www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Murķeļi
 
Ar ko sākas pavasaris ? Protams, ka ar sēņu sezonu !
Kad pirmie pavasara lieti nāk un zaļumi sāk dīgt, tad pavasara sēnes tā vien lien no zemes laukā.
Vienas no pavasara sēnēm ir murķeļi, sēnes ar izteikti čokurainām galviņām, kuru sezona iekrīt uz aprīli un maiju.
Pēdējā laikā diemžēl parādas pārgudra muldēšana par murķeļu indīgumu un visādi pārgudri lamuvārdi, kā giromitrīns tiek pieminēti. blablabla ...
Kopš senseniem laikiem, paaudžu paaudzēs, murķeļi ir ēsti un viss ir bijis kārtībā, vienkārši šo sēni ir jāmāk pagatavot !
Tamdēļ visiem ir jāievēro, ka šī sēne ir pāris reizes jānovāra un ...
un reizes piecas vismaz jāskalo !
Kamdēļ jāskalo ?
Te nonākam pie nepatīkamākās murķeļu problēmas - smiltīm. Pateicoties krokainajai cepurītei, smiltis šai sēnē ir visur! Ja gribam, lai ēdot katram kumosam nebūtu smilkts garšviela klāt, skalot murķeļus vajag nejēgā daudz un pamatīgi.

Kad sēne ir kārtīgi sagatavota, lasam - novārīta un izskalota no smiltīm, tad varam ķerties pie gatavošanas.
Pēc garšas šī sēne atgādina gailenes, bet galvenā "sāls" jau ir tamī, ka tā ir pirmā gada sēne.

Murķeļu mērce ir klasika, to tad arī gatavosim.

Aunam kājas, ņemam tuteni un ejam uz mežu sēnes kaut ...
 
Murķeļi
 
Akcija
 
vajadzīgs :

1. maiss pilns ar murķeļiem - pamatam
2. žāvēts cūkas vaigs - mērces taukumam
3. sīpoli - garšai
4. saldais krējums - sautējumam
5. kartupeļi - piedevai
6. sviests - garšai
7. dilles - aromātam
8. lakši vai sīpolloki - svaigumam
fonā vēl kādi redīsi salātiem un pipars ar sāli

ķeramies klāt murķeļiem. Sēnes cepure ir kā pauti pēc peldēšanās aukstā ūdenī - vienās krokās, un tā arī ir lielākā šīs sēnes sāpe, jo krokas ir pilnas ar smiltīm.
 
Murķeļi
 
ņemam sēnes pa vienai
un uzmanīgi skalojam zem tekoša ūdens

kamēr sēne nav novārīta, tā ir ļoti trausla, tamdēļ cenšamies nesaplēst cepurīti.
 
Murķeļi
 
Noskalotās sēnes liekam grāpī ...
 
Murķeļi
 
ūdeni klāt un maksimālu uguni apakšā
 
Murķeļi
 
un kārtīgos mutuļos vāram minūtes 10-15mit
 
 Murķeļi
 
nokāšam ūdeni nost
 
Murķeļi
 
un sēnes metam bļodā ar aukstu ūdeni
atkal skalojam katru sēni zem auksta ūdens
šoreiz sēnes galviņas jau būs staipīgas un tās varēs drošāk skalot

ņemamies tik ilgi, kamēr jūtam, ka bļodas dibenā mainot ūdeņus vairs nav smilšu
 
Murķeļi
 
kad smiltis izskalotas, liekam atkal murķeļus grāpī
un pēdējo reizi maksimālā karstumā pavāram minūtes desmit
 
Murķeļi
 
nokāšam un skatam ...

murķeļi gatavi mērcei ...
 
Murķeļi
 
ņemam cūkas vaigu - kamdēļ vaigu ? jo tas dod tādu "staipīgāku" taukumiņu
 
Murķeļi
 
sagriežam nelielos gabaliņos ...
 
Murķeļi
 
un metam uz pannas cepties
 
Murķeļi
 
kamēr taukumiņš sāk čurkstēt
 
Murķeļi
 
kamēr gaļa cepas - ķeramies klāt sīpoliem
 
Murķeļi
 
sagriežam sīpolus rimbuļos
 
Murķeļi
 
un metam gaļai klāt
 
Murķeļi
 
cepinam visu, laiku pa laikam apmaisot, kamēr sīpoli zeltaini
 
Murķeļi
 
tikmēr sagriežam murķeļus palielos gabalos ...
 
Murķeļi
 
un speram sēnes pannā iekšā
 
Murķeļi
 
kārtīgi visu samaisam ...
 
Murķeļi
 
lejam saldo krējumu pannā ...
  
Murķeļi
 
krējumu vajag tik daudz, lai visu labi samaisot, veidotos mērcītes pamats
 
Murķeļi
 
vāku virsū un uz mazas-mazas uguns, lai viss sautējas vismaz minūtes 15mit ...
 
Murķeļi
 
tikmēr mizojam kartupeļus ...

pie kam kartupeļus vēlams izvēlēties tādus "miltainākus"
 
Murķeļi
  
un liekam vārīties, piešaujot klāt sāli
 
Murķeļi
 
kad kartupeļi gatavi ...
nokāšam, iemetam klāt svieksta pikuci, apberam ar dillēm un kārtīgi grāpi sakratam ...
 
Murķeļi
 
murķeļu mērce jau gatava ...
 
Murķeļi
  
uz šķīvja

kartupeļi, murķeļu mērcīte
pa virsu uzgriežam meža ķiploku vai sīpolloku
klāt salātus

ēdam nost ...
 
Murķeļi
 
īstas gada pirmās sēnes

ŅAMMMMMM !!!
 
Murķeļi
 
 
tāks - ko viņš tur ēd ?
 
Murķeļi
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv