www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Riekstiņi
 
Katram no mumsim ir savas bērnības atmiņas, viena no manējām iraida "Riekstiņi".

Riekstiņi - pildīti cepumi ar vārītu iebiezināto pienu.

Riekstiņi patiesībā ir jāuztver vairāk kā vienkārši cepumu recepte - tā ir vesela procedūra, kur cauru dienu var piedalīties visa famīlija, un katram atradīsies ko darīt. Mīcīt smilšu mīklu, lipināt mīklu formiņās, pildīt izceptās riekstu pusītes, ņemties ir ko.

Vienīgā šo cepumu nelaime ir "mazuma piegarša" - cep cik gribi, tāpat apēdīsies momentā ...
 
Riekstiņi
 
Akcija
 
Sastāvdaļas kārtīgam cepienam:
1. divsimts gramu sviesta paka
2. pusglāze cukura
3. div'ar'pus glāzes miltu
4. viena ola
5. tējkarote cepamā pulvera
6. mazliet vaniļas cukura
7. bundža ar vārītu iebiezināto pienu

Sākam ar obligatoriskām lietām.
Riekstiņus var pagatavot divos veidos :
vai nu tās ir pusrieksta formiņas - kurās ielipinās mīklu un ceps cepeškrāsnī, šādas formiņas ir iepērkamas praktiski jebkurā virtuves lietu veikalā.
vai nu specializēta riekstiņu panna - kuras formās sapildot mīklu ir iespējams izcept riekstiņu pusītes uz visparastākās plīts, šāds verķis jau ir ekskļuzīva manta un kur tādu "mūsdienās" var nopirkt nav ne jausmas ...
Kas nu ir pa rokai to arī izvēlamies, man personīgi patīk ņemšanās ar pannu ...
  
Riekstiņi
 
Gatavojam klasisku smilšu mīklu.

Bļodā izspaidam iZtabas temperatūrā pastāvējušu sviesta paku ...
 
Riekstiņi
 
pieberam pusglāzi cukura ...
 
Riekstiņi
 
vienu olu un tējkaroti vaniļas cukura klāt ...
 
Riekstiņi
 
maisam visu maisam un maisam
 
Riekstiņi
 
pa pusglāzei sākam pievienot miltus ...
 
Riekstiņi
 
Neaizmirstam vienu tējkaroti cepamā pulvera ...
 
Riekstiņi
 
un turpinam pa pusglāzei iemaisīt mīklā miltus

maisīšana te ir gana smags darbs un veča rokām kā radīts prieciņš
 
Riekstiņi
 
rezultātā iegūstam šādu viendabīgu un visai treknu masu
 
Riekstiņi
 
ieliekam mīklu uz pusstundu ledusskapī "nobriest"
 
Riekstiņi
 
ķeramies klāt lipināšanas priekiem

formiņas vai panna - tas no katra rocības karājas ...
 
Riekstiņi
 
ielipinam mīklu formiņās pa vidam atstājot kārtīgu "gropi"

ne par kādu formu ieeļļošanu nav jāsatraukājas - mīkla pati jau ir gana trekna ...
 
Riekstiņi
 
un cepenē uz 180C iekšā
 
Riekstiņi
 
cepšanas ilgums HVZ - kaučkur minūtes 15mit - kamēr "brūnganums" uzmetas
 
Riekstiņi
 
kratam pusriekstus no formiņām laukā ...
 
Riekstiņi
 
bet inčīgāk tomēr ir ņemties ar riekstu pannu ...
Sapildam mīklu formiņās, bet rēķinam, ka no pretējās puses iespiedīsies grope,
tamdēļ mēģinam "uz aci" noteikt cik pilnas formiņas ir jāaizpilda, kā saka "ar trešo reizi piešausies" ...
 
Riekstiņi
 
Aizspiežam pannu ciet un uz plīts ...

cepšanas ilgums, kad panna ir labi uzkarsusi, ir ap piecām minūtēm
 
Riekstiņi
 
Paveram pannu, ja riekstiņi sāk brūnoties, ņemam no uguns nost ...
 
Riekstiņi
 
Ar karotīti, jo panna ir ahūni karsta, noknibinam riekstiņus nost un cepināšanu atkārtojam,
atkārtojam,
atkārtojam ...

Šeit labi var redzēt pannas riekstiņu "ekstru", ka grope sanāk visiem vienādi liela, bet pats riekstiņš ir plāns un pildījumu tādos sapildīt var daudz vairāk ...
 
Riekstiņi
 
Riekstiņu pusītes ir gatavas pildīšanai ar vārītu iebiezināto pienu ...

Sensenos laikos pienu vārīja paši, vienkārši ieliekot iebiezinātā piena ar cukuru bundžiņu ūdenī un vārot "līdz uzsprāgst visu virtuvi pieķēzot", bet mūsdienās nav jēgas tērēt resursus un laiku - pērkam jau uzreiz novārītu.
 
Riekstiņi
 
Smērējam pienu pusriekstiņā iekšā ...
 
Riekstiņi
 
Un lipinam riekstiņu kopā ...
 
Riekstiņi
 
Riekstiņu kaudze ir gatava ...
 
Riekstiņi
 
Saldi riekstiņi ar rūgtu kapiju ...
 
Riekstiņi
 
 
Kaķim riekstus ?!!!
 
Riekstiņi
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv