www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Plūmju zapte
 
Vienkārša lieta "ziemas krājumiem" - plūmju zapte
neprasa nedz īpašas sastāvdaļas, nedz ilgu gatavošanu - tik vien kā saņemties un uzmeistarot

kā papildus bonuss plūmju zaptei nāk kārtīgs plūmju kompots

Viss ko vajag plūmes un cukurs - gādājam plūmes un atiet ...
 
Plūmju zapte
 
Akcija
 
Plūmju zaptē lielu lomu spēlē tās "pielietojums"

man gadījās jiptīgi skābas plūmes - kā radītas lai izmantotu gaļas marinādēm "skābumam"
tamdēļ cukuru liku minimāli, bet ņēmu gaiši brūno cukurniedru "aromam"
rezultātā sanāca tāda pašķidra zapte kas labi pārklās gaļas gabalus

ja grib taisīt izteikti "smērīgu" un saldu zapti ko uz brokastmaizēm smērēt maucam cukuru vairāk ...

Ja vajag noskalojam plūmes un beram katlā
pusglāzi ūdens pa virsu, lai ir no kā "pirmajam tvaikam" rasties un plūmes pie dibena nepiedegtu

liriska atkāpe
ir pārgudrīši, kas ķērc par plūmju kauliņu šausmīgo zilskābes indi un paranojas pārņemti loba kauliņus laukā
kā reiz man teica viens paziņa-ārsts : Armand, neklausies bābu muldēšanā, lai noliktu karoti Tev būtu jāapēd pusotrs spainis izlobītu plūmju kaulu serdīšu un arī tad atstieptu kājas nevis no zilskābes, bet dēļ kuņģa plīsuma ... 
netaisam čakaru kur tas nav vajadzīgs ...
  
Plūmju zapte
 
Vāku virsū un lai uz mērenas uguns viss tvaicējas līdz plūmes izšķīst ...
 
Plūmju zapte
 
Paralēli cepenē uzkarsējam tīras burkas līdz 200C lai baciļi apsprāgst un ļaujam atdzist
 
Plūmju zapte
 
pēc kāda laika plūmēm "sula laukā" un miziņas šķīst nost
 
Plūmju zapte
 
pārlejam visu plūmju ķēpu caur sietu uz otru grāpi

sula iztecēs, bet biezumi ar kauliem un plūmju mizām paliks
 
Plūmju zapte
 
Ar karoti caur sietu izpaidam šo plūmju ķēpu lai tās vēl pēdējo sulu atdot

pie kam tā ķēpa nekur nepazudīs un ideāli noderēs kompotam
 
Plūmju zapte
 
Liekam visu caur sietu izkāsto plūmju sulas masu atkal uz uguns un beram klāt cukuru "cik nu pašam prasās"
cukura:plūmju proporcijas izvēlas katrs pats
ja kāds grib nevis tekošu, bet marmelādes masu, tad izvēlas marmelādes cukuru - te viss no "pielietojuma karājas"

kā jau minēju, es personīgi izmantoju šo skābo plūmju zapti gaļas marinādēs kā "skābenuma bāzi"
tamdēļ cukuru liku kaučkur puskilo uz litru atspiestās sulas un izvēlējos gaiši brūno cukurniedru
 
Plūmju zapte
 
Sagaidam burbuļus un sākam kauju ar putām ... smeļam tās nost un lai viss 5-10 minūtes pavārās
 
Plūmju zapte
 
Tikmēr uzvāram vākus lai ļaunie baciļi atstieptu kājas ...
 
Plūmju zapte
 
Lejam verdošo zapti burkās, kā jau ierasts, daram to ļoti uzmanīgi lai stikls nesaplīstu ...
 
Plūmju zapte
 
Ar virtuves cimdiem aizgriežam vākus un burkas riņķī
 
Plūmju zapte
 
Un apsedzam ar siltināšanas sedziņu, lai burkas lēnām atdziest, tas papildus plīdzēs vēl pēdējos baciļus noslaktēt

bet ar skābajām plūmēm labi ir tas, ka tās reti "sarūgst"
 
Plūmju zapte
 
Liekam atdzisušās burkas ziemas krājumu plauktā ...

Ir mazliet ķēpa, bet tas ir tā vērts - marinēt gaļu paša gatavotā zaptē !
 
Plūmju zapte
 
Kamēr burkas zem segas lēnām dziest ...

uzmargojam plūmju kompotu, lai neiet postā plūmju atspaidītās ķeskas

gādājam atkal cukuru un mazliet cieti
 
Plūmju zapte
 
Beram ķeskas grāpī un cukuru klāt cik daudz - da cik saldu to kompotu gribam ... es bēru kādas divas lielas glāzes
 
Plūmju zapte
 
Lejam klāt ūdeni - atkal jau cik nu šķidru gribam
 
Plūmju zapte
 
Gaidam burbuli, ja vajag noputojam
 
Plūmju zapte
 
izšķaidam kādas trejas tējkarotes cietes pusglāzē ūdens
 
Plūmju zapte
 
Lejam cieti kompotam klāt lai viedojas tāds "puņķstaipīgums"
 
Plūmju zapte
 
Kad kompots atdzest pārlejam glāzē,
pie kam labi ir tas, ka plūmju kauliņi smuki nosēžas grāpja dibenā un par tiem naf jāsatraukājas

uzdzeramais gatavs !
 
Plūmju zapte
 
 
Manas acis jūs stulbos Divkājainos neredzētu !!! cik var ņemties ar zaļbarību ?...
 
Plūmju zapte
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv