www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Risotto
 
Dzīvo uz pasaules itāļu tautiņa un šamējie ir izdomājuši savdabīgu rīsu vārīšanas metodi - risotto.

Kamdēļ gan to nepamēģināt arī mumsim?

Pāris vārdos risotto aprakstot, tā ir rīsu sautēšana buljonā, ļaujot rīsiem sasūkt sevī visu buljona smeķi ...
Šādi sasautētus rīsus var papildināt ar visu, kas ienāk pratā, šoreiz tie būs "jūras mokšķi".
Ja nepatīk "astoņkāju smacinieks", tad liekam sēnes vai kādu citu gaļu/zaļbarību.

Paši jau nojaušam, kā tiek pieminēts ēdienā buljons - ta saprotam, ka nekas "ātrs" tas nebūs ...
ziedosim divas-trejas stundas visam, jo buljonā ir spēks !

Par rīsiem - ņemam tādus, kuri ir visparastākie, bez nekādām tvaicēšanas apstrādēm un ar maksimāli saglabātu cieti. Risotto ideja ir tieši pretēja plovam, ja plovam vajag irdenus graudiņus, tad risotto vajag lipīgus "mērcīgus" rīsugraudus.

Ķeramies klāt ...
 
Risotto
 
Akcija
 
uz vidēju pannu vajadzīgs
1. kilo vistas pēdu - buljonam
2. klasiskie rīsi - pamatam
3. jūras mokšķu paka - smeķim
4. pāris ķiplokdaivas - smaceniekam
5. čilī pipars - asumam
6. sīpoli - garšai
7. sauss balts viņķelis - skābuma smeķim
sviests, sāls, pipars un kāds pētersīlis zaļumam

Sākam ar "garo" buljona vārīšanu ... Lai ko teiktu, bet nekādi MaggīHujaggī kubiciņi iekš risotto nederēs - tikai tīrs un spēcīgs buljons !

Beram vistu pēdas grāpī, ūdeni pa virsu un gaidam, kamēr uzvāras ...
 
Risotto
 
Sagaidam, kamēr ūdens uzvāras un nāk lērums ar putām ...
 
Risotto
 
nolejam visu drazu un pēdas rūpīgi noskalojam ...

Čakars mazliet ir, bet pēdas ir jādabon tīras no visas drazas ...
 
Risotto
 
liekam pēdas atkal vārīties un, kad uzvāras - nosmeļam pēdējās putu paliekas
 
Risotto
 
liekam grāpī nomizotu burkānu un sīpolu, uzliekam vaļēji vāku, lai mazāk tvaicējas, jo par dzidrumu nav jāsatraucas,  un nelielu 3/6 siltumu grāpim apakšā uz pusotru/divām stundām...

sāli neliekam, jo buljons taps vēlāk notvaicēts...
 
 Risotto
 
kad pāris stundiņas pagājušas - nokāšam buljonu caur sietu

pēdas varam atdot kačam - vai paši skrubināt ...
 
Risotto
 
buljons gaida savu kārtu tapt pievienotam rīsiem būt ...
 
Risotto
 
kamēr buljons vārījās - liekam jūras mokšķus atkust no ledus gūsta...

ja kādam nepatīk jūras velšu smeķis - lietojam sēnes vai dajebko, kas pašiem patīk un ledusskapī atrodas
 
Risotto
 
ķiplokdaivas un asais pipars (pusīte) ...
 
Risotto
 
top smalki sagriezti ķiploks un pipars...
 
Risotto
 
uz uzkarsētas pannas izkausējam pikuci sviesta un metam ķiploku ar piparu viegli apcepināties ...
 
Risotto
 
jūras mokšķus pannā iekšā
 
Risotto
 
sagaidam minūtes piecas, kamēr astoņkāji, gliemeži, un HVZkasvēl sāk sutināties savā sulā ...
 
Risotto
 
liekam mokšķus bļodiņā malā, lai gaida savu kārtu
 
Risotto
 
skatam, te viss sagatavots risotto taisīšanai :

uzkarsēta panna - kur visu gatavosim
250 grami rīsu - pamatam
balts sauss vīnārs - garšai
sagriezts sīpols - asumam
viegli burbuļojošs buljons - obligāti karsts un burbuļojošs
jūras mokšķi - smeķim
 
Risotto
 
sākam ar sīpolu apcepšanu sviekstā ...
 
Risotto
 
beram ceptajiem sīpoliem klāt rīsus ...
 
Risotto
 
maisam visu, maisam - kamēr svieksts iesūcas rīsos un tie kļūst caurspīdīgi stiklaini - skatam pielipošos pie lāpstiņas  ...bet galvenais neko nepiecepinam !
 
neviens rīsagrauds visā gatavināšanās laikā nedrīkst tapt piecepināts - tamdēļ maisam, maisam, maisam
 
Risotto
 
pielejam gramus 200-300 viņķeļa ...
 
Risotto
 
maisam visu, kamēr vīns iesūcas rīsos - skatam, kā rīsi jau sāk piebriest apjomos

par alko saturu var nesatraukāties, tas viss izgaro pāris minūšu laikā - dod kauč bērnam

vīns piedot tikai specifisko skābumu rīsiem ...
 
Risotto
 
lejam pirmo pāri ar buljona kausiņiem pāri rīsiem (o kas pa teikumu)
un lēnām uz nelielas uguns iesutinam bujonu rīsos,
vislaik neaizmirstam apmaisīt rīsus, lai labāk "ievelkas" un nepiedeg. 
  
Risotto
 
visu atkārtojam, lai bujons lēnām izburbuļo un rīsi top gatavi ...

šādas buljona pieliešanas visnotaļ atkarājas no rīsiem, bet parasti 30-40 minūšu laikā rīsi ir gatavi un prasa kādas 3-4x buljona pieliešanu ..
 
Risotto
 
sakapājam fonā pētersīļus ...
 
Risotto
 
skatam, rīsi ir kļuvuši mīksti un "ķēpīgi" dēļ buljona lipīguma ...
 
Risotto
  
beram rīsiem klāt jūras mokšķus
 
Risotto
 
visu samaisam - tagad ir laiks piebērt sāli un piparus ...
 
Risotto
 
zaļbarību klāt un uguni zem pannas noslēdzam ...
 
Risotto
  
vāku pannai virsū un ļaujam visam minūtes 10-15 "ievilkties"
 
Risotto
 
Uz šķīvja ...
 
Risotto
  
perfekts risotto ar jūras mošķu piedevu ... ŅJAMMMM
  
Risotto
 
 
Labi paēdis Bonga var arī deviņos līkumos sagriezies gulēt ...
 
Risotto
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv