www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Rosols jebšu rasols | |
Kas ir letiņa svētku galda neatņemama sastāvdaļa
? Protamistiski, ka rosols ! Vai tās kāzas, vai bēres, vai lielais jubilejs - rosola bļoda stāv galda viducī ... Visupirms kā tad īsti jāsaka - rosols vai rasols ? a HVZ ! viens sauks rosols - un kā pierādījumu uzrādīs lērumu pavārgrāmatu. otrs teiks rasols un piesauks valodnieku likumu pantus. man domāt tas ir vienkārši kā nu kurā letiņu nostūrī iegājies, tā nu arī saka, da' sūc ar visu strīdēšanos kā šams ēdamais saucas - galvenais ir to pagatavot ! Rosola paveidu patiesībā ir lērums : viens neliks desu, bet žāvētu šķiņķīti viens liks krējumu, otrs majonēzi, trešais abus viens liks papildus klāt siļķi vēl kāds piegriezīs vārītu bieti klāt - vot šito gan neatzīstu, jo biete te bezjēgā "krāso" katrs var pietjūnēt recepti pa savam, bet pamatlikums rosolam ir viens - izejvielu kvalitāte !!! Ir stulbi iedomāties, ka nopērkot lētāko desu "uz akciju", lētāko majonēzi, lētāko čainīzerijā ievākto gurķu burku sanāks rosols, nu sūds kaučkāds jau sanāks, bet par rosolu šādu savārstījumu saukt nevarēs ... Tamdēļ atmetam žīdiskumu un uz cenu neskatamies - tikai kvalitāte ! Slājam uz bodi ... |
|
Sastāvdaļas kārtīgai rosola bļodai: 1. kādi astoņi tupeņi - izvēlamies "miltaināku" pasugu 2. piecas olas 3. puskilo labas "doktordesas" 4. viens sīpols 5. kādi treji skābēti gurķi 6. divi burkāni 7. laba majonēze 8. skābs krējums 9. zaļie zirnīši 10. sinepes vai mārrutks, vai jiptīgs zaļais čili pipars ja gribas, tad kāda zaļbarības buntīte ko "pārkaisīt pāri" pērkot naudu nežēlojam un meklējam tikai to labāko ... |
|
Par daudzumiem un
proporcijām skatam paši tā, lai : sīpols, zirnīši, gurķi, ola ir daudz maz vienādi desas vai gaļas vairāk un kartupeļu divi reižu vairāk ... bet tas viss visnotaļ "uz aci" ... gribam vairāk gurķēnus - a lūgtum ... Savukārt man rosola gatavošanā ir treji likumi : 1 - kartupeļus vāram ar mizu, jo tas piedod savu smeķi ko neviena garšviela neaizstās 2 - tikai un vienīgi skābēti gurķi, pa manam marinēti gurķi rosolā galīgi neder, un, ja vēl ir iespēja dabūt paša skābētos, tad õrgasms garantēts 3 - visas sastāvdaļas, izņemot sīpolu, griežam zirņa lielumā, jo viendabīgāk būs, jo labāk ... liekam vārīties tupeņus un burkānus ... |
|
Novāram minūtes desmit/pīcpadsmit pautus - lai riktīgi cieti ... | |
Kad tupeņi mīksti, nu kad, kad ? tas no izmēra
atkarājas, bet nu ar 30-40 minūši pietiek ... liekam atdzist un nomizojam ... |
|
Smalki sagriežam sīpolu - šis ir vienīgais no sastāvdaļām ko vajag izteikti smalki sagriezt ... | |
Izlobām no olām dzeltenumus - tos liekam atsevišķi un baltumus sagriežam "zirņa lielumā" | |
Un tagadiņ ķeramies pie Lielā Griezšanas Darba desu, gurķus, kartupeļus, burkānus sagriežam zirņa izmēra formas kubiņos ... |
|
Un šeku reku darba rezultāts - rosola
sastāvdaļas gatavas ... Te jāpiemin, ka kartupeļi tikai bildē izskatās lielgabalaini , patiesībā tie ir tikpat smalki sagriezti - vienkārši "saķepuši" |
|
Pie olu dzeltenumiem liekam klāt kādas četras/piecas ēdamkarotes krējuma un rūpīgi visu saspaidam viendabīgā masā | |
Iejaucam klāt vai nu sinepes vai mārrutkus, lai
iegūtu tādu "jiptīgu mērci" Pats pēdējā laikā esmu iecienījis zaļos čili piparus - tie ir kā radīti rosolam ... |
|
Visas sastāvdaļas beram rosola bļodā iekšā un lejam aso krējuma mērci pa virsu ... | |
Papildus "šķidrumainībai" pievienojam labu
majonēzi un maisam, maisam, maisam ja nepietiek ar gurķu sāļumu, piešaunam sāli uz_savu_garšu ja prasās vēl asuma - pieberam piparus |
|
Rosola bļodu galda viducī ... | |
Rosols visā savā godībā ... | |
Bonga iepozē ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |