www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Risotto | |
Dzīvo uz pasaules itāļu tautiņa un šamējie ir izdomājuši savdabīgu rīsu vārīšanas metodi - risotto. Kamdēļ gan to nepamēģināt arī mumsim? Pāris vārdos risotto aprakstot, tā ir rīsu sautēšana buljonā, ļaujot rīsiem sasūkt sevī visu buljona smeķi ... Šādi sasautētus rīsus var papildināt ar visu, kas ienāk pratā, šoreiz tie būs "jūras mokšķi". Ja nepatīk "astoņkāju smacinieks", tad liekam sēnes vai kādu citu gaļu/zaļbarību. Paši jau nojaušam, kā tiek pieminēts ēdienā buljons - ta saprotam, ka nekas "ātrs" tas nebūs ... ziedosim divas-trejas stundas visam, jo buljonā ir spēks ! Par rīsiem - ņemam tādus, kuri ir visparastākie, bez nekādām tvaicēšanas apstrādēm un ar maksimāli saglabātu cieti. Risotto ideja ir tieši pretēja plovam, ja plovam vajag irdenus graudiņus, tad risotto vajag lipīgus "mērcīgus" rīsugraudus. Ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
uz vidēju pannu vajadzīgs 1. kilo vistas pēdu - buljonam 2. klasiskie rīsi - pamatam 3. jūras mokšķu paka - smeķim 4. pāris ķiplokdaivas - smaceniekam 5. čilī pipars - asumam 6. sīpoli - garšai 7. sauss balts viņķelis - skābuma smeķim sviests, sāls, pipars un kāds pētersīlis zaļumam Sākam ar "garo" buljona vārīšanu ... Lai ko teiktu, bet nekādi MaggīHujaggī kubiciņi iekš risotto nederēs - tikai tīrs un spēcīgs buljons ! Beram vistu pēdas grāpī, ūdeni pa virsu un gaidam, kamēr uzvāras ... |
|
|
|
Sagaidam, kamēr ūdens uzvāras un nāk lērums ar putām ... | |
|
|
nolejam visu drazu un pēdas rūpīgi noskalojam ... Čakars mazliet ir, bet pēdas ir jādabon tīras no visas drazas ... |
|
|
|
liekam pēdas atkal vārīties un, kad uzvāras - nosmeļam pēdējās putu paliekas | |
|
|
liekam grāpī nomizotu burkānu un sīpolu, uzliekam vaļēji vāku, lai
mazāk tvaicējas, jo par dzidrumu nav jāsatraucas, un nelielu 3/6
siltumu grāpim apakšā uz pusotru/divām stundām... sāli neliekam, jo buljons taps vēlāk notvaicēts... |
|
|
|
kad pāris stundiņas pagājušas - nokāšam buljonu caur sietu pēdas varam atdot kačam - vai paši skrubināt ... |
|
|
|
buljons gaida savu kārtu tapt pievienotam rīsiem būt ... | |
|
|
kamēr buljons vārījās - liekam jūras mokšķus atkust no ledus gūsta... ja kādam nepatīk jūras velšu smeķis - lietojam sēnes vai dajebko, kas pašiem patīk un ledusskapī atrodas |
|
|
|
ķiplokdaivas un asais pipars (pusīte) ... |
|
|
|
top smalki sagriezti ķiploks un pipars... | |
|
|
uz uzkarsētas pannas izkausējam pikuci sviesta un metam ķiploku ar piparu viegli apcepināties ... | |
|
|
jūras mokšķus pannā iekšā |
|
|
|
sagaidam minūtes piecas, kamēr astoņkāji, gliemeži, un HVZkasvēl sāk sutināties savā sulā ... | |
|
|
liekam mokšķus bļodiņā malā, lai gaida savu kārtu | |
|
|
skatam, te viss sagatavots risotto taisīšanai : uzkarsēta panna - kur visu gatavosim 250 grami rīsu - pamatam balts sauss vīnārs - garšai sagriezts sīpols - asumam viegli burbuļojošs buljons - obligāti karsts un burbuļojošs jūras mokšķi - smeķim |
|
|
|
sākam ar sīpolu apcepšanu sviekstā ... | |
|
|
beram ceptajiem sīpoliem klāt rīsus ... | |
|
|
maisam visu, maisam - kamēr svieksts iesūcas rīsos un tie kļūst
caurspīdīgi stiklaini - skatam pielipošos pie lāpstiņas ...bet
galvenais neko nepiecepinam ! neviens rīsagrauds visā gatavināšanās laikā nedrīkst tapt piecepināts - tamdēļ maisam, maisam, maisam |
|
|
|
pielejam gramus 200-300 viņķeļa ... | |
|
|
maisam visu, kamēr vīns iesūcas rīsos - skatam, kā rīsi jau sāk piebriest apjomos par alko saturu var nesatraukāties, tas viss izgaro pāris minūšu laikā - dod kauč bērnam vīns piedot tikai specifisko skābumu rīsiem ... |
|
|
|
lejam pirmo pāri ar buljona kausiņiem pāri rīsiem (o kas pa teikumu) un lēnām uz nelielas uguns iesutinam bujonu rīsos, vislaik neaizmirstam apmaisīt rīsus, lai labāk "ievelkas" un nepiedeg. |
|
visu atkārtojam, lai bujons lēnām izburbuļo un rīsi top gatavi ... šādas buljona pieliešanas visnotaļ atkarājas no rīsiem, bet parasti 30-40 minūšu laikā rīsi ir gatavi un prasa kādas 3-4x buljona pieliešanu .. |
|
sakapājam fonā pētersīļus ... | |
skatam, rīsi ir kļuvuši mīksti un "ķēpīgi" dēļ buljona lipīguma ... | |
beram rīsiem klāt jūras mokšķus | |
visu samaisam - tagad ir laiks piebērt sāli un piparus ... | |
zaļbarību klāt un uguni zem pannas noslēdzam ... | |
vāku pannai virsū un ļaujam visam minūtes 10-15 "ievilkties" |
|
Uz šķīvja ... | |
perfekts risotto ar jūras mošķu piedevu ... ŅJAMMMM | |
Labi paēdis Bonga var arī deviņos līkumos sagriezies gulēt ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |