www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Aknu pastēte
 
Aknu pastēte, Lauku aknu pastēte, Klasiskā aknu pastēte, aknu pastēte ar gaļu, kādus brīnumus tik nevar iegādāt.
Un, jo spīzdīgāka pastētes kārbiņa bodes plauktā guļ, jo vairāk roka pēc tās stiepjas.
Tik nākamajā rītā, brokastmaizes ēdot, nākas kārtējo reizi visu mest laukā, jo tajās pastētēs ir viss kas, tikai ne aknas.

Kārtējo reizi nopērkot bezgaršīgu drazu, nācās pārvarēt slinkumu un gatavot visu pašam.
Lai arī pastētes pagatavošana neprasa daudz līdzekļu un superpuper sastāvdaļas, bet laiks un darbs gan tajā ir jāiegulda ļoti nopietns. Toties pašam pagatavojot pastēti ir skaidrs kas ir "īstena garša", kā arī top skaidrs, kādas sastāvdaļas var sagaidīt tajās "pārdesmit santīmus" vērtajās pastētēs.

Piekam pastētes receptes ir ļoti maldīgas, "novāri, samal un sapildi", viii ku vienkārši - he he, nekā nebij !
Lai pastēte būtu patiešām pastēte, nevis aknu masas pļecka, ir jāiegulda smags darbs un "puse dienas".

Pietiks baidīt, ķeramies lietai klāt - aunam kājas un čāpojam uz tirgu ...
 
Aknu pastēte
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. aknas - kāds kilo pamatmasai
2. svaigs cūkas vaigs grami 200 - sātīgumam
3. žāvēta krūtiņa grami 200 - smeķim
4. sīpols un burkāns -piedevai
5. piens - marinādei
6. ķiploks - aromam
7. sviests - stingrībai
garšvielas - pipars, sāls, kāds timiāna laksts

labas pastētes pamatu amats ir aknu svaigums, tām jābūt ar izteiktu aromātu un "lipīgumu"

rūpīgu aknu pārbaudi un degustāciju veic Bonga ... un tā nav "mākslinieciska vārsma", bet skaudra dzīves realitāte, jo kaķis ideāli spēj noteikt aknu svaigumu. Ja Bonga ēd un vēl prasa - skaidrs, ka aknas ir perfektas, ja "apkaš" var droši mest laukā ...
 
Aknu pastēte
 
noplēšam aknām nost plēves ādiņu
 
Aknu pastēte
 
skatam atplēvotas aknas visā savā godībā ...
 
Aknu pastēte
 
sagriežam kaķa kumosa lieluma gabalos
 
Aknu pastēte
 
Peldināsim aknas kādu stundu pienā - kamdēļ ? jo piens mazinās aknu rūgtumu

liekam aknas bļodā
 
Aknu pastēte
 
un lejam pienu pāri "lai nosedz" un liekam ledusskapī uz kādu stundiņu
 
Aknu pastēte
 
kamēr aknas ievelkas pienā, gatavojam gaļu tauku kausēšanai
 
Aknu pastēte
 
noriežam nost ādu ...
 
Aknu pastēte
 
sagriežam gaļu palielās šķēlēs
 
Aknu pastēte
 
liekam uz sakarsētas pannas "lai tauciņš iztek"
 
Aknu pastēte
 
nomizojam sīpolu un burkānus
 
Aknu pastēte
 
sagriežam palielos ripuļos
 
Aknu pastēte
 
kamēr ņēmāmies ar sīpoliem un burkāniem, gaļa jau ir zeltaina un taukus atdevusi
 
Aknu pastēte
 
liekam apcepties sīpolus un burkānus
 
Aknu pastēte
 
ņemam aknu bļodu laukā - skatam, kāds sarkanīgs ir palicis piens, izvekot no aknām rūgteno sulu laukā
 
Aknu pastēte
 
Kad sīpoli kļūst zeltaini
 
Aknu pastēte
 
velkam no piena aknas laukā un liekam cepināties taukos
 
Aknu pastēte
 
liekam vāku virsū, lai viss cepjas
 
Aknu pastēte
 
Kamēr aknas ir viegli apcepušās 
 
Aknu pastēte
 
Tagad pienākusi nākamā darbu kārta - sautēšana.

lejam aknām klāt ūdeni, tā "lai nosedz"
 
Aknu pastēte
 
Nogriežam karstumu uz nelielu, liekam vāku virsū un lai aknas sautējas kādu stundu.
 
Aknu pastēte
 
kamēr aknas sautējas, ņemam krūtiņas gabalu
 
Aknu pastēte
 
noriežam ādu un sagriežam gaļu gabalos, lai "viegli maļas"
 
Aknu pastēte
 
Pēc stundas sautēšanas, nogriežam uguni un gaidot kamēr viss atdziest, nolobam ķiploka daiviņas
 
Uzstellējam gaļasmašīnu un skatam, te viss sagatavots malšanai :
izsautētas aknas, ar gaļas gabaliņiem, sīpoliem un burkānu
žāvēta krūtiņa ar ķiplokiem
 
Aknu pastēte
 
Ķeramies ķēpīgajam posmam klāt - malšanai

Aknas, gaļu, sīpolus, burkānus, ķiplokus visu maļam un speram klāt buljonu no sautējuma "lipīgumam"
un maļam visu un maļam, vismaz trejas reizes pēc kārtas.
Ķēpīga lieta, bet, kas jādara, tas jādara.
 
Aknu pastēte
 
kamēr izveidojas lipīga viendabīga masa, kura jau sāk līdzināties pastētei,
bet līdz īstai pastētei vēl tāls ceļš ejams ...
 
Aknu pastēte
 
liekam aknu masu nelielā grāpītī
 
Aknu pastēte
 
savukārt šo aknu masas grāpīti liekam lielā grāpī "ūdens peldē"
tas viss nepieciešams, lai izbēgtu no aknu masas piedegšanas un panāktu vienmērīgu masas uzsildi.
Šādi sildot aknu un gaļas masu, taukvielas izšķīst un veido pastētes "līmvielas"
 
Aknu pastēte
 
turam aknu masai vislaik vāku virsū un liekam grāpju piramīdu uz lielas uguns, lai viss karsējas

kopā aknu masa karsēsies kādu stundiņu ...
 
Aknu pastēte
 
ņemam kādu pusi svieksta pakas
 
Aknu pastēte
 
un liekam aknu masai klāt, lai izkūst.
Kam vajag sviekstu ?
tas dos pastētei stingrību pie uzglabāšanas
 
Aknu pastēte
 
ja gribam izteiktu "smērīgumu" papildus varam pievienot kādu glāzi vārīta ūdens.

Pieberam sāli, piparus pēc katra garšas.
 
Aknu pastēte
 
Kad aknu masa ir stundu sautējusies, ņemam mazo grāpīti laukā un gatavojam lielo pavārnīcu.
 
Aknu pastēte
 
Ķeramies klāt pēdējam un vissmagākajam pastētes pagatavošanas procesam - kulšanai.

Vienā rokā pavārnīca ar otru roku pieturot grāpi sākas kulšanas prieks, pastētes masai ir jāpanāk gaisīgums un viendabīga poraina konsistence.

Cik ilgi ir jākuļ ? Uz kulšanas ilgumu attiecas zinātnisks termins "kamēr dirsa putās".
Tieši kulšana ir tas, kas izveido no aknu masas aknu pastēti, kad esam pasūtījuši visu pasauli un rokas vairs nekustas, pastēte ir gatava. Protams, var jau šo roku darbu aizstāt ar kādu pārgudru virtuves kombaina režīmu, bet īsteni izbaudīt un saprast, kā masa maina savas īpašības, var tikai kuļot visu "ar roku".

Skatam, nekas nav vairs palicis no graudainības un masa ir viendabīga un "viegla"
 
Aknu pastēte
 
pildam pastētes masu nelielos trauciņos, pa virsu uzberot nedaudz timiāna lapiņu "aromam"
 
Aknu pastēte
 
pārvelkam pastētes trauciņus ar pārtikas plēvi un liekam visu ledusskapī "uz nakti"
 
Aknu pastēte
 
Nākamajā rītā ...

brokastīm ...
 
Aknu pastēte
 
Īstenas aknu pastētes maizītes ...

NJAMMMMMMMMMMmmmmmĀĀĀĀĀĀĀ
 
Aknu pastēte
 
 
zini Saimniek, daries kā gribi, bet Man svaigas aknas tomēr garšo labāk ...
 
Aknu pastēte
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv