www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Rauga pankūkas
 
Nu ko - izvēzējam rociņas un atiet ...

Šodien ķeršos klāt klasikai - rauga pankūkas

uhhh šo recepti ilgi nevarēju saņemties uztaisīt, jo tā savā vienkāršībā ir ārkārtīgi sarežģīta, jo kur ir "tas knifs" ?
a lieta ir tur, ka šitais ēdiens ir dzīvs ! jā, jā dzīvs vārda vistiešākajā nozīmē ...

Pankūkas - nu kas varbūt vienkāršāks ?

Sievieši tagad teiks - nu ko es te muldos un sarežģīju visu - pankūkas tak ir tik vienkārši pagatavojamas !
un jā es tam piekritīšu, ja "piešauta roka", tad šis ēdiens sanāk pats no sevis ...
Citi teiks - da' es taisu taisu un kā nesanāk tā nesanāk
un es atkal piekritīšu, jo šis ēdiens prasa "to izprast".
Raugs ir dzīva padarīšana un ir lietas kas ir jājūt "ar aknām", pietiek kļūdīties un ir "dirsā darbs un materiāli" !

Jā šī recepte būs "izķidāta" un ar laiku piešaujoties visu var paātrināt, bet - kā jau parasti ar savu pieredzi - es apgalvoju, ka vadoties pēc maniem soļiem pankūki sanāks labum'labie !

Visupirms liriska atkāpe ...
Tautā ir radīts "mutvārdu mīts" par rauga kaitīgumu ...
Šie no pirksta izzīstie dziedniecības speciālisti muld par "termofīlo raugu" nemaz neapjēdzot, ka tāds ķēķī nepastāv ... Visiem šiem rauga ķengātājiem iesaku pašizkastrēties - debiliķi nedrīkst radīt savu debilo pēcnācēju paaudzi!
Glābiet pasauli - nogrieziet dziedinieki savus pautus  !!!

Raugs ir pilnīgi dabīga lieta, kas ir bijis un būs mūsu pārtikā un sastopams tas ir divos veidos "slapjais" un "sausais" :
slapjais tirgojas tādos mazos "ķieģelīšos" - tādi maziņi smirdoši ķieģelīši parasti pa 50g ... bet šos nevar ilgi uzglabāt
sausais tirgojas kā smiltīm līdzīgs pulveris - šams atkal var ilgi stāvēt virtuves skapī a'ja'nu'ievajagas
starpības starp tiem nav nekādas ! tik vien cik "apjomu proporcija" mainas ...
Nu jā cenā arī ir šķirba, sausais ir ievērojami dārgāks, bet tādam "svētdienas cepējam" sausais ir miljonsreižu izdevīgāks

Atvēlam pasācienam pāris stundas un ...
 
Rauga pankūkas
 
Akcija
 
Sastāvdaļas "diviem ēdājiem":
1. pusotra glāze trekna lauku piena - nu nav pankūkas diētisks ēdiens nav .... 
2. apmēram pusotra glāze miltu - te apjoms var mainīties
3. divi pauti
4. tējkarote sausā rauga - nu vai apmēram grami 20-25 "slapjā"
5. sviests - apmēram 50mit grami "iZtabas temperatūras" un mazliet cepampannas smērēšanai
6. cukurs - divas kārtīgas ēdamkarotes
7. mazliet sāls - lai pauti labāk kuļas

Ņemam trejas bļodas :
Lielajā - metam divus olu dzeltenumus un divas karotes cukura
Vidējā - atstājam olu baltumus
Mazajā - ieberam tējkaroti sausā rauga ...
  
Rauga pankūkas
 
Pirmais solis - "atdzīvinam raugu",
patiesībā jau nevis atdzīvinam, bet vienkārši rūpīgi izšķīdinam, jo "pa taisno maucot" masai klāt tas var "saķept" ...

Pielejam pie sausā rauga mazliet istabas temperatūras vārītu ūdeni un rūpīgi samaisam ...
lai stāv malā minūtes 5-10mit ...

ar slapjo raugu tāpatās - tikai vispirms ieberžam tajā kādu tējkaroti cukura un tad pielejam ūdeni ...
 
Rauga pankūkas
 
Sakuļam olu dzeltenumus ar cukuru ...

Nekādu "gõgelmõgeli" taisīt nevajag, tik vien, lai cukurs pašķīst olā ...
 
Rauga pankūkas
 
Lejam katliņā pusotru glāzi piena un mazu uguni apakšā ...
 
Rauga pankūkas
 
Piens nav jāvāra - tas ir tikai jāuzsilda līdz 38-40C temperatūrai

kā to noteikt ?
elementāri - mērcam pienā divus pirkstus ...
kad temperatūra ir tāda kā "kaķa vēdera siltums" - vai ne'kaķa'vergiem - tā lai miesa jūt "vieglu siltumu"
ot tas ir pareizais ... 
 
Rauga pankūkas
 
lejam pienu olu un cukura kūlumam ...
 
Rauga pankūkas
 
ņemam lielo koka karoti, lai ir ar ko maisīt, un sākam bērt klāt miltus ...

Kāpēc koka karote ?
da' nav te nekādas "tautas gudrības" tik vien, ka tai ir platas malas un ar to viegli mīklas kunkuļus gar bļodas sienām izspaidīt ...
 
Rauga pankūkas
 
Beram pa mazītīņām miltus siltajā piena-cukur-olasdzeltenum masā klāt un vislaik maisam, maisam, maisam
lai nav kunkuļu - tos rūpīgi izspaidam gar bļodas malām ...

vajadzīgo miltu pajomu grūti pateikt - parasti tas ir puse uz pusi ar pienu
bet te viss no miltu pasugas un to mitruma karājas
man uz šo fotorecepti šoreiz sanāca div'ar'kaudzi glāzes miltu uz pusotras glāzes piena + šļurkas no rauga ...

jaucam miltus tiktāl, līdz masa no karotes nevis lejas, bet "ķepīgi notek" - ko tas nozīmē ? skatam bildi ...
 
Rauga pankūkas
 
Vēlreiz rūpīgi izmaisam "ieraugu"
galvenais, lai viss raugs ir izšķīdis un nav nekādu kunkuļu ...

tas ieraugs nav pastveidīgs, bet šķidrs - fotobilde vienkārši ir sastindzinājusi kadru ...
 
Rauga pankūkas
 
lejam raugu siltajai pienamiltu+ masai klāt ...
 
Rauga pankūkas
 
Rūpīgi visu samaisam - atkal - ja kāds kunkulis to izspaidam ...
 
Rauga pankūkas
 
Rezultātam ir jābūt lūk šādam - biezai "tekošai" masai ...

prasti sakot - būs par šķidru un pankūki nevis sanāks kā mazi gabaliņi, bet izšķīdīs pa visu pannu - tas arī nekas, jo sanāks "plānās pankūkas" ...
bet, vot, ja būs par biezu un mīkla nevis līs, bet gabaliem kritīs no karotes nost, tas ir slikti, jo tad da'nekas'nesanāks ...
 
Rauga pankūkas
 
Pārklājam bļodu ar dvieli un liekam malā rūgšanai...

Savlaik ņirdzu par šo "pārklājam bļodu ar dvieli" padarīšanu, bet tam visam apakšā ir "tautas gudrība" ...
Lai raugs "labi rūgtu" trauku nedrīkst hermētiski aizvērt - aizmirstam par bļodu vākiem
dvielis kalpo -  lai "vējš bļodā nepūstu" un rauga baktēriju ///
O' tagad viedi mikrobiologo iebilst, kā tā nu nemaz nava baktērija,
da'pox' kā tas zvērs zinātniski saucas - nava man biologa izglītības, nava - galvenais ka rūgst ///
radītā ogļskābā gāze krātos virs mīklas nevis taptu izgaiņāta pa istabu...
 
Rauga pankūkas
 
Jārūgst visam ir līdz mīkla ir "burbuļu pārpilna" to var redzēt pāri bilžu lejāk ...

bet ko darīt kad ir "ziema" un istabas temperatūra nav īsti "vasar/trejdesmit/grādu/tveice" ?

maziņš knifiņš ...
grāpītī uzvāram mazliet ūdens un nogriežam uguni ...
 
Rauga pankūkas
 
uzmanīgi uzliekam mīklas bļodu virs grāpja, lai tās dibens tvaikā pāris minūtes uzsilst ...
 
Rauga pankūkas
 
Laiku pa laikam "palūram uz mīklu"
Pēc apmēram stundas - vai divām - te laiks nav un nevar būt fiksēts, jo raugs ir dzīvs ...

mīkla paliks "burbuļpilna" - ot tas nozīmē to, ka rauga baktērijas ir "devušās dzīvē" un aktīvi izdala ogļskābo gāzi ...
 
Rauga pankūkas
 
sakuļam olas baltumus ar šķipsu sāls ...

kamdēļ kuļam baltumus atsevišķi ? tas piedos papildus "porainību" mīklai un galvenais tā iemaisīšana būs tāds kā starpsolis lai mīkla iegūtu viendabīgumu ...

jā var to darīt ar slotiņu, bet es esmu slinks un izmantoju mikseri ...
 
Rauga pankūkas
 
Iemaisam sakultos olu baltumus rauga mīklā ...
 
Rauga pankūkas
 
Piemetam klāt piecdesmit gramus mīksta istabas temperatūras sviesta ...
 
Rauga pankūkas
 
Rūpīgi visu izmaisam līdz "pļeckveida" biezumam ...
 
Rauga pankūkas
 
Kurš tur teica, ka pie koka karotes mikla nelīp ?
Tukša muldēšana - līp, līp ...
nokasam karoti, jo to izmantosim "pankūku liešanai"

lai tagad mīkla vēl "pastāv" kamēr sariktēsim pannu un sagatavosim to cepšanai ...
 
Rauga pankūkas
 
Uzsildam pankūkpannu - vai jebkuru citu pannu ar "plakanu pakaļu"
te parasti "pseidopavāriem" ir pieņemts teikt, ka pankūkām der tikai "biezās čuguna pannas" - tukša diršana !

šitā pate "folijbiezuma" panna - pa pāris latiem tirgū pirkta - ģeld ideāli ...
 
Rauga pankūkas
 
Lejam pankokus - cik lielus ? a cik gribam ...
 
Rauga pankūkas
 
Cepam no vienas puses - līdz "čirkst"
 
Rauga pankūkas
 
Griežam riņķī un cepam otru pusi ...
 
Rauga pankūkas
 
Līdz pankoku kalns ir gatavs ...
 
Rauga pankūkas
 
Uz sķīvja un pašvārītu zapti pa virsu !
 
Rauga pankūkas
 
Pārgriežot redzam pufīgo pankoku viduci - lūk tamī ir tā sāls kamdēļ tik ilgi ņēmāmies !

tieši šī "porainība" dod to klasisko rauga pankūku garšu un smeķi !!!
 
Rauga pankūkas
 
 
Bonga šais veģetāristizkajās izklaidēs nepiedalījās ... Astainis-gaļēdājs guļ un izbauda sauli ...
 
Rauga pankūkas
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv