www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Marinēta siļķe
 
Ir lietas virtuvē, kuras ir ļoti atkarājušās no pasaules globalizācijas debīlisma, un nokļuvušas aizmirstībā.

Viena no tām ir siļķu marinādes - ko tik mēs nevaram atrast veikalā ?
i tādu, i šitādu, i vēl tādu stikla burkā un vēl tādu pļastmasas kārbā ... un visas ir garšīgas - jā, jā ...
ir tās "širpotreba" siļķītes garšīgas, par to pat runa neiet - bet vienmēr atrodas brīdis :
"kad kaķim darīt nav ko, tas pautus laiza", jebšu, kad uznāk pašam vēlme ko no siļķes iemarinēt ...

Tamdēļ iemarinēsim šoreiz siļķi paši - kamdēļ ?
A tamdēļ. lai paši garšu radītu, izbaudītu un, kā saka krievi, "just for fun".
Ir tak funis izvilkt burku "otrajā rītā" sakot, ka šis zakusons ir paštaisīts ...

Piekam
marinēt siļķi var visvisādi, bet būtībā mumsim populāras ir divas receptes
viena klasiskā letiņu, kur skābums ar sālīto siļķi un aso sīpolu kopā iet ...
otra svensonu kungu - kur lomu spēlē vīns, skābums un cukura saldums  ...
bet viss sākas no klasiskas sālītas siļķes "iz zvejas laivas mucas"
taisīsim abas receptūras, jo tas ir vienkāŗši un prasti ...

ķeramies lietai klāt - un velkam pakaļu uz tirgu ...
 
Marinēta siļķe
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. trejas sālītas siļķes - pamatam
2. sarkanie sīpoli  - svensonu vijebonam
3. parasti sīpoli - letiņu smeķim
4. sarkans sausvīns - svensonu garšai
5. lauru lapas - marinādei
6. krustnagliņas - marinādes smeķim
7. cukurs - saldumam
8. melnie pipari - asumam
9. etiķa esence - īstenam skābumam
10. ingvera sakne - svensonu garšai (der arī sinepju graudi)

sāli NEVAJG - tas nāks no sālītām siļķēm kā tādām ...

vispirms uztaisam marinādes bāzi "abām garšām" ...
rupjos melnos piparus ...
  
Marinēta siļķe
 
mazliet melnos piparus saspaidam - tā, lai tik smārds atveras

un pieberam klāt krustnagliņas
 
Marinēta siļķe
 
mazā grāpītī saberam sastampātas garšvielas
ielejam ap 400 gramiem ūdens
un piesperam ap 2-3 laurulapām ...
 
Marinēta siļķe
 
sagaidam kad ūdens sāk vārīties ...

un liekam visu marinādes pamatu atdzist ...
 
Marinēta siļķe
 
ķeramies klāt sālītajām siļķēm

visās receptēs baisi "vienkārši" pateikts, ka izķidā un sagriez - skuju mīlīši
tas ir tāds jebons, ka maz neliekas

ņemam siļķes
 
Marinēta siļķe
 
nogriežam nost asti un galvu
 
Marinēta siļķe
 
pārgriežam vēderu un velkam laukā ķeskas ...

kas i ko ? redzam, kā tas notiek patiesībā
 
Marinēta siļķe
 
izķidātajaj siļķei velkam nost ādu ...
 
Marinēta siļķe
 
tā, lai paliek treji siļķu liemenīši ko atasakot, skatam, kas par ķeskām liekām ...

Bonga, protamistiski, pārbauda siļķes kvalitāti 
 
Marinēta siļķe
 
šeitan ir treji siļķu gabali vēl neatasakoti, bet jau ar lērumu ķidām un noņemtu ādu...
 
Marinēta siļķe
 
noplēšam nost vienu filejas gabalu, atstājot asakas un mugurkaulu siļķej

kurš tur teica?, oj cik vienkārsi to sālīto siļķi atasakot ?
 
Marinēta siļķe
 
plēšam gareniski nost palikušo mugurkaulu ar asakām
  
Marinēta siļķe
 
ja paliek kāda lieka asaka, izplēšam ar pirkstiem tā, lai ir galu galā sešas sālītu siļķu filejas ...
 
Marinēta siļķe
 
Sagriežam siļķi 2-3 santmetru lielos gabalos,
lūk, te rodas jau vizuāla "šķirba" starp rūpniecisko un pašmāju marinēto siļķēnu,
jo vienā gadienā ir ideāli gabali - otrā "a kā pagadās"
 
Marinēta siļķe
 
liekam siļķes gabalus bļodiņā nost

sagatavojam divas burciņas - vienu klasiskajai letiņu gaumei, otru svensonu garšai ...
 
Marinēta siļķe
 
Vispirms iemarinēsim letiņu garšas siļķēnu

nomizojam prastus sīpolus
 
Marinēta siļķe
 
ņemam sīpolus, mazo burciņu un siļķes gabalus
 
Marinēta siļķe
 
sastampājam siļķi un sīpolus pamīšus burciņā, bet ne īpaši stingri - tā, lai paliek vieta marinādei
 
Marinēta siļķe
 
No atdzisušā marinādes vārījuma nolejam daļu nost
 
Marinēta siļķe
 
pieberam karoti cukura un divas etiķa ...

tā, lai pašiem ir "asa garša"
 
Marinēta siļķe
 
ņemam mazo letiņu burcēnu un marinādi ...
 
Marinēta siļķe
 
un kārtīgi aplejam visu siļķi līdz burkas malām ar marinādi

letiņu zive ir gatava ...
 
Marinēta siļķe
 
ķeramies klāt svensonu zives garšai

tā atšķiras ar to, ka pamatu sastāda sauss skābulis un daudz cukura

beram vismaz trejas lielas ēdamkarotes ar cukuru un pilnu ēdamkaroti ar etiķa esenci
 
Marinēta siļķe
 
nomizojam divus sarkanos sīpolus un nogriežam ingvera saknes gabalu
 
Marinēta siļķe
 
sīpolus sagariežam lielos ripuļos
sīpolgalvas pamatus metam laukā
nomizojam un sagriežam ingveru
 
Marinēta siļķe
 
metam sīpolus un ingveru marinādē ...
 
Marinēta siļķe
 
lejam klāt sausu sarkanvīnu "tā lai nosedz"
 
Marinēta siļķe
 
un uzsildam visu - tā, lai nāk putas, bet nevāras
Vārīt nevajag nekādā gadienā - tad smeķis pazudīs ...

ņemam grāpi nost, lai viss marinādes virums atdziest
 
Marinēta siļķe
 
siļķe, atdzisusi marināde un sagatavotais trauks
 
Marinēta siļķe
 
liekam siļķi pamīšus ar sīpolripuļiem un visu aplejam ar vīna/cukura/etiķa marinādi
 
Marinēta siļķe
 
Skatam, te ir viss sapildīts traukos ...

liekam ledusskapī uz vismaz divām diennaktīm "lai ievelkas"
 
Marinēta siļķe
 
uz šķīvja !
saldiasa siļķe - kāds kartupelīts un biezpiens klāt ...
 
Marinēta siļķe
 
 
Alelujjjāāāāāā tā ir zivs ...
 
 Marinēta siļķe
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv