www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Skābu kāpostu zupa | |
Ziema ... sals kniebj, sniegs krīt, auksti ... vēders prasa ko kreptīgu. Ķeramies klāt vienam no klasiskākajiem ziemas ēdieniem - skābu kāpostu zupānam. Kā jau nosaukums liek domāt, pamats šai zupai būs labi skābēti kāposti. Šeitan arī nonākam pie lielākās probēmas, ka mūsdienās atrast kvalitatīvus skābētus kāpostus ir ļoti grūši, jo praktiski visi tiek taisīti širpotrebam, par pamatu ņemot citronskābi un garša tiem ir galīgi garām. Vismazāk var paļauties uz tirgus kāpostiem - tirgū praktiski visi kāposti ir draza, jo viss tiek spiests tikai uz dārgu pārdošanu, lētu pašizmaksu un kvalitāte ir pēdējā vietā. Dabīgi ieskābušam kāpostam ir savs specifisks smaķelis - tāds viegli/viegli pēc rūguma un garša ir asa, bet ne nedabīgi skāba. Vislabākie, protams, ir lauku radu brūvējuma - kur droši zini kas ir klāt likts, pilsētbērnam atliks vien doties uz bodi un meklēt ko no labiem BIO piedāvājumiem. sadabūjam trauķeli ar kāpostiem un ķeramies klāt ... |
|
uz lielo 5l zupasgrāpi
vajadzīgs 1. kādi 500-600grami skābētu kāpostu - pamatam 2. lielopu kauli 600-800 grami - buljona kreptīgumam 3. cūkas ribas 600-800 grami - buljonam un pamatgaļai 4. bundžiņa ar atādotiem tomātiem - krāsai 5. sauja grūbu - piedevai 6. pāris kartupeļu - biezumam 7. burkāni - saldumam 8. pāris sīpolu - asumam sāls, pipari, laurulapa un zaļbarība ... Tagad atkāpe par zupu kā tādu - viens pie pupa sitīs un teiks, ka grūbas, kartupeļi un tomāts galīgi klāt neder, tikai pliki kāposti ar gaļu, bet tas viss ir tikai "nelielas piedevas", jo pamatu-pamats ir buljons! |
|
Kā jau kārtīgai ziemas zupai, svarīgi ir pagatavot
stingru bāzes buljonu, tamdēļ atmetam ilūziju, ka zupu uztaisīsim ātri
- buljonam jāvāras vismaz divas stundas, un buljonam ir jābūt
divdaļīgam: no liellopa kauliem nāks izteikts lipīgums no cūkas gaļas pamats un taukums ... sākam zupas vārīšanu ar gaļas kvalitātes pārbaudi ... |
|
Lielopa kaulus un cūkas ribas liekam grāpī ar aukstu ūdeni,
uguni apakšā un sagaidam lērumu ar putām |
|
Ja ir trāpījušies labi kauli ar "kaulu smadzeni pa vidam", tad jācenšas ir iztikt bez pirmā ūdens noliešanas. Tamdēļ sākam nežēlīgu kauju ar putām, nosmeļot pat mazākās putas drazas, iesaku pat vienreiz pieliet aukstu ūdens glāzi klāt, tas "pacels" putas no dibena. |
|
Kad putas nosmeltas, nogriežam uguni uz minimāli/vidēju, elektroriņķim kāds 3/6, tā lai knapi/knapi burbuļo ... un pieliekam klāt nomizotu sīpolu un burkānu - garšai ... aizmirstam par buljonu vismaz uz divām stundām. |
|
noskalojam sauju grūbu - piedevai un atstājam aukstā ūdenī iemirkt ... |
|
kad buljons divas stundas ir noviris - lūkojam šo daili ... izteikti dzidrs - ar milzīgām taukacīm - un aromāts .... |
|
vēl nedaudz pavāram buljonu, kamēr pa fikso sagatavojam pamatsautējumu ... nomizojam burkānu, sīpolus, ja kāposti jau ir ar burkānu, tad to varam likt mazāk |
|
uz rupjās rīves sarīvējam burkānu, sašņikājam sīpolus un liekam uz pannas apcepties ... | |
veram vaļā atādotu tomātbundžu, var lietot svaigus, bet ziemas "ģenētiskie monstri" garšo nepēckā ... |
|
kad sīpoli zeltaini, liekam sautējumam klāt divus/trīs tomātus un izspaidam tos pļurā ... | |
uz nelielas uguns vēl pāris minūtes pasautējam. lai sautējums paliek stāvēt "zem vāka" ... |
|
beidzot ķeramies klāt buljonam - rūpīgi izlasot visus kaulus un gaļu laukā ... sīpolu un burkānu no buljona grāpja izmetam |
|
lai gaļa atdziest maliņā ... |
|
vēlreiz noskalojam grūbas un metam klāt buljonam ... paceļam uguni uz vidēju - kādi 4/6ši |
|
sagriežam nelielos kubiciņos kartupeļus ... | |
beram kartupeļus buljonā ... | |
kamēr grūbas un kartupeļi vāras ... uzmanīgi "nožmiedzot", izņemam no trauka skābus kāpostus un ar pamatīgu nazi sacērtam tos nelielākos gabalos ... citādi ēdot kāposts karāsies vislaik no karotes |
|
beram kāpostus klāt bujonam ... | |
nospiesto kāpostu sulu saglabājam - ar to beigās piekoriģēsim zupas skābumu | |
burkānu, sīpolu un tomātu sautējumam ir laiks tapt pievienotam buljonam... | |
atdzisušo gaļu atbrīvojam no kauliem ... |
|
speram gaļu buljonā iekšā .... | |
tagadiņ zupa iziet finiša taisnē ... liekam klāt piparu graudus un lauru lapas un ļaujam visam minūtes 20mit paburbuļot ... skatamies, vai nevajag piekorīģēt "sķidrumainību" ar glāzi vārīta ūdens |
|
kad viss ir kopistiski pavārījies ... izveidojam zupai gala garšu, pieberot kārtīgi sāli un pielejot skābo kāpostu sulas atlikumu citam patīk, ja zupāns ir saldskābs - tad pieberam kādu ēdamkaroti cukura varam likt uz šķīvja ... |
|
bet visgaršīgākā kāpostu zupa ir tikai nākamajā dienā uzsildīta, kad ir izstāvējusies "pa nakti" ... piekam var pievērst uzmanību, kāda izveidojas dabīgā buljona recekļa kārtiņa |
|
uzsildam zupu un uz šķīvja ... zaļbarību un krējumu klāt ... |
|
stingra, kreptīga skābu kāpostu zupa - īstena ņamma ... | |
Nu nāc ar Mani spēlēties - nāc... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |