www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Marinēta siļķe | |
Ir lietas virtuvē, kuras ir ļoti
atkarājušās no pasaules globalizācijas debīlisma, un nokļuvušas
aizmirstībā. Viena no tām ir siļķu marinādes - ko tik mēs nevaram atrast veikalā ? i tādu, i šitādu, i vēl tādu stikla burkā un vēl tādu pļastmasas kārbā ... un visas ir garšīgas - jā, jā ... ir tās "širpotreba" siļķītes garšīgas, par to pat runa neiet - bet vienmēr atrodas brīdis : "kad kaķim darīt nav ko, tas pautus laiza", jebšu, kad uznāk pašam vēlme ko no siļķes iemarinēt ... Tamdēļ iemarinēsim šoreiz siļķi paši - kamdēļ ? A tamdēļ. lai paši garšu radītu, izbaudītu un, kā saka krievi, "just for fun". Ir tak funis izvilkt burku "otrajā rītā" sakot, ka šis zakusons ir paštaisīts ... Piekam marinēt siļķi var visvisādi, bet būtībā mumsim populāras ir divas receptes viena klasiskā letiņu, kur skābums ar sālīto siļķi un aso sīpolu kopā iet ... otra svensonu kungu - kur lomu spēlē vīns, skābums un cukura saldums ... bet viss sākas no klasiskas sālītas siļķes "iz zvejas laivas mucas" taisīsim abas receptūras, jo tas ir vienkāŗši un prasti ... ķeramies lietai klāt - un velkam pakaļu uz tirgu ... |
|
|
|
|
|
Sastāvdaļas: 1. trejas sālītas siļķes - pamatam 2. sarkanie sīpoli - svensonu vijebonam 3. parasti sīpoli - letiņu smeķim 4. sarkans sausvīns - svensonu garšai 5. lauru lapas - marinādei 6. krustnagliņas - marinādes smeķim 7. cukurs - saldumam 8. melnie pipari - asumam 9. etiķa esence - īstenam skābumam 10. ingvera sakne - svensonu garšai (der arī sinepju graudi) sāli NEVAJG - tas nāks no sālītām siļķēm kā tādām ... vispirms uztaisam marinādes bāzi "abām garšām" ... rupjos melnos piparus ... |
|
|
|
mazliet melnos piparus saspaidam - tā, lai tik smārds
atveras un pieberam klāt krustnagliņas |
|
|
|
mazā grāpītī saberam sastampātas garšvielas ielejam ap 400 gramiem ūdens un piesperam ap 2-3 laurulapām ... |
|
|
|
sagaidam kad ūdens sāk vārīties
... un liekam visu marinādes pamatu atdzist ... |
|
|
|
ķeramies klāt sālītajām siļķēm visās receptēs baisi "vienkārši" pateikts, ka izķidā un sagriez - skuju mīlīši tas ir tāds jebons, ka maz neliekas ņemam siļķes |
|
|
|
nogriežam nost asti un galvu |
|
|
|
pārgriežam vēderu un velkam laukā ķeskas ... kas i ko ? redzam, kā tas notiek patiesībā |
|
|
|
izķidātajaj siļķei velkam nost
ādu ... |
|
|
|
tā, lai paliek treji siļķu liemenīši ko atasakot,
skatam, kas par ķeskām liekām ... Bonga, protamistiski, pārbauda siļķes kvalitāti |
|
|
|
šeitan ir treji siļķu gabali vēl neatasakoti, bet jau ar lērumu ķidām un noņemtu ādu... | |
|
|
noplēšam nost vienu filejas
gabalu, atstājot asakas un mugurkaulu siļķej kurš tur teica?, oj cik vienkārsi to sālīto siļķi atasakot ? |
|
|
|
plēšam gareniski nost palikušo mugurkaulu ar asakām | |
|
|
ja paliek kāda lieka asaka, izplēšam ar pirkstiem tā, lai ir galu galā sešas sālītu siļķu filejas ... | |
|
|
Sagriežam siļķi 2-3 santmetru lielos gabalos, lūk, te rodas jau vizuāla "šķirba" starp rūpniecisko un pašmāju marinēto siļķēnu, jo vienā gadienā ir ideāli gabali - otrā "a kā pagadās" |
|
|
|
liekam siļķes gabalus bļodiņā nost sagatavojam divas burciņas - vienu klasiskajai letiņu gaumei, otru svensonu garšai ... |
|
|
|
Vispirms iemarinēsim letiņu garšas siļķēnu nomizojam prastus sīpolus |
|
|
|
ņemam sīpolus, mazo burciņu un siļķes gabalus |
|
|
|
sastampājam siļķi un sīpolus pamīšus burciņā, bet ne
īpaši stingri - tā, lai paliek vieta marinādei |
|
|
|
No atdzisušā marinādes vārījuma nolejam daļu nost | |
|
|
pieberam karoti cukura un divas
etiķa ... tā, lai pašiem ir "asa garša" |
|
|
|
ņemam mazo letiņu burcēnu un marinādi ... | |
|
|
un kārtīgi aplejam visu siļķi līdz burkas malām ar
marinādi letiņu zive ir gatava ... |
|
|
|
ķeramies klāt svensonu zives garšai tā atšķiras ar to, ka pamatu sastāda sauss skābulis un daudz cukura beram vismaz trejas lielas ēdamkarotes ar cukuru un pilnu ēdamkaroti ar etiķa esenci |
|
|
|
nomizojam divus sarkanos sīpolus un nogriežam ingvera saknes gabalu | |
sīpolus sagariežam lielos ripuļos sīpolgalvas pamatus metam laukā nomizojam un sagriežam ingveru |
|
metam sīpolus un ingveru marinādē ... | |
lejam klāt sausu sarkanvīnu "tā lai nosedz" | |
un uzsildam visu - tā, lai nāk putas, bet nevāras Vārīt nevajag nekādā gadienā - tad smeķis pazudīs ... ņemam grāpi nost, lai viss marinādes virums atdziest |
|
siļķe, atdzisusi marināde un sagatavotais trauks | |
liekam siļķi pamīšus ar sīpolripuļiem un visu aplejam ar vīna/cukura/etiķa marinādi | |
Skatam, te ir viss sapildīts traukos ... liekam ledusskapī uz vismaz divām diennaktīm "lai ievelkas" |
|
uz šķīvja ! saldiasa siļķe - kāds kartupelīts un biezpiens klāt ... |
|
Alelujjjāāāāāā tā ir zivs ... | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |