www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Siļķu rolmopši Bismarckhering | |
Kā jau ierasti, slājot pa centrāltirgus zivju paviljonu iekrita acīs sālītas siļķes ... un radās doma - kamdēļ gan tās nepagatavot klasiskā Bismarka gaumē ? Lai top Bismarckhering ... Vēsturiska atkāpe ... Bij reiz Vācijā tāds varens vīrs kam vārds bij Oto Eduards Leopolds fon Bismarks 1815-1898 Vīrs kurš apvienoja Vāciju izveidojot otro Reihu un bez visiem politiskajiem sasniegumiem vēsturē iegāja ar to, ka bij īstens siļķu cienītājs ... Klasiskākais Bismarka teiciens skan: Wenn Heringe genau so teuer wären wie Kaviar, würden ihn die Leute weitaus mehr schätzen. "Ja siļķes būtu tikpat dārgas kā melnie ikri, tad cilvēki to garšu daudz vairāk novērtētu" Sāga ir tāda, ka 1870tajos gados zivju tirgotājs Johans Vesmanis aizūtīja Bismarkam kā dāvanu marinētu siļķu mučeli. Šīs siļķes tā iegaršojās Bismarkam, ka viņš ļāva pat izmantot savu vārdu to nosaukumā "Bismarka siļķes" ... Diemžēl laikam ejot un kariem pāri Eiropai veļoties ir saglabāta tikai pašu siļķu marinādes recepte, bet nozaudēts sākotnējais iztīrīto siļķu fileju izskats kādas tās pasniedza Bismarkam ... Vai tās bij vienā veselumā, vai gabaliņos sagrieztas, vai rolmposī satītas - to vairs neatceras neviens ... galu galā siļķes pasniegšanas veids "ideju nemaina" - jo marinādes recepte ir saglabājusies vācu zvejnieku vidū Aunam kājās un dodamies uz bodi ... |
|
Sastāvdaļas: 1. Vismaz četras treknas siļķes - pamatam 2. trīs lieli sīpoli - marinādes pamatmasai 3. marinēts ass gurķis - vipendronam 4. Kadiķu ogas - OBLIGĀTA garšviela Bismarksiļķu arõmam 5. etiķa esence - asumam melnie graudu pipari, smaržīgie pipari, lauru lapa, krustnagliņas, sinepju sēklas, cukurs sāli nevajag - tas nāks no sālītajām sīļķēm kā tādām ... fonā zobu bakstāmie kociņi ... Visupirms ķeramies pie marinādes - sagriežam rimbuļos sīpolus ... |
|
Sīpolus izķidājam rimbuļos un liekam kādā 3litru katliņā Veidojam garšu buķeti Divas/trejas lauru lapas tējkarote "bez pārspīlētas kaudzes" melno piparu tējkarote sinepju sēklu trejas/četras krustnagliņas sauja "aļa ēdamkarote ar kaudzi" kadiķogu tējkarote smaržīgo piparu |
|
Divus litrus ūdens virsū un uguni zem grāpja apakšā |
|
kā ūdens uzvāras, tā grāpi no uguns nost un lai atdziest ... | |
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic siļķu svaiguma pārbaudi ... | |
Nu ko, ķeramies siļķu ķidāšanas ķēpai klāt ... nogriežam galvu ... |
|
uzmanīgi pārgriezam siļķei vēderu ja trāpas mātīte - tad ikrus atliekam maliņā ķeskas rūpīgi izkasam no vēdera laukā ... |
|
ja trāpas siļķu tēviņš ar pieņiem, tad metam tos laukā ar visām ķeskām ... | |
ar asu nazi uzmanīgi pārgriežam ādu gar zives virspusi ... |
|
pārgriežam ādu pie astes un no astes puses uzmanīgi plēšam to nost |
|
lipinam vienu siļkes filejas pusi laukā no asakām | |
izplēšam asaku no palikušās siļķes cenšamies no filejām izplūkāt arī "aplūzušās" asakas visas jau tā pat neizdosies izvākt, bet te palīdzēs etiķis, kas marinēšanas laikā sašķaidīs palikušās asakas ... |
|
astoņas iztīrītas siļķu filejas un četri ikru gabali (man gadījās divas mātītes - divi tēviņi) | |
ņemam siļķes fileju pie astes gala uzliekam gurķēnu un divus zobu bakstāmos ... |
|
sarullējam siķes fileju ap gurķi un caurduram ar diviem spraužamajiem ... Vai šādi Bismarks tās ēda - to nezin neviens - tā ir tikai viena no siļķes pasniegšanas versijām ... |
|
liekam dziļā marinēšanas traukā rolmopšus un ikru strēbeles | |
kamēr ņēmāmies ar siļķēm, marināde jau ir gandrīz atdzisusi liekam uz diviem litriem marinādes klāt astoņas "ar kaudzi" karotes cukura - jā cukuru vajag daudz |
|
lai saldumu līdzsvarotu maucam klāt trejas/četras ēdamkarotes tīras etiķa esences ... | |
pārlejam pāri siļķēm un liekam ledusskapī uz VISMAZ piecām dienām ! ilgais laiks te ir vajadzīgs lai skābums "saēstu" palikušās asakas ... |
|
pēc piecu dienu siekalošanās liekam siļķi uz šķīvja ... | |
Maiga, bet vienlaicīgi asa siļķīte - NJAMMMA Bismarka modē .... | |
kādas vēl grāmatas te liksi - MANS plaukts ! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |