www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Rosols jebšu rasols
 
Kas ir letiņa svētku galda neatņemama sastāvdaļa ? Protamistiski, ka rosols !
Vai tās kāzas, vai bēres, vai lielais jubilejs - rosola bļoda stāv galda viducī ...

Visupirms kā tad īsti jāsaka - rosols vai rasols ?
a HVZ !
viens sauks rosols - un kā pierādījumu uzrādīs lērumu pavārgrāmatu.
otrs teiks rasols un piesauks valodnieku likumu pantus.
man domāt tas ir vienkārši kā nu kurā letiņu nostūrī iegājies, tā nu arī saka,
da' sūc ar visu strīdēšanos kā šams ēdamais saucas - galvenais ir to pagatavot !

Rosola paveidu patiesībā ir lērums :
viens neliks desu, bet žāvētu šķiņķīti
viens liks krējumu, otrs majonēzi, trešais abus
viens liks papildus klāt siļķi
vēl kāds piegriezīs vārītu bieti klāt - vot šito gan neatzīstu, jo biete te bezjēgā "krāso"

katrs var pietjūnēt recepti pa savam, bet pamatlikums rosolam ir viens - izejvielu kvalitāte !!!
Ir stulbi iedomāties, ka nopērkot lētāko desu "uz akciju", lētāko majonēzi, lētāko čainīzerijā ievākto gurķu burku sanāks rosols, nu sūds kaučkāds jau sanāks, bet par rosolu šādu savārstījumu saukt nevarēs ...

Tamdēļ atmetam žīdiskumu un uz cenu neskatamies - tikai kvalitāte !

Slājam uz bodi ...
 
Rosols
 
Akcija
 
Sastāvdaļas kārtīgai rosola bļodai:

1. kādi astoņi tupeņi - izvēlamies "miltaināku" pasugu
2. piecas olas
3. puskilo labas "doktordesas"
4. viens sīpols
5. kādi treji skābēti gurķi
6. divi burkāni
7. laba majonēze 
8. skābs krējums
9. zaļie zirnīši
10. sinepes vai mārrutks, vai jiptīgs zaļais čili pipars
ja gribas, tad kāda zaļbarības buntīte ko "pārkaisīt pāri"

pērkot naudu nežēlojam un meklējam tikai to labāko ...
Par daudzumiem un proporcijām skatam paši tā, lai :
sīpols, zirnīši, gurķi, ola ir daudz maz vienādi
desas vai gaļas vairāk
un kartupeļu divi reižu vairāk ...
bet tas viss visnotaļ "uz aci" ... gribam vairāk gurķēnus - a lūgtum ...

Savukārt man rosola gatavošanā ir treji likumi :
1 - kartupeļus vāram ar mizu, jo tas piedod savu smeķi ko neviena garšviela neaizstās
2 - tikai un vienīgi skābēti gurķi, pa manam marinēti gurķi rosolā galīgi neder, un, ja vēl ir iespēja dabūt paša skābētos, tad õrgasms garantēts
3 - visas sastāvdaļas, izņemot sīpolu, griežam zirņa lielumā, jo viendabīgāk būs, jo labāk ...

liekam vārīties tupeņus un burkānus ...
 
Rosols
 
Novāram minūtes desmit/pīcpadsmit pautus - lai riktīgi cieti ...
 
Rosols
 
Kad tupeņi mīksti, nu kad, kad ? tas no izmēra atkarājas, bet nu ar 30-40 minūši pietiek ...

liekam atdzist un nomizojam ...
 
Rosols
 
Smalki sagriežam sīpolu - šis ir vienīgais no sastāvdaļām ko vajag izteikti smalki sagriezt ...
 
Rosols
 
Izlobām no olām dzeltenumus - tos liekam atsevišķi un baltumus sagriežam "zirņa lielumā"
 
Rosols
 
Un tagadiņ ķeramies pie Lielā Griezšanas Darba

desu, gurķus, kartupeļus, burkānus sagriežam zirņa izmēra formas kubiņos ...
 
Rosols
 
Un šeku reku darba rezultāts - rosola sastāvdaļas gatavas ...

Te jāpiemin, ka kartupeļi tikai bildē izskatās lielgabalaini , patiesībā tie ir tikpat smalki sagriezti - vienkārši "saķepuši"
 
Rosols
 
Pie olu dzeltenumiem liekam klāt kādas četras/piecas ēdamkarotes krējuma un rūpīgi visu saspaidam viendabīgā masā
 
Rosols
 
Iejaucam klāt vai nu sinepes vai mārrutkus, lai iegūtu tādu "jiptīgu mērci"

Pats pēdējā laikā esmu iecienījis zaļos čili piparus - tie ir kā radīti rosolam ...
 
Rosols
 
Visas sastāvdaļas beram rosola bļodā iekšā un lejam aso krējuma mērci pa virsu ...
 
Rosols
 
Papildus "šķidrumainībai" pievienojam labu majonēzi

un maisam, maisam, maisam

ja nepietiek ar gurķu sāļumu, piešaunam sāli uz_savu_garšu
ja prasās vēl asuma - pieberam piparus
 
Rosols
 
Rosola bļodu galda viducī ...
 
Rosols
 
Rosols visā savā godībā ...
 
Rosols
 
 
Bonga iepozē ...
 
Rosols
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv