www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sarkanā zirņu zupa | |
Kā vēsta sena virtuves gudrība - veģetārā zupa kļūst daudz garšīgāka, ja tai pieliek klāt gaļu ... Tā arī šoreiz top veģetāristiska zupa, bet uz kārtīga kaulu buljona bāzes. Zupas fiška ir kaulu buljonā novārīti krokotie ziņi, iekrāsoti ar tomātu pastu un spēcināti ar garšvielu buķeti. Šeit apvienosies gan ķiploks, gan ingvers, gan koriandrs, gan romas ķimenes - četras spēcīgas garšvielas, kopā ar saldajiem krokotajiem ziņiem veidojot īpatnēju "austrumniecisku" garšu ... Zupa pate par sevi ir ļoti vienkārša un darbu daudz neprasa, bet pagatavošanas laiks gan būs ilgs, ierēķinot nakti ziņu mērcēšanai ... Pie kam šai zupai der tikai un vienīgi krokotie zirņi ar tikai tiem raksturīgo saldumu, šos zirņus mēdz arī dēvēt par auna ziņiem, turku zirņiem vai nutu. Čāpojam uz bodi kur var iepirkt krokotos zirņus un labus kaulus ... |
|
Sastāvdaļas: 1. "uz nakti" nomērcēti kādi 300mts grami krokoto zirņu - pamatam 2. pusotrs kilo kaulu izlases - buljona pamatam 3. sīpols un burkāns - buljona piedevai 4. ingvers, ķiploks, romas ķimenes, koriandrs - garšas buķetei 5. kurkuma un tomātu pasta - krāsas tonim sāls un dilles piedevai ... Zupas buljona "sāls" ir pareizos kaulos - meklējam pārcirstus teļa mugurkaulus, locītavu galus, astes galus tieši šie "lielie un porainie" kaulu gabali dos buljonam kreptīgumu. Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic buljona kaulu pārbaudi ... |
|
Sākam pirmo zupas fišku - gatavojam buljonu nevis no parastiem kauliem, bet gan "dedzinātiem" Izliekam kaulus uz cepamplāts un grūžam uz maksimālu temperatūru uzkarsētā cepenē ... |
|
Karsējam kaulus tiktāl, ka tie paliek izteiksmīgi brūni un jau sāk pat nedaudz "piedegt" ... Šāda kaulu piededzināšana dos buljonam izteiktāku/specifiskāku garšu un aromu. Laiks te visnotaļ no cepenes karājas - teiksim manējā pie 230C šos kaulus apbrūnināja 20min laikā |
|
kaulus grāpī, ūdeni pa virsu, uguni apakšā un kad uzvirst nosmeļam putas dedzinātiem kauliem gan nekādas lielās putošanās nebūs, bet nosmelt vajag ... |
|
Pieliekam sīpolu un burkānu, samazinam uguni uz viegli-viegli burbuļo, necieši vāku pa virsu un lai virst viss stundas divas ... sāli klāt neliekam - tas nāks pašās beigās ... |
|
Kad divas stundas pagājušas ... ķeselējam kaulus laukā - tie savu darbu jau ir padarījuši |
|
uzmanīgi nokāšam izvārīto buljonu ... Cirstajiem kauliem ir tā šaize, ka buljons ir pilns ar kaulu šķembām tamdēļ buljons ir obligāti jāizkāš caur smalku sietu ... |
|
beram grāpī krokotos zirņus ... pa nakti mērcējoties tie ir ievērojami uzbrieduši ... | |
lejam buljonu pāri zirņiem tā lai tas pārklāj zirņus divu-treju pirkstu biezumā... pārpalikušo buljonu pataupam - var gadīties, ka beigās jāpielabo zupas "šķidrumainība" uguni apakšā un atkal kā virums uzvāras tā nosmeļam putas kas radīsies no zirņiem vāram visu kamēr zirņi top mīksti - tas i apmēram stundiņu ... |
|
kamēr zirņi vāras nesteidzīgi gatavojam garšu maisījumu smalki sagriežam trejas ķiplokdaivas un nomizotu ingvera gabalu ingvers ir spēcīgs - ņemam apmēram trešdaļu no ķiploka apjoma šķipsniņu koriandra un romas ķimeņu rupji saberžam piestā ... |
|
uz uzkarsētas pannas lejam mazliet eļļas un lielā karstumā apcepinam sastampātās garšvielas, ingveru un ķiplokus |
|
Kad ingvers un ķiploki ir apcepušies liekam klāt divas ēdamkarotes tomātu pastas ... Nekādas mērces vai kečupus ! Te der tikai laba tomātu pasta ... |
|
visu rūpīgi samaisam izveidojot izteikti aromātisku "pastēti" | |
kamēr ņēmāmies ar garšvielām zirņi ir kļuvuši mīksti beram ēdamkaroti ar kurkumu no kā zupa kļūst dzeltenīga ... |
|
klāt apcepto garšvielu un tomātpastu ... | |
visu rūpīgi samaisam, ja vajag pielabojam šķidrumainību pielejot pārpalikušo buljonu pieberam sāli cik_nu_kuram_prasās |
|
Sarkano ziņu zupu uz šķīvja un pārkaisam ar dillēm ... Salds krokotais zirnis, kas pats pārsprāgst uz mēles, spēcīgā garšvielu virumā ... |
|
Nu i' ka 7,3 kilo, un ? ... Paši jūs resni ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |