www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Skābētas meža sēnes | |
Rudens pār Latviju uznācis un meži pilni ar
sēnēm ... ēdam mērcēs, gavēņa soļankās, sālam un marinējam ziemai - a' ko vēl ? a vēl iraida tāda specifiska sēņu uzglabāšanas metode kā skābēšana. Visupirms atruna - es, Armands Avens, neuzņemos nekādu atbildību par šo recepti un sekām. Ja kāds sēņotājs noliks karoti apēdot baraviku uz nesprāgušas fosforbumbas augušu, vai sajauks čigāneni ar balto mušmiri - paši vainīgi ! Sēņu skābēšana pie mumsim sazinkāpēč tiek reti izmantota, nu nava iegājusies mode skābēt sēnes nu i'tin'nemaz ! Vai pie vainas jēdzīgas receptes trūkums, vai "vienreiz pamēģināju - nekas nesanāca", vai fui pē' kaka smird... bet skābētus gurķus tak ēdam uz urrā ? - un sēnes nava sliktākas ! Kādas sēnes der skābēšanai ? - a visas ko varam salasīt ! Dižciltīgās baravikas un bekas skābēt nav īsti jēgas, jo žēl, ka zudībā aiziet buljons, cūcenes, alksnenes un citas "rūgtās" gan nāksies pēc vārīšanas izmērcēt un tikai tad var likt skābēties ... Ņemam toverus un maucam uz mežu ... |
|
Sastāvdaļas kārtīgam
skābējumtraukam: 1. Meža sēnes 2. Cukurs 3. Sāls 4. Melnie pipari 5. Ķiploks 6. Etiķis Pirmā lieta kas jāatceras - skābēt sēnes var tikai vienā piegājienā, ja sālot sēnes toverī var piekraut pa jaunpielasītai porcijai klāt, tad skābējumu kā vienā reizē uztaisa, tā "process aiziet" un cik nu salasīts tik daudz arī būs ... rēķinot, ka pēc vārīšanas sēnes saplok kā minimums uz 50% skābēt sēnes ir jēga tikai pēc veiksmīga meža gājiena ... atlasam dižciltīgās bekas nost un atstājam skābēšanai pelēcenes, celmenes, vilnīšus, bērzlapes - kas nu sakrīt grozā ... |
|
Šoreizīt bij labs pelēceņu loms tā uz 7arpus
kilo veicam rūpīgu "tārpu kontroli", drošībai iegriežam katru galvu vai nav kāds dzīvnieks noslēpies ... |
|
Skalojam zem tekoša ūdens nomazgājot lapas un citu meža drazu nost ... | |
Sēnes grāpī iekšā ūdeni pa virsu - sākumā sēnes kā pludiņi peldēs virs ūdens | |
grāpi uz uguns un pielejam mazliet etiķa - etiķis ir tikai tam, lai sēnes būtu "baltākas" | |
Vāku virsū un gaidam kamēr ūdens uzvāras ... | |
tiklīdz ūdens sāk vārīties, tā sāk nākt lērums ar putām - tās rūpīgi nosmeļam ... | |
un lai sēnes mierīgi virst minūtes 20mit | |
kad sēnes 20-30 minūtes ir virušas - kāšam tās nost, nekādi sēņu virumi "aromam" te nav jāsaglabā, jo skābēšana balstās uz pienskābes "smeķi", kas radīsies pirmās dienas turot sēnes siltumā | |
Vēlreizīt noskalojam zem tekoša ūdens | |
no 7,5kilo tīrītu sēņu man sanāca nedaudz virs
3jiem kg vārītu - tāda normāla bļodiņa ko ieskābēt gatavojam sāli, cukuru, piparus un ķiplokus |
|
beram pa ēdamkarotei sāls un cukura uz katru
kilo vārīto sēņu, bet cukuru var "pavairāk" teiksim šoreiz uz 3jiem "ar kapeiku" kg sēņu ņēmu trejas karotes sāls un četras cukura "ar kaudzi" jo, atšķirībā no sālītām sēnēm, skābējot cukurs ir būtiska lieta, lai sāktos "pareizie prõcesi". Šeit arī ir "šķirba" starp tiem, kas paši nav neko mūžā gatavojuši, un tiem kuri patiesi dalās ar savu pieredzi, jo šai skābēto sēņu receptei visi pārgudri muldas par 40-60g sāls uz kilo vārītu sēņu - lasam garantēti "dirsā darbs un materiāli" ! šoreiz sēnes nav jāsāla, bet gan jāļauj tām saskābt ! cukurs ir tas "kas valda un ir no svara" ... maksimums viena ēdamkarote sāls uz kilo ! Man domāt, ka ļoti ļaunu joku ir nospēlējusi klasiskā 1982. gada "Konservēšanas" grāmata, kur ir pieļauta totāla kļūda skābētu sēņu receptes aprakstā, uzskaitot 2x vairāk sāls nekā cukura, un tālāk jau truls KopīPeists panesas un kļūda "iziet tautās" un "oj nekas man nesanāca", arī nesen pārizdotajā "Konservēšanas" versijā ir iekļauta šā pati kļūda, kas novedīs tikai pie sapelējušas pļurzas ... piparus, ķiploku klāt |
|
Visu rūpīgi samaisam | |
šķīvīti pa virsu klāt - patreiz slogu nekādu nevajag pietiek ar šķīvi | |
rūpīgi skatam malas, jāskatās lai sēnes būtu daudz maz zem šķidruma | |
Vāku pa virsu - vākam nav jābūt hermētiskam, bet
gan jānodrošina tas, ka visādi lidoņi nelien skābējumam klāt, skābējums ļoti piesaista sikmušiņas |
|
un liekam bļodu siltā vietā - es izmantoju omes
mājas mūrīti, meklējam paši kur, bet siltumam ir jābūt |
|
skābējums ilgs ne vienu dienu vien tamdēļ laiku pa laikam apskatam vai nevajag pieliet klāt sālsūdeni lai sēnes "būtu nosegtas" ... | |
pēc dienām piecām ... sēnes "piebriedīs" un sāks izteikti "putoties" ... sēņu aromāts "pa visu māju" precīzi laiku te pateikt nevar, jo viss karājas gan no daudzuma, gan temperatūras, cik nu ātri tā pienskābe veidosies tik veidosies - pie silta mūriņa tas notika pēc piecām dienām, ja vēsāka telpa, tad var nākties i' nedēļu pat divas gaidīt ... |
|
Lūk šādai "putiņai" ir jābūt ... | |
tagad liekam slogu virsū lai sēnes piestampājas,
ja vajag atkal papildinam sālsūdeni un ledusskapī vai vēsā pagrabā uz apaļu mēnesi ... neaizmirstam laiku pa laikam pārliecināties ka sēnes ir zem šķidruma |
|
mēnesi sēnes gaidīt - Tu ko ?!!! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |