www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sīpolzupa
 
Ir receptes, kuras reti tiek īstenotas - vai par ķēpīgu, vai par dārgu, vai ... par ilgu gatavot ...

bet brīžiem tāpat pa māju vajag ņemies un liekas trejas stundiņas "nav no svara" ...
tādiem gadieniem ir laba sīpolu zupa.

Sīpolu zupas parasti "pagriež" uz franchūžiem ar saviem peldošajiem suhariem pa virsu un siera kausēšanu cepeškrāsnī ... 
taču mēdz būt daudz vienkāršāks, bet ne būt ne sliktāks zupas pagatavošanas veids ...

kur ir starpība? - viens veids ir "fiksais" apcept zeltainus sīpolus un tad tos "kubiņu" buljonā sašķaidīt, apberot ar suhariem, sieru pa virsu un cepeškrāsnī iekšā un gotovs.
otrs veids ir "izspiest smeķi" no sīpola - sautējot to minimālā karstumā, treju stundu garumā un iegūstot specifiskāko sīpolos esošā cukura "karameli", kādu vien nu var no sīpolu sulas iegūt ...

Šī recepte apvienos trejus paralēlus procesus - buljona vārīšana, suharu cepšana, sīpolu sautēšana - kuru laikā var itin mierīgi skrūvet skapīšus, līmēt tapetes, arvienvārdsakot ņemties pa zaimniecību ...

Ķeramies klāt ...
 
Sīpolzupa
 
Akcija
 
zupānam vajadzīgs
1. kilograms sīpolu - pamatam
2. kilograms kaulu - buljonam
3. viens burkāns - smeķim
4. viens čilī pipars - asumam
5. batons - grauzdiņiem
6. siers - grauzdiņu garšai
6. šļurka olīveļļas - cepināšanai
fonā pāris ķiplokdaivas, sāls ar pipariem un kāda zaļbarība ...

sākam ar buljona kaulu sadalīšanu mazākos gabalos un atšķirojam lielos kaulus no sīkajiem ...

lielos kaulus vārīsim buljonā, mazos kaulus atstāsim sīpola apcepšanai
 
Sīpolzupa
 
Neizpaliekošā ģenerālinspektora Bonga kvalitātes pārbaude ...
 
Sīpolzupa
 
Sākam buljona pagatavošanas procesu ...

lielos kaulus grāpī iekšā, ūdeni pa virsu un uguni apakšā ...
 
Sīpolzupa
 
kad ūdens uzvāras, sākam kauju ar putām un visu drazu rūpīgi nosmeļam nost ...
 
Sīpolzupa
 
liekam buljonam klāt nomizotu burkānu un sīpolu - tie dos izteiksmīgāku buljona garšu un aromātu...

un lai viss uz nelielas uguns mierīgi burbuļo kādu pusotru stundiņu
 
 Sīpolzupa
 
pēc kādas pusotras stundiņas bujons ir gatavs ...
 
Sīpolzupa
 
nokāšam buljonu un liekam kaulus mazliet atdzist ...
 
Sīpolzupa
 
noskrubinam gaļu no kauliem ...

kaulus metam laukā un gaļa būs kā zupas klāt pieberamais ...
 
Sīpolzupa
 
Paralēli tiek izpildīts grauzdiņu gatavošanas process ...

sagriežam baltmaizi garenās šķēlītēs "uz trejiem kumosiem"
 
Sīpolzupa
 
ieklājam cepeškrāsnī papīru, saliekam maizes šķēles un slēdzam krāsni uz 95C

lai maize kādu stundu kārtīgi izkaltējas....
 
Sīpolzupa
 
tikmēr sarīvējam kādu pikuci siera ...

vēlams ņemt kādu kūpināto, lai ir asumiņš
 
Sīpolzupa
 
pēc stundas maizes kaltēšanas uzberam sieru un ieslēdzam krāsni uz 200C ...

stāvam blakus un noķeram mirkli, kad siers izkūst un grauzdiņi paliek zeltaini 
 
Sīpolzupa
 
ķeramies klāt pamata lietai - sīpolu sutināšanai

lejam grāpītī kādus piecdesmit gramus eļļas un max uguni apakšā...
 
Sīpolzupa
 
kad eļļa uzkarsusi, liekam sīkos kaulus apcepināties ...
 
Sīpolzupa
 
sagatavojam aso piparu un pāris ķiplokdaivas ...
 
Sīpolzupa
 
kad kauli ir apcepušies brūni, pielejam kādu glāzi ūdens ...
 
Sīpolzupa
 
piemetam piparu un ķiploku ...

un uz kārtīgas uguns novāram ūdeni nost ...
 
Sīpolzupa
 
kad ūdens novārījies - nosmeļam kaulus ...
 
Sīpolzupa
 
esam ieguvuši asu un aromātisku eļļu ar taukumu, kurā sautēt sīpolus ...
 
Sīpolzupa
 
nomizojam kilo sīpolu un sagriežam puslokos...
 
Sīpolzupa
 
beram iepriekš sagatavotajai eļļai sīpolus pa virsu - un mazu/mazu uguni apakšā
elektroriņķim tas būtu kāds 2/6 karstums ...
 
Sīpolzupa
 
vāku virsū - lai dabīgais sīpolu mitrums neizgaro ....

lai sīpoli lēnām savā sulā sautējas
  
Sīpolzupa
 
laiku pa laikam sīpolus apmaisam ...

līdz sīpoli no stingriem un baltiem ...
 
Sīpolzupa
 
izsautējas zeltaini, tumīgi un mīksti ...

laiku tas prasīs kādas divas trīs stundas, tikmēr varam mierīgi ar citiem ikdienas darbiem ņemties ...

bet tieši šī ilgā sutināšana ir šīs zupas "sāls"
jo lēnām un nelielā karstumā sīpols sautējas pats savā sulā un iegūst dabīgu saldu karameli, kura kopā ar čilī pipara asumu sastādīs zupas pamatgaršu ...
 
Sīpolzupa
 
kad sīpoli sāk izšķīst, lejam klāt buljonu ...
 
Sīpolzupa
  
tagad pienācis laiks kārtīgi piebērt sāli "pa savai garšai", ja prasās, tad vēl kādu svaigi maltu piparu ....

un pavāram visu minūtes piecas ...
 
Sīpolzupa
 
Uz šķivja - gaļa un zaļbarība klāt !

sausiņi uzkodai ...
 
Sīpolzupa
 
tumīga, sātīga un saldiasa zupiņa - njammmm ...
 
Sīpolzupa
  
 
Bonga pozētājs ...
 
Sīpolzupa
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv