www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sālītas meža sēnes
 
Meža sēnes - skan skaisti ? ... bet šoreiz sāksim ar atrunu
Es Armands Avens neuzņemos nekādu atbildību par sekām, ja kāds lietos šo recepti vai atsauksies uz to !
Meža sēnes ir slidens temats un katrs pats uzņemas atbildību par savu rīcību.
Viena lieta ir "marinētas baravikas" vai "ceptas gailenes" - tur uzreiz ir skaidrs par kādu sēni iet runa.
Toties meža sēnes ir pārāk vispārināts jēdziens un atbildība par to, ko tas sēņu grozs satur, gulstas uz pašu sēņotāju.
Neviens un nekad nedrīkst mežā esot paļauties, ka "šo sēni es redzēju receptes bildēs - tātad ēdama"!

Sēņot ir forši un tas ir patīkams rudens vaļasprieks, bet tas viss ir jādara ar uzmanību.
Ja esi iesācējs, tad "piesakies astē" zinošam sēņotājam un mācies, jo sēņojot nekādi eksperimenti ar nepazīstamām sēnēm nedrīkst tapt pieļauti, tas viss var beigties ar smuku nāvīti.

Sēņojot ir jāievēro treji zelta likumi :
1. Nekad nelasīt sēnes armijas poligonos, pamestās rūpniecības teritorijās un citās vietās kur var būt kāds ķīmisks piesārņojums ! Sēnes ir kā švamme, kas sasūc visu sev apkārt esošo - i' labumus, i' drazu. Pat skaistākā baravika izaugusi virs noraktas atkritumu mucas vai neizsprāguša šāviņa var saturēt tādus sūdus, ka maz neliksies. Šim likumam nekādu izņēmumu nav un nedrīkst būt!
2. Tārpi nav muļķi, ja tārps ēd sēni, tad tā jau ir droša pazīme, ka šamās pasugas sēnes ir ēdamas. OK gailenēs tārpi nedzīvo, bet tas ir izņēmums kas apstiprina likumu.
3. Ja ap sēnes kātiņu ir "svārciņi" - tāda apļveida strēmele, tad sēne ir indīga. Atkal jau izņēmumi ir, arī ēdamajām čigānenēm ir svārciņi, bet velns parāvis, ja neesi drošs, met šādu sēni prom un iekal pierē - viss kas svārciņos, tas ir indīgs ! 

Pietiek baidīt ...

Sēņu sālīšana ir viens no mūsu zemītē iecienītākajiem sēņu uzglabāšanas veidiem
darās viss vienkārši, bet protams arī savi knifi ir, jo viss ļoti karājas no tā kādas pasugas sēnes ir salasītas
vienas vajag dienakti mērcēt, lai rūgtumu dabūtu nost,
citām vajag kasīt cepurīti, lai pļurzas nebūtu,
vēl citām kātiņi janogriež, lai sīkstuma nava.

Sēņu sālīšana ir ilgs process un sēņu laiks vēl tikai sācies - šī recepte taps ik pēc izdevušās sēņošanas papildināta, bet tā nav jāuzskata kā kaučkas baisi pareizs un "akmenī cirsts". Katram ir savas iecinītās sēnes un katrs sāla tās pēc savas garšas, šeitan būs tikai ieskats kā to var darīt ...

aunam kājas, ņemam tuteni un ejam uz mežu sēnes kaut ...
 
Sālītas meža sēnes
 
Akcija
 
Sēņu sālījumam ņemas :
1. ēdamās meža sēnes - cik nu atrodam
2. sāls - kas to būtu domājis
3. etiķis - sēņu baltumam
4. laurulapa, pipars, ķiploks - garšvielas

Visupirms nodalam dižciltīgās sēnes - kas tās tādas? Baravikas un citas bekas - sēnes ko var droši ēst bez vārīšanas, bet, ja reiz vāra, tad nu tās ir tās sēnes, kas dod perfektāko sēņu buljonu. Visa šīs receptes "fiška" būs tā, ka sēnes sālīsies kreptīgā sēņu buljonā nevis prastā sālsūdenī ...

Izķidājam attārpojam pārējo meža vākumu, šīs sēnes vārīsim un to virums taps noliets.

Šai reizē trāpījās krietni daudz pelēceņu, čupiņa ar celmenēm un divi vilnīši. Vilnīši gan skaitās, ka ir jānomērcē, lai rūgtumu dabūtu laukā, bet divu nieka sēņu dēļ neies tak ņemties ...

Attīram rūpīgi sēnes no meža drazas un veicam uzmanīgi inspekciju uz tārpu esamību ...
  
Sālītas meža sēnes
 
Noskalojam bekas
 
Sālītas meža sēnes
 
Liekam atsevišķi mazā katliņā - šo sēņu novārījumu izmantosim par pamatu sālījuma šķidrumam...
Šī arī būs tā sīkā fiška, kas ļaus nezaudēt sēņu aromu un piešķirs gala sālījumam citu smeķi.
 
Sālītas meža sēnes
 
Mazgājam pārējās sēnes ...
 
Sālītas meža sēnes
 
ūdens paliek drazu pilns ...
 
Sālītas meža sēnes
 
Lūk arī abi vārāmie katli

lielajā vārāmās sēnes, kuras novārīsim līdz tās "nogrimst katla dibenā"
mazajā dižciltīgās kas dos buljonu sālījumam
 
Sālītas meža sēnes
 
liekam katlus uz uguns un lielajam piešaujam klāt šļurciņu - kādas trejas ēdamkarotes - etiķa
etiķis ir nevis garšai, bet gan tamdēļ, lai sēnes saglabātu savu balto toni ...
 
Sālītas meža sēnes
 
Kad ūdens uzvāras ...
rūpīgi nosmeļam putas no beku katliņa - vāram minūtes 15mit ...
 
Sālītas meža sēnes
 
atputojam kopējo sēņu katlu - šo vāram minūtes 20-30mit ...
 
Sālītas meža sēnes
 
Gatavojam sālīšanas trauku - cik lielu ? te viss no paša gribēšanas un laikapstākļiem karājas
ja gatavo vienreizēju sālījumu, tad meklējam trauku tik lielu lai visas novārītās sēnes lien iekšā
ja plānos ir iet vēl mežos pēc jaunas ražas, tad ņemam trauku "ar rezervi"

te labi noder 3-5litrīgas stikla bļodas ar atbilstoša diametra šķīvīti ko uzlikt pa virsu sēnēm un rūpīgi nomazgātu akmeni slogam. Pie kam tauku izvēlamies tādu lai var ērti ielikt ledusskapī ...

Ņemam vērā, ka sēņu lasīšana un sālīšana nav vienas dienas jautājums. Sēnes kārtīgi iesālas tikai pēc mēneša, tamdēļ meklējam jēdzīgu trauku ko var bez problēmām mēnesi turēt ledusskapī.
 
Sālītas meža sēnes
 
Kad minūtes 20-30 sēnes ir virušas kāšam tās nost
 
Sālītas meža sēnes
 
Noskalojam zem auksta ūdens ...
 
Sālītas meža sēnes
 
ļaujam pārdesmit minūtes noskalotajām sēnēm notecināties
 
Sālītas meža sēnes
 
Liekam sēnes bļodā un pievienojam arī dižciltīgās sēnes, tumšo un aromātisko buljonu saglabājam
 
Sālītas meža sēnes
 
beram sāli - ar aprēķinu, ka uz kilo sēņu vajag trejas ēdamkarotes sāls
 
Sālītas meža sēnes
 
pievienojam ķiploku un melnos piparus
 
Sālītas meža sēnes
 
visu rūpīgi samaisam
 
Sālītas meža sēnes
 
pieliekam pāris lauru lapas
 
Sālītas meža sēnes
 
Un lejam pāri štengro beku buljonu,
tieši tas - atšķirībā no prasta sālsūdens - arī dos to labumu gala rezultātam
 
Sālītas meža sēnes
 
buljonu vajag tik daudz, lai zem sloga paliktās sēnes būtu pilnībā pārklātas ...

liekam bļodu ledusskapī ...
 
Sālītas meža sēnes
 
Tā kā sālījuma bļoda tik knapi iesākta, tuvākajā laikā tā taps papildināta ar jaunu sēņu kārtu ...
un nepagāja ne trejas dienas kā jauna sēņu partija ir klāt - tās pašas pelēcenes un pa biškai pienaines

Tagadiņ apskatīsim tādu lietu kā sēņu svars, jo sēnes novārot tās ievērojami "saraujas apjomos"
šīs sēnes, kas ir lejas bildē, kopā sver 2778 gramus, novārot tās svēra 1431 gramu itogo apjoms saraujas uz 49%
jebšu, prasti sakot, novārot no sēnēm paliks tikai puse - to arī ņemam vērā !
 
Sālītas meža sēnes
 
pieliekot piecas ēdamkarotes sāls - rēķinot uz jaunpienākušo sēņu svaru ...

sēņubļoda uzsāk mēneša sālījuma gaidīšanas prõcesu ...
 
Sālītas meža sēnes
 
 
Pēc mēneša iedosi to mežbarības brūķējumu Man apostīt - saprati ?!
 
Sālītas meža sēnes
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv