www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Pildīta vista
 
Kad svētki visriņķī un apkārt nekas cits neatliek kā gatavot ko specifičeskāku ...

Ja jau, ta jau, lai top "Pildīta vista" - no vienas puses ļoti vienkārša recepte, bet darbu prasa, ka maz neliekas,
jo receptes ideja balstās uz to, ka vistai
tiek uzmanīgi "novilkta" āda
tiek sagatavots pildījums
tiek rūpīgi aizšūti vistas ādas "caurumi"
un sastūķējot ādu pilnu atkal tiek radīta vista ...

būs, būs ko darīt - bet rezultāts ir tā vērc

Izvēzējam roķeles un ķeramies lietai klāt ...
 
Pildīta vista
 
Sastāvdaļas:
1. Vesela vista - kas to būtu domājis ...
2. Sauja vistas aknu - pildījumam
3. Viena ola - stingrībai
4. Rīvmaize - porainībai
5. Sīpols - asumam
sāls, pipari, muskatrieksts, kāds maziņš sviesta pikucis, adata un diegs

Vistu principā var pildīt ar ko vien grib - a gribējās tieši aknas, gribas sēnes ? a_bet_lūgtum
te galvenais ir receptes idejiskais funktieris ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic vistas kvalitātes pārbaudi.
  
Pildīta vista
 
Velkam vistai ādu nost ...

sākam ar vistas pakaļgalu - nogriežam peteni no kaula nost un gar mugurkaulu uzmanīgi pavelkam ādu uz augšu
visas cīpslas kas notur ādu vai nu pārkniebjam ar nagu, vai ar nazi pārgriežam, bet cenšamies neievainot ādu ...
 
Pildīta vista
 
Griežam vistu otrādi un sākam izģērbt vistas kājas ...

te čakars ir ar "ceļgaliem" - tamdēļ pārgiežam vistas stilba locītavu un atlokam kāju uz augšu novelkot no stilba ādu uz leju kā tādu zeķi ...
 
Pildīta vista
 
stilba lejas galu nogriežam lai pārcirstā kaula galiņš paliek kā tāds "puļķītis" ādā ...
 
Pildīta vista
 
spārna "stilbiņus" līdzīgi kā kājas izgiežam laukā lai ādā paliek tikai spārnu sākuma "līkums" ...
 
Pildīta vista
 
Ķeramies pie vistas gaļas atkaulošanas
īpaši par gaļas veselumu nav jāuztraucas jo viss taps samalts
galvenais ir atdalīt visus kaulus un izņemt lielākās cīpslas ...

no kauliem, ja ir gribēšana, varam izvārīt buljonu ...
 
Pildīta vista
 
Štellējam "simtu gadu vecu gaļasmašīnu" un samaļam vistas gaļu kopā ar sīpolu ...
 
Pildīta vista
 
Sagriežam mazos gabaliņos aknas

aknas malt nevajag - izšķīdīs pļeckā
 
Pildīta vista
 
Jaucam kopā ...
vistas malto gaļu
vienu olu
sagrieztās aknas
sauju rīvmaizes
sapiparojam, sasālam, pierīvējam muskatriekstu "aromam" un rūpīgi samaisam
 
Pildīta vista
 
Ņemam adatu un sākam skrodera darbus

šujam vistai "kakla caurumu" pilnībā ciet un aizšujam pakaļgalu atstājot tik mazu "šķirbiņu" ...
 
Pildīta vista
 
Stampājam ādā pildījumu izveidojot atkal "vistas formu"

Tagad būtiskākais - ādu nedrīkst piebāzt pilnībā pilnu !!!

Ādu drīkst piepildīt tikai par 2/3daļām - tā lai pildījums viegli "ļurinas" pa vistas iekšpusi,
jo cepšanas laikā āda sarausies un, ja nebūs "elastības rezerves", būs dirsā darbs un materiāli !!!
 
Pildīta vista
 
Aizšujam pakaļas caurumu ciet ...

ieziežam cepamtrauku ar sviestu un liekam vistu ar šūšanas vīlēm uz aukšu - tas tamdēļ lai vistas sula neiztek lieki laukā
 
Pildīta vista
 
Uzkarsējam cepeškrāsni uz 180C
un cepinam vistu apmēram 45min-stundu, īpaši ilgāk ne' jo maltā pildījuma gaļa gatavojas gana ātri ...

pēc pusstundas cepiena vistu vajag apsmērēt ar sviestu lai izveidojas zeltaina, kraukšķīga garoziņa

redzam, ka vista sarāvusies apjomos, bet savu formas veselumu ir saglabājusi ...
 
Pildīta vista
 
Pēc stundas, kad "garoza aprāvusies", velkam vistu laukā un uzmanīgi izņemam diegus ...
 
Pildīta vista
 
Uz galda !
 
Pildīta vista
 
Maiga vista zeltainā, kraukšķīgā garozā ...
 
Pildīta vista
 
 
Kasīklis Bonga ...
 
Pildīta vista
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv