www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sarkanā zirņu zupa
 
Kā vēsta sena virtuves gudrība - veģetārā zupa kļūst daudz garšīgāka, ja tai pieliek klāt gaļu ...

Tā arī šoreiz top veģetāristiska zupa, bet uz kārtīga kaulu buljona bāzes.
Zupas fiška ir kaulu buljonā novārīti krokotie ziņi, iekrāsoti ar tomātu pastu un spēcināti ar garšvielu buķeti.
Šeit apvienosies gan ķiploks, gan ingvers, gan koriandrs, gan romas ķimenes - četras spēcīgas garšvielas, kopā ar saldajiem krokotajiem ziņiem veidojot īpatnēju "austrumniecisku" garšu ...

Zupa pate par sevi ir ļoti vienkārša un darbu daudz neprasa, bet pagatavošanas laiks gan būs ilgs, ierēķinot nakti ziņu mērcēšanai ... Pie kam šai zupai der tikai un vienīgi krokotie zirņi ar tikai tiem raksturīgo saldumu, šos zirņus mēdz arī dēvēt par auna ziņiem, turku zirņiem vai nutu.

Čāpojam uz bodi kur var iepirkt krokotos zirņus un labus kaulus ... 
  
Sarkano zirņu zupa
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:

1. "uz nakti" nomērcēti kādi 300mts grami krokoto zirņu - pamatam
2. pusotrs kilo kaulu izlases  - buljona pamatam
3. sīpols un burkāns - buljona piedevai
4. ingvers, ķiploks, romas ķimenes, koriandrs - garšas buķetei
5. kurkuma un tomātu pasta - krāsas tonim
sāls un dilles piedevai ...

Zupas buljona "sāls" ir pareizos kaulos - meklējam pārcirstus teļa mugurkaulus, locītavu galus, astes galus
tieši šie "lielie un porainie" kaulu gabali dos buljonam kreptīgumu.

Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic buljona kaulu pārbaudi ...
  
Sarkano zirņu zupa
  
Sākam pirmo zupas fišku - gatavojam buljonu nevis no parastiem kauliem, bet gan "dedzinātiem"

Izliekam kaulus uz cepamplāts un grūžam uz maksimālu temperatūru uzkarsētā cepenē ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
Karsējam kaulus tiktāl, ka tie paliek izteiksmīgi brūni un jau sāk pat nedaudz "piedegt" ...
Šāda kaulu piededzināšana dos buljonam izteiktāku/specifiskāku garšu un aromu.

Laiks te visnotaļ no cepenes karājas - teiksim manējā pie 230C šos kaulus apbrūnināja 20min laikā
 
Sarkano zirņu zupa
 
kaulus grāpī, ūdeni pa virsu, uguni apakšā un kad uzvirst nosmeļam putas

dedzinātiem kauliem gan nekādas lielās putošanās nebūs, bet nosmelt vajag  ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
Pieliekam sīpolu un burkānu,
samazinam uguni uz viegli-viegli burbuļo,
necieši vāku pa virsu un lai virst viss stundas divas  ...

sāli klāt neliekam - tas nāks pašās beigās ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
Kad divas stundas pagājušas ...

ķeselējam kaulus laukā - tie savu darbu jau ir padarījuši
 
Sarkano zirņu zupa
 
uzmanīgi nokāšam izvārīto buljonu ...

Cirstajiem kauliem ir tā šaize, ka buljons ir pilns ar kaulu šķembām
tamdēļ buljons ir obligāti jāizkāš caur smalku sietu ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
beram grāpī krokotos zirņus ... pa nakti mērcējoties tie ir ievērojami uzbrieduši ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
lejam buljonu pāri zirņiem tā lai tas pārklāj zirņus divu-treju pirkstu biezumā...
pārpalikušo buljonu pataupam - var gadīties, ka beigās jāpielabo zupas "šķidrumainība"

uguni apakšā un atkal kā virums uzvāras tā nosmeļam putas kas radīsies no zirņiem

vāram visu kamēr zirņi top mīksti - tas i apmēram stundiņu ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
kamēr zirņi vāras nesteidzīgi gatavojam garšu maisījumu

smalki sagriežam trejas ķiplokdaivas un nomizotu ingvera gabalu
ingvers ir spēcīgs - ņemam apmēram trešdaļu no ķiploka apjoma

šķipsniņu koriandra un romas ķimeņu rupji saberžam piestā ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
uz uzkarsētas pannas lejam mazliet eļļas

un lielā karstumā apcepinam sastampātās garšvielas, ingveru un ķiplokus
 
Sarkano zirņu zupa
  
Kad ingvers un ķiploki ir apcepušies liekam klāt divas ēdamkarotes tomātu pastas ...

Nekādas mērces vai kečupus ! Te der tikai laba tomātu pasta ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
visu rūpīgi samaisam izveidojot izteikti aromātisku "pastēti"
 
Sarkano zirņu zupa
 
kamēr ņēmāmies ar garšvielām zirņi ir kļuvuši mīksti

beram ēdamkaroti ar kurkumu no kā zupa kļūst dzeltenīga ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
klāt apcepto garšvielu un tomātpastu ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
visu rūpīgi samaisam, ja vajag pielabojam šķidrumainību pielejot pārpalikušo buljonu

pieberam sāli cik_nu_kuram_prasās 
 
Sarkano zirņu zupa
 
Sarkano ziņu zupu uz šķīvja un pārkaisam ar dillēm ...

Salds krokotais zirnis, kas pats pārsprāgst uz mēles, spēcīgā garšvielu virumā ...
 
Sarkano zirņu zupa
 
 
Nu i' ka 7,3 kilo, un ? ... Paši jūs resni ...
 
Sarkano zirņu zupa
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv