www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Pieneņu medus
 
Kad maijs ir klāt, tā saule silda un pļavas pieneņu ziediem pilnas ...

Šis nu ir pats laiks, lai pagatavotu visam turpmākajam gadam tādu mantu kā pieneņu medus.
Pieneņu medus - tas gan ir tāds "tautas dotais vārds", patiesībā tas ir pieneņu uzlējuma sīrups, saldrūgts un biezs.

Sēžamies uz lisapēda un minam prom no civilizācijas meklējot pieneņu pļavu,
kur salasam kārtīgu maišeli ar pieneņu ziediem ...
 
Pieneņu medus
 
Akcija
 
Sastāvdaļas vienam virumam:
1. pieneņu ziedi, lai sastampājot piepildītu 3l katlu
2. kāds kilo+ cukura
3. puse citrona

+ fonā papīra kafijas filtri un palielāka piltuve

Visupirms par pienenēm ...
Pienenes plūkājam tikai pļavās kas ir nost no ceļiem ar dzīvu satiksmi,
lasīt ceļmalā pienenes ir stulbuma kalngals - tur visu Mendeļējeva tabulu varēs atrast.
Pienenēm plūcam nost tikai galviņas - daži fanātiķi applūc pat zaļo galviņas pasaknīti, bet tas čakars nav tā vērts. Galviņas izvēlamies tādas, kas jau ir atvērušās, bet ar neapvītušām ziedlapiņām ...

Noskalojam pienenes zem ūdens, lai knišļi apslīkst ...
  
Pieneņu medus
 
stampājam pienenes katliņā un lejam pāri litru ūdens
 
Pieneņu medus
 
uguni grāpim apakšā un pavāram minūtes 10mit ...
 
Pieneņu medus
 
piespiežam klāt pusi citrona sulas
 
Pieneņu medus
 
Grāpi no uguns nost, vāku virsū un lai stāv "uz nakti"
 
Pieneņu medus
 
Nākamajā dienā izkāšam pieneņu uzlējumu caur smalku sietu
 
Pieneņu medus
 
Pieneņu virums un nospaidītās čagas ...

teorētiski pieberam tik cukuru klāt un vāram sīrupu, bet tā nebūs ....
 
Pieneņu medus
 
Ja gribam dabūt patiesi labu pieneņu sīrupu, aļa medu, uzlējumu vajag nofiltrēt.
Ta teikt, ēdienam ir ne tikai labi jāgaršo, bet arī zolīdi jāizskatās, un duļķains sīrups nu galīgi nerosina apetīti,

ņemam krūku, piltuvi un liekam divus kafijas filtrus vienu iekš otra
kausiņu pa kausiņam filtrējam uzlējumu ... filtri ļoti ātri aizcūkosies ar novārītajiem ziedputekšņiem,
vidēji uz litru sķidruma man sanāca nomainīt trejas reizes pa diviem filtriem ...
 
Pieneņu medus
 
Nofiltrēts pieneņu uzlējums, cukurs un grāpis kur vārīt

svari nav obligāti var visu "uz aci", bet ja reiz ir pa rokai, tad kamdēļ neizmantot
 
Pieneņu medus
 
Ideja vienkārša - uz litru škidruma viens kilo cukura, tā teikt proporcijas 1:1
 
Pieneņu medus
 
beram cukuru klāt
 
Pieneņu medus
 
grāpi uz uguns un maisam visu kamēr cukurs izšķīst
 
Pieneņu medus
 
kad viss sāk vārīties, tā parādās dzeltenīgas putas - tie ir pārpalikušie sīkie ziedputekšņi kuri "izlīda cauri" filtram
 
Pieneņu medus
 
samazinam uguni uz minimālu un rūpīgi nosmeļam visas putas nost

vāram visu apmēram minūtes 40mit, ik pa minūtēm 10mit nosmeļot putas
 
Pieneņu medus
 
sagatavojam rūpīgi izmazgātas burkas kur pildīt pieneņu medu
 
Pieneņu medus
 
pēc minūtēm 40mit redzam, ka virums ir saplacis iztvaicējot lieko ūdeni un sāk parādīties burbuļpārpilna "putiņa"
tā ir tā sīrupa karamele, kas liecina, ka virums jau ir gatavs.

Tagad neatkāpjamies no grāpja ne soli, jo virums ir vislaik jāmaisa - citādi šī karameles puta "izkāps" no grāpja un aizcūkos visu krāsns virsmu tā, ka maz neliekas !

tagad var vārīt līdz vēlamajam biezumam, bet pārcensties nevajag, jo ir jāsaprot, ka šis ir tikai biezs pieneņu sīrups, nevis bišu vākts medus, ja pārcentīsies ar tvaicēšanu sanāks tik liels "cukurgailītis"

ņemam vērā, ka atdziestot šis sīrups vēl sabiezēs
 
Pieneņu medus
 
uzmanīgi lejam medu burciņās un vākus fiksi ciet

ievērtējam cik dzidrs ir šis ķēpīgais sīrups ...
 
Pieneņu medus
 
Pieneņu medus - dzidrs "kā bāriņa asara" ar izteiktu saldrūgtu pēcgaršu

lietojams i' pie tējas, i' visa veida saldajiem
 
Pieneņu medus
 
 
Māžojas te ar pučītēm - phe ...
 
Pieneņu medus
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv