www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sēņu soļanka | |
Soļanka - cik burvības
ir šai vārdā ... Gaļas un zivju soļankas esam gatavojuši, tagad ir pienācis laiks ķerties pēdējai soļankas grupai "Sēņu soļanka". Sēņu soļanka ir ļoti īpaša ar to, ka tajā nav ne kripatiņas no gaļas ! Jā, jā šī nav tipiska gaļēdāju zupa, jo šī zupa ir domāta gaļēdājiem gavēņa laikā , tamdēļ otrs sēņu soļankas nosaukums ir "gavēņa zupa" un tā ir baznīcas atzīta gavēņa virtuves sastāvdaļa. Jau senos laikos cilvēki ir ievērojuši, ka sēne pēc vārīšanas dod lielisku lipīgu buljonu, kurš ne par matu nav sliktāks par gaļas vai zivs virumu. Tamdēļ zupas pamatu veido dižciltīgo sēņu buljons, sēnes var būt svaigi lasītas vai kaltētas, tas no gadalaika karājas. Un papildus zupai klāt nāk sālītu vai marinētu sēņu piedeva. Nekādas ekzotiskas zupa neprasa, tamdēļ jau tā ir gavēņa zupa lai iztiktu ar pašu vienkāršāko. Ņemam tuteni un dodamies uz mežu ... |
|
Sastāvdaļas: 1. kāds kilo baraviku vai beku - pamatam 2. viens burkāns - buljona piedevai 3. pētersīļa sakne - buljona smeķim 4. sālītas vai marinētas sēnes - kraukšķim 5. sīpoli - asumam 6. skābēti kāposti - zupas biezumam 7. svaigs kāposts - masai 8. tomātu pasta - krāsai 9. skābēts gurķis ar rosolu - skābuma pieregulēšanai krējumiņš, pētersīlis, dille - piedevai tas viss plānots uz lielo 5l zupasgrāpi - tā lai sanāk kārtīgs divdiennieks. Vispirms atdalam salasītās lielās sēnes no maziņajām. Lielās sēnes vārīsim buljonā, maziņās beigās piemetīsim zupai klāt. |
|
Rūpīgi noskalojam sēnes zem tekoša ūdens | |
Lai smiltis skujas un cita meža piedeva ir nost ... | |
Skatam bujonsēnes un sīkās cepurītes piedevai ... | |
Nomizojam pētersīļa sakni un vienu burkānu. | |
Lejam grapī kādus 3-3arpus
litrus ūdens un beram klāt sēnes, burkānu un pētersīļa sakni. Sēnes sākumā negribēs grimt un peldēs pa virsu - tas nekas, līdzko uzvārīsies ūdens sēnes pašas nogrims dibenā ... |
|
Kā ūdens uzvāras tā parādas putas. Šīs gan nav gaļas "ļaunās putas" kuras dod sīvumu, bet ... |
|
paskatamies uz putu krāsu, ja redzam pelēcīgas tās nosmeļam ... | |
un uz mazas, mazas uguns, lai buljons vāras kādu stundiņu | |
Nolobam sīpolus ... | |
.. | |
Sagriežam nelielos lociņos |
|
Un iekam uz pannas apcepināties | |
Tikmēr nogriežam pusi mazas kāpostgalviņas ... | |
Sagriežam smalki kāpostu ... un sagatavojam piedevai skābētus kāpostus un tomātu pastu |
|
Kad sīpoli uzcepušies ... | |
Beram klāt svaigos kāpostus | |
Un liekam pannā arī skābētos kāpostus |
|
visu kārtīgi samaisam |
|
un speram klāt tomātu pastu "krāsai" | |
atkal visu rūpīgi samaisam | |
Pielejam klāt kausiņu no buljona grāpja pannai vāku virsū un lai viss sautējas paralēli buljona vārīšanai. parasti tas sanāk kādas 40 min ... |
|
Kad sautējums jau praktiski gatavs var parūpēties par
zupas skābumu. Viens zupas asumu pieregulē ar citronu, bet es palieku pie atziņas, ka jālieto tas, kas "aiz loga dārzā aug" tākā šogad citronu ražas vēl nebij, iztiksim ar gurķiem un gurķu rosolu. nomizojam trīs maziņus gurķēnus ... |
|
smalki sakapājam un piesperam klāt sautējumam ... atkārtoju, gurķēni nav "masai", bet tikai kā skābuma devēji. |
|
Noskalojam mazās sēņu galviņas | |
Un sagriežam "karotes lieluma" gabalos - pārāk smalki nevajag, jo ir patīkami just sēni uz zoba | |
Ņemam kādu sauju divas marinētu vai sālītu sēnīšu - tas pikantumam | |
vēlreiz pagaršojam sautējumu un pieberam marinētās sēnes, lai to sula arī ietek sautējumā | |
Tikmēr buljons jau ir novārīts ... | |
Izvelkam pētersīli un burkānu laukā, tie savu smeķi jau
ir atdevuši |
|
Un nokāšam caur sietu buljonu ... | |
ļaujam bikucīt buljona sēnēm atdzist.... un tad tās smalki sagriežam |
|
Skatam te viss ir sagatavots : kreptīgs sēņu buljons svaigu sēņu galviņas novārītās sēnes sipola, skābētu kāpostu, svaigu kāpostu sautējums |
|
Atpakaļintegrējam buljonā novārītās sēnes. | |
gaidam kad uzvāras | |
Speram grāpī sautējumu. | |
Sagaidam kad viss atkal uzvāras kā pēdējās pieberam svaigās sēnītes ... |
|
Pagaršojam visu, ja vajag pielabojam "škidrumainību" ar
vārītu ūdeni, ja prasas kādu garšvielu pieliekam klāt ... Dažīem garšo saldskāba sēņu soļanka - tad tagad ir laiks piebērt pāris ēdamkarotes cukura. Ļaujam vismaz pāris stundiņas zupai ievilkties. |
|
Uzsildam ... un uz šķīvja ! Zaļumiņi un krējumiņš ŅAMMAaaa |
|
Skatam tuvumā ... Bieza, bez kripatiņas gaļas, bet vienalga sātīga gavēņa zupa. |
|
Gavēnis, gavēnis ... tāks, kur viņš ir noslēpis Manu gaļu ?... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |