www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Skābeņu zupa
 
Skābeņu zupa - īstena pirmā pavasara zupiņa, kas pati vien prasās uz galda ...
ņamma, kura ir obligāti jāizgaršo īstenam letiņam  ...

īsumā ...

Skābeņu zupas mēdz būt treju veidu :
aukstā - tā lai paliek karstajam vasaras laikam
pamata - no svaigām skābenēm, to arī gatavosim 
skābeņu zupa "ziemas edišen" - kura atšķiras ar to, ka sīpols un burkāns tiek taukos apcepts un likts zupai klāt, lai dotu masu papildus konservētajām skābenēm.

Ķeramies klāt ...
 
Skābeņu zupa
 
vajadzīgs
1. žāvētas ribiņas kilograms - pamatam
2. dūmdesas pusluņķis - uzkodai
3. pieci kartupeļi - masai
4. pāris burkāni - garšai
5. pāris sīpoli - garšai
6. sauja grūbu - letiņa gaumei
7. krējums - piedevai
8. olas - segumam
9. skābenes ap 400 grami - īstenajam zupas smeķim
10. pāris loki - ņammai
11. kāds asāks čili pipars "ar dūmu" piegaršu

vispirms ķeramies klāt grūbām - skalojam zem auksta ūdens kamēr duļķes ir nost,
un liekam ūdenī izmirkt, kamēr ņemsimies ar pārējo ...
 
Skābeņu zupa
 
ribiņas rūpīgi noskalojam zem tekoša ūdens - kas zin, cik krāvējs Vasīlijs tās ir ar savām nemazgātajām rokām apgrābstījis ...
 
Skābeņu zupa
 
Skatam - kas par smukām ribelēm ...
 
Skābeņu zupa
 
grāpī iekšā un uz uguns ...

ņēmu 5l zupaskatlu un lēju ap 3litri ūdens
 
Skābeņu zupa
 
kad uzvāras - noķeram mirkli, kad puta nāk ...

tās visas nosmeļam ...
 
 Skābeņu zupa
 
nomizojam burkānus un nolobam sīpolus
 
Skābeņu zupa
 
metam pie buljona vārīties - smeķim ...

piemetam klāt melnos pirparus un laurulapu
 
Skābeņu zupa
 
pēc stundām divām ribiņu buljons ir gatavs !
 
Skābeņu zupa
 
metam laukā burkānus un sīpolus - tie savu garšu jau ir atdevuši
 
Skābeņu zupa
 
ribiņas liekam atdzist
 
Skābeņu zupa
 
beram buljonā grūbas - lai vāras ...
 
Skābeņu zupa
 
nomizojam kartupeļus
 
Skābeņu zupa
 
sagriežam smalkos kubiciņos
 
Skābeņu zupa
 
un beram grāpī ...
 
Skābeņu zupa
 
nolobam gaļu no ribām un metam grāpī, lai virst tālāk
 
Skābeņu zupa
 
liekam skābenes sietā ...
 
Skābeņu zupa
 
un rūpīgi noskalojam zem tekoša ūdens
 
Skābeņu zupa
 
uz dēļa ...
 
Skābeņu zupa
 
un sagriežam lielās šķēpelēs
 
Skābeņu zupa
 
kamēr riktīgi pilns šķīvis ar kaudzi ...
 
Skābeņu zupa
 
beram skābenes zupā un skatam, kāda tām ir gaiši zaļa krāsa ...
ja nepieciešams, pielabojam zupas šķidrumainību, piešaujot vārītu ūdeni līdz "savai garšai"
gaidam, kamēr uzmetīs pirmo burbuli ...
 
Skābeņu zupa
 
kā sāk vārīties, redzam, kā skābenes kļūst tumšas - uguni nost !

lai zupa "ievelkas" pusstundiņu savā nodabā ...
  
Skābeņu zupa
 
tikmēr uzvāram cietas olas
 
Skābeņu zupa
 
sagriežam dūmdesu nelielos kumosa gabalos

kam to vajag ?
lai būtu, ko īsta veča šķīvim klāt piešaut !

veģetārieši dzer sircdrapes ...
 
Skābeņu zupa
 
sagriežam tos uz pusēm ...
 
Skābeņu zupa
  
un uz karstas pannas apcepam dūmdesu līdz "ādiņai"
 
Skābeņu zupa
 
nolobam olas un paņemam lociņus
 
Skābeņu zupa
 
visu smalki sakapājam
 
Skābeņu zupa
  
lai ir piedeva, ko piespert zupelei klāt
 
Skābeņu zupa
 
uz šķīvja

zupiņa ņammai
oliņas/krējums piedevai
desa uzkodai ...

ŅAMMMMMM !!!
 
Skābeņu zupa
 
 
mīkstais un zobainais zvērs - Bonga
 
Skābeņu zupa
  

www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv