www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Manti | |
Ir dienas kad iekož radošā blakc pakaļā un tā vien gribas ko uzmeistarot. Viena no ķēpīgām un reti taisītām lietām ir manti. Manti - mīklas turziņas ar gaļas pildījumu sutinātas ūdens tvaikos. Šis ēdiens nāk no vidusāzijas puses un klasiski gatavojas ar jēra gaļu, bet cūkas gaļai arī nav ne vainas. Ēdiens pats par sevi nav sarežģīts, bet tas čakars ar mīklas mīcīšanu, gaļas griezšanu un mantu lipināšanu prasa pamatīgu laiku. Galvenā mantu fiška ir to sutināšana ūdens tvaikos, kad pildījums sautējas pats savā sulā saglabājot visu smeķi. Pie kam manti nav nekādi pelmeņi, te gaļa der tikai un vienīgi sagriezta ar nazi - nekādu gaļasmašīnu !!! Kā arī ir nepieciešama uzparikte lai mantus sutinātu tvaikā, ir iepērkami speciāli mantu tvaicējamie katli, bet, ja rokas neaug no pakaļas, tad šādu tvaicētavu var uzmeistarot no visa kas pa rokai patrāpas. Ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
Diviem desmitiem mantu vajadzīgs 1. jēra gaļa "ar taukumiņu" ap 250g - pamatam 2. glāze miltu - mīklai 3. 200 gramu sīpolu - garšai 4. kādi 150 grami ķirbja - saldumam 5. viena ola - mīklas stingrumam svaigi stampāti melnie pipari, romas ķimenes, sāls un dille ko klāt piešaut Pirmā lieta ko daram - meistarojam tvaicējamo katlu. Doma ir izveidot katlam pa vidu "otro dibenu" uz kura sutināsies manti ūdens tvaikos kas nāks no apakšas. Man ideāli saderēja kopā lielais 5l zupas katls, trejas pastētes burkas uz kurām balstās otrā dibena plātne, kas ir aizlienēta no kūku formas. |
|
Kamdēļ trejas burkas nevis viena pa vidu ? - a deļ stabilitātes, lai nekas nesagāztos ... Pielejam kādus 1.5l ūdens gan katlā gan burkās tā, lai burku gali būtu kādus santimetrus 2-3 aukstāki, lai verdošie ūdens burbuļi "neuzkāptu" uz otrā dibena. |
|
|
|
Liekam virs burkām otro dibenu - pie kam būtiski ir lai šis
"rimbulis" būtu nedaudz mazāks par grāpja diametru tā lai pa malām
tvaiks varētu brīvi "ceļot" ... Kā arī šim dibenam ir jābūt plakanam, lai uz tā nesakrātos lieks ūdens ... Tvaicējamais katls gatavs ! |
|
|
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra gaļas pārbaudi ... | |
|
|
Ņemam asu nazi un atiet darbs ... griežam gaļu smalkos, smalkos, smalkos gabaliņos nekādas gaļasmašīnas tikai un vienīgi griezšana ar nazi !!! Ja gaļā gadās kauls - to rūpīgi izgriežam Gaļa ir ļoti vēlama "ar taukumu" - taukums dos papildus sulīgumu. |
|
|
|
tā pat smalki sagriežam sīpolus un ķirbi ... | |
|
|
apmēram vienādās daļās gaļa, sīpols, ķirbis sāli, stampātus melnos piparus un romas ķimenes klāt ... |
|
|
|
rūpīgi samaisam mantu pildījuma masu un liekam maliņā "ievilkties"... te knifs - lai masa vieglāk maisītos pielejam kādas trejas ēdamkarotes auksta ūdens |
|
|
|
sākam mīklas ķēpas darbus bļodā iesitam vienu olu un ielejam pusglāzi auksta ūdens |
|
|
|
beram pa karotei miltu klāt vislaik rūpīgi visu maisot ... |
|
|
|
pievienojam miltus līdz mīklas masa paliek stingra ... | |
|
|
sākam mīcīt mīklu ar rokām uz galda ... ja mīkla ir pārlieku "pļeckaina" un vislaik līp pie rokām pieberam vēl pa karotei miltu mīcam, mīcam, mīcam |
|
|
|
galu galā ir jāpanāk mīklas bumbulis plastalīna mīkstumā Ļaujam mīklai minūtes 15mit atpūsties ... |
|
|
|
atiet ruļļa darbi ... noplēšam no mīklas pikuča nelielu bumbuli un ar mīklas rulli izrullējam mīklu plān-plānā kārtiņā sameklējam kaučkādu apaļu trauku mīklas rimbuļa "izkniebšanai" lielums visnotaļ no katra paša karājas, cik nu lielus mantus gribam taisīt ... |
|
|
|
Par mantu aizlipināšanas formu stingru noteikumu nav, lipinam mantus kādā veidā vien gribam - galvenais, lai to forma būtu "turziņas veidā" un mīkla spētu noturēt pildījuma sulu sevī ... liekam mīklas rimbulī pa vidu pildījuma masu ... |
|
|
|
Aizlipinam divas pretējās malas ... |
|
|
|
aizlipinam galus "H" veida formā | |
|
|
salipinam pa pārim "H" stūrīšus izveidojot tādu pisiņveida turziņas auKšiņu ... | |
|
|
ieziežam tvaicējamo plāti ar eļļu - tas drošībai lai manti nepielīp ... | |
|
|
kārtojam mantus tvaicēšanai - atstājam starp tiem spraugas, jo manti tvaicējoties "piebriedīs" |
|
|
|
uguni apakšā lai ūdens vislaik kārtīgi vāras Vāku virsū un nevirinam lai manti tvaikā sutinās minūtes 45cas ... |
|
|
|
Pēc 45cām minūtēm ... manti ir pufīgi piebrieduši un kas par arõmu .... | |
|
|
mantus uz šķīvja un apberam ar dillīti ... | |
Skatam mantu "šķērsgriezumā" ... mīksta gaļa ķirbja un sīpola sautējumā Visa sula, viss aroms ir saglabājies mantā ... mmmm īsta manta ... |
|
slaidais astainis atpūšas pēc jēra gaļas ēšanas ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |