www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Somiskā zivju zupa | |
Sen senos laikos ... šī gadu tūkstoša sākumā ... sanāca pabūt desmitu desmitiem reizes tādā zemē kā Somijā ... un, kā jau parasti, tapa izbaudīts kāds no šo vietējiem ēdieniem un tas tagad tiek "dots tautās" Somu zivju zupa ... kapēc somu ? jo tā ir savdabīga, bet visam pāri nāk "taupīgums" somi ir vēsturiski ļoti nabaga tauta, tā'pat'jel'kā letiņi, un ēdiens šamiem nav ar melnajiem ikriem pārbārstīc ... Noķer soms lasi ... un taisa ņammas zupānu ... |
|
|
|
Lielajam 5litru grāpim : 1. laša asaka un galva - buljonam 2. laša filejas atgriezumi - grami 700ts 3. treji kartupeļi 4. divi sīpoli 5. burkāns 6. puravs 7. liela bunte ar dillēm 8. puslitrs saldā krējuma 9. sviests citrons, melnie pipari, smaržīgie pipari, sāls Doma ir prasta - noķer soms lasi ? un izmanto to līdz pēdējam ! fileja "gaļai", un asakas, spuras, galva - buljonam Ja godīgi jāsaka, tad klasiskā somu zivju zupā nav nedz burkāna, nedz purava - ir tikai kartupelis un sīpols, šis tā teikt būs "biezo variants", jo man patīk to smeķis zupā ... Visupirms izgriežam laša galvai žaunas ... |
|
ja vārīs buljonu no galvas ar visām žaunām, tad rūgts sūds vien sanāks - ņemam to vērā ... | |
laša galvu un asakas liekam grāpī, ūdeni "lai nosedz" un uguni apakšā ... | |
Kad ūdens sāk burbuļot izlien lērums ar putām - tās nosmeļam ... | |
sīpolu, melnos graudu piparus un smaržīgos klāt un lai virst viss vismaz 40mit minūtes ... | |
Sagriežam filejas atgriezumus ... kamdēļ uzsveru "laša filejas atgriezumus" ? jo "ekonomikai ir jābūt ekonomiskai" - kā teica viens gudrs onka ... var jau pirkt ahūno laša fileju, bet tā ir bezjēga - labāk 3x lētāk nopirkt filejas atgriezumus, jo zupā "šķirbas nebūs nekādas" ! |
|
Sagriežam laša fileju "kumosa gabalos" un
apberam ar svaigi stampātiem melnajiem pipariem un uzspiežam
citronu ... Lai maliņā stāv kādu pusstundu kamēr vāras buljons ... |
|
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic laša iemarinēšanas pārbaudi ... | |
Sagriežam puravu un sīpolu ... | |
Buljons tikmēr jau ir noviris ... | |
Nokāšam buljonu caur sietu ... | |
Lielajā 5l grāpī metam sviesta pikuci un beram
sīpolus ar puraviem pirmajai apcepināšanai ... Kādēļ es necepinu uz atsevišķas pannas, bet visu daru grāpī? - a vot tādēļ ! lai viss labums nekur nepazustu ! |
|
Smalki sagriežam burkānu | |
beram burkānu grāpī .... | |
viegli sviestā apcepinam sīpolu, puravu un burkānu | |
Sagriežam smalkos kubiņos buļbas | |
Integrējam buļbas pie burkān'sīpol'purav' cepiena ... | |
un lejam nokāsto zivju buljonu pāri ... lai virst viss kamēr "buļbas mīkstas" |
|
Nolobam laša galvu un asakas "lai ir biezums" | |
beram šo sīko laša "sakasīto gaļu" grāpī - tā dos biezumu ... | |
Kad kartupeļi, tobiš buļbas, ir mīkstas - beram klāt iemarinētos laša filejas gabalus ... | |
Pielabojam zupas šķidrumainību ar pārpalikušo buljonu | |
Sakapājam dilles - tās vajag daudz, jo šo zupu nevar "pārdiļļot" | |
Zupānam klāt ! | |
Kad viss "uzmet burbuli" maucam klāt puslitru salda krējuma - Lūk tā ir somu zupas "ņjuanse" | |
Sagaidam burbuli un beidzot pielabojam sāli, piparus ... | |
Uz šķīvja ! | |
Tumīga, bet maiga laša zupele ... īstens somu ēdiens ... | |
Nu ?! ko Mani pamodināji ? | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |