www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Pupu bumbuļi | |
Pupu bumbuļi ... apaļi, maigi un sulīgi ... nu ko gan vēl vairāk var vēlēties ? sagrābt tik tādus un mīcīt, mīcīt un njammmāt ... oj, jā, par ko tad es ?... eeee ... nu ja, par tiem pašiem pupu bumbuļiem, ko saimniece pasniedz galdā. Letiņu jerõtiskās virtuves vēsmas. Kartupeļi ar krējuma mērci - ikdiena vai ne ? bet ja nomainītu kartupeļa bumbuli ar pupu masas "kotletīti" ? o, tad jau sanāk kas specifiskāks. Šī recepte būs izteikti "divdaļīga" vispirms gatavosim pupu bumbuļus, tad krējuma mērci, ja kādam šie bumbuļi prasās ar ko citu, abetlūgtum ... Ķeramies lietai klāt ... |
|
Sastāvdaļas: 1. raibās pupiņas 250grami - pamatam 2. grami 400simc žāvētas krūtiņas - mērces pamatam 3. sīpoli - mērces smeķim 4. ķiploks - smārdam 5. krējums - mērces masai 6. ola - bumbuļu saturēšanai 7. ciete - papildus stingrībai 8. milti - mērces iebiezināšanai sāls, rupjie pipari un kāda zaļbarība fonā ... sākam ar pupiņu iemērcēšanu uz nakti, te diemžēl neko paātrināt nevar beram 250 gramus raibo pupiņu un ūdeni pa virsu ... |
|
Pēc nakts mērcēšanas, pupiņas ir krietni piebriedušas ... sākam skalošanas darbus ... |
|
Līdz pupiņas ir tīras un gatavas vārīšanai ... krāsas maiņa nav foto joks, šīs pupiņas patiešām pēc mērcēšanas zaudē savu tumšumu |
|
pupiņas grāpī iekšā, ūdeni pa virsu un uguni apakšā ... | |
un lai vāras viss stundu-pusotru kamēr pupas ir mīkstas, te precīzu laiku nepateiksi - viss no pupu pasugas karājas | |
nokāšam pupas, lai bikucīt atdziest ... |
|
Kad pupas atdzisušas, samaļam tās gaļasmašīnā - vai benderējam, kas nu kuram ērtāk šķiet ... | |
pa fikso sagatavojam sīpolu piedevu pupu masai ... ņemam divus nelielus sīpolus un mazu gabaliņu taukuma ... |
|
visu sašņikājam ... | |
Un pannā izkausējam no speķa taukus, lai būtu kamī sīpolu apcept ... kamdēļ to darīt taukos nevis eļļā ? jo tauki dos papildus stingrību bumbuļiem |
|
.. | |
kad tauki izkusuši, speram uz pannas sīpolus |
|
apcepam sīpolus zeltainus ... | |
un piemaļam pupu masai sīpolu ar visiem taukuma pikučiem ... | |
Liekam bļodā samalto pupu un sīpolu masu ... | |
tagad laiks izprast šo ēdienu samaltas pupas nav gaļa, tās var mīcīt cik grib, bet izcept no tām nedz pankokus, nedz plācenīšus. nedz bumbuļus nevarēs, jo tajās nav nekādu saistvielu - viss izjuks pļurā ... tamdēļ, lai cepamais "turētu formu", ir obligāti jāpievieno saistvielas, šeit ieteikumu ir daudz : ola+ rīvmaize ola+ mannā putra ola+ kartupeļi šoreiz izvēlos to, kas dos maksimāli maz "papildus garšas", lai pēc iespējas saglabātos smeķis - ola un ciete speram klāt masai vienu pautiņu |
|
pa fikso saspundējam melnos piparus - svaigi samaltam piparam ir pilnīgi cits smeķis | |
liekam bumbuļu masai klāt tējkaroti kukurūzas cietes (vai kartupeļu) tā dos papildus garantiju, ka cepot nekas neizjuks pieberam piparu un sāli |
|
visu kārtīgi samaisam |
|
ķeramies klāt pupu bumbuļu ripināšanai, veidojot nelielas bumbeles | |
un bumbuļus uz uzkarsētas pannas virsū ... | |
laiku pa laikam apgrozam bumbuļus, lai izveidojas smuka gaiši brūna garoziņa ... ilgi neko te cept nevajag - pāris minūtes un gatavs |
|
Pupu bumbuļi gatavi ... pienācis laiks pagatavot tiem klāt kādu mērcīti, šoreiz tā būs klasiskā letiņu krējuma mērce Keramies klāt - treji sīpoli, divas ķiplokgalvas un žāvēta krūtiņa |
|
smalki sakapājam ķiploku sagriežam sīpolu nogriežam speķim ādu un sagriežam mazos kubiciņos |
|
vispirms liekam uz pannas speķi, lai tas atdod nedaudz taukuma | |
smalki sakapāto ķiploku klāt ... | |
beram sīpolu pa virsu ... | |
kamēr sīpoli cepjas, sagatavojam miltus un krējumu | |
kad sīpoli zeltaini ... | |
beram pa virsu divas ēdamkarotes miltu un visu rūpīgi maisam |
|
kad milti iemaisīti - speram klāt krējumu ... | |
visu rūpīgi samaisam ... |
|
Tagad pienācis laiks notjūnēt mērces šķidrumainību, jo tas viss baisi karājas no krējuma "štengruma" ja gribam lai sanāk šķidrāka, tad mazliet pielejam vārītu ūdeni klāt ... sagaidam burbuli un mērce ir gatava ... |
|
Pupu bumbuļus uz šķīvja, mērce klāt, pa virsu uzkaisam zaļbarību ... | |
pupu bumbuļi ar sātīgu mērcīti - njammmmm | |
Nu ko, ko Mani te pamodināji - ēdamais gatavs ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |