www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sēņu soļanka
 
Soļanka - cik burvības ir šai vārdā ...

Gaļas un zivju soļankas esam gatavojuši, tagad ir pienācis laiks ķerties pēdējai soļankas grupai "Sēņu soļanka".
Sēņu soļanka ir ļoti īpaša ar to, ka tajā nav ne kripatiņas no gaļas !

Jā, jā šī nav tipiska gaļēdāju zupa, jo šī zupa ir domāta gaļēdājiem gavēņa laikā , tamdēļ otrs sēņu soļankas nosaukums ir "gavēņa zupa" un tā ir baznīcas atzīta gavēņa virtuves sastāvdaļa.

Jau senos laikos cilvēki ir ievērojuši, ka sēne pēc vārīšanas dod lielisku lipīgu buljonu, kurš ne par matu nav sliktāks par gaļas vai zivs virumu. Tamdēļ zupas pamatu veido dižciltīgo sēņu buljons, sēnes var būt svaigi lasītas vai kaltētas, tas no gadalaika karājas.
Un papildus zupai klāt nāk sālītu vai marinētu sēņu piedeva.

Nekādas ekzotiskas zupa neprasa, tamdēļ jau tā ir gavēņa zupa lai iztiktu ar pašu vienkāršāko.

Ņemam tuteni un dodamies uz mežu ...
 
Sēņu soļanka
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. kāds kilo baraviku vai beku - pamatam
2. viens burkāns - buljona piedevai
3. pētersīļa sakne - buljona smeķim
4. sālītas vai marinētas sēnes - kraukšķim
5. sīpoli - asumam
6. skābēti kāposti - zupas biezumam
7. svaigs kāposts - masai
8. tomātu pasta - krāsai
9. skābēts gurķis ar rosolu - skābuma pieregulēšanai
krējumiņš, pētersīlis, dille - piedevai

tas viss plānots uz lielo 5l zupasgrāpi - tā lai sanāk kārtīgs divdiennieks.

Vispirms atdalam salasītās lielās sēnes no maziņajām.
Lielās sēnes vārīsim buljonā, maziņās beigās piemetīsim zupai klāt.
 
Sēņu soļanka
 
Rūpīgi noskalojam sēnes zem tekoša ūdens
 
Sēņu soļanka
 
Lai smiltis skujas un cita meža piedeva ir nost ...
 
Sēņu soļanka
 
Skatam bujonsēnes un sīkās cepurītes piedevai ...
 
Sēņu soļanka
 
Nomizojam pētersīļa sakni un vienu burkānu.
 
Sēņu soļanka
 
Lejam grapī kādus 3-3arpus litrus ūdens un beram klāt sēnes, burkānu un pētersīļa sakni.

Sēnes sākumā negribēs grimt un peldēs pa virsu -  tas nekas, līdzko uzvārīsies ūdens sēnes pašas nogrims dibenā ...
 
Sēņu soļanka
 
Kā ūdens uzvāras tā parādas putas.

Šīs gan nav gaļas "ļaunās putas" kuras dod sīvumu, bet ...
 
Sēņu soļanka
 
paskatamies uz putu krāsu, ja redzam pelēcīgas tās nosmeļam ...
 
Sēņu soļanka
 
un uz mazas, mazas uguns, lai buljons vāras kādu stundiņu
 
Sēņu soļanka
 
Nolobam sīpolus ...
 
Sēņu soļanka ..
 
Sagriežam nelielos lociņos
 
Sēņu soļanka
 
Un iekam uz pannas apcepināties
 
Sēņu soļanka
 
Tikmēr nogriežam pusi mazas kāpostgalviņas ...
 
Sēņu soļanka
 
Sagriežam smalki kāpostu ...

un sagatavojam piedevai skābētus kāpostus un tomātu pastu
 
Sēņu soļanka
 
Kad sīpoli uzcepušies ...
 
Sēņu soļanka
 
Beram klāt svaigos kāpostus
 
Sēņu soļanka
 
Un liekam pannā arī skābētos kāpostus
 
Sēņu soļanka
 
visu kārtīgi samaisam
 
Sēņu soļanka
 
un speram klāt tomātu pastu "krāsai"
 
Sēņu soļanka
 
atkal visu rūpīgi samaisam
 
Sēņu soļanka
 
Pielejam klāt kausiņu no buljona grāpja
pannai vāku virsū un lai viss sautējas paralēli buljona vārīšanai.
parasti tas sanāk kādas 40 min ...
 
Sēņu soļanka
 
Kad sautējums jau praktiski gatavs var parūpēties par zupas skābumu.
Viens zupas asumu pieregulē ar citronu, bet es palieku pie atziņas, ka jālieto tas, kas "aiz loga dārzā aug"

tākā šogad citronu ražas vēl nebij, iztiksim ar gurķiem un gurķu rosolu.
nomizojam trīs maziņus gurķēnus ...
 
Sēņu soļanka
 
smalki sakapājam un piesperam klāt sautējumam ...
atkārtoju, gurķēni nav "masai", bet tikai kā skābuma devēji.
 
Sēņu soļanka
 
Noskalojam mazās sēņu galviņas
 
Sēņu soļanka
 
Un sagriežam "karotes lieluma" gabalos - pārāk smalki nevajag, jo ir patīkami just sēni uz zoba  
 
Sēņu soļanka
 
Ņemam kādu sauju divas marinētu vai sālītu sēnīšu - tas pikantumam
 
Sēņu soļanka
 
vēlreiz pagaršojam sautējumu un pieberam marinētās sēnes, lai to sula arī ietek sautējumā
 
Sēņu soļanka
 
Tikmēr buljons jau ir novārīts ...
 
Sēņu soļanka
 
Izvelkam pētersīli un burkānu laukā, tie savu smeķi jau ir atdevuši
 
Sēņu soļanka
 
Un nokāšam caur sietu buljonu ...
 
Sēņu soļanka
 
ļaujam bikucīt buljona sēnēm atdzist....

un tad tās smalki sagriežam
 
Sēņu soļanka
 
Skatam te viss ir sagatavots :
kreptīgs sēņu buljons
svaigu sēņu galviņas
novārītās sēnes
sipola, skābētu kāpostu, svaigu kāpostu sautējums
 
Sēņu soļanka
 
Atpakaļintegrējam buljonā novārītās sēnes.
 
Sēņu soļanka
 
gaidam kad uzvāras
 
Sēņu soļanka
 
Speram grāpī sautējumu.
 
Sēņu soļanka
 
Sagaidam kad viss atkal uzvāras

kā pēdējās pieberam svaigās sēnītes ...
 
Sēņu soļanka
 
Pagaršojam visu, ja vajag pielabojam "škidrumainību" ar vārītu ūdeni, ja prasas kādu garšvielu pieliekam klāt ...
Dažīem garšo saldskāba sēņu soļanka - tad tagad ir laiks piebērt pāris ēdamkarotes cukura.

Ļaujam vismaz pāris stundiņas zupai ievilkties.
 
Sēņu soļanka
 
Uzsildam ...
un uz šķīvja !
Zaļumiņi un krējumiņš
ŅAMMAaaa
 
Sēņu soļanka
 
Skatam tuvumā  ...

Bieza, bez kripatiņas gaļas, bet vienalga sātīga gavēņa zupa.
 
Sēņu soļanka
 
 
Gavēnis, gavēnis ... tāks, kur viņš ir noslēpis Manu gaļu ?...
 
Sēņu soļanka
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv