www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Putukrējuma torte | |
Ir dienas, kad jāsvin. Protamistiski, ka pietiek ar spainīti als un svinības var sākties ... a ko darīt, ja bābieši nāk ciemos ? O - tad vajag šampi un saldo... un vēlams nevis vienkārši saldo, bet torti ! Uzreiz brīdinu, ka torti uzcept tas nav prasts darbiņš un iesākumam "kamēr roka nav saldajos ēdienos piešauta" laba ir tieši šī putukrējuma torte skaitās jau baisi vienkārša, tomēr saldie ir tāds virtuves lauciņš kur visu nosaka "ņuhs, čujs un poņa" ... Lai tad top tā torte ... |
|
|
|
Sastāvdaļas: 1. astoņas ēdamkarotes miltu 2. astoņas olas 3. astoņas ēdamkarotes cukura 4. kāds pikucis sviesta 5. daži āboli 6. 300grami saldais krējums 7. skāba zapte 8. vaniļas cukurs 9. kāda sauja saldētu vai svaigu ogu fonā mikseris un cepamforma, kāds alēns "drošākai rokai" arī noderēs Šoreiz viss baisi karājas "no pieredzes" un ja tādas nav, tad silti iesaku gādāt visu dubultā un rēķināties, ka var sanākt zudumi : olu baltumi var nesakulties, biskvīts var pārcepties melns, rimbuļi nesagriezties, putukrējums saiet sviestā ... da lērumu lažas var te noslaist, bet, ja viss iepirkts uz divām tortēm, tad vismaz vienai toč i' jāsanāk ... |
|
Visu sākam ar tā
saucamās biskvītu mīklas taisīšanu. Visupirms olu baltuma atdalīšana no dzeltenumiem - daram to ārkārtīgi uzmanīgi, jo baltumos nedrīkst iepilēt ne pile dzeltenuma ! Bļodām arī jābūt sausām ... |
|
Mikseri rokās un kuļam, kuļam, kuļam | |
Jāpanāk ir gaisīgas, bet stingras olas baltuma putas, te viss baisi karājas no baltumu tīrības, ja būs klāt kāda dzeltenuma draza vai nevīžīgi izslaucīta bļoda - a nesūda nevarēs to baltumu uzkult ! | |
kuļam kamēr sagāžot bļodu putas stingri stāv uz vietas - tad i' pareiza kondīcija ... | |
No olu dzeltenumiem taisam gõgelmõgeli beram dzeltumiem klāt astoņas ēdamkarotes ar cukuru |
|
Atkal kuļam visu līdz cukurs izšķīst un izveidojas ķēpīga masa | |
Nomizojam un smalki-smalki sagraizam ābolus ābolus principā var nelikt, bet man atradās "vietējie" un svēta lieta tādus izmantot |
|
Viss sagatavots mīklas apvienošanai : ar cukuru sakulti olu dzeltenumi uzputots olu baltums smalki sagriezti āboļi milti |
|
Vispirms rūpīgi iemaisam pie dzeltenumiem astoņas ēdamkarotes miltu | |
Masai jāsanāk ot šitādai te ķēpai | |
Ja "bļoda par mazu", tad pārlejam
dzeltenumu-cukura-miltu masu lielākā traukā beram klāt ābolus |
|
Liekam klāt saputoto olu baltumu un visu uzmanīgi samaisam ... | |
Ar kārtīgu sviesta pikuci iesmērējam cepamformu ... | |
Lejam mīklu vienmērīgā slānī ... | |
Un maucam uz 180C uzsildītā cepenē uz kādām 40-45 minūtēm. | |
Cepenes durvis nevirinam, bet uz cepiena laika
beigām lūram vai virsiņa nav pārcepusieies pārāk brūna, ta raujam mazliet ātrāk laukā ... biskvīta rimbulis gatavs ! |
|
Mazliet pagaidam lai padziest ... Atdziestot tas biskvīta rimbulis mazliet saplaks - tas nekas - galvenais lai nesakrīt vispār cietā pļeckā ... noņemam apmali un uzmanīgi ar lāpstiņu atlipinam uzcepto rimbuli no formas |
|
Tagad sākas lielākais šīs receptes jepatorisms -
tas rimbulis ir jāsagriež uz pusēm Ņemam lielu un asu nazi liekam to paralēli galdam tieši rimbulim pa vidam un spiežot nazi uz centru griežam rimbuli ar visu pamatni uz riņķi vienmērīgi spiežot nazi uz centru pēc 2-3 riņķiem nazis "aizgriezīsies" līdz centram skan smagi, bet patiesībā nav nemaz tik grūti to dabūt gatavu |
|
uzmanīgi pārliekam sagriezto rimbuli uz "goda
šķīvja" un apgraizam tam visapkārt malas ... cenšamies to darīt daudz maz taisnā leņķī, ja kāda neliela laža griežot gadās, tas nekas - aizsmērēs ar putukrējumu |
|
Ja kas "pierauts" pie cepamtrauka to arī sakasam un liekam pie nogrieztajām malām | |
apgraizītās malas liekam cepenē - lai uz cepenes
atlikušā karstuma izkalst līdz cepuma trauslumam šos "cepumus" vēlāk sadrupināsim un izmantosim tortes dekõram |
|
Pienācis laiks pagatavot tortes "bāzi" -
putukrējumu pie saldā krējuma beram tējkaroti vaniļas cukura un kādas četras-piecas ēdamkarotes cukura |
|
Kuļam visu līdz izveidojas biezs un stingrs
putukrējums ... jākuļ ir kaučkur apmēram trejas minūtes, bet jāuzmanās, ka "nepārkuļ sviestā", tamdēļ uzmanam lai masa ir vienmērīga bez kunkuļiem Kā pārkuļ par daudz un parādās "biezpiena graudi", tā sūdi i' un metam visu laukā un taisam pa jaunam ... |
|
Beidzot noņemam uzceptajam biskvīta rimbulim
nost virspusi ievērojam ābolu gabaliņus ? - ot tie te baisi labi iederas, jo paglābj no biskvīta sausuma ... Gādājam kādu skābāku zapti - man šoreiz ābolu/smilšērkšķu trāpījās ... |
|
Smērējam kādas karotes četras ar zapti | |
līdz pamatnes slānis ir vienmērīgi noklāts ar zapti ... | |
virs zaptes slāņa liekam kaučkur bīšku'mazāk'par'pusi putukrējuma | |
un ar nazi uzmanīgi izveidojam vienmērīgu putukrējuma slāni | |
biskvīta otro pusi virsū un atlikušo putukrējumu virsū | |
sākam "špaktelēšanas darbus" un izlīdzinot putukrējumu vienmērīgi noklājam to arī ap biskvīta rimbuļu malām | |
Tortes gatavošana ieiet finiša taisnē biskvīts ir noķellēts ar putukrējumu un garnēšanai sagatavotas sadrupinātās izkaltušās biskvīta malas un opcionāli kāda ogu bļodiņa - man trāpījās saldētas mellenes |
|
Ieteikumu te nav - garnējam torti kā nu praZdami es vispirms tortes viducī uztaisīju rimbuli ar ogām |
|
Malas nokaisīju ar sadrupināto biskvītu ir bik čakars, jo te jāstrādā ar abām rokām - ar vienu bārsta drupačas, ar otru tās spaida apmalei klāt |
|
vēl vienu ogu riņki pa malu ... un nestresojam, ka drupačas nevienmērīgi sakaisītas - tamdēļ jau tā ir pašu taisīta torte ! |
|
Uzmanīgi noslaukam traukam apmali ... Torte ir gatava, bet vēl rīt nost nedrīkst - torte ir jānogatavina !!! |
|
Liekam torti ledusskapī uz kādām četrām stundām lai "savelkas" | |
Kad torte nostāvējusies ledusskapī un "aromi
savilkušies" griežam pa vidu rimbuli |
|
Un tālāk torti gabaliņos ... | |
Skābsaldi maiga putukrējuma torte ... Šis čakars ir to vērts !!! | |
Palodzes puķēs paslēpies kāds melnais spēks ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |