www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sīpolklopsis | |
Sīpolklopsis - viens no
klasiskākajiem letiņu ēdieniem ... lai gan, kā jau parasti, tas ir aizgūts 800 kalputautas gados no burgeru Zwiebelklops. Šis ir patiešām vienkāršs ēdiens, jo neko "tādu" tas neprasa un ir gatavojams ātri, lēti un garšīgi. Aunam pastalas kājās un dodamies uz bodi ... |
|
Sastāvdaļas: 1. ap 400gramiem laba cūkas vai teļa šķiņķa - pamatam 2. trīs lieli sīpoli - pamatmasai 3. pieci kārtīgi kartupeļi - sātīgumam 4. ķiploka daiva - arõmam 5. puspaka svieksta - cepināšanai 6. divas/trīs ēdamkarotes miltu - ķepīgumam 7. skāba krējuma bundža - mērcei 8. zaļbarība - piedevām 9. cukurs - karamelei fonā sāls, melnie pipari, lauru lapas un bik' smaržīgie pipari un pašsaprotami, ka bez laba gaļas āmura sīpolklopsis nisanāks. Pats noskaukums sīplolKLOPsis rada nīpamatotas aizdomas uz to, ka nāksies pamatīgi kaučko KLOPēt noskalojam tupeņus un sagriežam daudzmaz vienādos gabalos ... |
|
nomizojam kartupeļus un liekam grāpī vārīties ... kamdēļ vispirms sagriežu tupeni un tad mizoju ? jo šādi apmizojot sagrieztu tupeni var izveidot apaļīgus gabaliņus, kas katrs par sevi atgādina veselu tupeni, nevis ar aci pamanāmu sagrieztu kartupeli ... Šmukāks skats, odnako piemetam klāt pāris smaržīgos piparus un šķipsnu sāls - lai vāras minūtes a HVZ - nu kādas 45cas ... - te viss no tupeņu pasugas karājas un gabalu izmēriem |
|
paralēli tupeņu vārīšanas procesam - uzsākam pamatdarbības izpildes ciklu ņemam gaļas gabalus - vai griežam no vesela gabala santimetru biezas šķēles ... |
|
pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic cūkgaļas šķinķa pārbaudi ... | |
sagriežam gaļu špickastes lieluma izmēros - un ņemam
gaļas āmuru ... kāpēc šis ēdiens saucas sīpolKLOPSsis ? jo gaļa tiek klOpēta līdz nejēgai, tā, ka gandrīz saule cauri spīd un gatavam ēdienam var viegli gaļas gabalu ar dakšiņu bez nekāda naža "nokost" ... |
|
maigi dauzam gaļas gabalus ar āmuriņu... klOpējam - apgriežam otrādi, KLOPējam apgriežam otrādi, atkal KLOPējam te galvenais nesteigties un kvalitatīvi, vismaz trejas reizes apgrozot gabalus, lēnām izdauzīt gaļu plānā-plānā plācenī. līdz gabals iegūst 3-5x lielāku pļekuci ... |
|
izdauzītos gabalus apberam ar sāli un liekam kārtās
bikucīt nostāvēties ieberam šķīvī kādas trīs ēdamkarotes miltu, kuros apviļāt izklapētos gabalus |
|
ķeramies pie cepšanas ... idejiski var jau to darīt eļļā, bet tā dos gala mērcē "pleķus" šeit noder tikai īsts svieksts - kausējam vismaz gramus 50mit ... ak jā, kaloriju skaitītāji tagad var sākt klusumā matus plēst un mēnesī lūkojoties vilkus saukt ... |
|
apviļājam gabalus miltos un liekam sviestā cepties uz max karstuma, ko plīts var dot gabalus cepsim pa porcijām - tā, lai panna nav pārbāzta un gabali nepārklājas viens pāri otram |
|
pāris reizes gaļu apgrozam, līdz tā apbrūninas, bet necepjam ilgāk par trejām minūtēm, lai gaļa neatdod savu sulu un nepaliek sausa - tamdēļ arī vajag max karstumu... kamdēļ vajag miltu apviļāšanu ? jo tas mazina gaļas "savelšanos" saglabājot gabalu plakanu un maigu |
|
apceptos gabalus liekam pagaidu
bļodiņā procesu atkārtojam kamēr visa klopša gaļa ir apcepināta |
|
ņemam trejus kārtīgus sīpolus un sagriežam tos nelielās šķēlītēs vai rimbuļos - kā nu katrs to gribam |
|
tagad tajā pašā netīrītajā pannā, kur cepām gaļu, beram sīpolus | |
kamēr sīpoli cepjas, ielejam pusglāzi auksta ūdens un ņemam atlikušos miltus no šķīvja | |
uzjaucam miltu un ūdens maisījumu ... | |
kamēr ņēmamies, skatam, ka jau sīpoli ir nedaudz
zeltaini ... tagad ir palicis izveidot tiem karameli - ņemam pāris ēdamkarotes cukura un smalki apbārstam sīpolus lai tie cepjas tālāk un kļūst izteikti brūni |
|
sameklējam lauru lapas un piestā izspaidam šķipsnu (vismaz gabalus 10mit) melno piparu - nekas tā nedod aromu, kā svaigi spiests melnais pipars |
|
redzam, ka sīpoli ir apcepušies cukura karamelē | |
tagad varam lietot atsevišķu cepamtrauku - vai nu to
pašu dziļo pannu rūpīgi iemaisam gaļas gabalus sīpolos |
|
bagātīgi apberam visu ar svaigi stampātiem melniem
pipariem ... piemetam klāt lauru lapu un pārlejam ar sagatavoto miltūdeni |
|
ņemam laba skāba krējuma trauciņu ... | |
speram krējumu sautējumam klāt un visu rūpīgi samaisam | |
sasmalcinam kādu lielu ķiplokdaivu ... | |
ķiploku beram sautējumam klāt un vāku pa virsu, uz mazas (apmēram 3ji no 6ši) elektroplīts uguns ļaujam visam sautēties minūtes 15-20mit, vai vēl ilgāk, ja gribam izteikti biezāku klopša mērci ... | |
kamēr kartupeļi vāras un klopsis sautējas - noskalojam dilles un sīpolus... | |
iebakstam kartupelī - ja iet cauri kā sviestam, tad ir gatavs ... | |
sasmalcinam zaļbarību | |
ķeramies pie kartupeļu ūdens nokāšanas ... | |
pie nokāstajiem tupeņiem piemetam klāt sviesta pikuci - uzliekam grāpīm vāku un visu kārtīgi sakratam ... | |
apberam tupeņus ar zaļbarību ... | |
tikmēr klopsis ir izsautējies - ja vajag, pielabojam sāls daudzumu ... | |
Kartupeļus un klopsi uz šķīvja ! apberam vēl bik' ar zaļumiem ... |
|
maiga gaļa sīpolu mērcē, sviesta pilns tupenis - īstens sīpolklopsis ... njammmm |
|
ko ? krējums un gaļa ? |
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |