www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Vārīta mēle | |
Uznāca iedvesma kaučko vienkāršu un reizē specifisku pagatavot. Un kas gan var būt vienkāršāks par vārītu mēli ? Ģeld gan karstā veidā, gan kā aukstā uzkoda, bet šo lietu ir jāmāk pagatavot ! Visas tās divteikumu receptes "iemet ūdenī, novāri un gatavs" ir nekas vairāk kā gaļas sacūkošana. Tamdēļ uzreiz rēķinamies, ka recepte ir divām dienām, lai mēle spētu iemarinēties un atdot smeķi. Pie kam mēle lieliski der kā siltais ēdiens uzreiz pēc uzvārīšanas mēles "resno galu" notiesājot, un pārpalikumu atstājot otrās dienas brokastmaizēm. Ņemam pirkumu maisu un dodamies uz tirgu ... |
|
|
|
|
|
vajadzīgs 1. kārtīga liellopa mēle - tā uz pusotru kilo, lai ir ko ēst 2. liels sīpols - smeķim pie vārīšanas 3. sāls un cukurs - marinādei no garšvielām smaržīgais pipars un laurulapas Atkāpe par mēli kā tādu. Diemžēl ļoti bieži tirgotāji pārdod nenogriežot "zemmēles" sķiedras un cīpslas, lai tik svaru uzdzītu un pircēju piečakarētu, tad nu nākas tās pašam nogriezt, jo savādāk garša "uz zoba" būs galīgi garām. zem ūdens noskalojam un nokasam ar nazi tirgus netīrumus un iegūstam šo skaistuli |
|
|
|
tagad iejaucam sāls un cukura maisījumu marinādei. cik daudz ? te knapelēties nevajag - mēle marinējoties paņems "cik vajag" un parējais paliks "sulās" kārtīgu sauju rupjā sāls (grami etoki simts) un divas lielas saujas cukura grami 200-250 |
|
|
|
ņemam sāls un cukura maisījumu un kārtīgi ierīvējam no ārpuses melē | |
|
|
ņemam lielāku bļodu mēli iekšā un apberam ar pārpalikušo sāli un cukuru |
|
|
|
šķīvīti pa virsu slogam un liekam bļodu ledusskapī "uz nakti" | |
nākamajā dienā velkam bļodu no ledusskapja laukā un skatam kā viss ir sasūcies mēlē un tā pati peldas savā marinādē... | |
|
|
mēli no marinādes velkam laukā un liekam kārtīgā 5l grāpī iekšā ... | |
|
|
pārlejam ar ūdeni "lai nosedz" un uguni apakšā | |
|
|
sākam gaidīt pirmos burbuļus ar putām ... | |
|
|
sākam "kauju ar putām" visu drazu smeļot nost ... | |
|
|
kad putas nosmeltas notīram sīpolu un uztaisam krusteniskus iegriezumus "līdz pusei" - tas palīdzēs labāk smeķim iznākt laukā |
|
|
|
metam mēlei klāt sīpolu pārīti lauru lapu kādus piecus-astoņus smaržīgos piparus un liekam uz lēnas uguns vārīties stundas divas-divarpus |
|
|
|
kad mēle pāris stundas ir novārījusies un viegli "caurdurama", beidzam vārīt un ķeramies pie nākamā darba - mēles nolobīšanas |
|
|
|
par mēles lobīšanu visi parasti šausminas, ka tas ir grūši un ķēpīgi kā parasti tas viss ir fufelis - pielejam bļodu ar riktīgi aukstu ūdeni ... |
|
|
|
un metam mēli no verdoša grāpja aukstajā ūdenī uz minūtēm divām, lai mēles ādiņa apsalst... | |
|
|
un mudīgi ķeselējam no aukstā ūdens mēli laukā | |
|
|
un tagad kauč ar pirkstiem eleganti nolobam visu mizu nost ... | |
|
|
iegūstost īsteni perfektu mēles gabalu ... | |
|
|
kamēr mēle karsta - liekam kartupeļu biezenīti, mērcīti un salātiņus uz šķīvja RIJAMAIS GATAVS ! |
|
|
|
Un protams iz skapja viss ir Bongam labāk pārraugāms | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |