www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Saulespuķu sēkliņas | |
Augsti godātais kungs, vai Jums lūdzu neatrastos
kabatā kāda sauja ar saulespuķu sēkliņām ? /no reālu patcanu dialoga/ Saulespuķu sēkliņas, semuškas, sēmuškas, semenes, semkas - kā tik šo mantu nesauc un kāda tik aura šim uzgraužamajam netiek piedēvēta. Lai nu būtu kā būdams, dārzā ir noagatavinājušās saulespuķes un semuškas pašas pie alus prasās ... |
|
Vienam cepienam: 1. nogatavojusies saulespuķe 2. sāls 3. asi pipari Uzreiz jāsaka, ka ar tām saulespuķēm ir kā ar bitēm, iebakstot pavasarī zemē sēklas, nekad nevar zināt kas izaugs. Uzzied smuka saulespuķe - a sēklu nav vispār. Vai izaug divmetrīgs kāts - a zieda vietā pipļuks vien ir. Šogad kaučkā "viss sakrita" un saulespuķes kārtīgas pannas lielumā un pilnas ar sēklām. Kad šamās vākt nost? a tad, kad sēklas vietām jau sāk pašas birt laukā - ot tā ir ideālākā gatavība. Griežam kātam galvu nost un birdinam sēklas bļodā. Viduča sēklas atstājam - tās pārāk sīkas un jēgas nekādas ... |
|
noskalojam sēklas ūdenī un aizvācam visu veco lapu, ziedu un citu drazu prom | |
beram sēklas katliņā, ūdeni pa virsu - daudz nevajag, tik tā lai nosedz - un kārtīgu ēdamkaroti sāls klāt | |
Sirsnīgi pieberam ugunīgus piparus - te labi der asie čili | |
Sagaidam kad ūdens uzvāras un griežam uguni
nost, lai sēklas pamirkst minūtes 10-15mit šai sāļajā piparūdenī
... tas tad arī piedos asumu gala produktam |
|
Nokāšam ūdeni nost un pagrābjam pacmit sēklas | |
Nolobam čaumalas un metam nolobītās sēklas pie
nelobītajām šīs baltās serdītes pie cepšanas kalpos kā labas gatavības indikators |
|
Beram sēklas pannā, mērenu uguni apakšā un sākam
cepināšanas darbus. Nekādu papildus eļļu nevajag, jo saulespuķu sēklas pašas ir eļļas pārpilnas ... |
|
Stāvam pie pannas un ik pa pusminūtei apmaisam
sēklas ... Cik ilgi ir jācep ? ot te precīzu laiku nodefinēt nav iespējams, jo tas karājas no lēruma niansēm, piemēram, šis cepiens man prasīja 14mit minūtes, bet ir jāievēro sekojošas lietas, kas liecinās par pareizi nograuzdētu semušku cepienu: visupirms sēklas aktīvi tvaikos laukā mitrumu kad mitrums būs iztvaikojis sēklas sāks "spīdēt", jo sāks izdalīties eļļa tad sēklas maisot sāks čirkstēt liecinādamas ka jau ir galīgi sausas izlobītie sēklu graudi kļūs aizvien brūnāki un grūtāk pamanāmi masā - tas jau liecinās, ka beigas ir tuvu pašas sēklu kantes kļūs dzeltenbrūnas un vispēdējā fāze ir kad sēklas sāks "knakstēt" -čaumalas jau viegli šķelsies pušu |
|
beram semenes uz avīzes un ļaujam tām atdzist un apkalst | |
Svaigi grauzdētas, sāļas un ugunīgas sēmuškas ... un alēns ... | |
Atkal atvilkies pēc alus kodiena ... un kur mani buldurjāņi ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |