www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Pupu zupa | |
Kad auksti rudens vēji pūš, tad tā vien gribas sasildīties ... Un kas var būt labāks par kārtīgu pupu zupu - istena "ziemas zupa", ko ieraugot veģetāristi komā krīt un dietalogi stājas klosterī ... Nav ko skaitīt kalorijas - zupai ir jābūt mantai, bet ... kā jau parasti - bet ... Pupu zupu var pagatavot vai nu garšīgi, vai nu ātri... jo ziemas zupas pamatu-pamats ir buljons, kam jāvelta viršanas laiks un pupas arī prasa "mērcēšanu uz nakti". Visādas "pupu bundžu" un mikrenēs karsētu pupu perversijas aizmirstam - tās der tik' stacijas bufetei. Tikai un vienīgi klasikā ir spēks un, paralelizējot zupas pagatavošanas procesus, nekas sarežģīts nav. Ķeramies lietai klāt ... |
|
|
|
|
|
Sastāvdaļas uz 5l gala grāpi: 1. divas glāzes "uz nakti izmērcētu" raibo kāršu pupu - pamatam 2. puskilo žāvētu ribiņu - gaļas garšai 3. kilo kaulu - bāzes buljonam 4. sīpoli - asumam 5. burkāns - saldumam 6. treji kartupeļi - zupas masai 7. tomāts - smeķim 8. tomātu pasta - krāsai sāls, melnie piparu graudi, smaržīgie pipari, hmeli-suneli, paprikas pulveris, krējums un kāda zaļbarība fonā ... sākam ar zupas pamatu - buljona vārīšanu ... šeit jau pirmā atkāpe - naivi domā tie, kas cer no žāvētām ribām iegūt zupānam buljonu... |
|
žāvētas ribas, kā jau iepriekš termiski apstrādātas, vairs nedod to buljona "pirksti līp" kreptīgumu Tamdēļ vāram klasisku kaulu buljonu ... 5l grāpī liekam kilo kaulus - aukstu ūdeni virsū un uguni apakšā... |
|
|
|
Kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām visu drazu rūpīgi nosmeļot ... | |
|
|
Iemetam vienu burkānu, vienu sīpolu, melno piparu graudus, pāris smaržīgos piparus ... vāku "ne līdz galam" virsū ... samazinām karstumu uz vidēji zemu - elektroriņķim kāds 3no6 un aizmirstam visu uz vismaz stundu lai viss vāras šo stundu - lietosim šo laiku paralēliem darbiem ... |
|
|
|
kamēr kaulu buljons vārās ... vispirms pagatavosim zupas sautējuma daļu mazā katliņā uzvāram ūdeni un iemetam "uz minūti" krustenisku viegli iegrieztu tomātu mizas apraušanai ... |
|
|
|
sagatavojam sautēšanai sīpolu un burkānu puslīdz vienādos apjomos nelielos kubiciņos sagrieztu un atādoto tomātu ... |
|
|
|
vispirms uz pannas viegli apcepinam sīpolus ... |
|
|
|
beram klāt burkānus ... | |
|
|
kad arī burkāni viegli apcepušies ... liekam klāt smalki sagrieztu atādotu tomātu un divas karotes tomātu pastas ... Šoreiz es pieliku spilvas mērci ar kaltētiem tomātiem - bij labs ... |
|
|
|
pielejam no lielā buljona grāpja kādu kausiņu buljona ... un "zem vāka" visu pannā pasautējam minūtes 10mit ... |
|
|
|
noliekam pannu ar sautējumu maliņā un ķeramies pie pupiem _oj_ pupām kamēr kaulu buljons vāras ir jāizdara viens triks ar pupām... pupas uzvārot momentā iekrāso ūdeni tumšu un izdod savu "sīvo" apvalka garšu - tamdēļ tās nedrīkst uzreiz likt buljonā ... ņemam mazu katliņu un "uz nakti" uzbriedinātās pupas pārlejam ar aukstu ūdeni pievērsam uzmanību cik ūdens ir dzidrs ... uguni apakšā ... |
|
|
|
kad pupas uzvāras, skatam kāds ūdens paliek tumšbrūns, lūk tas ir tas, kas sačakarē zupas krāsu ... |
|
|
|
nokāšam pirmo pupu vārījuma ūdeni nost ... nav jāuztraucas, ka tas "labumu" no pupām atņems - pupas ir vēl cietas "kā no maisa" |
|
|
|
esam jau sagatavojuši sautējumu ... pupas varīšanai ... un tagad skatam, kas pēc stundas vieglas burbuļošanas ir sanācis lielajā grapī ... Dzidrs un perfekts kaulu buljons - lūk tas ir zupas pamatu-pamats ! bez šī buljona zupa nav zupa ! metam laukā burkānu un sīpolu - tie savu garšu ir atdevuši ... |
|
|
|
ķeselējam laukā kaulus "apskrubināšanai" ... | |
|
|
ir ienācis laiks kaulu buljonā beidzot bērt pupas ... | |
|
|
žāvētās ribiņas sagriežam "pa kaulam" | |
|
|
liekam ribiņas buljonam un pupām klāt ... |
|
|
|
kad buljons ar pupām un ribām uzmet burbuli, sāk nākt vieglas putas - tās nosmeļam ... |
|
|
|
sagriežam nelielos kubiciņos trejus kartupeļus... | |
|
|
beram buļbas zupas grāpim klāt ... | |
|
|
tikmēr buljona kauli ir atdzisuši un varam tos "atgaļināt" |
|
|
|
apskatam žāvētos ribu kaulus bujona grāpī ... te viss no paša karājas ... gribam zupas šķīvī ribiņu - atstājam tos neskartus ... gribam zupu bez kauliem, izņemam arī šos kaulus laukā un apskrubinam |
|
|
|
liekam zupānam apskrubināto kaulu gaļu klāt ... |
|
|
|
kad grāpis uzvāras, liekam klāt sautējuma pannu ... | |
tagad laiks garšvielām ... nekādu pārspīlējumu - sāls, salda paprika tonim un hmeli-suneli gaļas izcelšanai + kāda laurulapa ... |
|
sagaidam burbuli - uguni nost un pagaidam kādu pusstundu "lai ievelkas" ... piekam, skatam, ka zupa nav nekāda biezeņzupa, bet gan klasisks šķidrais zupāns |
|
šķīvī iekšā, krējumu klāt un zaļbarību uzkaisam pa virsu ... | |
izteikti štengra pupu zupa... vienkārši garšas bauda... | |
Ko gaļa ? Kur Kaķim ! Bonga pamodies no savas prihvatizētās mantu kastes ... |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |