www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Piena zupa ar siļķi | |
Sen senos laikos, pagājušajā gadu tūkstotī ...
sanāca iepazīt specifisku kurzemnieku ēdamo : Piena zupa ar siļķi... opaņki, kas par salikumu, ne ? jā, brīžiem virtuvē uzrodas lietas, kas šķiet aPsolūti nesavienojamas. Piens un siļķe ? pirmā doma, ka no poda trejas dienas nenokāpsi, bet šī zupa tiek gatavota gadusimtiem un ir atzīta par labu esam tieši par savu "specifičeskuju garšu". Būtībā tā ir klasiska dārzeņu piena zupa, kam beigās tiek pievienoti mazsālītas (!!!) siļķes gabaliņi, tagad jāsaprot kamdēļ uzsvars likts uz mazsālītu siļķi, tikai un vienīgi tāda der šai zupai, nekādas "marinētas silķu filejas" te nederēs - tad toč meteorītisma čempionāts taps atklāts, jo piens ar etiķa skābumu totāli "neiet kopā" ! Ieskābušu pienu tak neviens nedzer, vai ne ? Meklējam veikalos vai nu jau iztīrītas mazsālītu siļķu filejas, vai pērkam pamatīgu mazsālītu siļķes miesu "no mucas", ko paši ķidājam, atasakojam un atādojam. Pie kam šo recepti var gatavot "piesardzīgajā režīmā" - respektīvi pievienot siļķes gabaliņus nevis visam katlam, bet piebērt tikai katrs pats savam porcijas šķīvim un "nodegustēt" - ir vai nava labs ? Lai gan zupa vislabāk garšo, kad ir kādu pusstundiņu pēc viruma pastāvējusi un siļķu fileja ir "atdevusi garšu masai", tā teikt par garšu nestrīdas, par gaumi gan ! Galu galā virtuve ir tā vieta, kur jānoprovē pilnīgi viss - pirms teikt fui, pē, kaka ! |
|
|
|
Sastāvdaļas trīslitru grāpim: 1. puķukāposts - pamatmasai 2. viens vai divi kartupeļi 3. liels sīpols 4. burkāns - orandžam tonim 5. zaļie zirnīši mazajā bundželē - zaļumam 6. kukurūza - dzeltenumam 7. puse paprikas - sārtumam 8. labs piens 9. pukucis svieksta 10. mazsālītas silķu filejas vai mazsālīta vesela siļķe kā tāda sāls, pipari un kāda kaltētu zupas zaļumu šķipsna Zupas pamats ir klasiska dārzeņu piena zupa, ko izvēlamies "par noteicošo" - vai kartupeli, vai puķukāpostu, vai kāpostu - domājam paši. Man acīs iekrita smuka puķukāposta galviņa, kas tā vien prasījās tapt novārīta esam. Pārējās sastāvdaļas spēlē "krāsu lomu". Nolobam sīpolu, nomizojam burkānu un sagriežam "zirņa lieluma" gabalos. |
|
pannu uz uguns, pikucis sviesta, sīpolu un burkānu iekšā | |
ik pa brīdim pamaisot, apcepjam visu līdz sīpols ir zeltains | |
paralēli sagraizam puķukāpostu kačanu laukā un galviņas lapas saknibinam cik lielas nu paši gribam, bet tā "lai ērti karotē guļ" |
|
kartupelis tiek sagriezts "zirņa lieluma" gabalos | |
kartupeli, puķukāpostu katliņā iekšā un ūdeni klāt tā lai knapi-knapi nosedz | |
grāpi uz uguns, lai virst minūtes 20mit, jebšu lasam "kamēr viss mīksts paliek" | |
mazās zirnīšu un kukurūzas bundželes vaļā -
šķidrumu nolejam un piegriežam "uz aci" tikpat sarkano papriku šī sarkans, dzeltens, zaļš krāsu spēle "atCvaidzina zupas gala skatu" ... |
|
Kad puķukāposts un kartupeļi ir mīksti - beram klāt apceptos sīpolus un burkānu | |
zirnīši, kukurūza, paprika arī klāt ... | |
un lejam klāt pienu ... cik daudz ? nu cik sķidru paši to zupu gribam ! |
|
gaidam "burbuli", bet nekur tālu neejam, jo
piens ļoti mīl "izkāpt no grāpja" "burbulis uzmetas" tā uguni nost un dārzeņu piena zupa ir gatava ! 1x reizei iesaku apstāties te - sapiparot, sasālīt un lai stāv pārdesmit minūtes |
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic mazsālītas siļķes fileju kvalitātes pārbaudi. | |
Tagad divi varianti : 1) sagriežam mazsālītas siļķes filejas gabaliņos un beram "pa taisno grāpī" - tas tiem kas jau zupu atzinuši par labu esam 2) vai piesardzīgi noliekam filejas gabaliņus blakus trauciņā "ko piebērt katrs paša šķīvim klāt" - tas tiem, kuri nava ko tādu garšojuši 1x gatavojot iesaku "piesardzīgo metodi", lai nav lieliska piena dārzeņu zupa jālej atejas podā - jo redz fuiii nepatīk ... es kā zinātājs "maucu siļķi klāt" |
|
Uguni nost, pagaidam minūtes 3jas lai siļķe
"atdod savu sāļumu un piparus" pieberam kaltētu zaļbarību un, ja vajaga, tad vēl notjūnējam sāli un piparus paciešamies kauč 15 minūtes vēl visu nerīt nost - "lai ievelkas" |
|
zupu uz galda ! | |
Perfekti krāsaina dārzeņu piena zupa ar neaprakstāmu mazsālītās siļķes dominanto lomu ! | |
Bonga atkal sarijās kukurūzu - kas šamam par veģetāristiskumu uznācis ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |