www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Ganu pīrāgs jebšu Shepherd's Pie | |
Ko darīt kad gribas aliņu a babietis pukst ņē nē, nebūs
nekādas alošanās ... Tad ir izeja - postulēt, ka taps gatavots ganu pīrāgs pa angliskajai modei un bez alus neiztikt. Lai arī ganu pīrāgs pieskaitās angļu virtuvei, bet patiesībā tas ir "prasto ļaužu" ēdiens un šādā vai tādā izpildījumā šādu "pīrāgu" var atrast praktiski visu tautu virtuvēs. No sērijas - kad kungi paēda, tad mielasta atliekas sabrūķēja vienkopus un ganam uzcepa dienas ēdamo ... Klasiski tiek uzsvērts, ka ganu pīrāgs bāzējas uz aitas gaļas, jo redziet "shepherd" esot tieši "aitu gans", bet man pašam, ja godīgi, šādā pīrāgā labāk ģeld liellops. Dodamies ka uz bodi un pērkam kastīti laba tumšā alēna... |
|
Sastāvdaļas vienam cepiena traukam: 1. kādi 600-800 grami labas maltās gaļas - liellops vai auns, kas nu kuram patīk 2. pieci tupeņi - meklējam "dzeltenos" 3. viens sīpols - man patīk baltais šams tāds "kraukšķīgāks" 4. mazliet cieta parmezānveidīga siera 5. tomātu pasta - krāsai 6. zaļie zirnīši piedevai 7. sviests cepināšanai 8. piens - biezenim 9. viens pautiņš 10. burkāns 12. tumšais alēns - viena kaste, oj tobiš viena šļurciņa ... vorčestras mērce, melnie pipari, smaržīgie pipari, muskatrieksts un sāls |
|
sākam ar kartupeļu vārīšanu, nomazgājam tupeņus un ar visu
mizu liekam vārīties, pieberam sāli un smaržīgos piparus. kamdēļ vāru ar mizu ? - a vot tādēļ, ka garša tupenim uzreiz tāda "specifiskāka" paliek ... |
|
Kamēr tupeņi vāras sarīvējam kādu gabalu siera | |
Kad tupeņi izvārījušies mīksti - te viss no lieluma un
mēness fāzes karājas, bet nu ar pusstundu pietiek ... nomizojam šamos un izspaidam caur sietu - kamdēļ vienkārši nesapļeckāju ? tamdēļ, ka caur sietu spaidot kartupeļu biezenis sanāk daudz viendabīgāks ... |
|
izspaidītajai kartupeļu masai liekam klāt vienu olas dzeltenumu, pikuci sviesta un pierīvējam muskatriekstu ... | |
kartupeļu masu uz uguns un sākam maisīšanas darbus ... | |
Lejam klāt istabas temperatūras pienu, auksts te neder, jo
var "samelnināt" kartupeļus un vislaik maisam ... pienu lejam tik daudz līdz kartupeļu biezenis iegūst viegli "smērīgu" konsistenci |
|
Pieberam klāt sieru, bet ne visu - mazliet atstājam ... pielabojam sāli cik_nu_kuram_prasās |
|
Sākam gaļas sautējuma gatavošanu nomizojam un sarīvējam burkānu, sagriežam nelielos gabaliņos sīpolu ... |
|
Sviestā apcepam burkānu ar sīpolu līdz "zeltainam tonim" | |
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic maltās gaļas kvalitātes pārbaudi. | |
Maucam malto gaļu pie sīpola un burkāna ... | |
Rūpīgi maisot apcepinam gaļu līdz tā kļūst viendabīgi pelēka - par toni var nesatraukāties to vēlāk pielabos ... | |
Un tagad "rozīnīte" - lejam gaļai klāt mazlietiņās tumšo alu
un lai pusstundu viss pasautējas. Alus piedos visam tādu īpatnēju piegaršu |
|
Kad alus noviris beram klāt zaļos zirnīšus, svaigi stampātus piparus, sāli un sirsnīgi piešaunam klāt vorčestras mērci | |
Pielabojam gaļas sautējumam toni ar karoti tomātu pastas | |
Viss gatavs gala cepienam gaļa, kartupeļu biezenis un siers "apbārstīšanai" - meklējam cepamtrauku. ja ir nelielie "vienas porcijas" cepamtrauki, tad labāk izmantot tādus un pasniegt katram galdā savu "pīrādziņu". |
|
Gaļu apakšā - kārtīgi visu piestampājam | |
Pa virsu ķēpājam kartupeļu biezeņa kārtu | |
Izlīdzinam biezeni vienmērīgā slānī | |
Un maucam 200 grādus uzsildītā cepenē uz 20 minūšiem tad uzberam pa virsu siera kārtu un atkal minūtes 10mit pacepjam līdz siera cepure "pieraujas" |
|
Kad siera cepure sāk "brūnināties" - pīrāgs gatavs ! | |
Uz šķīvja ... | |
Sulīgs pīrāgs ar štengru gaļas pamatu un maigu kartupeļu kārtu ... | |
Gaļa ... ? Kur ir ?!!! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |