www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Siļķe kažokā | |
Siļķe kažokā - ehhhhhh ... Dzirdot šo vārdus, uzreiz uzpeld acu priekšā klasisks svētku galds ... kur viss lūzt no ēdienu pārpilnības un siļķes "šuba" ir kā smalks mājiens beidzot atvērt šņabuli ... Siļķe kažokā patiesībā gatavojas ļoti vienkārši un šeit variāciju/permutāciju/kombināciju nav daudz ... Galvenā bāze ir siļķe - vai tikai sālīta vai marinēts rolmopsis vai eļļā mērcēta - kas nu kuram patīk. Vieni gatavo to uz majonēzes, citi uz majonēzes un krējuma maisījuma - tas vairāk uz kaloriju skaitītājām. Skābumam lej citronu pāri sīpoliem, vai rīvē "antonovkas" ābolu vai skābētu gurķi - tas katram pa savam. Bet kas ir galvenais ? Jāievēro dzelžains likums - pašā apakšā nāk vārīts kartupelis, jo tikai kartupelis ir tā sastāvdaļa kas "uzsūc sevī" šķidrumu, un, ja to neliks pašā apakšā, siļķes kažoka sulīgums "noskalosies" lejā un viss būs pretīgi suslains. Otra lieta - katru kažoka kārtu ir jāsamitrina ar majonēzi vai majonēzes/krējuma maisījumu - citādi kārtas var izkalst vai pārsuloties ... panāk to iegādājot klasisku majonēzi maisiņā un "nogriežot stūrīti", vai paši gādājam kulinārijas maisus un lejam tajos krējuma/majonēzes maisījumu ... Aunam kājas un dodamies uz bodi ... |
|
|
|
|
|
Sastāvdaļas: 1. ap 400gramiem eļļas siļķes filejas vai rolmopša vai sālītas - pamatam 2. nelieli četri tupenīši - masai 3. viens burkāns - krāsai 4. laba majonēze paciņā - starpslāņu smērējumam 5. divi pauti - servējumam 6. vārīta biete - pamatmasas krāsai (vai pērkam nevārītu un novāram paši) 7. sīpols - asumam 8. viens skābs ābols - skābumam 9. sinepes - smalkam smeķim zaļbarība - sīpolloki vai kāds pētersīlis noskalojam tupeņus un liekam vārīties ... šoreiz ir vērts vārīt ar mizu - tas dod specifisku garšu ... |
|
|
|
kad kartupeļi ir gandrīz mīksti - "notestējam ar dakšiņu iebakstot" ... piemetam klāt mizotu burkānu - lai apvāras minūtes 5-10mit |
|
|
|
ķeselējam burkānu un kartupeļus no grāpja laukā - lai atdziest ... | |
|
|
iemetam grāpī uzvārīties divus pautus, bet tā līdz cietumam tas ir minūtes 8-10mit ... | |
|
|
nolobam pautus, nomizojam tupeņus ... fonā stāv siļķu paka un novārītās bietes ... viss ir gatavs rīvēsanai uz "rupjas rīves" - daram to savlaicīgi "pa trauciņam", lai pēcāk nav jāmudījas ... |
|
|
|
sarīvējam kartupeļus ... |
|
|
|
sarīvējam bieti ... šī ir reize, kad labāk iegādāt jau novārītu bieti, lai nav lieki stunda jāzaudē ... |
|
|
|
siļķu filejas smalki sagriežam ... man pašam patīk eļļā mērcētas filejas, ja kādam rolmopši - abet lūgtum ... piekam, ja siļķe ir "maigāka" trāpījusies, tad te ir tā vieta, kad var lietot sīpolu asumam - piegriezam smalkos gabalos siļķei to klāt ... |
|
|
|
sarīvējam burkānu ... | |
|
|
lielākā daļa no kažoka kārtām ir sarīvēta un sagatavota pildīšanai ... tagad laiks pieskarties traukam, kur to gatavot ... skatam šo ~120mit gadus veco siļķu šubas šķīvīti - īstena vēsturiska manta - uhhh pazīmējos ... bet principā, te der visi "iegarenie" siļķu šķivji ar "dziļo dibenu" un stāvākām malām, lai masa saturētos. Ļoti labi der banālie širpotreba purexsa trauki ... |
|
|
|
Ja būs vairāk veču-ēdāju, tad uztaisam knifu ar to, ka ierīvējam sķīvja apakšu ar karoti krievu sinepju ... Asās sinepes sasūksies kartupelī un dos lielisku "zakusona" piegaršu. |
|
|
|
Pirmā "svētā" kažoka kārta ... rīvēti vārīti kartupeļi ... tikai un vienīgi kartupelis nāk apakšā, jo tas varēs sasūkt sevī citu kārtu mitrumu - tamdēļ te variantu NAV. |
|
|
|
tagad ņemam majonēzi un nogriežam paciņai pašu pašu stūrīti burtiski milimetru/divus tā, lai "labi laistās" ja izmantojam maisījumus ar krējumu, tad sapakojam visu kulinārijas maisā, aizvākojam un nogriežam stūrīti ... |
|
|
|
pārlejam tupeņus no maisiņa ar vieglu kārtu majonēzes... | |
|
|
beram pār tupeņiem mazos kubiciņos sagrieztu siļķi ... vai, ja vajag papildus asumu, tad siļķes un smalki sakapāta sīpola maisījumu ... |
|
|
|
pārlejam siļķi no maisiņa ar vieglu kārtu majonēzes... | |
|
|
beram sarīvētā burkāna "kažokkārtu" ... |
|
|
|
pārlejam burkānu no maisiņa ar vieglu kārtu majonēzes... | |
|
|
pa ātro sarīvējam uz rupjās rīves skābu ābolu - tas piedos skābumu visam ... | |
|
|
serdi atstājam - tikai mīkstumu sarīvējam ... | |
un pa fikso beram rīvētā ābola kārtu šubai, te gaidit nevar, jo skābais ābols paliks momentā kakaini brūns ... | |
pārlejam ābolu no maisiņa ar vieglu kārtu majonēzes... | |
beram beidzot biešu kārtu - rūpīgi izveidojot ovālu formu | |
pārlejam bietes no maisiņa ar vieglu kārtu majonēzes... | |
ar dakšiņu izmērējam majonēzi, lai tā pilnība pārklāj rīvētās bietes ... | |
atdalam olu dzeltenumus no baltumiem ... | |
atsevišķi sarīvējam olu dzeltenumus un baltumus ... | |
klasiski servējam siļķes kažokā šķīvi ar virspusē uzbērtiem dzeltenumiem un malās baltumus ... pa virsu vēl zaļumu uzplūkājam un liekam ledusskapī uz stundām trijām vismaz - stāvēt tā var mierīgi tur kauč dienu te visu pieskaņojam galda klāšanai ... |
|
liekam pa karotei uz ēdāja sķīvja un ņāmmmājam nost ... | |
Skārienjūtīgs TabletPC, alus kauss, TV pults un zive ... kas var būt labāks vietējam letiņu runcim ??? |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |