www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Soļanka | |
Soļanka - cik burvības ir šai vārdā ... | |
Pieceļoties kādu dienu no rīta, pār manu dvēseli nāca apgaismība, un teicu "Lai Top Soļanka ..." un, ja reiz tai ir jātop - tad jātop riktīgai gaļas soļankai, nevis pļiekanam veģetāram strebjamajam ... | |
Nelielu atkāpi izdarot ...
soļankas recepšu ir daudz un bezgala, jo savā būtība šī zupa ir "no tā ko ledusskapī var atrast", bet bāzes sastāvdaļas ir dzelžaini nemainīgas ... buljons un ...? un kas pats galvenais ir ... ? Nieres ! Nieres un tikai nieres ! Soļanka bez nierēm ir tas pats kas bābietis bez pupiem ! Jipāt..oj ēst var - bet dvēseli piesiet nav kur ... aunam kājas, ņemam kuļķenu un velkamies uz tirgu jā, jā uz tirgu, jo kur gan citur nopirksi visu zupiņai nepieciešamo ? |
|
Brīsniņu pablandoties pa Matīsa tirdziņu uz mājām tapa sagādāts : 1. divas cūciņas nierītes - īstenajam soļankas smeķim 2. 350 grami lielopu gaļas - pamata ģaļiniekam 3. puskilo kaulu - smeķīgam buljonam 4. 300grami žāvētas krūtiņas - sātīgumam 5. kaučkādi cīsiņi - netīšām atradās ledusskapī 6. 300 grami sīpolu - asumam 7. Tomātu pasta - īstena bieza pasta visa apvienošanai 8. 250 grami sālītu gurķu - sālīgumam 9. četri lieli kartupelīši - biezumiņam + piedevām melnās olīvas, citrons, pipariņš, zaļumiņi, krējumiņš šīs sastavdaļas tapa rēķinātas uz lielu 5litru "divdiennieka" zupaskatlu ja taisa ko mazāku, tad ņem pusi no tā visa ... |
|
atceramies, ka gatavojas soļanka lēnām un nesteidzoties ...
lai arī izskatās, ka pagatavošana ir sarežģīta - tā nebūt tas nav , jo viss tiek pakārtots buljona un gaļas vārīšanai ... Ņemam "lielo grāpi" ... metam iekšā kaulus + nieres un uz uguns virsū |
|
mūsu pamatuzdevums ir iegūt kreptīgu buljonu "iz kauliem" un novārītu gaļu ar
nierēm
tā tad arī būs soļankas "bāze", kura dos pamatgaršu ir "maistari" kuri buljona vārīšanas vietā iemet Magī-hujagī kubiņus tādas pederastiskas izdarības atstāsim stacijas bufetei ... kamēr grāpis uzvāras lielopu gaļu sagriežam apmēram tikpat lielos gabalos kā nierītes |
|
sagaidam pirmo burbuli, kad sāk nākt ahūns lērums ar putām | |
grāpi no uguns nost
visu drazu nolejam noskalojam gaļu ūdenī no putu atliekām un kārtīgi grāpi izskalojam |
|
tagadiņ visu gaļinieku liekam atpakaļ vārīties | |
kad uzvāras, pārbaudam, vai nav kāda puta atkal uzpeldējusi - ja ir ta' nosmeļam
te jokot nevar ! jo putas dos pretīgu sīvumu ... piešaujam klāt smaržīgo pipariņu un kādu lauru lapiņu bet sāli neliekam - sāls nāks vēlāk no gurķiem ... un vāram visu uz nelielas uguns kādu stundu-pusotru kamēr gaļa vāras, nesteidzoties nomizojam sīpolus ... |
|
sagriežam salmiņos | |
un liekam uz pannas cepties | |
kamēr sīpoli cepjas, ņemam gurķīšus | |
sagriežam sņakatās ...
Atceras, ka soļankai der tikai un vienīgi sālīti gurķi ! jau pats zupas nosaukums liecina, ka tajā ir tieši sālīti gurķēni :) |
|
un beram pannā ... | |
sagriežam krūtiņas gabalu | |
+ visu ko nu sameklējām ledusskapī
vai cīsiņš vai sakaltis speķa gabals ... tam ar soļanka ir laba, ka gaļas piedevām der viss kas "pa rokai" |
|
un tagad pievēršamies tomātu pastai
tieši pastai nevis mērcei vai kečupam !!! no tirgū piedāvātajām vislabākā "atzītā" ir šī spilvas tomātu pasta |
|
apskatam kā tā turas uz karotes !
īstena bieza manta nevis ūdeņaina susla ... |
|
šaujam klāt sautējumam divas-trejas lielas ēdamkarotes un visu kārtīgi samaisam ... | |
tagad, ņemam sautējumu no uguns nost
un atstājam pannā uz kādu pusstundiņu "ievilkties" ... ķeselējam no buljona laukā gaļu un noliekam bikucīt atdzist, lai rokas nedeg kaulus metam nach - tie savu jau ir atdevuši buljona smeķim ņemam nierītes un lielopa gabalus |
|
sagriežam smalkos gabaliņos un liekam atpakaļ buljona grāpī vārīties tālāk | |
nomizojam kartupeļus, sagriežam kubiciņos un beram buljonā vārīties ... | |
būtībā ar to arī esam beiguši lielos darbus
un tagadiņ mums ir sautējums pannā un buljona katls ar gaļu un kartupeļiem ... |
|
pavāram kādu brīdi, kamēr kartupeļi ir mīkstāki
un fanfarām skanot pannas sautējumu speram buljonā iekšā ... |
|
pieregulējam garšu piesperot sāli - man gan parasti pietiek ar gurķu sālīgumu
un citas garšvielas "kas nu kuram garšo" ja kādam patīk šķidrāka zupiņa tad pielejam bik ūdeni un gaidam burbuli, kamēr viss uzvāras .. |
|
no uguns grāpi nost
un liekam vismaz pāris stundas "nostāvēties" ... man personīgi garšo vispār "otrā rīta" soļanka - kad viss ir "ievilcies" un smeķis mmmmmm fantastisks ... uzsildot piešaunam klāt pāris citrona šķēlītes bez mizas un olīvas ... servējam ar zaļumiem un krējumiņu vai nu kas nu kuram garšo Ēdamais gatavs ! kā redzam nekā sarežģīta nav un pāris reizes "piešaujot roku" soļanku uztaisīt var katrs pēc savas garšas un patikas ... |
|
un protamistiski pēc ēšanas svēta lieta ir pagulēt siltumā ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |