www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sīpolklopsis
 
Sīpolklopsis - viens no klasiskākajiem letiņu ēdieniem ...

lai gan, kā jau parasti, tas ir aizgūts 800 kalputautas gados no burgeru Zwiebelklops.

Šis ir patiešām vienkāršs ēdiens, jo neko "tādu" tas neprasa un ir gatavojams ātri, lēti un garšīgi.

Aunam pastalas kājās un dodamies uz bodi ... 
  
Sīpolklopsis
 
Akcija
 
Sastāvdaļas:
1. ap 400gramiem laba cūkas vai teļa šķiņķa - pamatam
2. trīs lieli sīpoli  - pamatmasai
3. pieci kārtīgi kartupeļi - sātīgumam
4. ķiploka daiva - arõmam
5. puspaka svieksta - cepināšanai
6. divas/trīs ēdamkarotes miltu - ķepīgumam
7. skāba krējuma bundža - mērcei
8. zaļbarība - piedevām
9. cukurs - karamelei
fonā sāls, melnie pipari, lauru lapas un bik' smaržīgie pipari

un pašsaprotami, ka bez laba gaļas āmura sīpolklopsis nisanāks. Pats noskaukums sīplolKLOPsis rada nīpamatotas aizdomas uz to, ka nāksies pamatīgi kaučko KLOPēt

noskalojam tupeņus un sagriežam daudzmaz vienādos gabalos ...
  
Sīpolklopsis
  
nomizojam kartupeļus un liekam grāpī vārīties ...

kamdēļ vispirms sagriežu tupeni un tad mizoju ? jo šādi apmizojot sagrieztu tupeni var izveidot apaļīgus gabaliņus, kas katrs par sevi atgādina veselu tupeni, nevis ar aci pamanāmu sagrieztu kartupeli ...

Šmukāks skats, odnako

piemetam klāt pāris smaržīgos piparus un šķipsnu sāls - lai vāras minūtes a HVZ - nu kādas 45cas ... - te viss no tupeņu pasugas karājas un gabalu izmēriem
 
Sīpolklopsis
 
paralēli tupeņu vārīšanas procesam - uzsākam pamatdarbības izpildes ciklu

ņemam gaļas gabalus - vai griežam no vesela gabala santimetru biezas šķēles ...
 
Sīpolklopsis
 
pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic cūkgaļas šķinķa pārbaudi  ...
 
Sīpolklopsis
 
sagriežam gaļu špickastes lieluma izmēros - un ņemam gaļas āmuru ...

kāpēc šis ēdiens saucas sīpolKLOPSsis ?

jo gaļa tiek klOpēta līdz nejēgai, tā, ka gandrīz saule cauri spīd un gatavam ēdienam var viegli gaļas gabalu ar dakšiņu bez nekāda naža "nokost" ...
 
Sīpolklopsis
 
maigi dauzam gaļas gabalus ar āmuriņu...
klOpējam - apgriežam otrādi, KLOPējam
apgriežam otrādi, atkal KLOPējam

te galvenais nesteigties un kvalitatīvi, vismaz trejas reizes apgrozot gabalus, lēnām izdauzīt gaļu plānā-plānā plācenī. līdz gabals iegūst 3-5x lielāku pļekuci ...
 
Sīpolklopsis
 
izdauzītos gabalus apberam ar sāli un liekam kārtās bikucīt nostāvēties

ieberam šķīvī kādas trīs ēdamkarotes miltu, kuros apviļāt izklapētos gabalus
 
Sīpolklopsis
 
ķeramies pie cepšanas ...

idejiski var jau to darīt eļļā, bet tā dos gala mērcē "pleķus"
šeit noder tikai īsts svieksts - kausējam vismaz gramus 50mit ...

ak jā, kaloriju skaitītāji tagad var sākt klusumā matus plēst un mēnesī lūkojoties vilkus saukt ...
 
Sīpolklopsis
 
apviļājam gabalus miltos un liekam sviestā cepties uz max karstuma, ko plīts var dot

gabalus cepsim pa porcijām - tā, lai panna nav pārbāzta un gabali nepārklājas viens pāri otram
 
Sīpolklopsis
 
pāris reizes gaļu apgrozam, līdz tā apbrūninas,
bet necepjam ilgāk par trejām minūtēm, lai gaļa neatdod savu sulu un nepaliek sausa - tamdēļ arī vajag max karstumu...

kamdēļ vajag miltu apviļāšanu ? jo tas mazina gaļas "savelšanos" saglabājot gabalu plakanu un maigu
 
Sīpolklopsis
 
apceptos gabalus liekam pagaidu bļodiņā

procesu atkārtojam kamēr visa klopša gaļa ir apcepināta
 
Sīpolklopsis
  
ņemam trejus kārtīgus sīpolus

un sagriežam tos nelielās šķēlītēs
vai rimbuļos - kā nu katrs to gribam
 
Sīpolklopsis
 
tagad tajā pašā netīrītajā pannā, kur cepām gaļu, beram sīpolus
 
Sīpolklopsis
 
kamēr sīpoli cepjas, ielejam pusglāzi auksta ūdens un ņemam atlikušos miltus no šķīvja
 
Sīpolklopsis
 
uzjaucam miltu un ūdens maisījumu ...
 
Sīpolklopsis
 
kamēr ņēmamies, skatam, ka jau sīpoli ir nedaudz zeltaini ...

tagad ir palicis izveidot tiem karameli - ņemam pāris ēdamkarotes cukura un smalki apbārstam sīpolus

lai tie cepjas tālāk un kļūst izteikti brūni
 
Sīpolklopsis
 
sameklējam lauru lapas

un piestā izspaidam šķipsnu (vismaz gabalus 10mit) melno piparu - nekas tā nedod aromu, kā svaigi spiests melnais pipars
 
Sīpolklopsis
 
redzam, ka sīpoli ir apcepušies cukura karamelē
 
Sīpolklopsis
 
tagad varam lietot atsevišķu cepamtrauku - vai nu to pašu dziļo pannu

rūpīgi iemaisam gaļas gabalus sīpolos
 
Sīpolklopsis
 
bagātīgi apberam visu ar svaigi stampātiem melniem pipariem ...
piemetam klāt lauru lapu
un pārlejam ar sagatavoto miltūdeni
 
Sīpolklopsis
 
ņemam laba skāba krējuma trauciņu ...
 
Sīpolklopsis
 
speram krējumu sautējumam klāt un visu rūpīgi samaisam
 
Sīpolklopsis
 
sasmalcinam kādu lielu ķiplokdaivu ... 
 
Sīpolklopsis
 
ķiploku beram sautējumam klāt un vāku pa virsu, uz mazas (apmēram 3ji no 6ši) elektroplīts uguns ļaujam visam sautēties minūtes 15-20mit, vai vēl ilgāk, ja gribam izteikti biezāku klopša mērci ...
 
Sīpolklopsis
 
kamēr kartupeļi vāras un klopsis sautējas - noskalojam dilles un sīpolus...
 
Sīpolklopsis
 
iebakstam kartupelī - ja iet cauri kā sviestam, tad ir gatavs ...
 
Sīpolklopsis
 
sasmalcinam zaļbarību
 
Sīpolklopsis
 
ķeramies pie kartupeļu ūdens nokāšanas ...
 
Sīpolklopsis
 
pie nokāstajiem tupeņiem piemetam klāt sviesta pikuci - uzliekam grāpīm vāku un visu kārtīgi sakratam ...
 
Sīpolklopsis
 
apberam tupeņus ar zaļbarību ...
 
Sīpolklopsis
 
tikmēr klopsis ir izsautējies - ja vajag, pielabojam sāls daudzumu ...
 
Sīpolklopsis
 
Kartupeļus un klopsi uz šķīvja !

apberam vēl bik' ar zaļumiem ...
 
Sīpolklopsis
 
maiga gaļa sīpolu mērcē, sviesta pilns tupenis - īstens sīpolklopsis ...
njammmm
 
Sīpolklopsis
 
 
ko ? krējums un gaļa ?
 
Sīpolklopsis
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv