www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Somiskā zivju zupa
 
Sen senos laikos ...
šī gadu tūkstoša sākumā ...
sanāca pabūt desmitu desmitiem reizes tādā zemē kā Somijā ...
un, kā jau parasti, tapa izbaudīts kāds no šo vietējiem ēdieniem un tas tagad tiek "dots tautās"

Somu zivju zupa ... kapēc somu ? jo tā ir savdabīga, bet visam pāri nāk "taupīgums"
somi ir vēsturiski ļoti nabaga tauta, tā'pat'jel'kā letiņi, un ēdiens šamiem nav ar melnajiem ikriem pārbārstīc ...

Noķer soms lasi ... un taisa ņammas zupānu ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Akcija
 
Lielajam 5litru grāpim :
1. laša asaka un galva - buljonam
2. laša filejas atgriezumi - grami 700ts
3. treji kartupeļi
4. divi sīpoli
5. burkāns
6. puravs
7. liela bunte ar dillēm
8. puslitrs saldā krējuma
9. sviests
citrons, melnie pipari, smaržīgie pipari, sāls

Doma ir prasta - noķer soms lasi ? un izmanto to līdz pēdējam !
fileja "gaļai", un asakas, spuras, galva - buljonam

Ja godīgi jāsaka, tad klasiskā somu zivju zupā nav nedz burkāna, nedz purava - ir tikai kartupelis un sīpols, šis tā teikt būs "biezo variants", jo man patīk to smeķis zupā ...

Visupirms izgriežam laša galvai žaunas ...
  
Somiskā zivju zupa
 
ja vārīs buljonu no galvas ar visām žaunām, tad rūgts sūds vien sanāks - ņemam to vērā ...
 
Somiskā zivju zupa
 
laša galvu un asakas liekam grāpī, ūdeni "lai nosedz" un uguni apakšā ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Kad ūdens sāk burbuļot izlien lērums ar putām - tās nosmeļam ...
 
Somiskā zivju zupa
 
sīpolu, melnos graudu piparus un smaržīgos klāt un lai virst viss vismaz 40mit minūtes ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Sagriežam filejas atgriezumus ...
kamdēļ uzsveru "laša filejas atgriezumus" ?
jo "ekonomikai ir jābūt ekonomiskai" - kā teica viens gudrs onka ...

var jau pirkt ahūno laša fileju, bet tā ir bezjēga - labāk 3x lētāk nopirkt filejas atgriezumus, jo zupā "šķirbas nebūs nekādas" !
 
Somiskā zivju zupa
 
Sagriežam laša fileju "kumosa gabalos" un apberam ar svaigi stampātiem melnajiem pipariem un uzspiežam citronu ...

Lai maliņā stāv kādu pusstundu kamēr vāras buljons ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic laša iemarinēšanas pārbaudi ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Sagriežam puravu un sīpolu ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Buljons tikmēr jau ir noviris ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Nokāšam buljonu caur sietu ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Lielajā 5l grāpī metam sviesta pikuci un beram sīpolus ar puraviem pirmajai apcepināšanai ...

Kādēļ es necepinu uz atsevišķas pannas, bet visu daru grāpī? - a vot tādēļ ! lai viss labums nekur nepazustu !
 
Somiskā zivju zupa
 
Smalki sagriežam burkānu
 
Somiskā zivju zupa
 
beram burkānu grāpī ....
 
Somiskā zivju zupa
 
viegli sviestā apcepinam sīpolu, puravu un burkānu
 
Somiskā zivju zupa
 
Sagriežam smalkos kubiņos buļbas
 
Somiskā zivju zupa
 
Integrējam buļbas pie burkān'sīpol'purav' cepiena ...
 
Somiskā zivju zupa
 
un lejam nokāsto zivju buljonu pāri ...

lai virst viss kamēr "buļbas mīkstas"
 
Somiskā zivju zupa
 
Nolobam laša galvu un asakas "lai ir biezums"
 
Somiskā zivju zupa
 
beram šo sīko laša "sakasīto gaļu" grāpī - tā dos biezumu ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Kad kartupeļi, tobiš buļbas, ir mīkstas - beram klāt iemarinētos laša filejas gabalus ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Pielabojam zupas šķidrumainību ar pārpalikušo buljonu
 
Somiskā zivju zupa
 
Sakapājam dilles - tās vajag daudz, jo šo zupu nevar "pārdiļļot"
 
Somiskā zivju zupa
 
Zupānam klāt !
 
Somiskā zivju zupa
 
Kad viss "uzmet burbuli" maucam klāt puslitru salda krējuma - Lūk tā ir somu zupas "ņjuanse"
 
Somiskā zivju zupa
 
Sagaidam burbuli un beidzot pielabojam sāli, piparus ...
 
Somiskā zivju zupa
 
Uz šķīvja !
 
Somiskā zivju zupa
 
Tumīga, bet maiga laša zupele ... īstens somu ēdiens ...
 
Somiskā zivju zupa
 
 
Nu ?! ko Mani pamodināji ?
 
Somiskā zivju zupa
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv