www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sīpolu ievārījums
 
Augusta otrā puse, vasara iet uz galu - klāt ir sīpolu laiks.

Dobēs sīpolu laksti jau apžuvuši, skaidrs, ka darbam ir jāsākas ...
 
Sīpolu ievārījums
  
Šoreizīt apskatīsim tādu interesantu lietu kā sīpolu ievārījums.

Letiņu ausij tas skan neierasti, bet receptūra nāk no vācu zemēm kur Zviebelmarmelade ir klasika ko i' pie gaļasgabala pielikt, i' uz maizītēm smērēt ...

No kurienes ta radusies šī ievārijumošanās ? A lieta tāda, ka vācieši ir baisi knauzeri un izmantos visu līdz pēdējam.

Sīpolus audzējot ir liela sāpe - sīpoli sāk "ziedēt" izveidojot viena resna laksta galā "pušķi" ...
 
Sīpolu ievārījums
 
Lai kā tos pušķus plēstu nost, tāpat daļa sīpolu uzzied un viss labums aiziet tai zieda lakstā pašu sīpola sakni atstājot novārtā.

Šeitan var ievērtēt pa kreisi normālu sīpolu un blakus izziedējušos - sīki, glumi un ar tukšiem vidiem ...
 
Sīpolu ievārījums
 
Šādi saziedējuši sīpoli "ziemu nesagaidīs", bet ko darīt ? Nu apēdīs pārīti, pieceps kārtīgi mērcēm klāt ? ...
A kur liks pārējos maisus ar šiem nelikvīdajiem brīnumiem ?

Ta nu gadu simteņus atpakaļ vācieši izdomāja sīpolus vārīt ievārījumā ko tad vēlāk izmantot kā tādu piedevu "a' visam kam gribam".

Protamistiski šādu mantu var vārīt arī no normāliem sīpoliem, bet klasiski te aiziet visi sīpoli kas citādi taptu izmesti, a tā smuki sagaidīs ziemu zaptes burkās un pie gaļas būs ideāla piedeva.

Ķeramies lietai klāt ...
  
Sīpolu ievārījums
  
Akcija
 
Sastāvdaļas ievārījumam:

1. sīpoli - daudz un biezā slānī
2. brūnais cukurs - saldumam un tonim
3. pipari - asumam
4. labs etiķis - skābuma balansam
mazliet sāls ...

Visupirms par sīpoliem kā tādiem - no dobes noņemti sīpoli ir ārkārtīgi sulīgi un tieši šī dabīgā sula arī veidos ievārījuma "šķidrumu", lai maksimāli izmantotu visu labumu kas ir tai sīpolā.

Lai asaru plūdi sākas !

lobam sīpolus, noskalojam un liekam traukā griezšanai ...
 
Sīpolu ievārījums
 
Gatavojam lielo grāpi vārīšanai - ņēmu 7tiņ litru - un griežam sīpolus šķēpelēs ...
 
Sīpolu ievārījums
 
Līdz grāpis ar kaudzi ir pilns ...

Liekam uz plīts un nelielu karstumu apakšā un vāku virsū
 
Sīpolu ievārījums
 
Laiku pa laikam sīpolus uzmanīgi apmaisam
nekādas taukvielas vai eļļu nevajag, jo praktiski uzreiz sīpoli sāks suloties un šķidruma būs gana,
tas ar ir "no dobes" ņemto sīpolu spēks.
 
Sīpolu ievārījums
 
pēc kādas stundiņas sīpoli saruks apjomos un sāks sutināties paši savā sulā ...

te galvenais ir mērens karstums lai nekas nepiedegtu, citādāk "dirsā darbs un materiāli" - piedeguša sīpola smārds visu virumu sačakarē pilnībā.
 
Sīpolu ievārījums
 
Sutinam sīpolus līdz šķidrums novirst līdz vēlamajai konsistencei,
te laiku precīzi pateikt nevar - skatam visu "uz aci"
gribam ievārījumu tādu biezāku, lai uz pankūkas noturas, pasutinam ilgāk
gribam šķidrāku lai ir ar ko cepeti iesmērēt - sutinam mazāk ...

kad vēlamā šķidrība sasniegta, pieberam brūno cukuru - atkal jau precīza daudzuma nav jo pašu sīpolu saldums arī var katram atšķrties

ideja ir izveidot katram savu vēlamo cukura/etiķa balansu ...
 
Sīpolu ievārījums
 
etiķi skābumam klāt
 
Sīpolu ievārījums
 
Notjūnējam salumu/skābumu
un papildus svaigi stampātus melnos piparus un tējkaroti sāls
 
Sīpolu ievārījums
 
pildam ievārījumu burkās
 
Sīpolu ievārījums
 
pārbaudam vai burku maliņas ir tīras, citādi vāks nepieguls labi klāt ...
 
Sīpolu ievārījums
 
Sākam pasterizēšanu

lielu grāpi uz uguns - iekraujam tajā dvieli, liekam ievārījumu burciņas ar neaizgriestiem vākiem iekšā
un ūdeni apkārt tā, lai ūdens līmenis ir pāris pirkstu tiesu zemāk par kakliņu.

gaidam, gaidam kamēr ūdens sāk viegli-viegli burbuļot, te fiška ir sasniegt apmēram 80C temperatūru un noturēt tās burkas kādu pusstundu šādā temeratūrā lai visi baciļi apsprāgst un virums labi glabājas.
 
Sīpolu ievārījums
 
kad pusstunda pagājusi ķeselējam burkas laukā un aizgriežam cieši vākus ciet ...

darbs nav grūts bet atbildīgs, jo burkas karstas un uzmanīties vajaga ...
 
Sīpolu ievārījums
 
noceļam pasterizēšanas katlu no plīts - saliekam burkas atpakaļ karstajā ūdenī, lai, kamēr ūdens atdziest, burkas vēl pasildas papildus drošībai ...
 
Sīpolu ievārījums
 
Sīpolu ievārījums ziemas cepināšanai gatavs !
 
Sīpolu ievārījums
 
 
Un ko Tu te Man atnesi ? Kaķim sīpolus ? ... mūūdaks ...
 
Sīpolu ievārījums
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv