www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Puravu zupa | |
Slājot pa veikalu iekrita acīs siers, un nevis parasts siers, bet Šveices "Le Gruyère" un nevis parasts "Le Gruyère", bet "Le Gruyère Premier Cru" kas ir šis siers ? vienkārši pasaules labākais siers, pie kam vienīgais siers kas ir pasaules labākā titulu nopelnījis četras reizes. Ja jau tāda manta ir sadabūta, tad jāpiemeklē pie šī siera ēdamais ... Šveices, franču, angļu virtuvēs šis siers klasiski tiek izmantots kā autentiska piedeva visparastākajām sīpolu zupām, pateicoties siera īpatnējajai "riekstainajai" garšai tas ideāli sader ar karamelizētu sīpolu vai puravu smeķi. Sieru zupā mēdz gan "ierīvēt", gan uzber jau zupasšķīvim un tad cepeškrāsnī "piebrūnina", gan šķīdina zupā kopā ar siera grauzdiņiem - te visādi var darīties... Puravu zupa lai top tad arī gatavota. Uzreiz piezemēta atkāpe - "Le Gruyère Premier Cru" protamistiski ir ahūni labs siers, bet to var itin labi aizstāt ar jebkuru "cieto" parmezānveidīgo sieru un puravu zupa no tā sliktāka nekļūs. Ķeramies lietai klāt ... |
|
Sastāvdaļas uz kārtīgu zupas grāpi: 1. kilo puravu - pamatam 2. grami 800-1000 vistas vai tītara kakliņu - buljonam 3. četri tupeņi - zupas masai 4. sarkanais sīpols - zupas piedevai 5. selerijas sakne, burkāns, sīpols - buljona vārīšanai 6. saldais krējums - treknumam 7. nedaudz sviesta - cepināšanai 8. kādi 150mit grami cieta siera - zupas "biezainībai" un garšai sāls, melnie pipari, smaržīgie pipari un lociņš zaļbarībai ... Kā jau ierasts sākam visu ar buljona vārīšanu, pie kam šoreiz buljons ir vajadzīgs "lipīgs", bet salīdzinoši netrekns - vislabāk tam noder tītara/vistas kakli. Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic tītara kaklu pārbaudi. |
|
Liekam kaklus grāpī, divus litrus auksta ūdens virsū un uguni apakšā ... nomizojam sīpolu, burkānu un nolobam gabalu selerijas saknes. |
|
Kad ūdens uzvāras izcīnam kauju ar putām nosmeļot visu drazu nost... |
|
Liekam burkānu, sīpolu, selerijas sakni, pieberam smaržīgos un melnos piparu graudus ... un uz mazas-mazas uguns lai viss burbuļo kādu pusotru stundu |
|
kad pusotra stunda pagājusi skatam šo daili ... dzidrs, aromātisks, lipīgs, bet vienlaikus minimāli trekns buljons ... |
|
burkānu, sīpolu, seleriju izmetam - tie savu smeķi jau ir atdevuši ... Ceļam kaklus no buljona laukā atdzišanai ... |
|
kad kakli nedaudz atdziest noskrubinam no tiem gaļu - tā būs kā liesa piedeva zupai "ko klāt piebērt" ... | |
smalki sagriežam sarkano sīpolu un sagriežam kartupeļus mazos kubiciņos ... | |
izkausējam uz pannas sviestu un vislaik maisot viegli apcepjam kartupeļus ar sīpoliem ... | |
beram viegli apceptos kartupeļus zupas vārīšanas grāpī ... | |
.. | |
lejam pāri buljonu un lai viss burbuļo ... |
|
nogriežam puraviem zaļos lakstus - tie aiziet miskastē ... sagriežam pašu purava stumbru ceturdaļlociņos ... |
|
atkal izkausējam uz pannas sviestu un liekam puravu viegli apcepties ... sākumā šķitīs, ka purava ir baigi daudz - bet tas "saplaks" |
|
beram apcepto puravu pie kartupeļiem un lai viss uz mazas uguns burbuļo minūtes 15mit ... | |
smalki sarīvējam sieru ... | |
beram sieru klāt un rūpīgi izmaisam ... siers būs tas, kas piedos krēmīgu biezumu, padarot to līdzīgu blenderētai biezzupas masai, savukārt siera asais smeķis saplūdīs kopā ar puravu saldumu ... |
|
pielejam zupai klāt saldā krējuma trauciņu... ja nepieciešams, tad pielabojam zupas šķidrumainību ar vārītu ūdeni ... pieberam sāli cik_nu_kuram_prasas |
|
sagaidam "burbuļus" un zupa ir gatava ... |
|
zupu šķīvī, lociņus un gaļu klāt ... | |
bieza un aromātiska puravu zupa ... | |
Bongas acu spēks |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |