www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Pupu bumbuļi
 
Pupu bumbuļi ...
apaļi, maigi un sulīgi ...
nu ko gan vēl vairāk var vēlēties ?
sagrābt tik tādus un mīcīt, mīcīt un njammmāt ...

oj, jā, par ko tad es ?... eeee ... nu ja, par tiem pašiem pupu bumbuļiem, ko saimniece pasniedz galdā.
Letiņu jerõtiskās virtuves vēsmas.

Kartupeļi ar krējuma mērci - ikdiena vai ne ? bet ja nomainītu kartupeļa bumbuli ar pupu masas "kotletīti" ?
o, tad jau sanāk kas specifiskāks.

Šī recepte būs izteikti "divdaļīga" vispirms gatavosim pupu bumbuļus, tad krējuma mērci, ja kādam šie bumbuļi prasās ar ko citu, abetlūgtum ...

Ķeramies lietai klāt ...
 
Pupu bumbuļi
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:

1. raibās pupiņas 250grami - pamatam
2. grami 400simc žāvētas krūtiņas - mērces pamatam
3. sīpoli - mērces smeķim
4. ķiploks - smārdam
5. krējums - mērces masai
6. ola - bumbuļu saturēšanai
7. ciete - papildus stingrībai
8. milti - mērces iebiezināšanai
sāls, rupjie pipari un kāda zaļbarība fonā ...

sākam ar pupiņu iemērcēšanu uz nakti, te diemžēl neko paātrināt nevar
beram 250 gramus raibo pupiņu un ūdeni pa virsu ...
 
Pupu bumbuļi
 
Pēc nakts mērcēšanas, pupiņas ir krietni piebriedušas ...

sākam skalošanas darbus ...
 
Pupu bumbuļi
 
Līdz pupiņas ir tīras un gatavas vārīšanai ...

krāsas maiņa nav foto joks, šīs pupiņas patiešām pēc mērcēšanas zaudē savu tumšumu
 
Pupu bumbuļi
 
pupiņas grāpī iekšā, ūdeni pa virsu un uguni apakšā ...
 
Pupu bumbuļi
 
un lai vāras viss stundu-pusotru kamēr pupas ir mīkstas, te precīzu laiku nepateiksi - viss no pupu pasugas karājas
 
Pupu bumbuļi
 
nokāšam pupas, lai bikucīt atdziest ...
 
Pupu bumbuļi
 
Kad pupas atdzisušas, samaļam tās gaļasmašīnā - vai benderējam, kas nu kuram ērtāk šķiet ...
 
Pupu bumbuļi
 
pa fikso sagatavojam sīpolu piedevu pupu masai ...

ņemam divus nelielus sīpolus un mazu gabaliņu taukuma ...
 
Pupu bumbuļi
 
visu sašņikājam ...
 
Pupu bumbuļi
 
Un pannā izkausējam no speķa taukus, lai būtu kamī sīpolu apcept ...
kamdēļ to darīt taukos nevis eļļā ? jo tauki dos papildus stingrību bumbuļiem
 
Pupu bumbuļi ..
 
kad tauki izkusuši, speram uz pannas sīpolus
 
Pupu bumbuļi
 
apcepam sīpolus zeltainus ...
 
Pupu bumbuļi
 
un piemaļam pupu masai sīpolu ar visiem taukuma pikučiem ...
 
Pupu bumbuļi
 
Liekam bļodā samalto pupu un sīpolu masu ...
 
Pupu bumbuļi
 
tagad laiks izprast šo ēdienu

samaltas pupas nav gaļa, tās var mīcīt cik grib, bet izcept no tām nedz pankokus, nedz plācenīšus. nedz bumbuļus nevarēs, jo tajās nav nekādu saistvielu - viss izjuks pļurā ...

tamdēļ, lai cepamais "turētu formu", ir obligāti jāpievieno saistvielas, šeit ieteikumu ir daudz :
ola+ rīvmaize
ola+ mannā putra
ola+ kartupeļi
šoreiz izvēlos to, kas dos maksimāli maz "papildus garšas", lai pēc iespējas saglabātos smeķis - ola un ciete

speram klāt masai vienu pautiņu
 
Pupu bumbuļi
 
pa fikso saspundējam melnos piparus - svaigi samaltam piparam ir pilnīgi cits smeķis
 
Pupu bumbuļi
 
liekam bumbuļu masai klāt tējkaroti kukurūzas cietes (vai kartupeļu)
tā dos papildus garantiju, ka cepot nekas neizjuks
pieberam piparu un sāli
 
Pupu bumbuļi
 
visu kārtīgi samaisam
 
Pupu bumbuļi
 
ķeramies klāt pupu bumbuļu ripināšanai, veidojot nelielas bumbeles
 
Pupu bumbuļi
 
un bumbuļus uz uzkarsētas pannas virsū ...
 
Pupu bumbuļi
 
laiku pa laikam apgrozam bumbuļus, lai izveidojas smuka gaiši brūna garoziņa ...

ilgi neko te cept nevajag - pāris minūtes un gatavs
 
Pupu bumbuļi
 
Pupu bumbuļi gatavi ...

pienācis laiks pagatavot tiem klāt kādu mērcīti, šoreiz tā būs klasiskā letiņu krējuma mērce

Keramies klāt - treji sīpoli, divas ķiplokgalvas un žāvēta krūtiņa
 
Pupu bumbuļi
 
smalki sakapājam ķiploku
sagriežam sīpolu
nogriežam speķim ādu un sagriežam mazos kubiciņos
 
Pupu bumbuļi
 
vispirms liekam uz pannas speķi, lai tas atdod nedaudz taukuma
 
Pupu bumbuļi
 
smalki sakapāto ķiploku klāt ... 
 
Pupu bumbuļi
 
beram sīpolu pa virsu ...
 
Pupu bumbuļi
 
kamēr sīpoli cepjas, sagatavojam miltus un krējumu
 
Pupu bumbuļi
 
kad sīpoli zeltaini ...
 
Pupu bumbuļi
 
beram pa virsu divas ēdamkarotes miltu un visu rūpīgi maisam
 
Pupu bumbuļi
 
kad milti iemaisīti - speram klāt krējumu ...
 
Pupu bumbuļi
 
visu rūpīgi samaisam ...
 
Pupu bumbuļi
 
Tagad pienācis laiks notjūnēt mērces šķidrumainību, jo tas viss baisi karājas no krējuma "štengruma"
ja gribam lai sanāk šķidrāka, tad mazliet pielejam vārītu ūdeni klāt ...

sagaidam burbuli un mērce ir gatava ...
 
Pupu bumbuļi
 
Pupu bumbuļus uz šķīvja, mērce klāt, pa virsu uzkaisam zaļbarību ...
 
Pupu bumbuļi
 
pupu bumbuļi ar sātīgu mērcīti - njammmmm
 
Pupu bumbuļi
 
 
Nu ko, ko Mani te pamodināji - ēdamais gatavs ?
 
Pupu bumbuļi
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv