www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Mēles salāti | |
Uznāk brīži, kad gribas ko vieglu no gaļas apēst, lai top mēles salāti ... Tā nu ir sanācis, ka "mēles salātu" recepšu ir pilns : "sagriez novārītu mēli, marinētus gurķus, pieliec majonēzi un gatavs." uhu, aha, gatavs - kā tad ... stacijas bufetei varbūt šāda recepte arī der, bet vienmēr ir jāatceras virtuves patiesība, lai cik vienkārša ir recepte, labs rezultāts sanāks tikai ieguldot darbu un laiku. Recepte nav sarežģīta, bet laiku un ķēpu gan prasa, mēles marinēsies "uz nakti", majonēze taps kulta un kamēr vēl viss atdziest un sagraizīts top ... Ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
Kārtīgai salātbļodai vajadzīgs : 1. trejas cūkas mēles uz 1.2-1.5 kg - pamatam 2. marinēti gurķi - piedevai 3. sīpols un burkāns - mēļu vārīšanai 4. divi pauti - majonēzes pamatam 5. labs etiķis - majonēzes skābuma regulēšanai 6. rapšu eļļa - majonēzes masai sāls, cukurs, pipari, smaržīgie pipari un kāda dille Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic cūkas mēļu svaiguma kontroli ... |
|
|
|
Liekam mēles bļodā un rīvējam tajās kādu sauju sāls un divas saujas cukura ... |
|
|
|
Uzliekam šķīvi virs mēlēm slogam, vāku pa virsu un lai stāv ledusskapī "uz nakti"... |
|
|
|
Tāpat der sakult majonēzi, lai arī tā ievelkas ledusskapī uz nakti ... Majonēze patiesībā ir ļoti cimperlīga, un, lai arī garšu tai var izveidot viskaučkādu, iesākumam iesaku neaizrauties ar pārgudriem eksperimentiem un gatavot visu maksimāli vienkārši un prasti ... Ņemam divus olu dzeltenumus - baltumus pataupam glāzi augu eļļas - iesaku labu rapšu eļļu, jo tā nedod nekādus papildus smārdus un piegaršas šļurku laba ābolu etiķa un šķipsnu sāls, piparu. Par kulšanu, klasiski, protams, ir kult "ar roku" un īstenai žīdu namamātei majonēze ir kā goda lieta, ka māk stundām ilgi kuļot pagatavot šo mantu. Civilizācijas izvirtušam cilvēciņam itin labi noderēs blenderis, bet te arī jāuzmanās, jo iesākumā, kamēr masas ir maz, blendera kāts nespēj neko sakult, tamdēļ nākas izmantot kulšanas trauku. Kad majonēzes masas sarodas vairāk, tad var pāriet uz lielo kulšanas puļķi. |
|
|
|
vispirms sakuļam divus olu dzeltenumus ar šķipsnu sāls un gatavojam eļļu ... | |
|
|
pielejam mazu mazu šļurciņu ar eļļu, atkal pakuļam ... |
|
|
|
pievienojam atkal mazliet eļļas un atkal pakuļam ... |
|
|
|
šādi, pa "biškai" pielejot, iekuļam dzeltenumos visu eļļas
glāzi un nu varam pārliet masu kādā lielākā traukā un turpināt kulšanu
jau ar lielo blendera kātu ... Visideālākais blenderēšanas trauks protamistiski ir alus kauss ... |
|
|
|
uz kārtīgiem apgriezieniem kuļot dzeltenumu un eļļas masu lēnām pievienojam gramus piecdesmit ābolu etiķa Etiķa daudzums te galvenokārt no paša garšas atkarājas, ja gribam skābāku pievienojam vairāk ... etiķa skābums padarīs majonēzi no dzeltenīgas par baltu un "savilks" masu stingru |
|
|
|
Ja garšo vieglāka, "pufīgāka" majonēze, tad tagad der mazliet pievienot pataupīto olas baltumu ... Pagaršojam, ja prasās pievienojam vēl sāli, piparu, etiķi ... te jau katrs var veidot savu "majonēzes receptūru" pieliekot viskaučkādas vorčestras mērces, tabasko, sinepes, kas nu vien ienāk prātā ... bet iesākumam aizrauties nevajag ... |
|
|
|
plēvi kausam virsū un lai majonēze pastāv uz nakti ledusskapī ... | |
|
|
Nākamajā rītā .... Skatam kā cūku mēles peldas pašas savā marinādē ... |
|
|
|
liekam mēles lielā grāpī, ūdeni pa virsu, uguni apakšā ... |
|
|
|
kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām rūpīgi nosmeļot visu drazu nost ... |
|
|
|
pieliekam nomizotu burkānu, sīpolu, pieberam piparus, samazinam uguni uz mazliet-mazliet burbuļo ... un lai vāras mēles kādu pusotru-divas stundas |
|
|
|
kad mēles ir stundas divas vārījušās, velkam pa vienai tās laukā ... | |
|
|
un metam bļodā ar aukstu ūdeni uz kādu pusminūti, lai mēles āda "apraujas" | |
|
|
nolobam balto mēles ādiņu nost ... ja gadās kāda atlupusi zemmēles gaļas krunka, to ar nogriežam ... |
|
|
|
Kad mēles ir tīras, liekam tās malā atdzišanai, jo aukstu mēli ir vieglāk griezt ... | |
|
|
Ķeramies klāt pie mēļu sagriezšanas - a kā nu kuram patīk, salmiņos, kubiciņos da kauč tetraedros ... | |
|
|
beram mēles lielajā salātbļodā ... | |
|
|
ņemam marinētus gurķēnus, cik daudz ? nu kādu ceturto daļu no mēles masas ... un griežam, griežam, griežam ... |
|
pie mēles un gurķiem liekam klāt pašu gatavoto majonēzi ... | |
visu rūpīgi samaisam, ja vajag pielabojam sāli, piparus ... |
|
salātus trauciņā, mazliet dilli uzkaisam pa virsu ... Lūk īsti mēles salāti - patiesa ņamma ! |
|
Pārēdies Bonga atpūtina vēderu ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |