www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Vīnes šnicele | |
Šniceles, šniceles, šniceles -
nu sagribējās gaļu ... Iekāpsim šodieniņ Austrijas virtuvē pagatavojot šamējo klasiskāko ēdienu "Vīnes šniceli" ar ko tad tā atšķiras no prastas letiņu karbonādes ? ar paštaisītu rīvmaizi un skopumu ... Vīnes šnicelei būtiskākais moments ir no svaigas maizes pašgatavota rīvmaize ... a skopums ? tas nu nāk no laikiem, kad 19 gadusimtā eiropa karoja visriņķī un apkārt un Austrijas feldmaršals ziņoja imperatoram savus novērojumus , kā itāļu armijā maziņu gaļas gabalu padara par lielu sātīgu ēdamā porciju. Ta nu arī šī "maziņa gabaliņa klapēšana" un biezas panējuma kārtas veidošana iegājās tautas virtuvē un ēdamais top godāts par "Vīnes šniceli" ... Par gaļu - svarīgi ir lai tā būtu "ar taukumiņu" tamdēļ ideāli der kakla karbonādes gabals ... a vai tas teļš vai cūcis - tas tikai no katra garšas karājas ... šniceles spēks ir tās pagatavošanā ! Dodamies uz labu gaļas bodi ... |
|
|
|
|
|
Ko tad Vīnes šnicelei
vajag ? 1. četras kakla karbonādes šķēles "ar taukumiņu" - pamatam 2. svaigs baltmaizes batons - suhariem 3. citrons - skābumam 4. kādi treji pauti - masai 5. milti - pirmajai panējuma kārtai 6. laba rapšu eļļa - kas karstumu iztur melnie pipari, sāls un kāds pētersīlis un tomātelis "zaļbarībai"... Sākam ar galveno Vīnes šniceles sastāvdaļu - pašgatavotu rīvmaizi ... Tieši šī lieta ir tā, kas dod to ņammīgo panējumu, ko nevar ne salīdzinat ar širpotreba rīvmaizes masu Liekam svaigu un mīkstu batonu cepeškrāsnī uz kaltēšanas režīmu, tas ir 80C, un gaidam stundas trejas ... |
|
|
|
kad maizes šķēles ir sakaltušas, sākam rīvēšanas
priekus ... īsti gardēži rīvmaizi gatavo tikai no maizes garozas daļas viduci atstājot, bet nu tas jau ir pa šerpu ... rīvējam suharus |
|
|
|
aromātiska un, kas ir pats galvenais, neviendabīga rīvmaize - lūk kur ir Vīnes šniceles spēks ! | |
|
|
ķeramies klāt gaļai ... apberam to ar sāli un svaigi maltiem pipariem ... |
|
|
|
uzliekam gaļas gabalam plēvi, lai šļakatas pa visu virtuvi nešķīst ... | |
|
|
brutāli ar kulaku maucam pa gaļu ... sitam, sitam, sitam ... tas dos pirmo "šķaidījuma kārtu" |
|
|
|
tagad ņemam gaļas āmuriņa plakano pusi un izklapējam
"no vidus uz
malām" gaļas gabalu plācenī, apmēram divu milimetru biezumā ... te atkal atkāpīte - šerpi skaitās apgriezt izklapētajam plācenim "lieko gaļu", lai izveidotos ideāli ovāla forma ... man domāt tā ir apgrēcība un ņirgāšanās par gaļu, ko lopiņš dzīvojot ir mums devis - lai paliek kā ir ! |
|
|
|
sagatavojam panēšanai šķīvi ar miltiem - tas dos pirmo panējuma kārtu šķīvi ar sakultām divām trejām olām - tas dos panējuma masai noturību šķivi ar pašgatavotu rīvmaizi - gala akordam ... |
|
|
|
lejam pannā labu rapšu eļļu - tā vislabāk notur
180-190C temperatūru neskopojamies un lejam eļļu "pirksta biezumā"... |
|
|
|
kad eļļa "sāk knikšķēt" ... ķeramies klāt panējumam - vispirms gaļas gabalu apvārtam miltos |
|
|
|
izviļājam gaļu olā | |
|
|
un izvārtam gabalu rīvmaizē tā, lai viņš (ieskrienaties valodnieki - gaļa ir dzīva) aplīp no visām pusēm ... | |
|
|
un mudīgi liekam gabalu uz pannas cepties ... svarīgi ir nepieļaut rīvmaizes pārlieku "samitrināšanos" no olas, jo tai ir jāsaglabā sava sturktūra nevis jāsamirkst pļeckā ... tagad atkal knifs - īsta Vīnes šnicele ir ar izteiktu "burbuļainu" panējumu - kā to dabūt ? te ir lieta, ka nedrīkst pieļaut, ka gaļa nav vislaik pārņemta ar karsto eļļu skatam bildi - redzam, ka gaļas viducī ir "pauguriņš" kam netiek eļļa klāt ... tādēļ kratam pannu to šūpojot, lai eļļa vislaik vienmērīgi pārklātu gaļu |
|
|
|
cepinam gabalu rēķinot pa kādām divām minūtēm "uz
vienupusi"... līdz šniceles gabals paliek zeltains ... |
|
|
|
uz šķīvja - zaļumus pa virsu un citrona
šķēli ko izpiest pa virsu skābumam ... liels un izteikti "burbuļains" gaļas gabals - īstena Vīnes šnicele ! |
|
|
|
poraina, burbuļveidīga panējuma kārta apkārt maigai un sulīgai gaļai ... njammmm | |
|
|
gaļu apēdies astainis Bonga snauž ... | |
|
|
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |