www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Pieneņu medus | |
Kad maijs ir klāt, tā saule silda un pļavas
pieneņu ziediem pilnas ... Šis nu ir pats laiks, lai pagatavotu visam turpmākajam gadam tādu mantu kā pieneņu medus. Pieneņu medus - tas gan ir tāds "tautas dotais vārds", patiesībā tas ir pieneņu uzlējuma sīrups, saldrūgts un biezs. Sēžamies uz lisapēda un minam prom no civilizācijas meklējot pieneņu pļavu, kur salasam kārtīgu maišeli ar pieneņu ziediem ... |
|
|
|
Sastāvdaļas vienam virumam: 1. pieneņu ziedi, lai sastampājot piepildītu 3l katlu 2. kāds kilo+ cukura 3. puse citrona + fonā papīra kafijas filtri un palielāka piltuve Visupirms par pienenēm ... Pienenes plūkājam tikai pļavās kas ir nost no ceļiem ar dzīvu satiksmi, lasīt ceļmalā pienenes ir stulbuma kalngals - tur visu Mendeļējeva tabulu varēs atrast. Pienenēm plūcam nost tikai galviņas - daži fanātiķi applūc pat zaļo galviņas pasaknīti, bet tas čakars nav tā vērts. Galviņas izvēlamies tādas, kas jau ir atvērušās, bet ar neapvītušām ziedlapiņām ... Noskalojam pienenes zem ūdens, lai knišļi apslīkst ... |
|
stampājam pienenes katliņā un lejam pāri litru ūdens | |
uguni grāpim apakšā un pavāram minūtes 10mit ... | |
piespiežam klāt pusi citrona sulas | |
Grāpi no uguns nost, vāku virsū un lai stāv "uz nakti" | |
Nākamajā dienā izkāšam pieneņu uzlējumu caur smalku sietu | |
Pieneņu virums un nospaidītās čagas ... teorētiski pieberam tik cukuru klāt un vāram sīrupu, bet tā nebūs .... |
|
Ja gribam dabūt patiesi labu pieneņu sīrupu, aļa
medu, uzlējumu vajag nofiltrēt. Ta teikt, ēdienam ir ne tikai labi jāgaršo, bet arī zolīdi jāizskatās, un duļķains sīrups nu galīgi nerosina apetīti, ņemam krūku, piltuvi un liekam divus kafijas filtrus vienu iekš otra kausiņu pa kausiņam filtrējam uzlējumu ... filtri ļoti ātri aizcūkosies ar novārītajiem ziedputekšņiem, vidēji uz litru sķidruma man sanāca nomainīt trejas reizes pa diviem filtriem ... |
|
Nofiltrēts pieneņu uzlējums, cukurs un grāpis
kur vārīt svari nav obligāti var visu "uz aci", bet ja reiz ir pa rokai, tad kamdēļ neizmantot |
|
Ideja vienkārša - uz litru škidruma viens kilo cukura, tā teikt proporcijas 1:1 | |
beram cukuru klāt | |
grāpi uz uguns un maisam visu kamēr cukurs izšķīst | |
kad viss sāk vārīties, tā parādās dzeltenīgas putas - tie ir pārpalikušie sīkie ziedputekšņi kuri "izlīda cauri" filtram | |
samazinam uguni uz minimālu un rūpīgi nosmeļam
visas putas nost vāram visu apmēram minūtes 40mit, ik pa minūtēm 10mit nosmeļot putas |
|
sagatavojam rūpīgi izmazgātas burkas kur pildīt pieneņu medu | |
pēc minūtēm 40mit redzam, ka virums ir saplacis
iztvaicējot lieko ūdeni un sāk parādīties burbuļpārpilna
"putiņa" tā ir tā sīrupa karamele, kas liecina, ka virums jau ir gatavs. Tagad neatkāpjamies no grāpja ne soli, jo virums ir vislaik jāmaisa - citādi šī karameles puta "izkāps" no grāpja un aizcūkos visu krāsns virsmu tā, ka maz neliekas ! tagad var vārīt līdz vēlamajam biezumam, bet pārcensties nevajag, jo ir jāsaprot, ka šis ir tikai biezs pieneņu sīrups, nevis bišu vākts medus, ja pārcentīsies ar tvaicēšanu sanāks tik liels "cukurgailītis" ņemam vērā, ka atdziestot šis sīrups vēl sabiezēs |
|
uzmanīgi lejam medu burciņās un vākus fiksi ciet ievērtējam cik dzidrs ir šis ķēpīgais sīrups ... |
|
Pieneņu medus - dzidrs "kā bāriņa asara" ar
izteiktu saldrūgtu pēcgaršu lietojams i' pie tējas, i' visa veida saldajiem |
|
Māžojas te ar pučītēm - phe ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |