www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Šmorēti vistu stilbi
 
Šoreizīt taps visklasiskākais vistas stilbu šmoriņš,
bet
bet ar "specifičiskuju" piesitienu, jo centīšos apvienot divas nesavienojamas lietas ...
No vienas puses vistu gribas uzcepināt uz uguns "ar dūmiņu"
no otras puses: "laiks sliks", "ogļu nava", "mēnessfāze ne'tāda" lai virst viss grāpī uz plīts.

Kur slēpsies receptes fiška?
a fiška būs tur, ka atradās virtuves plauktā no grilla sezonas atklāšanas tāda lieta kā grilleļļa.
Eļļa, kas ir nevis "caurpīdīga parastā", bet izteikti tumša, pārpilna ar garšvielām un karameli.

izvēzējam rokas un atiet ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Akcija
 
Sastāvdaļas "vienam grāpītim":
1. kilo vistas stilbu - pamatam
2. sīpols - piedevai
3. krējums - taukumam
4. milti - biezumam
5. griķi/kartupeļi/rīsi - nu ko vien gribam piedevās
6. grilleļļa - cepināšanas smalkumiem
laurulapa, piparmaisījums, sāls, zaļbarība

Par eļļu, jā var lietot parasto, bet šoreiz "odziņu" visam dos tieši grilleļļa

Ļauži diemžēl maldīgi uzskata, ka, ja jau grilleļļa, tad tikai uz dzīvas liesmas to var lietot - da'ne'velna !
i' klasiskākajā sentēvu vistas šmoriņā tā ideāli ģeld.

Pannu uz uguns, stilbus iekšā un pārlejam visu ar kārtīgu šļurku grilleļļas - ievērtējam cik tā ir tumša ...
  
Šmorēti vistu stilbi
 
Laiku pa laikam apgrozam stilbus, līdz tiem ir uzcepusies izteikta, kraukšķīga un aromātiska garoziņa ...

par pašu stilbu gatavību var nesatraukāties - viss taps šmorēts
tamdēļ patreiz iespringstam tikai uz "ādiņas apcepienu"
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Pārliekam no pannas stilbus mazā grāpītī ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Lejam pannā glāzi ar ūdeni
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Un rūpīgi nokasam visu "pie dibena pielipušo" labumu nost

Tagad pārgudri dietalogi kūša spalvas plēsīs aurojot, ka tur viss ir kaNcERogĒns un ak'šausmas un jāmirst nu nost

blēņas !

Tieši šai "pierāvumā" ir tas gardums un to jau zināja mūsu senču senči - tamdēļ rūpīgi visu labumu sakasam
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Lejam pannas ūdeni pāri stilbiem
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Ūdenim ir jābūt tik daudz lai "stilbus nosedz", ja ar pannas ūdeni vien nepietiek, nu pielejam kādu glāzi vairāk

Pieberam piparus, laurulapu
daži liek laurulapu pašās beigās, motivējot to ar ideju, ka tās aroms ilgi cepinot izgaist - nekad neesmu jutis starpību, daram kā gribam ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Sasmalcinam sīpolu ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
sīpolu pie stilbiem klāt ...
iepriekš apcepināt sīpolu nav jēgas, jo šams tāpat "izgaisīs"
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Nelielu uguni lai "knapi virst" apakšā, lai stilbi lēnām šmorējas kādu stundu vismaz

pa šo laiku varam uzmargot kartupeļus, rīsus, griķus - da' ko vien gribam pie vistas klāt ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Pēc stundas/pusotras stilbu gaļa ir tik mīksta, ka pate "lien no kauliem nost"

ievērtējam kādu piesitienu dod gilleļļas iespaidā radusies garoziņa, i' vizuāli i' aroma ziņā ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
izceļam stilbus pagaidu bļodiņā
citādi maisot miltus un krējumu mērcē iekšā "nositīsim gaļu no kauliem nost" un sanāks kaulu pilna pļecka
 
Šmorēti vistu stilbi
 
izķeselējam no šmorējuma viruma visu lieko laukā ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
ņemam divas ēdamkarotes miltu un kādu pusglāzi auksta ūdens
 
Šmorēti vistu stilbi
 
rūpīgi izšķīdinam miltus ūdenī ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
vislaik intensīvi maisot šmorējuma virumu, lēnām lejam tajā iekšā miltu masu

virums sāks izteikti biezēt izveidojot stingru mērci
 
Šmorēti vistu stilbi
 
piemaucam klāt puspaciņu krējuma "treknumam"
 
Šmorēti vistu stilbi
 
rūpīgi visu samaisam un iegūstam sātīgu mērci

pielabojam sāli, piparus
 
Šmorēti vistu stilbi
 
stilbus mērcē atpakaļ ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
sagaidam "burbuli" un gatavs
 
Šmorēti vistu stilbi
 
griķus uz šķīvja, stilbus klāt un pārlejam mērci pa virsu ... un mazliet zaļumu piekaisam ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Aromātiski un "uz mēles kūstoši" vistu stilbi, pikantā mērcē ...
 
Šmorēti vistu stilbi
 
 
Nu ko pamodināji - gaļa gatava ?
 
Šmorēti vistu stilbi
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv