www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Pildīts kalmārs | |
Kā jau ierasti, slājot cauri tirgum iekrita acīs smuki kalmāri, tā vien prasās tos pa portugālistiskam pagatavot ... Ēdiens patiesibā ir elementārs un izteikti populārs spāņu un portugāļu virtuvēs, kalmāri pildīti ar desu ... loģistiski, ka izšpāņu bērni ieraugot to, ko var nopirkt Rīgas centrāltirgū zviegtu vēderus turēdami un pareizi jau vien ir, netaisa pie mumsim zemnieks Mērdzenē "Chorizo" kūpinātas paprikdesas Nu naf mumsim tādu "dzimtas recepšu" ... bet labi gribēdams arī letiņš var ko samargot... lai top iz ķīnas saldēti kalmāri ar kaučkādu vietēju kūpināto desu - pa portugālistiskai modei Ēdiens gatavojas 30-40 min un ir "ātrais", ja iepriekš "uz nakti" ir atkausēti kalmāri ... Ķeramies lietai klāt ... |
|
Sastāvdaļas "vienai pannai": 1. treji iztīrīti saldēti kalmāri uz gramiem 650 - pamatam 2. pusluņķis kūpinātas desas - pildījumam 3. sīpols - asumam 4. pauts - noturībai 5. baltmaizes šķēle - masai 6. piena šļurka - maizes slapjumam 7. pāris ķiplokdaivas - smirdēsim kopā 8. atādotu tomātu bundža - sautēšanai 9. sauss viņkelis - skābumam 10. zivju mērce - aromam salda paprika, jūras sāls, pipari, zobu bakstāmie kociņi un kāds pētersīlis fonā ... sākam ar maizes apšļakstīšanu ar pienu - lai izmirkst ... |
|
Smalki sakapājam sīpolu un kādas divas lielas ķiplokdaivas ... | |
Karsējam pannu un apcepjam ķiplokus ar sīpoliem līdz "zeltainumam" ... |
|
liekam bļodā sīpolu atdzist ... | |
ķeramies klāt desai ... Desa šai ēdienā spēlē galveno lomu un no tās atkarājas viss gala smeķis paņems "par rūgtu", "par sīvu", "par ..." - un rezultāts būs fui_pē_kaka idejiski ir jāmeklē labs kūpinātas cūča desas pusluņķis "ar papriku" ko tādu atrast, uzreiz saku, ir bezcers - nu negatavo pie mumsim neko līdzīgu ... meklējam vienkārši kūpinātu cūča desu un piešausim galā saldās paprikas pulveri klāt "krāsai" un atkal, pat atrodot kūpinātu desu "kas paša zobam tīk" nepaļaujamies uz pārdevējuma godīgumu "godīgs pārdevējs" - tas i tas pats, kas "sauss ūdens", "zaļas debesis", "gudrs deputāts" un citas muļķibas ... Nelaime ir tā, ka praktiski visi kūpinājumi pūstošajā kapitālismā tiek gatavoti izmantojot "šķidros dūmus" totālu ķīmijas herņu, kurā kā darvā izvārtot gaļu var iegūt stundām ilgi kūpinātu dūmu efektu pāris minūšu laikā šādi pagatavotu desu izmantojot sūda rezultāts ir garantēts - jo tā "šķidro dūmu" ķīmija sacūkos visu ēdomo ... Ņemam mizojamo nazi - un mizojam desu kā tādu burkānu, bagātīgi nogriežot "tumšo ādu" līdz parādās gaļas sārtums - pat ja pārdevejs "zobu dod" ka desa ir OK - pirmo reizi nomizojam "drošībai" |
|
nomizoto desu sagriežam rimbuļos ... |
|
tagad ir divi varianti - štellēt gaļasmašīnu vai blendertraukā 10 sekunžu laikā sadauzīt desu ? slinkais es izvēlos - blenderi ... liekam desu kuļamtraukā |
|
desmit sekundes uz lēniem apgriezieniem ļaujam asmeņiem sadauzīt desu tā pat nesamalsies, bet izirs dabīgās pļeckās ... |
|
smalki sakapājam pētersīli ... | |
Liekam mīčīšanas bļodā pie saceptajiem sīpoliem desas masu - pamatam vienu pautu - stingrībai pienā izmērcēto batona sķēli - papildus masai saldo papriku - krāsai jūras sāli, pētersīli, svaigi stampātus piparus pieliekam šļurku zivju mērces - tā izcels saldētā kalmāra bezpersoniskumu |
|
.. | |
visu viegli samaisam un liekam pildījuma masu maliņā ... |
|
Pienācis laiks kalmāru gabaliem ... Mūsu tirgos nopirkt ko "svaigu" no kalmāriem ir bezcers nu neķeras no Bolderājas mola kalmāri uz badakāša - neķeras ! pērkam dziļi saldētas kalmāra "galvas", tās jau pārdodas tīrītas un ir tik vien cik lēnam "uz nakti" ledusskapja lejā jāatkausē ... Nekādā gadījumā nemēģinam mākslīgi atkausēt kalmāru zem "karsta ūdens" - "žvačka" vien sanāks ! Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic kalmāru galvu rūpīgu pārbaudi ... |
|
Veram vaļā kalmāru - pārbaudam tā "caurumtīrību"... kalmāra viducī var saglabāties tā kauls un, ja tāds ir, to izvelkam laukā ... tīrs un perfekts kalmārgalvas konuss - štopējam pildījumu iekšā ... |
|
un tagad galvenā šī ēdiena gudrība... pildījumu štopējam iekšā ne vairāk kā 2/3dalas no kalmāra konusa kalmārs sautējot sarausies un, ja pārcentīsies ar "iekšā bāzšanu", tad viss sasprāgs |
|
par 2/3daļām aizpildītās kalmāru galvas aizspraužam ar zobubakstāmajiem kociņiem ... | |
izberam pannā atādoto tomātu burku - tie kalpos kā sautējuma pamats liekam trejas lielās kalmārgalvas un pārlejam viņķeli kādus gramus "a da cik ir" nu teiksim 200ts vāku virsū un lai uz vidēja karstuma viss sautējas kopā kādas minūtes 40mit .... |
|
Pēc sutināšanas minūtēm 15mit apgriežam gabalus uz otru pusi... skatam, cik ievērojami tie ir sarāvušies apjomos un ir pilni ar pildījumu nevis pārsprāguši ... par kalmāru sīkstumu var neuztraukties - šiem zvēriem ir interesanti tas, ka pirmajās 5cās minūtēs tie ir gatavi, tad nākamās 15mit tie ir sīksti un raujas apjomos, savukārt vēl pēc 10 min tie atkal paliek mīksti "kā vajag" |
|
zaļbarība apakšā un pildīts kalmārs pa virsu ... |
|
kalmāri ar maigu gaļas pildijumu - njamma ... | |
ko tā i gaļa vai zive ? ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |