www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Rasoļņiks
 
Viena no klasiskākajām krievu virtuves zupām ir rasoļņiks - vienkārša un sātīga "tautas" zupa.

Kā jau pats zupas nosaukums vēsta, šai zupā būtisku lomu spēlē skābēti gurķi un to sāļskābais "rosols", kas rada to izteikto rasoļņika garšu, piekam šeit veikala gurķu burkas nederēs, tikai dabīgi mucās skābēti gurķi un to rosols dos to īpatnējo skābumu.

Zupas recepte ir ārkārtīgi vienkārša, bet pagatavošana prasa laiku un pacietību, jo vienu un to pašu lietu var pagatavot sasteigti "kā nu pagadās", vai lēnām, nesteidzoties un izmantojot visu sastāvdaļu garšu buķeti.

Kad izdodas sagādāt labus skābētus gurķīšus, ķeramies lietai klāt ...
 
Rasoļņiks
 
Akcija
 
Sastāvdaļas uz 5l gala grāpi:
1. trīs skābēti gurķi ar gramiem 200-300 rosola - pamatam
2. grami 600 teļa gaļas ar kaulu  - buljonam
3. grami simts grūbu - piedevai
4. trīs/četri tupeņi - zupas masai
5. divi burkāni - saldumam
6. divi sīpoli - asumam
7. selerijas sakne - smeķim
maziņš pikucis sviesta cepšanai, pētersīlis zaļbarībai
melnie piparu graudi, smaržīgie pipari, laurulapas un krējums
sāls nav vajadzīgs, tas nāks no rosola un gurķiem ...

Visupirms sagatavosim grūbas mērcēšanai ...

Skalojam grūbas n-tajos ūdeņos, līdz ūdens vairs nekrāsojas pienaini balts ....
 
Rasoļņiks
 
Kad grūbas tīras, aplejam tās ar verdošu ūdeni ...
 
Rasoļņiks
 
Liekam grūbas maliņā, lai mērcējas kādas stundas divas kamēr vāras buljons...
 
Rasoļņiks
 
sākam zupas pamatu - buljona vārīšanu ...

Rasoļņikam cenšamies sagādāt teļa gabalu ar izteiktu, smadzenes saturošu, kauliņu ...

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic teļa gaļas kvalitātes pārbaudi ...
 
Rasoļņiks
 
liekam gaļu grāpī, litrus trejus/četrus auksta ūdens virsū un uguni apakšā  ...
 
Rasoļņiks
 
kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām, rūpīgi nosmeļot visu drazu nost  ...
 
Rasoļņiks
 
pieliekam nomizotu burkānu, sīpolu, melnos piparus, smaržīgos piparus ...

samazinam uguni lai viegli, viegli viss burbuļo, uzliekam necieši pāri vāku un lai viss virst divas stundas ...
 
Rasoļņiks
 
kad stundas divas pagājušas, velkam no buljona laukā sīpolu un burkānu - tie savu garšu jau ir atdevuši...
 
Rasoļņiks
 
uzmanīgi izceļam gaļu un noliekam maliņā lai nedaudz atdziest ...
 
Rasoļņiks
 
vēl pāris reizes izskalojam grūbas ...

kamdēļ tāds čakars ar skalošanu ? ja grūbas rūpīgi neizskalos, tad tās dos duļķaini zilu zupas toni ...
 
Rasoļņiks ..
 
beram grūbas buljonā, nedaudz palielinam karstumu un lai viss vāras minūtes 40mit vismaz  ...
 
Rasoļņiks
 
sagatavojam burkānu, sīpolu un gabalu selerijas saknes ...
 
Rasoļņiks
 
ņemam asu nazi un griežam visu mazos kubiciņos ...

nekādas rīvēšanas ! tikai grieztas sastāvdaļas saglabās fomu un neizšķīdīs pļeckā ...
 
Rasoļņiks
 
izkausējam uz pannas piciņu sviesta un liekam burkānu, sīpolu, seleriju apcepties ...
 
Rasoļņiks
 
līdz viss ir mīksts un zeltains ...

noliekam pannu maliņā ...
 
Rasoļņiks
 
nomizojam tupeņus un sagriežam tos nelielos kubiciņos ...
 
Rasoļņiks
 
kad grūbas tuvojas gatavībai, liekam tupeņus buljonam klāt ...
 
Rasoļņiks
 
sagriežam gabaliņos atdzisušo gaļu ...
 
Rasoļņiks
 
gaļu buljonā iekšā...
 
Rasoļņiks
 
beram sautējumu klāt ...

lai viss nu izvāras līdz gatavībai ...
 
Rasoļņiks
 
tikmēr nomizojam gurķus un sagriežam tos nelielos kubiciņos...

ja gurķi gadās pārauguši ar lielām sēklām, tad tās izgriežam laukā
 
Rasoļņiks
 
kad grūbas, kartupeļi, sautējums ir novārījies mīksts, liekam kā pēdējos klāt gurķus

gurķi nāk pašās beigās, jo skābā vidē zupas sastāvdaļas neizvārīsies līdz gatavībai ...
 
Rasoļņiks
 
pienācis pats nozīmīgākais mirklis ...

lejam zupai klāt gurķu rosolu radot rasoļnikam raksturīgo sāļskābo garšu

rosola daudzums no katra paša gribēšanas karājas, bet parasti ar gramiem 200-250 pietiek ...
 
Rasoļņiks
 
sakapājam pētersīļu zaļbarību ...
 
Rasoļņiks
 
kad zupa uzmet burbuli, beram pētersīļus un pāris laurulapas ...

uguni nost, vāku virsū un lai viss ievelkas minūtes 15mit
 
Rasoļņiks
 
uz šķīvja, krējumu klāt ...
 
Rasoļņiks
 
saldskābs, kreptīgs rasoļņiks - ņammma ...
 
Rasoļņiks
 
 
MJAUUUU ... Bonga plēsīgs, baidies !
 
Rasoļņiks
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv