www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Vista ar riekstiem
 
Vistas fileja -  tīra "baltā" gaļa ...
sevišķi iecienīta austrumnieku vidū, kur klasiski tiek lietota visa veida panējumos un kopā ar specifiskām mērcēm. Mērces sastāvu ir bezgala daudz, sākot ar vienkāršām lietām un beidzot ar kaltētiem sienāžiem.

Šoreiz nepretendēsim ne uz kādu autentiskumu un gatavosim letiņu māgai atbilstošu un vienkāršu ēdamo - vista ar riekstiem, kur galveno "rozīnītes" lomu spēlēs mērcei pievienotie sagrauzdētie zemesrieksti.

Slājam uz bodi ...
 
Vista ar riekstiem
 
kārtīgai uzkodai mumsim vajag :
1. divas labas vistas fiejas - pamatam
2. grami simts zemesriekstu - piedevai
3. kukurūzas ciete - panējumam
4. treji pauti - stingrumam
5. rīsi - piedevai
6. puravs - smeķim
7. loki - zaļbarībai
8. ķiploks - smaciniekam
9. ābolu etiķis - asumam
10. sojas mērce - sīvumam
11. medus - saldumam
12. svieksts - cepšanai
sāls, pipari un, ja nu atrodas, kāds vistas buljona kubiņš...

sākam ar vistas panējuma masas sagatavošanu - iejaucam bļodā treju olu baltumus un sagatavojam trīs ēdamkarotes kukurūzas cietes ...
 
Vista ar riekstiem
 
pa kripatai berot cieti olā, uzjaucam staipīgu masu
 
Vista ar riekstiem
 
sagriežam vistas filejas kumosa lieluma gabalos ...
 
Vista ar riekstiem
 
iejaucam vistu cietes panējumā - mazliet sāli un piparus

un liekam bļodu ledusskapī, lai kādu pusstundiņu-stundu ievelkas ...
 
Vista ar riekstiem
 
tikmēr sākam ņemties ar rīsiem

uzkarsējam pannu un lielā sviesta daudzumā apcepjam rīsus līdz viegli zeltainam tonim
 
 Vista ar riekstiem
 
liekam apceptos rīsus vārīties, pieberam mazliet sāli ...
 
Vista ar riekstiem
 
laiku pa laikam pagaršojam rīsus, kad mīksti - kāšam ūdeni nost
 
Vista ar riekstiem
 
Stampājam rīsus formas trauciņos, pirms tam ieziežot tos ar sviekstu, lai nelīp klāt ...

nedaudz atdziestot, rīsi ieņems stingru "smilšu kūkas" formu
 
Vista ar riekstiem
 
uzkarsējam pannu un ķeramies pie zemesriekstu grauzdēšanas ...

nekur tālu neejam - tas notiekas ātri ...
 
Vista ar riekstiem
 
sagrauzdējam riekstus līdz vidēji zeltainam tonim

atceramies, ka rieksti vēl kādu laiku turpinās paši savas eļļas karstumā grauzdēties

rieksti ir tieši tā lieta, kas dos ēdienam "garšas specifiku" 
 
Vista ar riekstiem
 
liekam pannā vistas gabalus un cepam minūtes 5-10mit  ...

kad gabaliņi mīksti caurdurami - liekam tos malā ...
 
Vista ar riekstiem
 
sagatavojam trejas ķiplokdaivas, sagriežam puravu un lokus ...
 
Vista ar riekstiem
 
viegli apcepjam ...
 
Vista ar riekstiem
 
kamēr zaļbarība cepjas gramos 50-100 vistas buljonā vai vienkārši vārītā ūdenī iejaucam
tējkaroti ar kaudzi kukurūzas cietes - tā dos mērcei ķēpu
karoti medus - saldumam
pāris piles etiķa - skābumam
pāris karotes sojas - sīvumam
 
Vista ar riekstiem
 
lejam mērci pannā pie zaļumiem un beram klāt riekstus ...
 
Vista ar riekstiem
 
maisam mērci līdz tā kļūst "ķēpīga" ...
 
Vista ar riekstiem
 
beram mērcē vistas gabaliņus ...
 
Vista ar riekstiem
 
visu rūpīgi samaisam - pacepinam burtiski pāris minūtes

pagaršojam vai nevajag vēl sāli vai piparus ...
 
Vista ar riekstiem
 
uz šķīvja !
vista, rīsi un zaļums pa virsu ...
 
Vista ar riekstiem
 
vista maigā panējumā ar izteikti "riekstainu" mērcīti ... njammmm
 
Vista ar riekstiem
 
 
cept, vārīt - nu ko tie divkājainie var ņemties ?
jēla vista takš ir visgaršīgākā ...

Bonga filozopiskās pārdomās
 
Vista ar riekstiem
  

www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv