www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Mēles salāti
 
Uznāk brīži, kad gribas ko vieglu no gaļas apēst, lai top mēles salāti ...

Tā nu ir sanācis, ka "mēles salātu" recepšu ir pilns :
"sagriez novārītu mēli, marinētus gurķus, pieliec majonēzi un gatavs." uhu, aha, gatavs - kā tad ...
stacijas bufetei varbūt šāda recepte arī der, bet vienmēr ir jāatceras virtuves patiesība,
lai cik vienkārša ir recepte, labs rezultāts sanāks tikai ieguldot darbu un laiku.

Recepte nav sarežģīta, bet laiku un ķēpu gan prasa,
mēles marinēsies "uz nakti", majonēze taps kulta un kamēr vēl viss atdziest un sagraizīts top ...

Ķeramies klāt ...
 
Mēles salāti
 
Akcija
 
Kārtīgai salātbļodai vajadzīgs :

1. trejas cūkas mēles uz 1.2-1.5 kg - pamatam
2. marinēti gurķi  - piedevai
3. sīpols un burkāns - mēļu vārīšanai
4. divi pauti - majonēzes pamatam
5. labs etiķis - majonēzes skābuma regulēšanai
6. rapšu eļļa - majonēzes masai
sāls, cukurs, pipari, smaržīgie pipari un kāda dille



Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic cūkas mēļu svaiguma kontroli ...
 
Mēles salāti
 
Liekam mēles bļodā un rīvējam tajās kādu sauju sāls un divas saujas cukura ...
 
Mēles salāti
 
Uzliekam šķīvi virs mēlēm slogam, vāku pa virsu un lai stāv ledusskapī "uz nakti"...
 
Mēles salāti
 
Tāpat der sakult majonēzi, lai arī tā ievelkas ledusskapī uz nakti ...

Majonēze patiesībā ir ļoti cimperlīga, un, lai arī garšu tai var izveidot viskaučkādu, iesākumam iesaku neaizrauties ar pārgudriem eksperimentiem un gatavot visu maksimāli vienkārši un prasti ...

Ņemam divus olu dzeltenumus - baltumus pataupam
glāzi augu eļļas - iesaku labu rapšu eļļu, jo tā nedod nekādus papildus smārdus un piegaršas
šļurku laba ābolu etiķa un šķipsnu sāls, piparu.

Par kulšanu, klasiski, protams, ir kult "ar roku" un īstenai žīdu namamātei majonēze ir kā goda lieta, ka māk stundām ilgi kuļot pagatavot šo mantu.

Civilizācijas izvirtušam cilvēciņam itin labi noderēs blenderis, bet te arī jāuzmanās, jo iesākumā, kamēr masas ir maz, blendera kāts nespēj neko sakult, tamdēļ nākas izmantot kulšanas trauku.

Kad majonēzes masas sarodas vairāk, tad var pāriet uz lielo kulšanas puļķi. 
 
Mēles salāti
 
vispirms sakuļam divus olu dzeltenumus ar šķipsnu sāls un gatavojam eļļu ... 
 
 Mēles salāti
 
pielejam mazu mazu šļurciņu ar eļļu, atkal pakuļam ...
 
Mēles salāti
 
pievienojam atkal mazliet eļļas un atkal pakuļam ...
 
Mēles salāti
 
šādi, pa "biškai" pielejot, iekuļam dzeltenumos visu eļļas glāzi un nu varam pārliet masu kādā lielākā traukā un turpināt kulšanu jau ar lielo blendera kātu ...

Visideālākais blenderēšanas trauks protamistiski ir alus kauss ... 
 
Mēles salāti
 
uz kārtīgiem apgriezieniem kuļot dzeltenumu un eļļas masu
lēnām pievienojam gramus piecdesmit ābolu etiķa

Etiķa daudzums te galvenokārt no paša garšas atkarājas, ja gribam skābāku pievienojam vairāk ...

etiķa skābums padarīs majonēzi no dzeltenīgas par baltu un "savilks" masu stingru
 
Mēles salāti
 
Ja garšo vieglāka, "pufīgāka" majonēze, tad tagad der mazliet pievienot pataupīto olas baltumu ...

Pagaršojam, ja prasās pievienojam vēl sāli, piparu, etiķi ...
te jau katrs var veidot savu "majonēzes receptūru" pieliekot viskaučkādas vorčestras mērces, tabasko, sinepes, kas nu vien ienāk prātā ...

bet iesākumam aizrauties nevajag ...
 
Mēles salāti
 
plēvi kausam virsū un lai majonēze pastāv uz nakti ledusskapī ...
 
Mēles salāti
 
Nākamajā rītā ....

Skatam kā cūku mēles peldas pašas savā marinādē ...
 
Mēles salāti
 
liekam mēles lielā grāpī, ūdeni pa virsu, uguni apakšā ...
 
Mēles salāti
 
kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām rūpīgi nosmeļot visu drazu nost ...
 
Mēles salāti
 
pieliekam nomizotu burkānu, sīpolu, pieberam piparus, samazinam uguni uz mazliet-mazliet burbuļo ...

un lai vāras mēles kādu pusotru-divas stundas
 
Mēles salāti
 
kad mēles ir stundas divas vārījušās, velkam pa vienai tās laukā ...
 
Mēles salāti
 
un metam bļodā ar aukstu ūdeni uz kādu pusminūti, lai mēles āda "apraujas"
 
Mēles salāti
 
nolobam balto mēles ādiņu nost ...
ja gadās kāda atlupusi zemmēles gaļas krunka, to ar nogriežam ...
 
Mēles salāti
 
Kad mēles ir tīras, liekam tās malā atdzišanai, jo aukstu mēli ir vieglāk griezt ...
 
Mēles salāti
 
Ķeramies klāt pie mēļu sagriezšanas - a kā nu kuram patīk, salmiņos, kubiciņos da kauč tetraedros ...
 
Mēles salāti
 
beram mēles lielajā salātbļodā ...
 
Mēles salāti
 
ņemam marinētus gurķēnus, cik daudz ? nu kādu ceturto daļu no mēles masas ...

un griežam, griežam, griežam ...
  
Mēles salāti
 
pie mēles un gurķiem liekam klāt pašu gatavoto majonēzi ...
 
Mēles salāti
 
visu rūpīgi samaisam, ja vajag pielabojam sāli, piparus ...
 
Mēles salāti
 
salātus trauciņā, mazliet dilli uzkaisam pa virsu ...

Lūk īsti mēles salāti - patiesa ņamma !
 
Mēles salāti
  
 
Pārēdies Bonga atpūtina vēderu ...
 
Mēles salāti
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv