www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Saulespuķu sēkliņas
 
Augsti godātais kungs, vai Jums lūdzu neatrastos kabatā kāda sauja ar saulespuķu sēkliņām ?
/no reālu patcanu dialoga/

Saulespuķu sēkliņas, semuškas, sēmuškas, semenes, semkas - kā tik šo mantu nesauc
un kāda tik aura šim uzgraužamajam netiek piedēvēta.

Lai nu būtu kā būdams, dārzā ir noagatavinājušās saulespuķes un semuškas pašas pie alus prasās ...
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Akcija
 
Vienam cepienam:
1. nogatavojusies saulespuķe
2. sāls
3. asi pipari

Uzreiz jāsaka, ka ar tām saulespuķēm ir kā ar bitēm, iebakstot pavasarī zemē sēklas, nekad nevar zināt kas izaugs.
Uzzied smuka saulespuķe - a sēklu nav vispār.
Vai izaug divmetrīgs kāts - a zieda vietā pipļuks vien ir.

Šogad kaučkā "viss sakrita" un saulespuķes kārtīgas pannas lielumā un pilnas ar sēklām. Kad šamās vākt nost?
a tad, kad sēklas vietām jau sāk pašas birt laukā - ot tā ir ideālākā gatavība.
Griežam kātam galvu nost un birdinam sēklas bļodā.
Viduča sēklas atstājam - tās pārāk sīkas un jēgas nekādas ... 
  
Saulespuķu sēkliņas
 
noskalojam sēklas ūdenī un aizvācam visu veco lapu, ziedu un citu drazu prom
 
Saulespuķu sēkliņas
 
beram sēklas katliņā, ūdeni pa virsu - daudz nevajag, tik tā lai nosedz - un kārtīgu ēdamkaroti sāls klāt
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Sirsnīgi pieberam ugunīgus piparus - te labi der asie čili
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Sagaidam kad ūdens uzvāras un griežam uguni nost, lai sēklas pamirkst minūtes 10-15mit šai sāļajā piparūdenī ...

tas tad arī piedos asumu gala produktam
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Nokāšam ūdeni nost un pagrābjam pacmit sēklas
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Nolobam čaumalas un metam nolobītās sēklas pie nelobītajām

šīs baltās serdītes pie cepšanas kalpos kā labas gatavības indikators
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Beram sēklas pannā, mērenu uguni apakšā un sākam cepināšanas darbus.

Nekādu papildus eļļu nevajag, jo saulespuķu sēklas pašas ir eļļas pārpilnas ...
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Stāvam pie pannas un ik pa pusminūtei apmaisam sēklas ...

Cik ilgi ir jācep ? ot te precīzu laiku nodefinēt nav iespējams, jo tas karājas no lēruma niansēm, piemēram, šis cepiens man prasīja 14mit minūtes,
bet ir jāievēro sekojošas lietas, kas liecinās par pareizi nograuzdētu semušku cepienu:

visupirms sēklas aktīvi tvaikos laukā mitrumu
kad mitrums būs iztvaikojis sēklas sāks "spīdēt", jo sāks izdalīties eļļa
tad sēklas maisot sāks čirkstēt liecinādamas ka jau ir galīgi sausas
izlobītie sēklu graudi kļūs aizvien brūnāki un grūtāk pamanāmi masā - tas jau liecinās, ka beigas ir tuvu
pašas sēklu kantes kļūs dzeltenbrūnas
un vispēdējā fāze ir kad sēklas sāks "knakstēt" -čaumalas jau viegli šķelsies pušu
 
Saulespuķu sēkliņas
 
beram semenes uz avīzes un ļaujam tām atdzist un apkalst
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Svaigi grauzdētas, sāļas un ugunīgas sēmuškas ... un alēns ...
 
Saulespuķu sēkliņas
 
 
Atkal atvilkies pēc alus kodiena ... un kur mani buldurjāņi ?
 
Saulespuķu sēkliņas
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv