www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sālītas meža sēnes | |
Meža sēnes - skan skaisti ? ... bet šoreiz
sāksim ar atrunu Es Armands Avens neuzņemos nekādu atbildību par sekām, ja kāds lietos šo recepti vai atsauksies uz to ! Meža sēnes ir slidens temats un katrs pats uzņemas atbildību par savu rīcību. Viena lieta ir "marinētas baravikas" vai "ceptas gailenes" - tur uzreiz ir skaidrs par kādu sēni iet runa. Toties meža sēnes ir pārāk vispārināts jēdziens un atbildība par to, ko tas sēņu grozs satur, gulstas uz pašu sēņotāju. Neviens un nekad nedrīkst mežā esot paļauties, ka "šo sēni es redzēju receptes bildēs - tātad ēdama"! Sēņot ir forši un tas ir patīkams rudens vaļasprieks, bet tas viss ir jādara ar uzmanību. Ja esi iesācējs, tad "piesakies astē" zinošam sēņotājam un mācies, jo sēņojot nekādi eksperimenti ar nepazīstamām sēnēm nedrīkst tapt pieļauti, tas viss var beigties ar smuku nāvīti. Sēņojot ir jāievēro treji zelta likumi : 1. Nekad nelasīt sēnes armijas poligonos, pamestās rūpniecības teritorijās un citās vietās kur var būt kāds ķīmisks piesārņojums ! Sēnes ir kā švamme, kas sasūc visu sev apkārt esošo - i' labumus, i' drazu. Pat skaistākā baravika izaugusi virs noraktas atkritumu mucas vai neizsprāguša šāviņa var saturēt tādus sūdus, ka maz neliksies. Šim likumam nekādu izņēmumu nav un nedrīkst būt! 2. Tārpi nav muļķi, ja tārps ēd sēni, tad tā jau ir droša pazīme, ka šamās pasugas sēnes ir ēdamas. OK gailenēs tārpi nedzīvo, bet tas ir izņēmums kas apstiprina likumu. 3. Ja ap sēnes kātiņu ir "svārciņi" - tāda apļveida strēmele, tad sēne ir indīga. Atkal jau izņēmumi ir, arī ēdamajām čigānenēm ir svārciņi, bet velns parāvis, ja neesi drošs, met šādu sēni prom un iekal pierē - viss kas svārciņos, tas ir indīgs ! Pietiek baidīt ... Sēņu sālīšana ir viens no mūsu zemītē iecienītākajiem sēņu uzglabāšanas veidiem darās viss vienkārši, bet protams arī savi knifi ir, jo viss ļoti karājas no tā kādas pasugas sēnes ir salasītas vienas vajag dienakti mērcēt, lai rūgtumu dabūtu nost, citām vajag kasīt cepurīti, lai pļurzas nebūtu, vēl citām kātiņi janogriež, lai sīkstuma nava. Sēņu sālīšana ir ilgs process un sēņu laiks vēl tikai sācies - šī recepte taps ik pēc izdevušās sēņošanas papildināta, bet tā nav jāuzskata kā kaučkas baisi pareizs un "akmenī cirsts". Katram ir savas iecinītās sēnes un katrs sāla tās pēc savas garšas, šeitan būs tikai ieskats kā to var darīt ... aunam kājas, ņemam tuteni un ejam uz mežu sēnes kaut ... |
|
Sēņu sālījumam ņemas : 1. ēdamās meža sēnes - cik nu atrodam 2. sāls - kas to būtu domājis 3. etiķis - sēņu baltumam 4. laurulapa, pipars, ķiploks - garšvielas Visupirms nodalam dižciltīgās sēnes - kas tās tādas? Baravikas un citas bekas - sēnes ko var droši ēst bez vārīšanas, bet, ja reiz vāra, tad nu tās ir tās sēnes, kas dod perfektāko sēņu buljonu. Visa šīs receptes "fiška" būs tā, ka sēnes sālīsies kreptīgā sēņu buljonā nevis prastā sālsūdenī ... Izķidājam attārpojam pārējo meža vākumu, šīs sēnes vārīsim un to virums taps noliets. Šai reizē trāpījās krietni daudz pelēceņu, čupiņa ar celmenēm un divi vilnīši. Vilnīši gan skaitās, ka ir jānomērcē, lai rūgtumu dabūtu laukā, bet divu nieka sēņu dēļ neies tak ņemties ... Attīram rūpīgi sēnes no meža drazas un veicam uzmanīgi inspekciju uz tārpu esamību ... |
|
Noskalojam bekas | |
Liekam atsevišķi mazā katliņā - šo sēņu
novārījumu izmantosim par pamatu sālījuma šķidrumam... Šī arī būs tā sīkā fiška, kas ļaus nezaudēt sēņu aromu un piešķirs gala sālījumam citu smeķi. |
|
Mazgājam pārējās sēnes ... | |
ūdens paliek drazu pilns ... | |
Lūk arī abi vārāmie katli lielajā vārāmās sēnes, kuras novārīsim līdz tās "nogrimst katla dibenā" mazajā dižciltīgās kas dos buljonu sālījumam |
|
liekam katlus uz uguns un lielajam piešaujam
klāt šļurciņu - kādas trejas ēdamkarotes - etiķa etiķis ir nevis garšai, bet gan tamdēļ, lai sēnes saglabātu savu balto toni ... |
|
Kad ūdens uzvāras ... rūpīgi nosmeļam putas no beku katliņa - vāram minūtes 15mit ... |
|
atputojam kopējo sēņu katlu - šo vāram minūtes 20-30mit ... | |
Gatavojam sālīšanas trauku - cik lielu ? te viss
no paša gribēšanas un laikapstākļiem karājas ja gatavo vienreizēju sālījumu, tad meklējam trauku tik lielu lai visas novārītās sēnes lien iekšā ja plānos ir iet vēl mežos pēc jaunas ražas, tad ņemam trauku "ar rezervi" te labi noder 3-5litrīgas stikla bļodas ar atbilstoša diametra šķīvīti ko uzlikt pa virsu sēnēm un rūpīgi nomazgātu akmeni slogam. Pie kam tauku izvēlamies tādu lai var ērti ielikt ledusskapī ... Ņemam vērā, ka sēņu lasīšana un sālīšana nav vienas dienas jautājums. Sēnes kārtīgi iesālas tikai pēc mēneša, tamdēļ meklējam jēdzīgu trauku ko var bez problēmām mēnesi turēt ledusskapī. |
|
Kad minūtes 20-30 sēnes ir virušas kāšam tās nost | |
Noskalojam zem auksta ūdens ... | |
ļaujam pārdesmit minūtes noskalotajām sēnēm notecināties | |
Liekam sēnes bļodā un pievienojam arī dižciltīgās sēnes, tumšo un aromātisko buljonu saglabājam | |
beram sāli - ar aprēķinu, ka uz kilo sēņu vajag trejas ēdamkarotes sāls | |
pievienojam ķiploku un melnos piparus | |
visu rūpīgi samaisam | |
pieliekam pāris lauru lapas | |
Un lejam pāri štengro beku buljonu, tieši tas - atšķirībā no prasta sālsūdens - arī dos to labumu gala rezultātam |
|
buljonu vajag tik daudz, lai zem sloga paliktās
sēnes būtu pilnībā pārklātas ... liekam bļodu ledusskapī ... |
|
Tā kā sālījuma bļoda tik
knapi iesākta, tuvākajā laikā tā taps papildināta ar jaunu sēņu
kārtu ... un nepagāja ne trejas dienas kā jauna sēņu partija ir klāt - tās pašas pelēcenes un pa biškai pienaines Tagadiņ apskatīsim tādu lietu kā sēņu svars, jo sēnes novārot tās ievērojami "saraujas apjomos" šīs sēnes, kas ir lejas bildē, kopā sver 2778 gramus, novārot tās svēra 1431 gramu itogo apjoms saraujas uz 49% jebšu, prasti sakot, novārot no sēnēm paliks tikai puse - to arī ņemam vērā ! |
|
pieliekot piecas ēdamkarotes sāls - rēķinot uz
jaunpienākušo sēņu svaru ... sēņubļoda uzsāk mēneša sālījuma gaidīšanas prõcesu ... |
|
Pēc mēneša iedosi to mežbarības brūķējumu Man apostīt - saprati ?! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |