www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sīpolu ievārījums | |
Augusta otrā puse, vasara iet uz galu - klāt ir
sīpolu laiks. Dobēs sīpolu laksti jau apžuvuši, skaidrs, ka darbam ir jāsākas ... |
|
Šoreizīt apskatīsim
tādu interesantu lietu kā sīpolu ievārījums. Letiņu ausij tas skan neierasti, bet receptūra nāk no vācu zemēm kur Zviebelmarmelade ir klasika ko i' pie gaļasgabala pielikt, i' uz maizītēm smērēt ... No kurienes ta radusies šī ievārijumošanās ? A lieta tāda, ka vācieši ir baisi knauzeri un izmantos visu līdz pēdējam. Sīpolus audzējot ir liela sāpe - sīpoli sāk "ziedēt" izveidojot viena resna laksta galā "pušķi" ... |
|
Lai kā tos pušķus plēstu nost, tāpat daļa sīpolu
uzzied un viss labums aiziet tai zieda lakstā pašu sīpola sakni
atstājot novārtā. Šeitan var ievērtēt pa kreisi normālu sīpolu un blakus izziedējušos - sīki, glumi un ar tukšiem vidiem ... |
|
Šādi saziedējuši sīpoli "ziemu nesagaidīs", bet
ko darīt ? Nu apēdīs pārīti, pieceps kārtīgi mērcēm klāt ? ... A kur liks pārējos maisus ar šiem nelikvīdajiem brīnumiem ? Ta nu gadu simteņus atpakaļ vācieši izdomāja sīpolus vārīt ievārījumā ko tad vēlāk izmantot kā tādu piedevu "a' visam kam gribam". Protamistiski šādu mantu var vārīt arī no normāliem sīpoliem, bet klasiski te aiziet visi sīpoli kas citādi taptu izmesti, a tā smuki sagaidīs ziemu zaptes burkās un pie gaļas būs ideāla piedeva. Ķeramies lietai klāt ... |
|
|
|
Sastāvdaļas ievārījumam: 1. sīpoli - daudz un biezā slānī 2. brūnais cukurs - saldumam un tonim 3. pipari - asumam 4. labs etiķis - skābuma balansam mazliet sāls ... Visupirms par sīpoliem kā tādiem - no dobes noņemti sīpoli ir ārkārtīgi sulīgi un tieši šī dabīgā sula arī veidos ievārījuma "šķidrumu", lai maksimāli izmantotu visu labumu kas ir tai sīpolā. Lai asaru plūdi sākas ! lobam sīpolus, noskalojam un liekam traukā griezšanai ... |
|
Gatavojam lielo grāpi vārīšanai - ņēmu 7tiņ litru - un griežam sīpolus šķēpelēs ... | |
Līdz grāpis ar kaudzi ir pilns ... Liekam uz plīts un nelielu karstumu apakšā un vāku virsū |
|
Laiku pa laikam sīpolus uzmanīgi apmaisam nekādas taukvielas vai eļļu nevajag, jo praktiski uzreiz sīpoli sāks suloties un šķidruma būs gana, tas ar ir "no dobes" ņemto sīpolu spēks. |
|
pēc kādas stundiņas sīpoli saruks apjomos un
sāks sutināties paši savā sulā ... te galvenais ir mērens karstums lai nekas nepiedegtu, citādāk "dirsā darbs un materiāli" - piedeguša sīpola smārds visu virumu sačakarē pilnībā. |
|
Sutinam sīpolus līdz šķidrums novirst līdz
vēlamajai konsistencei, te laiku precīzi pateikt nevar - skatam visu "uz aci" gribam ievārījumu tādu biezāku, lai uz pankūkas noturas, pasutinam ilgāk gribam šķidrāku lai ir ar ko cepeti iesmērēt - sutinam mazāk ... kad vēlamā šķidrība sasniegta, pieberam brūno cukuru - atkal jau precīza daudzuma nav jo pašu sīpolu saldums arī var katram atšķrties ideja ir izveidot katram savu vēlamo cukura/etiķa balansu ... |
|
etiķi skābumam klāt | |
Notjūnējam salumu/skābumu un papildus svaigi stampātus melnos piparus un tējkaroti sāls |
|
pildam ievārījumu burkās | |
pārbaudam vai burku maliņas ir tīras, citādi vāks nepieguls labi klāt ... | |
Sākam pasterizēšanu lielu grāpi uz uguns - iekraujam tajā dvieli, liekam ievārījumu burciņas ar neaizgriestiem vākiem iekšā un ūdeni apkārt tā, lai ūdens līmenis ir pāris pirkstu tiesu zemāk par kakliņu. gaidam, gaidam kamēr ūdens sāk viegli-viegli burbuļot, te fiška ir sasniegt apmēram 80C temperatūru un noturēt tās burkas kādu pusstundu šādā temeratūrā lai visi baciļi apsprāgst un virums labi glabājas. |
|
kad pusstunda pagājusi ķeselējam burkas laukā un
aizgriežam cieši vākus ciet ... darbs nav grūts bet atbildīgs, jo burkas karstas un uzmanīties vajaga ... |
|
noceļam pasterizēšanas katlu no plīts - saliekam burkas atpakaļ karstajā ūdenī, lai, kamēr ūdens atdziest, burkas vēl pasildas papildus drošībai ... | |
Sīpolu ievārījums ziemas cepināšanai gatavs ! | |
Un ko Tu te Man atnesi ? Kaķim sīpolus ? ... mūūdaks ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |