www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Pildīts kalmārs
 
Kā jau ierasti, slājot cauri tirgum iekrita acīs smuki kalmāri, tā vien prasās tos pa portugālistiskam pagatavot ...

Ēdiens patiesibā ir elementārs un izteikti populārs spāņu un portugāļu virtuvēs, kalmāri pildīti ar desu ...
loģistiski, ka izšpāņu bērni ieraugot to, ko var nopirkt Rīgas centrāltirgū zviegtu vēderus turēdami
un pareizi jau vien ir, netaisa pie mumsim zemnieks Mērdzenē "Chorizo" kūpinātas paprikdesas
Nu naf mumsim tādu "dzimtas recepšu" ...

bet labi gribēdams arī letiņš var ko samargot...
lai top iz ķīnas saldēti kalmāri ar kaučkādu vietēju kūpināto desu - pa portugālistiskai modei

Ēdiens gatavojas 30-40 min un ir "ātrais", ja iepriekš "uz nakti" ir atkausēti kalmāri ...

Ķeramies lietai klāt ...
 
Pildīts kalmārs
 
Akcija
 
Sastāvdaļas "vienai pannai":

1. treji iztīrīti saldēti kalmāri uz gramiem 650 - pamatam
2. pusluņķis kūpinātas desas - pildījumam
3. sīpols - asumam
4. pauts - noturībai
5. baltmaizes šķēle - masai
6. piena šļurka - maizes slapjumam
7. pāris ķiplokdaivas - smirdēsim kopā
8. atādotu tomātu bundža - sautēšanai
9. sauss viņkelis - skābumam
10. zivju mērce - aromam
salda paprika, jūras sāls, pipari, zobu bakstāmie kociņi un kāds pētersīlis fonā ...

sākam ar maizes apšļakstīšanu ar pienu - lai izmirkst ...
 
Pildīts kalmārs
 
Smalki sakapājam sīpolu un kādas divas lielas ķiplokdaivas ...
 
Pildīts kalmārs
 
Karsējam pannu un apcepjam ķiplokus ar sīpoliem līdz "zeltainumam" ...
 
Pildīts kalmārs
 
liekam bļodā sīpolu atdzist ...
 
Pildīts kalmārs
 
ķeramies klāt desai ...

Desa šai ēdienā spēlē galveno lomu un no tās atkarājas viss gala smeķis
paņems "par rūgtu", "par sīvu", "par ..." - un rezultāts būs fui_pē_kaka
idejiski ir jāmeklē labs kūpinātas cūča desas pusluņķis "ar papriku"

ko tādu atrast, uzreiz saku, ir bezcers - nu negatavo pie mumsim neko līdzīgu ...
meklējam vienkārši kūpinātu cūča desu un piešausim galā saldās paprikas pulveri klāt "krāsai"

un atkal, pat atrodot kūpinātu desu "kas paša zobam tīk"
nepaļaujamies uz pārdevējuma godīgumu
"godīgs pārdevējs" - tas i tas pats, kas "sauss ūdens", "zaļas debesis", "gudrs deputāts" un citas muļķibas ...

Nelaime ir tā, ka praktiski visi kūpinājumi pūstošajā kapitālismā tiek gatavoti izmantojot "šķidros dūmus"
totālu ķīmijas herņu,
kurā kā darvā izvārtot gaļu var iegūt stundām ilgi kūpinātu dūmu efektu pāris minūšu laikā
šādi pagatavotu desu izmantojot sūda rezultāts ir garantēts - jo tā "šķidro dūmu" ķīmija sacūkos visu ēdomo ...

Ņemam mizojamo nazi - un mizojam desu kā tādu burkānu, bagātīgi nogriežot "tumšo ādu"
līdz parādās gaļas sārtums - pat ja pārdevejs "zobu dod" ka desa ir OK - pirmo reizi nomizojam "drošībai"
 
Pildīts kalmārs
 
nomizoto desu sagriežam rimbuļos ...
 
Pildīts kalmārs
 
tagad ir divi varianti - štellēt gaļasmašīnu
vai blendertraukā 10 sekunžu laikā sadauzīt desu ?

slinkais es izvēlos - blenderi ...
liekam desu kuļamtraukā
 
Pildīts kalmārs
 
desmit sekundes uz lēniem apgriezieniem ļaujam asmeņiem sadauzīt desu

tā pat nesamalsies, bet izirs dabīgās pļeckās ...
 
Pildīts kalmārs
 
smalki sakapājam pētersīli ...
 
Pildīts kalmārs
 
Liekam mīčīšanas bļodā pie saceptajiem sīpoliem
desas masu - pamatam
vienu pautu - stingrībai
pienā izmērcēto batona sķēli - papildus masai
saldo papriku - krāsai
jūras sāli, pētersīli, svaigi stampātus piparus

pieliekam šļurku zivju mērces - tā izcels saldētā kalmāra bezpersoniskumu
 
Pildīts kalmārs ..
 
visu viegli samaisam un liekam pildījuma masu maliņā ...
 
Pildīts kalmārs
 
Pienācis laiks kalmāru gabaliem ...

Mūsu tirgos nopirkt ko "svaigu" no kalmāriem ir bezcers 
nu neķeras no Bolderājas mola kalmāri uz badakāša - neķeras !
pērkam dziļi saldētas kalmāra "galvas",
tās jau pārdodas tīrītas un ir tik vien cik lēnam "uz nakti" ledusskapja lejā jāatkausē ...
Nekādā gadījumā nemēģinam mākslīgi atkausēt kalmāru zem "karsta ūdens" - "žvačka" vien sanāks !

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic kalmāru galvu rūpīgu pārbaudi ...
 
Pildīts kalmārs
 
Veram vaļā kalmāru - pārbaudam tā "caurumtīrību"...
kalmāra viducī var saglabāties tā kauls un, ja tāds ir, to izvelkam laukā ...

tīrs un perfekts kalmārgalvas konuss - štopējam pildījumu iekšā ...
 
Pildīts kalmārs
 
un tagad galvenā šī ēdiena gudrība...

pildījumu štopējam iekšā ne vairāk kā 2/3dalas no kalmāra konusa

kalmārs sautējot sarausies un, ja pārcentīsies ar "iekšā bāzšanu", tad viss sasprāgs 
 
Pildīts kalmārs
 
par 2/3daļām aizpildītās kalmāru galvas aizspraužam ar zobubakstāmajiem kociņiem ...
 
Pildīts kalmārs
 
izberam pannā atādoto tomātu burku - tie kalpos kā sautējuma pamats
liekam trejas lielās kalmārgalvas
un pārlejam viņķeli kādus gramus "a da cik ir" nu teiksim 200ts

vāku virsū un lai uz vidēja karstuma viss sautējas kopā kādas minūtes 40mit ....
 
Pildīts kalmārs
 
Pēc sutināšanas minūtēm 15mit apgriežam gabalus uz otru pusi...

skatam, cik ievērojami tie ir sarāvušies apjomos un ir pilni ar pildījumu nevis pārsprāguši ...

par kalmāru sīkstumu var neuztraukties - šiem zvēriem ir interesanti tas, ka pirmajās 5cās minūtēs tie ir gatavi,
tad nākamās 15mit tie ir sīksti un raujas apjomos, savukārt vēl pēc 10 min tie atkal paliek mīksti "kā vajag"
 
Pildīts kalmārs
 
zaļbarība apakšā un pildīts kalmārs pa virsu ...
 
Pildīts kalmārs
 
kalmāri ar maigu gaļas pildijumu - njamma ...
 
Pildīts kalmārs
 
 
ko tā i gaļa vai zive ? ...
 
Pildīts kalmārs
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv