www.fotoreceptes.lv   www.artstudio.lv
Pupu zupa
 
Kad auksti rudens vēji pūš, tad tā vien gribas sasildīties ...

Un kas var būt labāks par kārtīgu pupu zupu - istena "ziemas zupa", ko ieraugot veģetāristi komā krīt un dietalogi stājas klosterī ... Nav ko skaitīt kalorijas - zupai ir jābūt mantai, bet ... kā jau parasti - bet ...

Pupu zupu var pagatavot vai nu garšīgi, vai nu ātri...
jo ziemas zupas pamatu-pamats ir buljons, kam jāvelta viršanas laiks un pupas arī prasa "mērcēšanu uz nakti".

Visādas "pupu bundžu" un mikrenēs karsētu pupu perversijas aizmirstam - tās der tik' stacijas bufetei.
Tikai un vienīgi klasikā ir spēks un, paralelizējot zupas pagatavošanas procesus, nekas sarežģīts nav.

Ķeramies lietai klāt ...
 
Pupu zupa
 
Sastāvdaļas uz 5l gala grāpi:
1. divas glāzes "uz nakti izmērcētu" raibo kāršu pupu - pamatam
2. puskilo žāvētu ribiņu - gaļas garšai
3. kilo kaulu - bāzes buljonam
4. sīpoli - asumam
5. burkāns - saldumam
6. treji kartupeļi - zupas masai
7. tomāts - smeķim
8. tomātu pasta - krāsai
sāls, melnie piparu graudi, smaržīgie pipari, hmeli-suneli, paprikas pulveris, krējums un kāda zaļbarība fonā ...

sākam ar zupas pamatu - buljona vārīšanu ...

šeit jau pirmā atkāpe - naivi domā tie, kas cer no žāvētām ribām iegūt zupānam buljonu...
žāvētas ribas, kā jau iepriekš termiski apstrādātas, vairs nedod to buljona "pirksti līp" kreptīgumu
Tamdēļ vāram klasisku kaulu buljonu ... 5l grāpī liekam kilo kaulus - aukstu ūdeni virsū un uguni apakšā...
 
Pupu zupa
 
Kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām visu drazu rūpīgi nosmeļot ...
 
Pupu zupa
 
Iemetam vienu burkānu, vienu sīpolu, melno piparu graudus, pāris smaržīgos piparus ...

vāku "ne līdz galam" virsū ...
samazinām karstumu uz vidēji zemu - elektroriņķim kāds 3no6 un aizmirstam visu uz vismaz stundu

lai viss vāras šo stundu - lietosim šo laiku paralēliem darbiem ...
 
Pupu zupa
 
kamēr kaulu buljons vārās ...

vispirms pagatavosim zupas sautējuma daļu

mazā katliņā uzvāram ūdeni un iemetam "uz minūti" krustenisku viegli iegrieztu tomātu mizas apraušanai ...
 
Pupu zupa
 
sagatavojam sautēšanai
sīpolu un burkānu puslīdz vienādos apjomos nelielos kubiciņos sagrieztu
un atādoto tomātu ...
 
Pupu zupa
 
vispirms uz pannas viegli apcepinam sīpolus  ...
 
Pupu zupa
 
beram klāt burkānus ...
 
Pupu zupa
 
kad arī burkāni viegli apcepušies ...

liekam klāt smalki sagrieztu atādotu tomātu un divas karotes tomātu pastas ...

Šoreiz es pieliku spilvas mērci ar kaltētiem tomātiem - bij labs ...
 
Pupu zupa
 
pielejam no lielā buljona grāpja kādu kausiņu buljona ...

un "zem vāka" visu pannā pasautējam minūtes 10mit ...
 
Pupu zupa
 
noliekam pannu ar sautējumu maliņā un ķeramies pie pupiem _oj_ pupām

kamēr kaulu buljons vāras ir jāizdara viens triks ar pupām...

pupas uzvārot momentā iekrāso ūdeni tumšu un izdod savu "sīvo" apvalka garšu - tamdēļ tās nedrīkst uzreiz likt buljonā ...

ņemam mazu katliņu un "uz nakti" uzbriedinātās pupas pārlejam ar aukstu ūdeni
pievērsam uzmanību cik ūdens ir dzidrs ... uguni apakšā ...
 
Pupu zupa ..
 
kad pupas uzvāras, skatam kāds ūdens paliek tumšbrūns, lūk tas ir tas, kas sačakarē zupas krāsu ...
 
Pupu zupa
 
nokāšam pirmo pupu vārījuma ūdeni nost ...

nav jāuztraucas, ka tas "labumu" no pupām atņems - pupas ir vēl cietas "kā no maisa"
 
Pupu zupa
 
esam jau sagatavojuši sautējumu ...
pupas varīšanai ...

un tagad skatam, kas pēc stundas vieglas burbuļošanas ir sanācis lielajā grapī ...

Dzidrs un perfekts kaulu buljons - lūk tas ir zupas pamatu-pamats !

bez šī buljona zupa nav zupa !

metam laukā burkānu un sīpolu - tie savu garšu ir atdevuši ...
 
Pupu zupa
 
ķeselējam laukā kaulus "apskrubināšanai" ...
 
Pupu zupa
 
ir ienācis laiks kaulu buljonā beidzot bērt pupas ...
 
Pupu zupa
 
žāvētās ribiņas sagriežam "pa kaulam"
 
Pupu zupa
 
liekam ribiņas buljonam un pupām klāt ...
 
Pupu zupa
 
kad buljons ar pupām un ribām uzmet burbuli, sāk nākt vieglas putas - tās nosmeļam ...
 
Pupu zupa
 
sagriežam nelielos kubiciņos trejus kartupeļus...
 
Pupu zupa
 
beram buļbas zupas grāpim klāt ...
 
Pupu zupa
 
tikmēr buljona kauli ir atdzisuši un varam tos "atgaļināt"
 
Pupu zupa
 
apskatam žāvētos ribu kaulus bujona grāpī ... te viss no paša karājas ...

gribam zupas šķīvī ribiņu - atstājam tos neskartus ...
gribam zupu bez kauliem, izņemam arī šos kaulus laukā un apskrubinam
 
Pupu zupa
 
liekam zupānam apskrubināto kaulu gaļu klāt ...
 
Pupu zupa
 
kad grāpis uzvāras, liekam klāt sautējuma pannu ...
 
Pupu zupa
 
tagad laiks garšvielām ...

nekādu pārspīlējumu - sāls, salda paprika tonim un hmeli-suneli gaļas izcelšanai + kāda laurulapa ...
 
Pupu zupa
 
sagaidam burbuli - uguni nost un pagaidam kādu pusstundu "lai ievelkas" ...

piekam, skatam, ka zupa nav nekāda biezeņzupa, bet gan klasisks šķidrais zupāns
 
Pupu zupa
 
šķīvī iekšā, krējumu klāt un zaļbarību uzkaisam pa virsu ...
 
Pupu zupa
 
izteikti štengra pupu zupa... vienkārši garšas bauda...
 
Pupu zupa
 
 
Ko gaļa ? Kur Kaķim !

Bonga pamodies no savas prihvatizētās mantu kastes ...
 
Pupu zupa
  

www.fotoreceptes.lv   www.artstudio.lv