumosa smeķi"
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Nākamajam cepienam liekam pannā gaļu - taukvielas nav īpaši vajadzīgas, jo cūkgaļa ir gana trekna
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
maisam un apcepjam līdz pelēkumam ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
tagad fiška ...

lai nezaudētu ne kripatas kartupeļu smeķa izmantojam virumu mērces turpmākā pagatavošanā
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
  
lejam divus kartupeļu viruma kausus pāri gaļai ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
pannai vāku virsū un lai uz nelielas uguns sautējas viss minūtes 20mit
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Kad pirmais sautējuma ūdens ir noviris,
ņemam dakšiņu un rūpīgi izspaidam malto gaļu tā lai nepaliek neviena saķepuša kunkuļa
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Atkal divus kausus klāt un lai sautējas kamēr ūdens novirst
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Noķeram mirkli kad kartupeļu ūdens gaļas sautējumā ir noviris ...

maisam un nedaudz "piecepinam" gaļu, ta lai tā iegūst stingru un apceptu gaļas graudu konsistenci
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
beram gaļu maliņā ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Nākamais solis - mērces masa

izkausējam pannā 50mit gramus sviesta...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
beram klāt divas ēdamkarotes miltu ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
rūpīgi visu izmaisam līdz milti vienmērīgi integrējas sviestā ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
pacepinam minūtes trejas miltus sviestā un speram klāt 200 gramus krējuma
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
maisam, maisam, maisam

līdz iegūstam kartupeļu biezenim līdzīgu masu
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
lejam pa kausiņam klāt kartupeļu virumu ...

vislaik maisam
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
kamēr masa ir krējuma konsistencē ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
gaļu klāt ...
  
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
un iemaisam apceptos sīpolus ...
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
tagad lejot klāt kartupeļu virumu pieregulējam mērces gala šķidrumainību ...

vienam patīk šķidrāka, otram štengrāka - te katram savs ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
notjūnējam visu ar sāli, melnajiem pipariem un kā gala akordu pierīvējam nedaudz muskatrieksta ...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
lobam kartupeļus ... 
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Kartupeļus un mērci uz šķīvja - apberam ar kādu zaļumu
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
Aromātiska, sīpolkraukšķīga un gaļas graudu pārpilna mērce !
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
 
 
Atkal visu gaļu sacūkoji ? Gaļu ir jēlu jāēd, jēlu - ibio...
 
Maltās gaļas mērce ar kartupeļiem
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv