www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Rasoļņiks | |
Viena no klasiskākajām krievu virtuves zupām ir rasoļņiks - vienkārša un sātīga "tautas" zupa. Kā jau pats zupas nosaukums vēsta, šai zupā būtisku lomu spēlē skābēti gurķi un to sāļskābais "rosols", kas rada to izteikto rasoļņika garšu, piekam šeit veikala gurķu burkas nederēs, tikai dabīgi mucās skābēti gurķi un to rosols dos to īpatnējo skābumu. Zupas recepte ir ārkārtīgi vienkārša, bet pagatavošana prasa laiku un pacietību, jo vienu un to pašu lietu var pagatavot sasteigti "kā nu pagadās", vai lēnām, nesteidzoties un izmantojot visu sastāvdaļu garšu buķeti. Kad izdodas sagādāt labus skābētus gurķīšus, ķeramies lietai klāt ... |
|
Sastāvdaļas uz 5l
gala grāpi: 1. trīs skābēti gurķi ar gramiem 200-300 rosola - pamatam 2. grami 600 teļa gaļas ar kaulu - buljonam 3. grami simts grūbu - piedevai 4. trīs/četri tupeņi - zupas masai 5. divi burkāni - saldumam 6. divi sīpoli - asumam 7. selerijas sakne - smeķim maziņš pikucis sviesta cepšanai, pētersīlis zaļbarībai melnie piparu graudi, smaržīgie pipari, laurulapas un krējums sāls nav vajadzīgs, tas nāks no rosola un gurķiem ... Visupirms sagatavosim grūbas mērcēšanai ... Skalojam grūbas n-tajos ūdeņos, līdz ūdens vairs nekrāsojas pienaini balts .... |
|
Kad grūbas tīras, aplejam tās ar verdošu ūdeni ... | |
Liekam grūbas maliņā, lai mērcējas kādas stundas divas kamēr vāras buljons... |
|
sākam zupas pamatu - buljona vārīšanu ... Rasoļņikam cenšamies sagādāt teļa gabalu ar izteiktu, smadzenes saturošu, kauliņu ... Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic teļa gaļas kvalitātes pārbaudi ... | |
liekam gaļu grāpī, litrus trejus/četrus auksta ūdens virsū un uguni apakšā ... | |
kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām, rūpīgi nosmeļot visu drazu nost ... |
|
pieliekam nomizotu burkānu, sīpolu, melnos piparus, smaržīgos piparus ... samazinam uguni lai viegli, viegli viss burbuļo, uzliekam necieši pāri vāku un lai viss virst divas stundas ... |
|
kad stundas divas pagājušas, velkam no buljona laukā sīpolu un burkānu - tie savu garšu jau ir atdevuši... | |
uzmanīgi izceļam gaļu un noliekam maliņā lai nedaudz atdziest ... | |
vēl pāris reizes izskalojam grūbas ... kamdēļ tāds čakars ar skalošanu ? ja grūbas rūpīgi neizskalos, tad tās dos duļķaini zilu zupas toni ... |
|
.. | |
beram grūbas buljonā, nedaudz palielinam karstumu un lai viss vāras minūtes 40mit vismaz ... |
|
sagatavojam burkānu, sīpolu un gabalu selerijas saknes ... | |
ņemam asu nazi un griežam visu mazos kubiciņos ... nekādas rīvēšanas ! tikai grieztas sastāvdaļas saglabās fomu un neizšķīdīs pļeckā ... |
|
izkausējam uz pannas piciņu sviesta un liekam burkānu, sīpolu, seleriju apcepties ... | |
līdz viss ir mīksts un zeltains ... noliekam pannu maliņā ... |
|
nomizojam tupeņus un sagriežam tos nelielos kubiciņos ... | |
kad grūbas tuvojas gatavībai, liekam tupeņus buljonam klāt ... |
|
sagriežam gabaliņos atdzisušo gaļu ... |
|
gaļu buljonā iekšā... | |
beram sautējumu klāt
... lai viss nu izvāras līdz gatavībai ... |
|
tikmēr nomizojam gurķus un sagriežam tos nelielos kubiciņos... ja gurķi gadās pārauguši ar lielām sēklām, tad tās izgriežam laukā |
|
kad grūbas, kartupeļi, sautējums ir novārījies mīksts, liekam kā pēdējos klāt gurķus gurķi nāk pašās beigās, jo skābā vidē zupas sastāvdaļas neizvārīsies līdz gatavībai ... |
|
pienācis pats nozīmīgākais mirklis ... lejam zupai klāt gurķu rosolu radot rasoļnikam raksturīgo sāļskābo garšu rosola daudzums no katra paša gribēšanas karājas, bet parasti ar gramiem 200-250 pietiek ... |
|
sakapājam pētersīļu zaļbarību ... | |
kad zupa uzmet burbuli, beram pētersīļus un pāris laurulapas ... uguni nost, vāku virsū un lai viss ievelkas minūtes 15mit |
|
uz šķīvja, krējumu klāt ... | |
saldskābs, kreptīgs rasoļņiks - ņammma ... | |
MJAUUUU ... Bonga plēsīgs, baidies ! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |