www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Plūmju zapte | |
Vienkārša lieta "ziemas krājumiem" - plūmju zapte neprasa nedz īpašas sastāvdaļas, nedz ilgu gatavošanu - tik vien kā saņemties un uzmeistarot kā papildus bonuss plūmju zaptei nāk kārtīgs plūmju kompots Viss ko vajag plūmes un cukurs - gādājam plūmes un atiet ... |
|
|
|
Plūmju zaptē lielu lomu spēlē tās
"pielietojums" man gadījās jiptīgi skābas plūmes - kā radītas lai izmantotu gaļas marinādēm "skābumam" tamdēļ cukuru liku minimāli, bet ņēmu gaiši brūno cukurniedru "aromam" rezultātā sanāca tāda pašķidra zapte kas labi pārklās gaļas gabalus ja grib taisīt izteikti "smērīgu" un saldu zapti ko uz brokastmaizēm smērēt maucam cukuru vairāk ... Ja vajag noskalojam plūmes un beram katlā pusglāzi ūdens pa virsu, lai ir no kā "pirmajam tvaikam" rasties un plūmes pie dibena nepiedegtu |
|
liriska atkāpe ir pārgudrīši, kas ķērc par plūmju kauliņu šausmīgo zilskābes indi un paranojas pārņemti loba kauliņus laukā kā reiz man teica viens paziņa-ārsts : Armand, neklausies bābu muldēšanā, lai noliktu karoti Tev būtu jāapēd pusotrs spainis izlobītu plūmju kaulu serdīšu un arī tad atstieptu kājas nevis no zilskābes, bet dēļ kuņģa plīsuma ... netaisam čakaru kur tas nav vajadzīgs ... |
|
Vāku virsū un lai uz mērenas uguns viss tvaicējas līdz plūmes izšķīst ... | |
Paralēli cepenē uzkarsējam tīras burkas līdz 200C lai baciļi apsprāgst un ļaujam atdzist | |
pēc kāda laika plūmēm "sula laukā" un miziņas šķīst nost | |
pārlejam visu plūmju ķēpu caur sietu uz otru grāpi sula iztecēs, bet biezumi ar kauliem un plūmju mizām paliks |
|
Ar karoti caur sietu izpaidam šo plūmju ķēpu lai tās vēl
pēdējo sulu atdot pie kam tā ķēpa nekur nepazudīs un ideāli noderēs kompotam |
|
Liekam visu caur sietu izkāsto plūmju sulas masu atkal uz
uguns un beram klāt cukuru "cik nu pašam prasās" cukura:plūmju proporcijas izvēlas katrs pats ja kāds grib nevis tekošu, bet marmelādes masu, tad izvēlas marmelādes cukuru - te viss no "pielietojuma karājas" kā jau minēju, es personīgi izmantoju šo skābo plūmju zapti gaļas marinādēs kā "skābenuma bāzi" tamdēļ cukuru liku kaučkur puskilo uz litru atspiestās sulas un izvēlējos gaiši brūno cukurniedru |
|
Sagaidam burbuļus un sākam kauju ar putām ... smeļam tās nost un lai viss 5-10 minūtes pavārās | |
Tikmēr uzvāram vākus lai ļaunie baciļi atstieptu kājas ... | |
Lejam verdošo zapti burkās, kā jau ierasts, daram to ļoti uzmanīgi lai stikls nesaplīstu ... | |
Ar virtuves cimdiem aizgriežam vākus un burkas riņķī | |
Un apsedzam ar siltināšanas sedziņu, lai burkas lēnām
atdziest, tas papildus plīdzēs vēl pēdējos baciļus noslaktēt bet ar skābajām plūmēm labi ir tas, ka tās reti "sarūgst" |
|
Liekam atdzisušās burkas ziemas krājumu plauktā ... Ir mazliet ķēpa, bet tas ir tā vērts - marinēt gaļu paša gatavotā zaptē ! |
|
Kamēr burkas zem segas lēnām dziest ... uzmargojam plūmju kompotu, lai neiet postā plūmju atspaidītās ķeskas gādājam atkal cukuru un mazliet cieti |
|
Beram ķeskas grāpī un cukuru klāt cik daudz - da cik saldu to kompotu gribam ... es bēru kādas divas lielas glāzes | |
Lejam klāt ūdeni - atkal jau cik nu šķidru gribam | |
Gaidam burbuli, ja vajag noputojam | |
izšķaidam kādas trejas tējkarotes cietes pusglāzē ūdens | |
Lejam cieti kompotam klāt lai viedojas tāds "puņķstaipīgums" | |
Kad kompots atdzest pārlejam glāzē, pie kam labi ir tas, ka plūmju kauliņi smuki nosēžas grāpja dibenā un par tiem naf jāsatraukājas uzdzeramais gatavs ! |
|
Manas acis jūs stulbos Divkājainos neredzētu !!! cik var ņemties ar zaļbarību ?... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |