www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Marinēta cepta salaka | |
Salaka - sīka zivtele, bet ar apbrīnojami izteiktu aromātu ... Viena no šīs zives īpatnībām ir, ka taj nav īsti zvīņu, bet tāds kā želejas receklis. Klasiski salaka tiek vītināta un ir ideāla uzkoda pie alus, šoreiz cepsim un marinēsim pagatavojot tādu vieglu uzkodu pie "adajebkā"... Šeit jāatceras sena virtuves gudrība - ja gribi pagatavot ko labu, tad rēķinies ar vai nu lielām izmaksām, vai pamatīgu laika patēriņu. Šoreiz ieguldīts taps darbs, salaka pate kā tāda ir lēta zivs, bet ķidāšana un cepšana prasa laiku. Aunam zābakus, ņemam zveju tīklu un braucam jūŗiņā ... |
|
Marinējumam vajadzīgs: 1. viens kilo salakas - pamatam 2. milti - panējumam 3. burkāns - smeķim 4. sīpols - asumam sāls, cukurs, etiķis, laurulapas, melnie pipari, krustnagliņas ... Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic rūpīgu salaku svaiguma pārbaudi ... |
|
ķeramies pie salaku ķidāšanas ... jā, jā īstie veči nu brēks, ka nav ko ķidāt - ēd tāpat ... neķidāt salakas var atļauties tie, kas paši ar savu tīklu tās no ūdeņa smēluši, tirgū pirktas neizķidātas ēdot ir laba garantija noķert pamatīgu pļūtāmo ... tamdēļ ... ņemam salaku iegriežam tai virs galvas tā lai muguras asaka ir pušu un uzmanīgi velkam galvu nost kopā ar vēdera ķidām rūpīgi izvelkot kaku zarnu ... |
|
ķidāšana ir pamatīga ķēpa, bet rezultāts ir salaku ierinda ... |
|
pienācis laiks tās kārtīgi izskalot ... skalojam līdz ūdens paliek dzidrs no zvīņu želejas un ķidu atliekām ... |
|
ieberam bļodiņā miltus, kur panēt salakas un sagatavojam lielu iemarinēšanas trauku, kur liksim apceptās zives ... pie kam marinēšanas traukam ir jābūt "ar rezervi", jo iemarinējot salakas "piebriedīs" apjomos |
|
uzkarsējam pannu un kārtīgā eļļas daudzumā liekam cepināties miltos izvārtītās salakas šis process būs neuzvienuvien pannu, jo svarīgi ir nepieļaut salaku "salipšanu", tamdēļ labāk viena lieka panna ko cept, nekā neveiksmīgs zivs cepums ... |
|
cepinam līdz salakas kļūst zeltainas .... | |
liekam ceptās salakas marinēšanas traukā ... |
|
pienācis laiks marinādes gatavošanai ... uzvāram grāpī kādus 1,5-2vus litrus ūdens kopā ar pāris laurulapām, piecām krustnagliņām un kādu desmitu melno piparu graudu |
|
kamēr ūdens karsts, ieberam kārtīgu karoti sāls, divas-trejas karotes cukura un kādu pāri ēdamkarošu etiķa ... marinādes štengrums no katra paša garšas karājas - tik atceramies, ka etiķis būs tas, kas "sašķels" asakas - tamdēļ asumam ir jābūt ... |
|
sagriežam pāri sīpolu un burkānu ... | |
sīpolus un burkānu izklājam virs ceptajām zivēm un lejam pāri karsto marinādi | |
kad marināde atdziest, vāku virsū un trauku ledusskapī uz vismaz divām dienām - ideāli trijām .... | |
pēc trejām dienām taisam marinādes trauku vaļā ... kas par aromu .... | |
ķeselējam salakas no trauka un liekam uz sķīvja ... | |
pufīga, maiga un aromātiska salaka ... njammmmmm | |
salakas labi paēdušais ūsanis Bonga | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |