www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Skābu kāpostu zupa
 
Ziema ... sals kniebj, sniegs krīt, auksti ... vēders prasa ko kreptīgu.

Ķeramies klāt vienam no klasiskākajiem ziemas ēdieniem - skābu kāpostu zupānam.

Kā jau nosaukums liek domāt, pamats šai zupai būs labi skābēti kāposti.
Šeitan arī nonākam pie lielākās probēmas, ka mūsdienās atrast kvalitatīvus skābētus kāpostus ir ļoti grūši, jo praktiski visi tiek taisīti širpotrebam, par pamatu ņemot citronskābi un garša tiem ir galīgi garām.

Vismazāk var paļauties uz tirgus kāpostiem - tirgū praktiski visi kāposti ir draza, jo viss tiek spiests tikai uz dārgu pārdošanu, lētu pašizmaksu un kvalitāte ir pēdējā vietā.

Dabīgi ieskābušam kāpostam ir savs specifisks smaķelis - tāds viegli/viegli pēc rūguma un garša ir asa, bet ne nedabīgi skāba. Vislabākie, protams, ir lauku radu brūvējuma - kur droši zini kas ir klāt likts, pilsētbērnam atliks vien doties uz bodi un meklēt ko no labiem BIO piedāvājumiem.

sadabūjam trauķeli ar kāpostiem un ķeramies klāt ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
Akcija
 
uz lielo 5l zupasgrāpi vajadzīgs
1. kādi 500-600grami skābētu kāpostu - pamatam
2. lielopu kauli 600-800 grami - buljona kreptīgumam
3. cūkas ribas 600-800 grami - buljonam un pamatgaļai
4. bundžiņa ar atādotiem tomātiem - krāsai
5. sauja grūbu - piedevai
6. pāris kartupeļu - biezumam
7. burkāni - saldumam
8. pāris sīpolu - asumam
sāls, pipari, laurulapa un zaļbarība ...

Tagad atkāpe par zupu kā tādu - viens pie pupa sitīs un teiks, ka grūbas, kartupeļi un tomāts galīgi klāt neder, tikai pliki kāposti ar gaļu, bet tas viss ir tikai "nelielas piedevas", jo pamatu-pamats ir buljons!
Kā jau kārtīgai ziemas zupai, svarīgi ir pagatavot stingru bāzes buljonu, tamdēļ atmetam ilūziju, ka zupu uztaisīsim ātri - buljonam jāvāras vismaz divas stundas, un buljonam ir jābūt divdaļīgam:
no liellopa kauliem nāks izteikts lipīgums
no cūkas gaļas pamats un taukums ...

sākam zupas vārīšanu ar gaļas kvalitātes pārbaudi ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
Lielopa kaulus un cūkas ribas liekam grāpī ar aukstu ūdeni, uguni apakšā un sagaidam lērumu ar putām
 
Skābu kāpostu zupa
 
Ja ir trāpījušies labi kauli ar "kaulu smadzeni pa vidam", tad jācenšas ir iztikt bez pirmā ūdens noliešanas.

Tamdēļ sākam nežēlīgu kauju ar putām, nosmeļot pat mazākās putas drazas, iesaku pat vienreiz pieliet aukstu  ūdens glāzi klāt, tas "pacels" putas no dibena.
 
Skābu kāpostu zupa
 
Kad putas nosmeltas, nogriežam uguni uz minimāli/vidēju, elektroriņķim kāds 3/6, tā lai knapi/knapi burbuļo ...

un pieliekam klāt nomizotu sīpolu un burkānu - garšai ...

aizmirstam par buljonu vismaz uz divām stundām.
 
Skābu kāpostu zupa
 
noskalojam sauju grūbu - piedevai

un atstājam aukstā ūdenī iemirkt ...
 
 Skābu kāpostu zupa
 
kad buljons divas stundas ir noviris - lūkojam šo daili ...

izteikti dzidrs - ar milzīgām taukacīm - un aromāts ....
 
Skābu kāpostu zupa
 
vēl nedaudz pavāram buljonu, kamēr pa fikso sagatavojam pamatsautējumu ...

nomizojam burkānu, sīpolus, ja kāposti jau ir ar burkānu, tad to varam likt mazāk
 
Skābu kāpostu zupa
 
uz rupjās rīves sarīvējam burkānu, sašņikājam sīpolus un liekam uz pannas apcepties ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
veram vaļā atādotu tomātbundžu, var lietot svaigus, bet ziemas "ģenētiskie monstri" garšo nepēckā ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
kad sīpoli zeltaini, liekam sautējumam klāt divus/trīs tomātus un izspaidam tos pļurā ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
uz nelielas uguns vēl pāris minūtes pasautējam.

lai sautējums paliek stāvēt "zem vāka" ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
beidzot ķeramies klāt buljonam - rūpīgi izlasot visus kaulus un gaļu laukā ...

sīpolu un burkānu no buljona grāpja izmetam
 
Skābu kāpostu zupa
 
lai gaļa atdziest maliņā ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
vēlreiz noskalojam grūbas un metam klāt buljonam ...

paceļam uguni uz vidēju - kādi 4/6ši
 
Skābu kāpostu zupa
 
sagriežam nelielos kubiciņos kartupeļus ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
beram kartupeļus buljonā ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
kamēr grūbas un kartupeļi vāras ...

uzmanīgi "nožmiedzot",  izņemam no trauka skābus kāpostus
un ar pamatīgu nazi sacērtam tos nelielākos gabalos ... citādi ēdot kāposts karāsies vislaik no karotes
 
Skābu kāpostu zupa
 
beram kāpostus klāt bujonam ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
nospiesto kāpostu sulu saglabājam - ar to beigās piekoriģēsim zupas skābumu
 
Skābu kāpostu zupa
 
burkānu, sīpolu un tomātu sautējumam ir laiks tapt pievienotam buljonam...
 
Skābu kāpostu zupa
 
atdzisušo gaļu atbrīvojam no kauliem ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
speram gaļu buljonā iekšā ....
  
Skābu kāpostu zupa
 
tagadiņ zupa iziet finiša taisnē ...

liekam klāt piparu graudus un lauru lapas un ļaujam visam minūtes 20mit paburbuļot ...

skatamies, vai nevajag piekorīģēt "sķidrumainību" ar glāzi vārīta ūdens
 
Skābu kāpostu zupa
 
kad viss ir kopistiski pavārījies ...
izveidojam zupai gala garšu, pieberot kārtīgi sāli un pielejot skābo kāpostu sulas atlikumu

citam patīk, ja zupāns ir saldskābs - tad pieberam kādu ēdamkaroti cukura

varam likt uz šķīvja ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
bet visgaršīgākā kāpostu zupa ir tikai nākamajā dienā uzsildīta, kad ir izstāvējusies "pa nakti" ...

piekam var pievērst uzmanību, kāda izveidojas dabīgā buljona recekļa kārtiņa
 
Skābu kāpostu zupa
  
uzsildam zupu un uz šķīvja ...

zaļbarību un krējumu klāt ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
stingra, kreptīga skābu kāpostu zupa - īstena ņamma ...
 
Skābu kāpostu zupa
 
 
Nu nāc ar Mani spēlēties - nāc...
 
Skābu kāpostu zupa
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv