www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Vīnes šnicele
Šniceles, šniceles, šniceles - nu sagribējās gaļu ...

Iekāpsim šodieniņ Austrijas virtuvē pagatavojot šamējo klasiskāko ēdienu "Vīnes šniceli"
ar ko tad tā atšķiras no prastas letiņu karbonādes ? ar paštaisītu rīvmaizi un skopumu ...

Vīnes šnicelei būtiskākais moments ir no svaigas maizes pašgatavota rīvmaize ... a skopums ?
tas nu nāk no laikiem, kad 19 gadusimtā eiropa karoja visriņķī un apkārt un Austrijas feldmaršals ziņoja imperatoram savus novērojumus , kā itāļu armijā maziņu gaļas gabalu padara par lielu sātīgu ēdamā porciju.
Ta nu arī šī "maziņa gabaliņa klapēšana" un biezas panējuma kārtas veidošana iegājās tautas virtuvē un ēdamais  top godāts par "Vīnes šniceli" ...

Par gaļu - svarīgi ir lai tā būtu "ar taukumiņu" tamdēļ ideāli der kakla karbonādes gabals ...
a vai tas teļš vai cūcis - tas tikai no katra garšas karājas ...

šniceles spēks ir tās pagatavošanā !

Dodamies uz labu gaļas bodi ...
 
Vīnes šnicele
 
Akcija
 
Ko tad Vīnes šnicelei vajag ?
1. četras kakla karbonādes šķēles "ar taukumiņu" - pamatam
2. svaigs baltmaizes batons - suhariem
3. citrons - skābumam
4. kādi treji pauti - masai
5. milti - pirmajai panējuma kārtai
6. laba rapšu eļļa - kas karstumu iztur
melnie pipari, sāls un kāds pētersīlis un tomātelis "zaļbarībai"...

Sākam ar galveno Vīnes šniceles sastāvdaļu - pašgatavotu rīvmaizi ...
Tieši šī lieta ir tā, kas dod to ņammīgo panējumu, ko nevar ne salīdzinat ar širpotreba rīvmaizes masu

Liekam svaigu un mīkstu batonu cepeškrāsnī uz kaltēšanas režīmu, tas ir 80C, un gaidam stundas trejas ...
 
Vīnes šnicele
 
kad maizes šķēles ir sakaltušas, sākam rīvēšanas priekus ...

īsti gardēži rīvmaizi gatavo tikai no maizes garozas daļas viduci atstājot, bet nu tas jau ir pa šerpu ...

rīvējam suharus
 
Vīnes šnicele
 
aromātiska un, kas ir pats galvenais, neviendabīga rīvmaize - lūk kur ir Vīnes šniceles spēks !
 
Vīnes šnicele
 
ķeramies klāt gaļai ...

apberam to ar sāli un svaigi maltiem pipariem ...
 
Vīnes šnicele
 
uzliekam gaļas gabalam plēvi, lai šļakatas pa visu virtuvi nešķīst ...
 
Vīnes šnicele
 
brutāli ar kulaku maucam pa gaļu ...

sitam, sitam, sitam ...

tas dos pirmo "šķaidījuma kārtu"
 
Vīnes šnicele
 
tagad ņemam gaļas āmuriņa plakano pusi un izklapējam "no vidus uz malām" gaļas gabalu plācenī, apmēram divu milimetru biezumā ...

te atkal atkāpīte - šerpi skaitās apgriezt izklapētajam plācenim "lieko gaļu", lai izveidotos ideāli ovāla forma ...
man domāt tā ir apgrēcība un ņirgāšanās par gaļu, ko lopiņš dzīvojot ir mums devis - lai paliek kā ir !
 
Vīnes šnicele
 
sagatavojam panēšanai
šķīvi ar miltiem - tas dos pirmo panējuma kārtu
šķīvi ar sakultām divām trejām olām - tas dos panējuma masai noturību
šķivi ar pašgatavotu rīvmaizi - gala akordam ...
 
Vīnes šnicele
 
lejam pannā labu rapšu eļļu - tā vislabāk notur 180-190C temperatūru

neskopojamies un lejam eļļu "pirksta biezumā"...
 
Vīnes šnicele
 
kad eļļa "sāk knikšķēt" ...

ķeramies klāt panējumam - vispirms gaļas gabalu apvārtam miltos
 
Vīnes šnicele
 
izviļājam gaļu olā
 
Vīnes šnicele
 
un izvārtam gabalu rīvmaizē tā, lai viņš (ieskrienaties valodnieki - gaļa ir dzīva) aplīp no visām pusēm ...
 
Vīnes šnicele
 
un mudīgi liekam gabalu uz pannas cepties ...

svarīgi ir nepieļaut rīvmaizes pārlieku "samitrināšanos" no olas, jo tai ir jāsaglabā sava sturktūra nevis jāsamirkst pļeckā ...

tagad atkal knifs - īsta Vīnes šnicele ir ar izteiktu "burbuļainu" panējumu - kā to dabūt ?
te ir lieta, ka nedrīkst pieļaut, ka gaļa nav vislaik pārņemta ar karsto eļļu

skatam bildi - redzam, ka gaļas viducī ir "pauguriņš" kam netiek eļļa klāt ...
tādēļ kratam pannu to šūpojot, lai eļļa vislaik vienmērīgi pārklātu gaļu 
 
Vīnes šnicele
 
cepinam gabalu rēķinot pa kādām divām minūtēm "uz vienupusi"...

līdz šniceles gabals paliek zeltains ...
 
Vīnes šnicele
 
uz šķīvja - zaļumus pa virsu un citrona šķēli ko izpiest pa virsu skābumam ...

liels un izteikti "burbuļains" gaļas gabals - īstena Vīnes šnicele !
 
Vīnes šnicele
 
poraina, burbuļveidīga panējuma kārta apkārt maigai un sulīgai gaļai ... njammmm
 
Vīnes šnicele
 
 
gaļu apēdies astainis Bonga snauž ...
 
Vīnes šnicele
  
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv