www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Murķeļi | |
Ar ko sākas pavasaris ? Protams, ka ar sēņu sezonu ! Kad pirmie pavasara lieti nāk un zaļumi sāk dīgt, tad pavasara sēnes tā vien lien no zemes laukā. Vienas no pavasara sēnēm ir murķeļi, sēnes ar izteikti čokurainām galviņām, kuru sezona iekrīt uz aprīli un maiju. Pēdējā laikā diemžēl parādas pārgudra muldēšana par murķeļu indīgumu un visādi pārgudri lamuvārdi, kā giromitrīns tiek pieminēti. blablabla ... Kopš senseniem laikiem, paaudžu paaudzēs, murķeļi ir ēsti un viss ir bijis kārtībā, vienkārši šo sēni ir jāmāk pagatavot ! Tamdēļ visiem ir jāievēro, ka šī sēne ir pāris reizes jānovāra un ... un reizes piecas vismaz jāskalo ! Kamdēļ jāskalo ? Te nonākam pie nepatīkamākās murķeļu problēmas - smiltīm. Pateicoties krokainajai cepurītei, smiltis šai sēnē ir visur! Ja gribam, lai ēdot katram kumosam nebūtu smilkts garšviela klāt, skalot murķeļus vajag nejēgā daudz un pamatīgi. Kad sēne ir kārtīgi sagatavota, lasam - novārīta un izskalota no smiltīm, tad varam ķerties pie gatavošanas. Pēc garšas šī sēne atgādina gailenes, bet galvenā "sāls" jau ir tamī, ka tā ir pirmā gada sēne. Murķeļu mērce ir klasika, to tad arī gatavosim. Aunam kājas, ņemam tuteni un ejam uz mežu sēnes kaut ... |
|
vajadzīgs : 1. maiss pilns ar murķeļiem - pamatam 2. žāvēts cūkas vaigs - mērces taukumam 3. sīpoli - garšai 4. saldais krējums - sautējumam 5. kartupeļi - piedevai 6. sviests - garšai 7. dilles - aromātam 8. lakši vai sīpolloki - svaigumam fonā vēl kādi redīsi salātiem un pipars ar sāli ķeramies klāt murķeļiem. Sēnes cepure ir kā pauti pēc peldēšanās aukstā ūdenī - vienās krokās, un tā arī ir lielākā šīs sēnes sāpe, jo krokas ir pilnas ar smiltīm. |
|
ņemam sēnes pa vienai un uzmanīgi skalojam zem tekoša ūdens kamēr sēne nav novārīta, tā ir ļoti trausla, tamdēļ cenšamies nesaplēst cepurīti. |
|
Noskalotās sēnes liekam grāpī ... |
|
ūdeni klāt un maksimālu uguni apakšā | |
un kārtīgos mutuļos vāram minūtes 10-15mit | |
nokāšam ūdeni nost |
|
un sēnes metam bļodā ar aukstu ūdeni atkal skalojam katru sēni zem auksta ūdens šoreiz sēnes galviņas jau būs staipīgas un tās varēs drošāk skalot ņemamies tik ilgi, kamēr jūtam, ka bļodas dibenā mainot ūdeņus vairs nav smilšu |
|
kad smiltis izskalotas, liekam atkal murķeļus grāpī un pēdējo reizi maksimālā karstumā pavāram minūtes desmit |
|
nokāšam un skatam ... murķeļi gatavi mērcei ... |
|
ņemam cūkas vaigu - kamdēļ vaigu ? jo tas dod tādu "staipīgāku" taukumiņu | |
sagriežam nelielos gabaliņos ... | |
un metam uz pannas cepties | |
kamēr taukumiņš sāk čurkstēt | |
kamēr gaļa cepas - ķeramies klāt sīpoliem |
|
sagriežam sīpolus rimbuļos |
|
un metam gaļai klāt | |
cepinam visu, laiku pa laikam apmaisot, kamēr sīpoli zeltaini | |
tikmēr sagriežam murķeļus palielos gabalos ... | |
un speram sēnes pannā iekšā | |
kārtīgi visu samaisam ... | |
lejam saldo krējumu pannā ... | |
krējumu vajag tik daudz, lai visu labi samaisot, veidotos mērcītes pamats | |
vāku virsū un uz mazas-mazas uguns, lai viss sautējas vismaz minūtes 15mit ... | |
tikmēr mizojam kartupeļus ... pie kam kartupeļus vēlams izvēlēties tādus "miltainākus" |
|
un liekam vārīties, piešaujot klāt sāli | |
kad kartupeļi gatavi ... nokāšam, iemetam klāt svieksta pikuci, apberam ar dillēm un kārtīgi grāpi sakratam ... |
|
murķeļu mērce jau gatava ... |
|
uz šķīvja kartupeļi, murķeļu mērcīte pa virsu uzgriežam meža ķiploku vai sīpolloku klāt salātus ēdam nost ... |
|
īstas gada pirmās sēnes ŅAMMMMMM !!! |
|
tāks - ko viņš tur ēd ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |