www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Siļķu rolmopši Bismarckhering
 
Kā jau ierasti, slājot pa centrāltirgus zivju paviljonu iekrita acīs sālītas siļķes ...
un radās doma - kamdēļ gan tās nepagatavot klasiskā Bismarka gaumē ?

Lai top Bismarckhering ...

Vēsturiska atkāpe ...
Bij reiz Vācijā tāds varens vīrs kam vārds bij Oto Eduards Leopolds fon Bismarks 1815-1898
Vīrs kurš apvienoja Vāciju izveidojot otro Reihu un bez visiem politiskajiem sasniegumiem vēsturē iegāja ar to, ka bij īstens siļķu cienītājs ... Klasiskākais Bismarka teiciens skan:
 „Wenn Heringe genau so teuer wären wie Kaviar, würden ihn die Leute weitaus mehr schätzen.“
"Ja siļķes būtu tikpat dārgas kā melnie ikri, tad cilvēki to garšu daudz vairāk novērtētu"

Sāga ir tāda, ka 1870tajos gados zivju tirgotājs Johans Vesmanis aizūtīja Bismarkam kā dāvanu marinētu siļķu mučeli. Šīs siļķes tā iegaršojās Bismarkam, ka viņš ļāva pat izmantot savu vārdu to nosaukumā "Bismarka siļķes" ...
Diemžēl laikam ejot un kariem pāri Eiropai veļoties ir saglabāta tikai pašu siļķu marinādes recepte, bet nozaudēts sākotnējais iztīrīto siļķu fileju izskats kādas tās pasniedza Bismarkam ...
Vai tās bij vienā veselumā, vai gabaliņos sagrieztas, vai rolmposī satītas - to vairs neatceras neviens ...
galu galā siļķes pasniegšanas veids "ideju nemaina" - jo marinādes recepte ir saglabājusies vācu zvejnieku vidū

Aunam kājās un dodamies uz bodi ... 
  
Siļķu rolmopši
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:

1. Vismaz četras treknas siļķes - pamatam
2. trīs lieli sīpoli  - marinādes pamatmasai
3. marinēts ass gurķis - vipendronam
4. Kadiķu ogas - OBLIGĀTA garšviela Bismarksiļķu arõmam
5. etiķa esence - asumam
melnie graudu pipari, smaržīgie pipari, lauru lapa, krustnagliņas, sinepju sēklas, cukurs

sāli nevajag - tas nāks no sālītajām sīļķēm kā tādām ... fonā zobu bakstāmie kociņi ...


Visupirms ķeramies pie marinādes - sagriežam rimbuļos sīpolus ...
  
Siļķu rolmopši
  
Sīpolus izķidājam rimbuļos un liekam kādā 3litru katliņā

Veidojam garšu buķeti

Divas/trejas lauru lapas
tējkarote "bez pārspīlētas kaudzes" melno piparu
tējkarote sinepju sēklu
trejas/četras krustnagliņas
sauja "aļa ēdamkarote ar kaudzi" kadiķogu
tējkarote smaržīgo piparu
 
Siļķu rolmopši
 
Divus litrus ūdens virsū un uguni zem grāpja apakšā
 
Siļķu rolmopši
 
kā ūdens uzvāras, tā grāpi no uguns nost un lai atdziest  ...
 
Siļķu rolmopši
 
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic siļķu svaiguma pārbaudi ...
 
Siļķu rolmopši
 
Nu ko, ķeramies siļķu ķidāšanas ķēpai klāt ...

nogriežam galvu ...
 
Siļķu rolmopši
 
uzmanīgi pārgriezam siļķei vēderu
ja trāpas mātīte - tad ikrus atliekam maliņā

ķeskas rūpīgi izkasam no vēdera laukā ...
 
Siļķu rolmopši
 
ja trāpas siļķu tēviņš ar pieņiem, tad metam tos laukā ar visām ķeskām ...
 
Siļķu rolmopši
 
ar asu nazi uzmanīgi pārgriežam ādu gar zives virspusi ...
 
Siļķu rolmopši
 
pārgriežam ādu pie astes un no astes puses uzmanīgi plēšam to nost
 
Siļķu rolmopši
 
lipinam vienu siļkes filejas pusi laukā no asakām
 
Siļķu rolmopši
  
izplēšam asaku no palikušās siļķes

cenšamies no filejām izplūkāt arī "aplūzušās" asakas
visas jau tā pat neizdosies izvākt, bet te palīdzēs etiķis, kas marinēšanas laikā sašķaidīs palikušās asakas ...
 
Siļķu rolmopši
 
astoņas iztīrītas siļķu filejas un četri ikru gabali (man gadījās divas mātītes - divi tēviņi)
 
Siļķu rolmopši
 
ņemam siļķes fileju
pie astes gala uzliekam gurķēnu
un divus zobu bakstāmos ...
 
Siļķu rolmopši
 
sarullējam siķes fileju ap gurķi un caurduram ar diviem spraužamajiem ...

Vai šādi Bismarks tās ēda - to nezin neviens - tā ir tikai viena no siļķes pasniegšanas versijām ...
 
Siļķu rolmopši
 
liekam dziļā marinēšanas traukā rolmopšus un ikru strēbeles
 
Siļķu rolmopši
 
kamēr ņēmāmies ar siļķēm, marināde jau ir gandrīz atdzisusi

liekam uz diviem litriem marinādes klāt astoņas "ar kaudzi" karotes cukura - jā cukuru vajag daudz
 
Siļķu rolmopši
 
lai saldumu līdzsvarotu maucam klāt trejas/četras ēdamkarotes tīras etiķa esences ...
 
Siļķu rolmopši
 
pārlejam pāri siļķēm
un liekam ledusskapī uz VISMAZ piecām dienām !
ilgais laiks te ir vajadzīgs lai skābums "saēstu" palikušās asakas ...
 
Siļķu rolmopši
 
pēc piecu dienu siekalošanās liekam siļķi uz šķīvja ...
 
Siļķu rolmopši
 
Maiga, bet vienlaicīgi asa siļķīte - NJAMMMA Bismarka modē ....
 
Siļķu rolmopši
 
 
kādas vēl grāmatas te liksi - MANS plaukts !
 
Siļķu rolmopši
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv