www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Soļanka
 
Soļanka - cik burvības ir šai vārdā ...
 
Pieceļoties kādu dienu no rīta, pār manu dvēseli nāca apgaismība, un teicu "Lai Top Soļanka ..." un, ja reiz tai ir jātop - tad jātop riktīgai gaļas soļankai, nevis pļiekanam veģetāram strebjamajam ...
 
Nelielu atkāpi izdarot ...
soļankas recepšu ir daudz un bezgala, jo savā būtība šī zupa ir "no tā ko ledusskapī var atrast", bet bāzes sastāvdaļas ir dzelžaini nemainīgas ...
buljons un ...?
un kas pats galvenais ir ... ?
Nieres !
Nieres un tikai nieres !
Soļanka bez nierēm ir tas pats kas bābietis bez pupiem ! Jipāt..oj ēst var - bet dvēseli piesiet nav kur ...

aunam kājas, ņemam kuļķenu un velkamies uz tirgu
jā, jā uz tirgu, jo kur gan citur nopirksi visu zupiņai nepieciešamo ?
 
Soļanka ņamma
 
Akcija
 
Brīsniņu pablandoties pa Matīsa tirdziņu uz mājām tapa sagādāts :

1. divas cūciņas nierītes - īstenajam soļankas smeķim
2. 350 grami lielopu gaļas - pamata ģaļiniekam
3. puskilo kaulu - smeķīgam buljonam
4. 300grami žāvētas krūtiņas - sātīgumam
5. kaučkādi cīsiņi - netīšām atradās ledusskapī
6. 300 grami sīpolu - asumam
7. Tomātu pasta - īstena bieza pasta visa apvienošanai
8. 250 grami sālītu gurķu - sālīgumam
9. četri lieli kartupelīši - biezumiņam
+ piedevām melnās olīvas, citrons, pipariņš, zaļumiņi, krējumiņš

šīs sastavdaļas tapa rēķinātas uz lielu 5litru "divdiennieka" zupaskatlu
ja taisa ko mazāku, tad ņem pusi no tā visa ...
atceramies, ka gatavojas soļanka lēnām un nesteidzoties ...
lai arī izskatās, ka pagatavošana ir sarežģīta - tā nebūt tas nav , jo viss tiek pakārtots buljona un gaļas vārīšanai ...
Ņemam "lielo grāpi" ... metam iekšā kaulus + nieres un uz uguns virsū
 
Soļanka ņamma
 
mūsu pamatuzdevums ir iegūt kreptīgu buljonu "iz kauliem" un novārītu gaļu ar nierēm
tā tad arī būs soļankas "bāze", kura dos pamatgaršu
ir "maistari" kuri buljona vārīšanas vietā iemet Magī-hujagī kubiņus
tādas pederastiskas izdarības atstāsim stacijas bufetei ...

kamēr grāpis uzvāras
lielopu gaļu sagriežam apmēram tikpat lielos gabalos kā nierītes
 
Soļanka ņamma
 
sagaidam pirmo burbuli, kad sāk nākt ahūns lērums ar putām
 
Soļanka ņamma
 
grāpi no uguns nost
visu drazu nolejam
noskalojam gaļu ūdenī no putu atliekām un kārtīgi grāpi izskalojam
 
Soļanka ņamma
 
tagadiņ visu gaļinieku liekam atpakaļ vārīties
 
Soļanka ņamma
 
kad uzvāras, pārbaudam, vai nav kāda puta atkal uzpeldējusi - ja ir ta' nosmeļam
te jokot nevar ! jo putas dos pretīgu sīvumu ...
piešaujam klāt smaržīgo pipariņu un kādu lauru lapiņu
bet sāli neliekam - sāls nāks vēlāk no gurķiem ...
un vāram visu uz nelielas uguns kādu stundu-pusotru

kamēr gaļa vāras, nesteidzoties nomizojam sīpolus ...
 
Soļanka ņamma
 
sagriežam salmiņos
 
Soļanka ņamma
 
un liekam uz pannas cepties
 
Soļanka ņamma
 
kamēr sīpoli cepjas, ņemam gurķīšus
 
Soļanka ņamma
 
sagriežam sņakatās ...
Atceras, ka soļankai der tikai un vienīgi sālīti gurķi !
jau pats zupas nosaukums liecina, ka tajā ir tieši sālīti gurķēni :)
 
Soļanka ņamma
 
un beram pannā ...
 
Soļanka ņamma
 
sagriežam krūtiņas gabalu
 
Soļanka ņamma
 
+ visu ko nu sameklējām ledusskapī
vai cīsiņš
vai sakaltis speķa gabals ...
tam ar soļanka ir laba, ka gaļas piedevām der viss kas "pa rokai"
 
Soļanka ņamma
 
un tagad pievēršamies tomātu pastai
tieši pastai nevis mērcei vai kečupam !!!
no tirgū piedāvātajām vislabākā "atzītā" ir šī spilvas tomātu pasta
 
Soļanka ņamma
 
apskatam kā tā turas uz karotes !
īstena bieza manta nevis ūdeņaina susla ...
 
Soļanka ņamma
 
šaujam klāt sautējumam divas-trejas lielas ēdamkarotes un visu kārtīgi samaisam ...
 
Soļanka ņamma
 
tagad, ņemam sautējumu no uguns nost
un atstājam pannā uz kādu pusstundiņu "ievilkties" ...

ķeselējam no buljona laukā gaļu
un noliekam bikucīt atdzist, lai rokas nedeg
kaulus metam nach - tie savu jau ir atdevuši buljona smeķim
ņemam nierītes un lielopa gabalus
 
Soļanka ņamma
 
sagriežam smalkos gabaliņos un liekam atpakaļ buljona grāpī vārīties tālāk
 
Soļanka ņamma
 
nomizojam kartupeļus, sagriežam kubiciņos un beram buljonā vārīties ...
 
Soļanka ņamma
 
būtībā ar to arī esam beiguši lielos darbus
un tagadiņ mums ir sautējums pannā
un buljona katls ar gaļu un kartupeļiem ...
 
Soļanka ņamma
 
pavāram kādu brīdi, kamēr kartupeļi ir mīkstāki
un fanfarām skanot pannas sautējumu speram buljonā iekšā ...
 
Soļanka ņamma
 
pieregulējam garšu piesperot sāli - man gan parasti pietiek ar gurķu sālīgumu
un citas garšvielas "kas nu kuram garšo"
ja kādam patīk šķidrāka zupiņa tad pielejam bik ūdeni

un gaidam burbuli, kamēr viss uzvāras ..
 
Soļanka ņamma
 
no uguns grāpi nost
un liekam vismaz pāris stundas "nostāvēties" ...
man personīgi garšo vispār "otrā rīta" soļanka - kad viss ir "ievilcies" un smeķis mmmmmm fantastisks ...

uzsildot piešaunam klāt pāris citrona šķēlītes bez mizas un olīvas ...
servējam ar zaļumiem un krējumiņu
vai nu kas nu kuram garšo

Ēdamais gatavs ! kā redzam nekā sarežģīta nav
un pāris reizes "piešaujot roku" soļanku uztaisīt var katrs pēc savas garšas un patikas ...
 
Soļanka ņamma
 
 
un protamistiski pēc ēšanas svēta lieta ir pagulēt siltumā ...
 
Soļanka ņamma
   
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv