www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Riekstiņi | |
Katram no mumsim ir savas bērnības atmiņas,
viena no manējām iraida "Riekstiņi". Riekstiņi - pildīti cepumi ar vārītu iebiezināto pienu. Riekstiņi patiesībā ir jāuztver vairāk kā vienkārši cepumu recepte - tā ir vesela procedūra, kur cauru dienu var piedalīties visa famīlija, un katram atradīsies ko darīt. Mīcīt smilšu mīklu, lipināt mīklu formiņās, pildīt izceptās riekstu pusītes, ņemties ir ko. Vienīgā šo cepumu nelaime ir "mazuma piegarša" - cep cik gribi, tāpat apēdīsies momentā ... |
|
Sastāvdaļas kārtīgam cepienam: 1. divsimts gramu sviesta paka 2. pusglāze cukura 3. div'ar'pus glāzes miltu 4. viena ola 5. tējkarote cepamā pulvera 6. mazliet vaniļas cukura 7. bundža ar vārītu iebiezināto pienu Sākam ar obligatoriskām lietām. Riekstiņus var pagatavot divos veidos : vai nu tās ir pusrieksta formiņas - kurās ielipinās mīklu un ceps cepeškrāsnī, šādas formiņas ir iepērkamas praktiski jebkurā virtuves lietu veikalā. vai nu specializēta riekstiņu panna - kuras formās sapildot mīklu ir iespējams izcept riekstiņu pusītes uz visparastākās plīts, šāds verķis jau ir ekskļuzīva manta un kur tādu "mūsdienās" var nopirkt nav ne jausmas ... |
|
Kas nu ir pa rokai to arī izvēlamies, man personīgi patīk ņemšanās ar pannu ... | |
Gatavojam klasisku smilšu mīklu. Bļodā izspaidam iZtabas temperatūrā pastāvējušu sviesta paku ... |
|
pieberam pusglāzi cukura ... | |
vienu olu un tējkaroti vaniļas cukura klāt ... | |
maisam visu maisam un maisam | |
pa pusglāzei sākam pievienot miltus ... | |
Neaizmirstam vienu tējkaroti cepamā pulvera ... | |
un turpinam pa pusglāzei iemaisīt mīklā miltus maisīšana te ir gana smags darbs un veča rokām kā radīts prieciņš |
|
rezultātā iegūstam šādu viendabīgu un visai treknu masu | |
ieliekam mīklu uz pusstundu ledusskapī "nobriest" | |
ķeramies klāt lipināšanas priekiem formiņas vai panna - tas no katra rocības karājas ... |
|
ielipinam mīklu formiņās pa vidam atstājot
kārtīgu "gropi" ne par kādu formu ieeļļošanu nav jāsatraukājas - mīkla pati jau ir gana trekna ... |
|
un cepenē uz 180C iekšā | |
cepšanas ilgums HVZ - kaučkur minūtes 15mit - kamēr "brūnganums" uzmetas | |
kratam pusriekstus no formiņām laukā ... | |
bet inčīgāk tomēr ir ņemties ar riekstu pannu
... Sapildam mīklu formiņās, bet rēķinam, ka no pretējās puses iespiedīsies grope, tamdēļ mēģinam "uz aci" noteikt cik pilnas formiņas ir jāaizpilda, kā saka "ar trešo reizi piešausies" ... |
|
Aizspiežam pannu ciet un uz plīts ... cepšanas ilgums, kad panna ir labi uzkarsusi, ir ap piecām minūtēm |
|
Paveram pannu, ja riekstiņi sāk brūnoties, ņemam no uguns nost ... | |
Ar karotīti, jo panna ir ahūni karsta,
noknibinam riekstiņus nost un cepināšanu atkārtojam, atkārtojam, atkārtojam ... Šeit labi var redzēt pannas riekstiņu "ekstru", ka grope sanāk visiem vienādi liela, bet pats riekstiņš ir plāns un pildījumu tādos sapildīt var daudz vairāk ... |
|
Riekstiņu pusītes ir gatavas pildīšanai ar
vārītu iebiezināto pienu ... Sensenos laikos pienu vārīja paši, vienkārši ieliekot iebiezinātā piena ar cukuru bundžiņu ūdenī un vārot "līdz uzsprāgst visu virtuvi pieķēzot", bet mūsdienās nav jēgas tērēt resursus un laiku - pērkam jau uzreiz novārītu. |
|
Smērējam pienu pusriekstiņā iekšā ... | |
Un lipinam riekstiņu kopā ... | |
Riekstiņu kaudze ir gatava ... | |
Saldi riekstiņi ar rūgtu kapiju ... | |
Kaķim riekstus ?!!! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |