www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Piena zupa ar siļķi
 
Sen senos laikos, pagājušajā gadu tūkstotī ...
sanāca iepazīt specifisku kurzemnieku ēdamo : Piena zupa ar siļķi... opaņki, kas par salikumu, ne ?
jā, brīžiem virtuvē uzrodas lietas, kas šķiet aPsolūti nesavienojamas.

Piens un siļķe ? pirmā doma, ka no poda trejas dienas nenokāpsi,
bet šī zupa tiek gatavota gadusimtiem un ir atzīta par labu esam tieši par savu "specifičeskuju garšu".

Būtībā tā ir klasiska dārzeņu piena zupa, kam beigās tiek pievienoti mazsālītas (!!!) siļķes gabaliņi,
tagad jāsaprot kamdēļ uzsvars likts uz mazsālītu siļķi, tikai un vienīgi tāda der šai zupai,
nekādas "marinētas silķu filejas" te nederēs - tad toč meteorītisma čempionāts taps atklāts,
jo piens ar etiķa skābumu totāli "neiet kopā" !
Ieskābušu pienu tak neviens nedzer, vai ne ?

Meklējam veikalos vai nu jau iztīrītas mazsālītu siļķu filejas,
vai pērkam pamatīgu mazsālītu siļķes miesu "no mucas", ko paši ķidājam, atasakojam un atādojam.

Pie kam šo recepti var gatavot "piesardzīgajā režīmā" - respektīvi pievienot siļķes gabaliņus nevis visam katlam,
bet piebērt tikai katrs pats savam porcijas šķīvim un "nodegustēt" - ir vai nava labs ?
Lai gan zupa vislabāk garšo, kad ir kādu pusstundiņu pēc viruma pastāvējusi un siļķu fileja ir "atdevusi garšu masai",
tā teikt par garšu nestrīdas, par gaumi gan !

Galu galā virtuve ir tā vieta, kur jānoprovē pilnīgi viss - pirms teikt fui, pē, kaka !
 
Piena zupa ar siļķi
 
Akcija
 
Sastāvdaļas trīslitru grāpim:

1. puķukāposts - pamatmasai
2. viens vai divi kartupeļi
3. liels sīpols
4. burkāns - orandžam tonim
5. zaļie zirnīši mazajā bundželē - zaļumam
6. kukurūza - dzeltenumam
7. puse paprikas - sārtumam
8. labs piens
9. pukucis svieksta
10. mazsālītas silķu filejas vai mazsālīta vesela siļķe kā tāda
sāls, pipari un kāda kaltētu zupas zaļumu šķipsna

Zupas pamats ir klasiska dārzeņu piena zupa, ko izvēlamies "par noteicošo" - vai kartupeli, vai puķukāpostu, vai kāpostu - domājam paši. Man acīs iekrita smuka puķukāposta galviņa, kas tā vien prasījās tapt novārīta esam. Pārējās sastāvdaļas spēlē "krāsu lomu".

Nolobam sīpolu, nomizojam burkānu un sagriežam "zirņa lieluma" gabalos.
  
Piena zupa ar siļķi
 
pannu uz uguns, pikucis sviesta, sīpolu un burkānu iekšā
 
Piena zupa ar siļķi
 
ik pa brīdim pamaisot, apcepjam visu līdz sīpols ir zeltains
 
Piena zupa ar siļķi
 
paralēli sagraizam puķukāpostu
kačanu laukā un galviņas lapas saknibinam cik lielas nu paši gribam, bet tā "lai ērti karotē guļ"
 
Piena zupa ar siļķi
 
kartupelis tiek sagriezts "zirņa lieluma" gabalos
 
Piena zupa ar siļķi
 
kartupeli, puķukāpostu katliņā iekšā un ūdeni klāt tā lai knapi-knapi nosedz
 
Piena zupa ar siļķi
 
grāpi uz uguns, lai virst minūtes 20mit, jebšu lasam "kamēr viss mīksts paliek"
 
Piena zupa ar siļķi
 
mazās zirnīšu un kukurūzas bundželes vaļā - šķidrumu nolejam
un piegriežam "uz aci" tikpat sarkano papriku

šī sarkans, dzeltens, zaļš krāsu spēle "atCvaidzina zupas gala skatu" ...
 
Piena zupa ar siļķi
 
Kad puķukāposts un kartupeļi ir mīksti - beram klāt apceptos sīpolus un burkānu
 
Piena zupa ar siļķi
 
zirnīši, kukurūza, paprika arī klāt ...
 
Piena zupa ar siļķi
 
un lejam klāt pienu ...

cik daudz ? nu cik sķidru paši to zupu gribam !
 
Piena zupa ar siļķi
 
gaidam "burbuli", bet nekur tālu neejam, jo piens ļoti mīl "izkāpt no grāpja"

"burbulis uzmetas" tā uguni nost un dārzeņu piena zupa ir gatava !

1x reizei iesaku apstāties te - sapiparot, sasālīt un lai stāv pārdesmit minūtes
 
Piena zupa ar siļķi
 
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic mazsālītas siļķes fileju kvalitātes pārbaudi.
 
Piena zupa ar siļķi
 
Tagad divi varianti :

1) sagriežam mazsālītas siļķes filejas gabaliņos un beram "pa taisno grāpī" - tas tiem kas jau zupu atzinuši par labu esam

2) vai piesardzīgi noliekam filejas gabaliņus blakus trauciņā "ko piebērt katrs paša šķīvim klāt" - tas tiem, kuri nava ko tādu garšojuši

1x gatavojot iesaku "piesardzīgo metodi", lai nav lieliska piena dārzeņu zupa jālej atejas podā - jo redz fuiii nepatīk ...

es kā zinātājs "maucu siļķi klāt"
 
Piena zupa ar siļķi
 
Uguni nost, pagaidam minūtes 3jas lai siļķe "atdod savu sāļumu un piparus"

pieberam kaltētu zaļbarību un, ja vajaga, tad vēl notjūnējam sāli un piparus

paciešamies kauč 15 minūtes vēl visu nerīt nost - "lai ievelkas"
 
Piena zupa ar siļķi
 
zupu uz galda !
 
Piena zupa ar siļķi
 
Perfekti krāsaina dārzeņu piena zupa ar neaprakstāmu mazsālītās siļķes dominanto lomu !
 
Piena zupa ar siļķi
 
 
Bonga atkal sarijās kukurūzu - kas šamam par veģetāristiskumu uznācis ...
 
Piena zupa ar siļķi
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv