www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Pupas ar ribām
 
Pēdējā laikā paskatoties debilizatoru un lasot recepšu portālus, tā vien ņirdzu par šiem varenajiem šefpavāriem, kuri tik ūbergudrās receptes zin, kā omāru ar melnajiem ikriem apbērt, vai gvelž vēl blēņas par to kuras austeres labākas, un tad nu kļūst par varenākajiem garšu zinātājiem uz pasaules.

Esam reālisti - katrai tautai ir sava virtuve !
Un pirms ko gudri teikt par kaimiņu tautas klāto galdu, iemācamies gatavot to, ko ir ēduši mūsu senču senči.

Šoreiz piedāvāju klasiskāko recepti kāda vien var būt iz simtiem gadu vēstures - "Pupas ar ribām"
Skan prasti ? vienkārši ? No vienas puses jā, no otras šī recepte ir divām dienām taisīšanai un katrs var atrast savu garšu tai.

Iesākumam ...
Pupas ir klasiskākais letiņu virtuves pamats. Jā jā tauta - kartupeļi nav letiņu virtuves pamatā, bet tikai pākšaugi un gaļa. Pupu pasugu ir daudz - mazas, lielas, baltas, sarkanas un raibas, šī recepte ir balstīta tieši uz klasiskākajām lielajām raibajām. Mazās pupas te īsti neder deļ sīkumainības, lielās baltās arī neģeld jo nav īstā garša, bet lūk lielās raibās "kāršu" pupas tā lūk ir manta kas ir vajadzīga.

Un kas tad galu galā bija letiņi no 1100-2010 gadiem kā tikai kalpu tautiņa ? (oj nacionālisti tagad iet bungas rībināt) Tā vien arī ēda "to kas aiz kunga paliek" un neviens nedeva letiņam "krūtiņu ar kaulu", jo gaļu ēda kungs - kalpam tika tika apšņikāti kauli un labi ja kāds speķītis gadījās ko "klāt pielikt" ... tamdēļ arī šoreiz ņemsim apšņakātās ribas un centīsimies iegūt maksimāli autentiskāku smeķi.

Ķeramies klāt klasikai...
velkam pakaļu uz tirgu - a skuju citur lielās pupas iegādāsi ?
 
Pupas ar ribām
 
Akcija
 
Gādājam sekojošo :

1. puskilo lielo raibo "kāršu" pupu
2. kilograms žāvētu ribu atgriezumu
3. gabals speķa taukumam
4. kefīrs kā klasisks uzdzeramais pie pupām ar pretpirdienu efektu
+ sāls un pipars



beram pupas bļodā
 
Pupas ar ribām
 
lejam aukstu ūdeni pa virsu
un ļaujam visam stāvēt kādu diennakti
 
Pupas ar ribām
 
Te neliela atkāpe par pupām
Var jau protams izmantot gatavas "iz konservu bundžas" bet tas būs ar širpotreba piegaršu, jo tieši pats mērcējot pupas var piemeklēt sev tīkamāko garšu.
Patur ilgāk ūdenī būs mīkstākas, mazāk - cietākas,
vairākas reizes pamaina ūdeni un garša būs maigāka, nemaina un garša būs ar izteiktāku pupu sīvumu
 
Pupas ar ribām
 
Pēc dienas mērcēšanas redzam kā pupas ir uzbriedušas
 
Pupas ar ribām
 
beram katlā
 
Pupas ar ribām
 
ūdeni pa virsu
un uz mazas uguns vārīties
 
Pupas ar ribām
 
Tagad laiks pie ribām ķerties
 
Pupas ar ribām
 
sagriežam ribas mazākos gabalos, lai vienkāršāk grāpī ielien
 
Pupas ar ribām
 
Grāpī iekšā
ūdeni pa virsu
un liekam vārīties
 
Pupas ar ribām
 
Kad ribas uzvāras sāk nākt putas
noķeram šo mirkli 
 
Pupas ar ribām
 
un nosmeļam ar karoti putas nost
 
Pupas ar ribām
 
Skatam kā viss uz nelielas uguns smuki mutuļo
piesperam pupām saujiņu sāls un ribām kādu piparu

Cik ilgi jāvāra ? tas no "mēness fāzes" atkarīgs
pupas kādu stundiņu - kamēr mīkstas paliek
gaļa kādu stundu vai divas - kamēr gaļa līp no kauliem nost un buljons stingrs
 
Pupas ar ribām
 
Kad pupas mīkstas, nokāšam ūdeni nost un liekam "maliņā"
 
Pupas ar ribām
 
tagad atlicis sagaidīt kad ribas ir novārījušās
un gaļa viegli līp nost no kauliem
 
Pupas ar ribām
 
izzvejojam gaļu no grāpja un ļaujam tai nedaudz atdzist
 
Pupas ar ribām
 
ķeramies pie gaļas atkaulošanas
un nokasam kaulus plikus izveidojot bļodiņu ar sīkiem gaļas pikucīšiem

ja kāds smuks gaļains ribas gabals gadās, tad skatam kaulu varam atstāt
 
Pupas ar ribām
 
Tagad nu ir pienācis laiks visu "apvienot"
klasiski protams pienāktos to darīt māla podiņos, bet man diemžēl tādu nav
tamdēļ izlīdzēšos ar "čista latvisku" Pyrex trauku

liekam pupas un piemaisam klāt ribu gaļiņu
 
Pupas ar ribām
 
sagriežam speķi...
 
Pupas ar ribām
 
un uz sakarsētas pannas nedaudz apcepjam
 
Pupas ar ribām
 
kad speķis zeltains uzberam to uz pupām
 
Pupas ar ribām
 
papildus mērcītei uzlejam pupām pāris karotes no ribu buljona ...
 
Pupas ar ribām
 
Skatam te viss sagatavots pasautēšanai

pupas, ribu gaļinieks, speķis un buljons
 
Pupas ar ribām
 
uzsildam cepeškrāsni uz 180C
vāku virsū un lai sautējas minūtes 30mit ...
 
Pupas ar ribām
 
No cepeškrāsns laukā
un uz šķīvja ar kefīriņu klātpiedzeršanai

Īstens letņu ēdiens gatavs !!!
 
Pupas ar ribām
 
 
Visu procesu uzmanīgi vēroja un degustēja īstens letiņu kačāns Bonga.
Pupas ar ribām
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv