www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Ganu pīrāgs jebšu Shepherd's Pie
 
Ko darīt kad gribas aliņu a babietis pukst ņē nē, nebūs nekādas alošanās ...
Tad ir izeja - postulēt, ka taps gatavots ganu pīrāgs pa angliskajai modei un bez alus neiztikt.

Lai arī ganu pīrāgs pieskaitās angļu virtuvei, bet patiesībā tas ir "prasto ļaužu" ēdiens un šādā vai tādā izpildījumā šādu "pīrāgu" var atrast praktiski visu tautu virtuvēs. No sērijas - kad kungi paēda, tad mielasta atliekas sabrūķēja vienkopus un ganam uzcepa dienas ēdamo ... Klasiski tiek uzsvērts, ka ganu pīrāgs bāzējas uz aitas gaļas, jo redziet "shepherd" esot tieši "aitu gans", bet man pašam, ja godīgi, šādā pīrāgā labāk ģeld liellops.

Dodamies ka uz bodi un pērkam kastīti laba tumšā alēna...
 
Ganu pīrāgs
 
Akcija
 
Sastāvdaļas vienam cepiena traukam:

1. kādi 600-800 grami labas maltās gaļas - liellops vai auns, kas nu kuram patīk
2. pieci tupeņi - meklējam "dzeltenos"
3. viens sīpols - man patīk baltais šams tāds "kraukšķīgāks"
4. mazliet cieta parmezānveidīga siera
5. tomātu pasta - krāsai
6. zaļie zirnīši piedevai
7. sviests cepināšanai
8. piens - biezenim
9. viens pautiņš
10. burkāns
12. tumšais alēns - viena kaste, oj tobiš viena šļurciņa ...
vorčestras mērce, melnie pipari, smaržīgie pipari, muskatrieksts un sāls
sākam ar kartupeļu vārīšanu, nomazgājam tupeņus un ar visu mizu liekam vārīties, pieberam sāli un smaržīgos piparus.
kamdēļ vāru ar mizu ? - a vot tādēļ, ka garša tupenim uzreiz tāda "specifiskāka" paliek ...
  
Ganu pīrāgs
 
Kamēr tupeņi vāras sarīvējam kādu gabalu siera
 
Ganu pīrāgs
 
Kad tupeņi izvārījušies mīksti - te viss no lieluma un mēness fāzes karājas, bet nu ar pusstundu pietiek ...

nomizojam šamos un izspaidam caur sietu - kamdēļ vienkārši nesapļeckāju ? tamdēļ, ka caur sietu spaidot kartupeļu biezenis sanāk daudz viendabīgāks ...
 
Ganu pīrāgs
 
izspaidītajai kartupeļu masai liekam klāt vienu olas dzeltenumu, pikuci sviesta un pierīvējam muskatriekstu ...
 
Ganu pīrāgs
 
kartupeļu masu uz uguns un sākam maisīšanas darbus ...
 
Ganu pīrāgs
 
Lejam klāt istabas temperatūras pienu, auksts te neder, jo var "samelnināt" kartupeļus un vislaik maisam ...

pienu lejam tik daudz līdz kartupeļu biezenis iegūst viegli "smērīgu" konsistenci
 
Ganu pīrāgs
 
Pieberam klāt sieru, bet ne visu - mazliet atstājam ...

pielabojam sāli cik_nu_kuram_prasās
 
Ganu pīrāgs
 
Sākam gaļas sautējuma gatavošanu

nomizojam un sarīvējam burkānu, sagriežam nelielos gabaliņos sīpolu ...
 
Ganu pīrāgs
 
Sviestā apcepam burkānu ar sīpolu līdz "zeltainam tonim"
 
Ganu pīrāgs
 
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic maltās gaļas kvalitātes pārbaudi.
 
Ganu pīrāgs
 
Maucam malto gaļu pie sīpola un burkāna ...
 
Ganu pīrāgs
 
Rūpīgi maisot apcepinam gaļu līdz tā kļūst viendabīgi pelēka - par toni var nesatraukāties to vēlāk pielabos ...
 
Ganu pīrāgs
 
Un tagad "rozīnīte" - lejam gaļai klāt mazlietiņās tumšo alu un lai pusstundu viss pasautējas.

Alus piedos visam tādu īpatnēju piegaršu
 
Ganu pīrāgs
 
Kad alus noviris beram klāt zaļos zirnīšus, svaigi stampātus piparus, sāli un sirsnīgi piešaunam klāt vorčestras mērci
 
Ganu pīrāgs
 
Pielabojam gaļas sautējumam toni ar karoti tomātu pastas
 
Ganu pīrāgs
 
Viss gatavs gala cepienam
gaļa, kartupeļu biezenis un siers "apbārstīšanai" - meklējam cepamtrauku.

ja ir nelielie "vienas porcijas" cepamtrauki, tad labāk izmantot tādus un pasniegt katram galdā savu "pīrādziņu".
 
Ganu pīrāgs
 
Gaļu apakšā - kārtīgi visu piestampājam
 
Ganu pīrāgs
 
Pa virsu ķēpājam kartupeļu biezeņa kārtu
 
Ganu pīrāgs
 
Izlīdzinam biezeni vienmērīgā slānī
 
Ganu pīrāgs
 
Un maucam 200 grādus uzsildītā cepenē uz 20 minūšiem

tad uzberam pa virsu siera kārtu un atkal minūtes 10mit pacepjam līdz siera cepure "pieraujas"
 
Ganu pīrāgs
 
Kad siera cepure sāk "brūnināties" - pīrāgs gatavs !
 
Ganu pīrāgs
 
Uz šķīvja ...
 
Ganu pīrāgs
 
Sulīgs pīrāgs ar štengru gaļas pamatu un maigu kartupeļu kārtu ...
 
Ganu pīrāgs
 
 
Gaļa ... ? Kur ir ?!!!
 
Ganu pīrāgs
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv