www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Šmorēti vistu stilbi | |
Šoreizīt taps visklasiskākais vistas stilbu
šmoriņš, bet bet ar "specifičiskuju" piesitienu, jo centīšos apvienot divas nesavienojamas lietas ... No vienas puses vistu gribas uzcepināt uz uguns "ar dūmiņu" no otras puses: "laiks sliks", "ogļu nava", "mēnessfāze ne'tāda" lai virst viss grāpī uz plīts. Kur slēpsies receptes fiška? a fiška būs tur, ka atradās virtuves plauktā no grilla sezonas atklāšanas tāda lieta kā grilleļļa. Eļļa, kas ir nevis "caurpīdīga parastā", bet izteikti tumša, pārpilna ar garšvielām un karameli. izvēzējam rokas un atiet ... |
|
Sastāvdaļas "vienam grāpītim": 1. kilo vistas stilbu - pamatam 2. sīpols - piedevai 3. krējums - taukumam 4. milti - biezumam 5. griķi/kartupeļi/rīsi - nu ko vien gribam piedevās 6. grilleļļa - cepināšanas smalkumiem laurulapa, piparmaisījums, sāls, zaļbarība Par eļļu, jā var lietot parasto, bet šoreiz "odziņu" visam dos tieši grilleļļa Ļauži diemžēl maldīgi uzskata, ka, ja jau grilleļļa, tad tikai uz dzīvas liesmas to var lietot - da'ne'velna ! i' klasiskākajā sentēvu vistas šmoriņā tā ideāli ģeld. Pannu uz uguns, stilbus iekšā un pārlejam visu ar kārtīgu šļurku grilleļļas - ievērtējam cik tā ir tumša ... |
|
Laiku pa laikam apgrozam stilbus, līdz tiem ir
uzcepusies izteikta, kraukšķīga un aromātiska garoziņa ... par pašu stilbu gatavību var nesatraukāties - viss taps šmorēts tamdēļ patreiz iespringstam tikai uz "ādiņas apcepienu" |
|
Pārliekam no pannas stilbus mazā grāpītī ... | |
Lejam pannā glāzi ar ūdeni | |
Un rūpīgi nokasam visu "pie dibena pielipušo"
labumu nost Tagad pārgudri dietalogi kūša spalvas plēsīs aurojot, ka tur viss ir kaNcERogĒns un ak'šausmas un jāmirst nu nost blēņas ! Tieši šai "pierāvumā" ir tas gardums un to jau zināja mūsu senču senči - tamdēļ rūpīgi visu labumu sakasam |
|
Lejam pannas ūdeni pāri stilbiem | |
Ūdenim ir jābūt tik daudz lai "stilbus nosedz",
ja ar pannas ūdeni vien nepietiek, nu pielejam kādu glāzi vairāk Pieberam piparus, laurulapu daži liek laurulapu pašās beigās, motivējot to ar ideju, ka tās aroms ilgi cepinot izgaist - nekad neesmu jutis starpību, daram kā gribam ... |
|
Sasmalcinam sīpolu ... | |
sīpolu pie stilbiem klāt ... iepriekš apcepināt sīpolu nav jēgas, jo šams tāpat "izgaisīs" |
|
Nelielu uguni lai "knapi virst" apakšā, lai
stilbi lēnām šmorējas kādu stundu vismaz pa šo laiku varam uzmargot kartupeļus, rīsus, griķus - da' ko vien gribam pie vistas klāt ... |
|
Pēc stundas/pusotras stilbu gaļa ir tik mīksta,
ka pate "lien no kauliem nost" ievērtējam kādu piesitienu dod gilleļļas iespaidā radusies garoziņa, i' vizuāli i' aroma ziņā ... |
|
izceļam stilbus pagaidu bļodiņā citādi maisot miltus un krējumu mērcē iekšā "nositīsim gaļu no kauliem nost" un sanāks kaulu pilna pļecka |
|
izķeselējam no šmorējuma viruma visu lieko laukā ... | |
ņemam divas ēdamkarotes miltu un kādu pusglāzi auksta ūdens | |
rūpīgi izšķīdinam miltus ūdenī ... | |
vislaik intensīvi maisot šmorējuma virumu, lēnām
lejam tajā iekšā miltu masu virums sāks izteikti biezēt izveidojot stingru mērci |
|
piemaucam klāt puspaciņu krējuma "treknumam" | |
rūpīgi visu samaisam un iegūstam sātīgu mērci pielabojam sāli, piparus |
|
stilbus mērcē atpakaļ ... | |
sagaidam "burbuli" un gatavs | |
griķus uz šķīvja, stilbus klāt un pārlejam mērci pa virsu ... un mazliet zaļumu piekaisam ... | |
Aromātiski un "uz mēles kūstoši" vistu stilbi, pikantā mērcē ... | |
Nu ko pamodināji - gaļa gatava ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |