www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sāļās siera bulkas | |
Таити, Таити Не были мы ни в какой Таити нас и здесь неплохо кормят. | |
Ir vietas uz šīs zemītes, kur spīzd saule un
vīnogu lauki zeļ, pie vīna strebšanas ķeroties jau laikus ir jāparūpējas par uzkodām ... Viena tāda glamūrīga tautiņa kā franči ir izdomājuši pie vīna piekost gougeres, jebšu sāļas siera bulciņas "uz diviem kodieniem". a' ko?, tikai varžēdāji drīkst siera bulkas ēst?, letiņi sliktāki? - lai top ! Recepte ir ārkārtīgi vienkārša, bet kā jau parasti - jo vienkāršāka recepte, jo smagāk var kļūdīties. Variāciju šīm bulciņām ir bezgla, bet faktiski no svara ir trejas lietas : var mīklu jaukt uz piena bāzes, vai ūdens - uz ūdeni sanākot "sausākas", var likt cieto, var mīksto sieru - viens būs asākā garšā otrs staipīgāks, var bulciņu apbārstīt ar sieru, var apsmērēt ar olu - būs garoziņa savādāka. |
|
|
|
Sastāvdaļas vienai cepeškrāsns
plātei: 1. simts grami sviesta 2. apmēram 220 gramu jebšu glāze piena 3. glāze ar kaudzi miltu 4. trejas olas 5. kādi simts grami cieta siera 6. sāls 7. muskatrieksts Mīklas pamats ir verdošā pienā vai ūdenī noplaucēt miltus. Vieni saka, ka bulciņas garšīgākas uz piena bāzes, citi ka ūdens, mēģinam un provējam paši, kas nu kuram labāk garšos ... simts gramus sviesta katliņā, glāzi piena pa virsu un uguni apakšā ... |
|
Tikmēr sarīvējam simts gramus cietā siera, šķirne un pasuga te karājas no katra paša gribēšanas. Ir kam patīk arī mīkstā siera staipīgums - var provēt tādu ... | |
Noķeram mirkli, kad piens uzvāras, te gaidīt
nevar, jo šams viegli izkāps no grāpja ... prasti sakot - verdošā piena putas pāries pāri katla malām un piedegot smirdoņa būs pa visu hatonu ... |
|
verdošajā pienā maucam vienā bērienā klāt glāzi
miltu ... šis ir pirmais dzelžainais nosacījums, ka miltus ber "vienā piegājienā" lai tie vienmērīgi sasūktu sevī verdošo pienu ... |
|
Aktīvi maisam - sākumā masa būs visai kunkuļaina | |
pēc minūtes aktīvas maisīšanas mīkla izveido
vienu mīkstu kunkuli slēdzam uguni nost un ļaujam masai atdzist, laiku pa laikam to apmaisot |
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic siera kvalitātes pārbaudi. | |
kad miltu masa ir atdzisusi līdz istabas
temperatūrai pieliekam klāt trejas olas un rūpīgi visu samaisam
... šis ir otrais dzelžainais likums - masai ir jābūt atdzisušai, lai olas baltums nesarautos pārslās ... |
|
beram klāt sieru - mazliet siera atstājam apbārstīšanai | |
pierīvējam mazliet muskatriekstu "arōmam" ... | |
pieberam kādu pustējkaroti sāls un rūpīgi visu samaisam | |
ieklājam cepeškrāsns plātē cepampapīru un ar
divām karotēm lipinam bulciņas protams te smuki būtu izmantot konditorejas tūti, bet man tāpat "pa prasto" patīk ķimerēties |
|
salipinam sīkas, apmēram tējkarotes "ar kaudzi"
apjoma bumbiņas par ideālu formu var nesatraukāties tās uzpūtīsies tāpat |
|
vai apberam ar sieru, vai iesmērējam ar olas
dzeltenumu ar sieru garoziņa būs asāka, ar olu brūnāka |
|
uzsildam cepeškrāsni uz 200C un maucam bulciņas
cepties Dzelžainais likums numur trīs : cepšanas laikā neveram cepeškrāsns durtiņas vaļā nekad, nekad, nekad ! Pēc minūtēm 20mit bulciņas būs uzpūtušās un garoziņa sāks palikt zeltaini brūngana ... izslēdzam cepeni, bet nekādā gadījumā neveram vaļā, bulciņām ir jāatdziest uzkarsušajā cepenē kādu pusstundu vismaz, jo tikai tad tās dabīgi izkaltīs un saglabās formu. |
|
Šeit ir uzskatāms piemērs kā nevajag darīt ...
Pasteidzoties un izvelkot plātni par ātru bulciņas saplok un vidus paliek kā jēla pļecka, tamdēļ esam pacietīgi lai nav jābrēc "aman nikas nisanāca!" |
|
Kad pusstundu bulciņas lēnām ir atdzisušas
cepenē ... velkam laukā ... pufīga un apaļīga forma ... |
|
Servējam vīna galdu ... Kurš sievišķis gan spētu atteikties no šādas rōmantiskas ekzōtikas ... ? |
|
pufīga, sāļa un sieraina uzkoda pie vīna glāzes... | |
Gaļa ? ibio, gaļa kur !!! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |