www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Marinēta vista
 
Ir ēdiena receptes un ir Recepte ...
Šoreiz top publiskota mana dzimtas recepte, nākuse no mātes, omes un visiem nodota paaudžu paaudzēs.
Tamdēļ nekādu izmaiņu, nekādu eksperimentu - tikai tīra klasika ...

Vēsturiskai atkāpei - kā senāk laukos dzīvoja un kā vistas gatavoja ?
Istās Latvijas laikā sētā bizoja vistas, kuras dēja olas vai cāļus audzēja, ko tirgū pārdot. Pāri pašiem palika tikai sīksti kauslīgi gailēni.
Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas laikā paši atceramies dziesmiņu "Gastranomā vista kārna, guļ kā nosprāgusi vārna ...". Vistas bij sīkstas un liesas.
Šīsdienas Muļķuzemē latvijānijā, pērc kādu vistu vien gribi. Šiem, mēnesi audzētajiem, ķīmijas zombijiem garšas tāpat nekādas un visas smird pēc zivju kombikorma.

Katram laikam sava sāpe, bet jautājums viens - kā padarīt vistiņu garšīgu ?

Tad nu lūk, manā ģimenē ir vēsturiski "iestrādāta" šī vistas marināde, maksimāli vienkārša un viegli pagatavojama bez nekādiem ekzotiskiem vipendroniem. Protams, mūsdienās varētu piemeklēt 100x atbilstošākas garšvielas ...
bet
Šī RECEPTE ir bija un būs nemainīga, bez nekādām atkāpēm !

Ķeramies klāt ...
 
Marinēta vista
 
Akcija
 
vajadzīgs :

1. vesela vista - pamatam
2. sīpoli  - marinādei
3. cukurs - marinādes saldumam un karamelei
4. sāls - garšai
5. etiķa esence - asumam
6. veseli melnie pipari - kreptīgumam
7. smaržīgie pipari - garšai
8. lauru lapas - marinādes bāzei

sākam visu ar to, ka uzliekam katliņā vārīties kādu litru ūdens ar lauru lapām  ...
 
Marinēta vista
 
Tagad ķeramies klāt vistai, kamdēļ veselai vistai ?
Jo no veselas vistas sanāk visdažādākie "gabaliņi" un ir inčīgāk tos grauzt, nekā plikus šķiņķīšus vai stilbus.

Rūpīgi vistu noskalojam un, ja ir, tad izplūkājam palikušās spalveles.
 
Marinēta vista
 
Tikmēr ūdens ar lauru lapām uzvārījās - nogriežam uguni un atstājam katliņu atdzist...
 
Marinēta vista
 
Ķeramies klāt lielajam darbam un visu vistu sagriežam nelielos gabaliņos,
kājeles, spārniņi, stilbiņi divās daļās, katru krūtiņu kādās trijās sadalam - tā, lai visi gabali daudz maz vienādi.
 
Marinēta vista
 
liekam vistānu marinādes bļodā
 
 Marinēta vista
 
sākam gatavot piparus, vispirms ņemam melnos piparus un kārtīgi sasmalcinam
 
Marinēta vista
 
tad pieberam klāt smaržīgos piparus un viegli, viegli "sadauzam"
 
Marinēta vista
 
beram piparus vistānam virsū
 
Marinēta vista
 
lobam sīpolus
 
Marinēta vista
 
un sagriežam puslokos
 
Marinēta vista
 
speram sīpolus klāt vistai ...
 
Marinēta vista
 
un visu maisam, maisam, maisam un maisam
 
Marinēta vista
 
kamēr ņēmāmies ar vistu, tikmēr ūdens ar novārītām laurulapām ir atdzisis

ņemam cukuru un sāli ...

beram klāt trīs karotes cukura - tās dos gan saldumu, gan vēlāk karameli
 
Marinēta vista
 
pieberam karoti sāls
 
Marinēta vista
 
un kādu šļurku īstas etiķa esences ...

jevrožopas kretīni, esences aizliedzēji, iet pašizkastrēties ...

skābumu vajag tik daudz, lai veidotos stabils klasisks salikums no salda+sāļa+asa
parasti tas sanāk 3jas ēdamkarotes cukurs + 1na ēdamkarote sāls + tējkarote etiķa
 
Marinēta vista
 
lejam marinādi pa virsu vistiņai ...
 
Marinēta vista
 
tā, lai visi gabali ir pilnībā nosegti
 
Marinēta vista
 
uzspiežam pa virsu vēl šķīvi slogam

un liekam ledusskapī "uz nakti"
 
Marinēta vista
 
uz nākamās dienas pusdienām velkam marinādes bļodu no ledusskapja laukā ...
 
Marinēta vista
 
liekam vistānu kārtīgi sakarsētā pannā
 
Marinēta vista
 
un pirmās 5-10 minūtes karstumā apcepjam neaizmirstot vislaik apgrozīt ...
 
Marinēta vista
 
nogriežam uguni mazāku un pielejam klāt kādu glāzi marinādes - "uz aci" ap 200mts gramiem ...

lai viss burbuļo ...
  
Marinēta vista
 
liekam vāku virsū uz minūtēm 15mit - lai sautējas ...
 
Marinēta vista
 
kad šķidrums sāk novārīties, noņemam vāku un minūtes 5-10mit novārot pēdējo šķidrumu
ķeram šo mirkli, kad vistas gabaliņi sāk pieraut karameli ...

šo mirkli nokavēt nedrīkst, jo viss piedegs !

kad marināde novāras, grozam gabalus tik daudz, cik gribam, lai tie aplīp ar aso lipīgo karameli
 
Marinēta vista
 
uz šķīvja !!!

piparainais vistas aromāts un asā karameles garoziņa

kādu tomātu piedevai ...
 
Marinēta vista
  
skatam šo ideālo vistas gabalu ...

DOD ĒĒĒĒĒĒST !
 
Marinēta vista
 
 
paēdis Bonga izbauda saules peldes
 
Marinēta vista
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv