www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Manti
 
Ir dienas kad iekož radošā blakc pakaļā un tā vien gribas ko uzmeistarot.

Viena no ķēpīgām un reti taisītām lietām ir manti.
Manti - mīklas turziņas ar gaļas pildījumu sutinātas ūdens tvaikos. Šis ēdiens nāk no vidusāzijas puses un klasiski gatavojas ar jēra gaļu, bet cūkas gaļai arī nav ne vainas. Ēdiens pats par sevi nav sarežģīts, bet tas čakars ar mīklas mīcīšanu, gaļas griezšanu un mantu lipināšanu prasa pamatīgu laiku.

Galvenā mantu fiška ir to sutināšana ūdens tvaikos, kad pildījums sautējas pats savā sulā saglabājot visu smeķi.
Pie kam manti nav nekādi pelmeņi, te gaļa der tikai un vienīgi sagriezta ar nazi - nekādu gaļasmašīnu !!!
Kā arī ir nepieciešama uzparikte lai mantus sutinātu tvaikā, ir iepērkami speciāli mantu tvaicējamie katli, bet, ja rokas neaug no pakaļas, tad šādu tvaicētavu var uzmeistarot no visa kas pa rokai patrāpas. 

Ķeramies klāt ...
 
Manti
 
Akcija
 
Diviem desmitiem mantu vajadzīgs
1. jēra gaļa "ar taukumiņu" ap 250g - pamatam
2. glāze miltu  - mīklai
3. 200 gramu sīpolu - garšai
4. kādi 150 grami ķirbja - saldumam
5. viena ola - mīklas stingrumam
svaigi stampāti melnie pipari, romas ķimenes, sāls un dille ko klāt piešaut

Pirmā lieta ko daram - meistarojam tvaicējamo katlu.
Doma ir izveidot katlam pa vidu "otro dibenu" uz kura sutināsies manti ūdens tvaikos kas nāks no apakšas.

Man ideāli saderēja kopā lielais 5l zupas katls, trejas pastētes burkas uz kurām balstās otrā dibena plātne, kas ir aizlienēta no kūku formas.
Kamdēļ trejas burkas nevis viena pa vidu ? - a deļ stabilitātes, lai nekas nesagāztos ...
Pielejam kādus 1.5l ūdens gan katlā gan burkās tā, lai burku gali būtu kādus santimetrus 2-3 aukstāki,  lai verdošie ūdens burbuļi "neuzkāptu" uz otrā dibena.
 
Manti
 
Liekam virs burkām otro dibenu - pie kam būtiski ir lai šis "rimbulis" būtu nedaudz mazāks par grāpja diametru tā lai pa malām tvaiks varētu brīvi "ceļot" ...
Kā arī šim dibenam ir jābūt plakanam, lai uz tā nesakrātos lieks ūdens ...

Tvaicējamais katls gatavs !
 
Manti
 
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic jēra gaļas pārbaudi ...
 
Manti
 
Ņemam asu nazi un atiet darbs ...
griežam gaļu smalkos, smalkos, smalkos gabaliņos
nekādas gaļasmašīnas tikai un vienīgi griezšana ar nazi !!!

Ja gaļā gadās kauls - to rūpīgi izgriežam
Gaļa ir ļoti vēlama "ar taukumu" - taukums dos papildus sulīgumu.
 
Manti
 
tā pat smalki sagriežam sīpolus un ķirbi ...
 
 Manti
 
apmēram vienādās daļās gaļa, sīpols, ķirbis

sāli, stampātus melnos piparus un romas ķimenes klāt ...
 
Manti
 
rūpīgi samaisam mantu pildījuma masu un liekam maliņā "ievilkties"...

te knifs - lai masa vieglāk maisītos pielejam kādas trejas ēdamkarotes auksta ūdens
 
Manti
 
sākam mīklas ķēpas darbus

bļodā iesitam vienu olu un ielejam pusglāzi auksta ūdens
 
Manti
 
beram pa karotei miltu klāt vislaik rūpīgi visu maisot ...
 
Manti
 
pievienojam miltus līdz mīklas masa paliek stingra ...
 
Manti
 
sākam mīcīt mīklu ar rokām uz galda ...

ja mīkla ir pārlieku "pļeckaina" un vislaik līp pie rokām pieberam vēl pa karotei miltu

mīcam, mīcam, mīcam
 
Manti
 
galu galā ir jāpanāk mīklas bumbulis plastalīna mīkstumā

Ļaujam mīklai minūtes 15mit atpūsties ...
 
Manti
 
atiet ruļļa darbi ...

noplēšam no mīklas pikuča nelielu bumbuli un ar mīklas rulli izrullējam mīklu plān-plānā kārtiņā

sameklējam kaučkādu apaļu trauku mīklas rimbuļa "izkniebšanai"
lielums visnotaļ no katra paša karājas, cik nu lielus mantus gribam taisīt ...
 
Manti
 
Par mantu aizlipināšanas formu stingru noteikumu nav,
lipinam mantus kādā veidā vien gribam - galvenais, lai to forma būtu "turziņas veidā" un mīkla spētu noturēt pildījuma sulu sevī ... 

liekam mīklas rimbulī pa vidu pildījuma masu ...
 
Manti
 
Aizlipinam divas pretējās malas ...
 
Manti
 
aizlipinam galus "H" veida formā
 
Manti
 
salipinam pa pārim "H" stūrīšus izveidojot tādu pisiņveida turziņas auKšiņu ...
 
Manti
 
ieziežam tvaicējamo plāti ar eļļu - tas drošībai lai manti nepielīp ...
 
Manti
 
kārtojam mantus tvaicēšanai - atstājam starp tiem spraugas, jo manti tvaicējoties "piebriedīs"
 
Manti
 
uguni apakšā lai ūdens vislaik kārtīgi vāras

Vāku virsū un nevirinam lai manti tvaikā sutinās minūtes 45cas ...
 
Manti
 
Pēc 45cām minūtēm ... manti ir pufīgi piebrieduši un kas par arõmu ....
 
Manti
 
mantus uz šķīvja un apberam ar dillīti ...
  
Manti
 
Skatam mantu "šķērsgriezumā" ... mīksta gaļa ķirbja un sīpola sautējumā
Visa sula, viss aroms ir saglabājies mantā ... mmmm īsta manta ...
 
Manti
 
 
slaidais astainis atpūšas pēc jēra gaļas ēšanas ...
 
Manti
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv