www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Pupas ar ribām | |
Pēdējā laikā paskatoties
debilizatoru un lasot
recepšu portālus, tā vien ņirdzu par šiem varenajiem šefpavāriem, kuri
tik ūbergudrās receptes zin, kā omāru ar melnajiem ikriem apbērt, vai
gvelž vēl blēņas par to kuras austeres labākas, un tad nu kļūst par
varenākajiem garšu zinātājiem uz pasaules. Esam reālisti - katrai tautai ir sava virtuve ! Un pirms ko gudri teikt par kaimiņu tautas klāto galdu, iemācamies gatavot to, ko ir ēduši mūsu senču senči. Šoreiz piedāvāju klasiskāko recepti kāda vien var būt iz simtiem gadu vēstures - "Pupas ar ribām" Skan prasti ? vienkārši ? No vienas puses jā, no otras šī recepte ir divām dienām taisīšanai un katrs var atrast savu garšu tai. Iesākumam ... Pupas ir klasiskākais letiņu virtuves pamats. Jā jā tauta - kartupeļi nav letiņu virtuves pamatā, bet tikai pākšaugi un gaļa. Pupu pasugu ir daudz - mazas, lielas, baltas, sarkanas un raibas, šī recepte ir balstīta tieši uz klasiskākajām lielajām raibajām. Mazās pupas te īsti neder deļ sīkumainības, lielās baltās arī neģeld jo nav īstā garša, bet lūk lielās raibās "kāršu" pupas tā lūk ir manta kas ir vajadzīga. Un kas tad galu galā bija letiņi no 1100-2010 gadiem kā tikai kalpu tautiņa ? (oj nacionālisti tagad iet bungas rībināt) Tā vien arī ēda "to kas aiz kunga paliek" un neviens nedeva letiņam "krūtiņu ar kaulu", jo gaļu ēda kungs - kalpam tika tika apšņikāti kauli un labi ja kāds speķītis gadījās ko "klāt pielikt" ... tamdēļ arī šoreiz ņemsim apšņakātās ribas un centīsimies iegūt maksimāli autentiskāku smeķi. Ķeramies klāt klasikai... velkam pakaļu uz tirgu - a skuju citur lielās pupas iegādāsi ? |
|
|
|
|
|
Gādājam sekojošo : 1. puskilo lielo raibo "kāršu" pupu 2. kilograms žāvētu ribu atgriezumu 3. gabals speķa taukumam 4. kefīrs kā klasisks uzdzeramais pie pupām ar pretpirdienu efektu + sāls un pipars beram pupas bļodā |
|
|
|
lejam aukstu ūdeni pa virsu un ļaujam visam stāvēt kādu diennakti |
|
|
|
Te neliela atkāpe par pupām Var jau protams izmantot gatavas "iz konservu bundžas" bet tas būs ar širpotreba piegaršu, jo tieši pats mērcējot pupas var piemeklēt sev tīkamāko garšu. Patur ilgāk ūdenī būs mīkstākas, mazāk - cietākas, vairākas reizes pamaina ūdeni un garša būs maigāka, nemaina un garša būs ar izteiktāku pupu sīvumu |
|
|
|
Pēc dienas mērcēšanas redzam kā pupas ir uzbriedušas | |
|
|
beram katlā | |
|
|
ūdeni pa virsu un uz mazas uguns vārīties |
|
|
|
Tagad laiks pie ribām ķerties | |
|
|
sagriežam ribas mazākos gabalos, lai vienkāršāk grāpī ielien | |
|
|
Grāpī iekšā ūdeni pa virsu un liekam vārīties |
|
|
|
Kad ribas uzvāras sāk nākt putas noķeram šo mirkli |
|
|
|
un nosmeļam ar karoti putas nost | |
|
|
Skatam kā viss uz nelielas uguns smuki mutuļo piesperam pupām saujiņu sāls un ribām kādu piparu Cik ilgi jāvāra ? tas no "mēness fāzes" atkarīgs pupas kādu stundiņu - kamēr mīkstas paliek gaļa kādu stundu vai divas - kamēr gaļa līp no kauliem nost un buljons stingrs |
|
|
|
Kad pupas mīkstas, nokāšam ūdeni nost un liekam "maliņā" | |
|
|
tagad atlicis sagaidīt kad ribas ir novārījušās un gaļa viegli līp nost no kauliem |
|
|
|
izzvejojam gaļu no grāpja un ļaujam tai nedaudz atdzist | |
|
|
ķeramies pie gaļas atkaulošanas un nokasam kaulus plikus izveidojot bļodiņu ar sīkiem gaļas pikucīšiem ja kāds smuks gaļains ribas gabals gadās, tad skatam kaulu varam atstāt |
|
|
|
Tagad nu ir pienācis laiks visu "apvienot" klasiski protams pienāktos to darīt māla podiņos, bet man diemžēl tādu nav tamdēļ izlīdzēšos ar "čista latvisku" Pyrex trauku liekam pupas un piemaisam klāt ribu gaļiņu |
|
|
|
sagriežam speķi... | |
|
|
un uz sakarsētas pannas nedaudz apcepjam | |
|
|
kad speķis zeltains uzberam to uz pupām | |
|
|
papildus mērcītei uzlejam pupām pāris karotes no ribu buljona ... | |
|
|
Skatam te viss sagatavots pasautēšanai pupas, ribu gaļinieks, speķis un buljons |
|
|
|
uzsildam cepeškrāsni uz 180C vāku virsū un lai sautējas minūtes 30mit ... |
|
|
|
No cepeškrāsns laukā un uz šķīvja ar kefīriņu klātpiedzeršanai Īstens letņu ēdiens gatavs !!! |
|
|
|
Visu procesu uzmanīgi vēroja un degustēja īstens letiņu kačāns Bonga. | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |