www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Rīsu nūdeles ar garnelēm | |
Kā gadījās, kā ne - ienācās mājās rīsu nūdeļu paka, klasiska austrumnieku virtuves pamatvērtība ... Ja jau austrumnieki, tad ļausimies šamējo virtuves izvirtībām un gatavosim ikdienišķāko "šisšaujšimšīšaujšaj" paēdienu - rīsu nūdeles ar garnelēm. Vienkārša un ātra recepte - gatavojas viss burtiski 10-15minūšu laikā ... bet ir viens bet ... Šāda ēdiena sastāvdaļas letiņu virtuvē nav bieži sastopmas, tamdēļ bez nūdelēm un garnelēm ir jāpiemeklē trejas "bāzes" lietas - kokosa piens, sojas mērce un zivju mērce. Aunam kājas, ņemam kuļķenu un ejam uz kādu lielāku bodi ... |
|
|
|
|
|
vajadzīgs 1. rīsu nūdeles kādi 150mit grami - pamatam 2. tīģergarneļu 300mts gramu paka - piedevai 3. kokosriekstu piens - mērcei 4. medus - saldumam 5. sojas mērce - sīvumam 6. laims - skābumam 7. čilī pipars - asumam 8. ķiploks - smirdēsim kopā 9. zivju mērce - specifikai 10. svieksts - cepināšanai 11. ingvers - piegaršai fonā zaļbarība un sāls izpakojam garneles un ļaujam tām atkust... |
|
|
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic garneļu pārbaudi. | |
|
|
Sagatavojam mērces sastāvdaļas ... Kokosa piens - pamatam medus - ar savu saldumu "izcels" kokosa garšu zivju mērce - padarīs izteiksmīgākas garneles soja - līdzsvaros saldumu ar savu sīvo garšu Šeit sojas mērce darbojas arī kā krāsviela, ja ņems tumšo sojas mērci - rezultātā edamais būs tumšākā nokrāsā. |
|
|
|
Iejaucam gramus simts kokosa piena, žļurku zivju mērces, sojas mērci un kādu karoti medus. Proporcijas visnotaļ no katra paša garšas karājas. Kokosa piens var būt arī stingra krējuma konsistencē, ražotāji pieliek kaučkādus biezinātājus, tas nekas - uz pannas tāpat izšķīdīs ... |
|
|
|
Nolobam garnelēm astes čaulas, var jau it kā tās atstāt ... bet man domāt, ka nenolobītas astes ēdamajā ir nekas vairāk kā lēts vijebons. Nekādu prieku nesaskatu ēdot špļaudīt laukā astes galus. |
|
|
|
gatavojam ingversakni, ķiploku un čilī ... |
|
|
|
iztīram čilī piparu no sēklām un smalki sagriežam ... nolobam kādas trejas ķiplokdaivas un smalki sagrežam ... nomizojam maziņu, maziņu ingvera saknes gabalu un smalki sagriežam - ar ingveru uzmanīgi, ka nav par daudz. |
|
|
|
Pienācis laiks nūdeļu vārīšanai un visa cepināšanai ... Vispirms izpētam nūdeļu paku , cik minūtes tās jātur verdošajā ūdenī - te laiki mēdz visādi būt no 3-10 minūtēm. jau laikus sagatavojam bļodu ar aukstu ūdeni, tajā noskalosim izvārītās nūdeles ... |
|
|
|
uzvāram grāpītī vieglu sālsūdeni ... | |
|
|
noņemam grāpi no ūguns un ieliekam tajā nūdeles ... vāku pa virsu ... un gaidam cik nu tās minūtes vajag, līdz nūdeles nogatavinās. |
|
|
|
kad četras, vai cik nu tur konkrētai nūdeļu pasugai vajag, minūtes pagājušas - nokāšam tās sietā... un mudīgi iegremdējam sietu aukstajā ūdenī - šī karstā/aukstā temperatūras pāreja saglabās nūdeļu stingrību. pacilājam sietu auKšup/lejup, izlejam ūdeni no bļodas un liekam nūdeles "notecināties" ... |
|
|
|
pienācis laiks gala cepienam... uzsildītā pannā izkausējam pikuci svieksta un liekam ķiplokus, ingveru un čilī piparus apcepināties |
|
|
|
kad jūtams ķiploka un ingvera aroms, liekam pannā uzjaukto kokosa piena masu ... | |
|
|
kad mērces masa sāk burbuļot, beram klāt garneles ... |
|
|
|
šad tad apmaisot, ļaujam garnelēm pāris minūtes apcepināties, līdz tās no baltām kļūst iedzeltenas. |
|
|
|
beram pannā rīsu nūdeles ... | |
|
|
iemaisam nūdeles mērcē, uzspiežam pa virsu laima sulu skābumam, ja vajag pieberam vēl kādu sāls šķipsnu ... noslēdzam uguni nost un ļaujam minūtes 3-5cas visam ievilkties ... |
|
|
|
uz šķīvja un smalki sakapātu zaļbarību pa virsu ... | |
|
|
rīsu nūdeles un kraukšķīgas garneles maigā kokosa mērcē ... njammmmmm | |
|
|
Atdod kameru un fiksi nes Kaķim ēdamo ! | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |