www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sparģeļi ar Holandes mērci | |
Katram mēnesim savu ēdienkarti ! Uznāk dažreiz vēlme
pievērsties sezonālām receptūrām ... Kad klāt ir maijs veikalu plauktos ienākas sparģeļu raža. Un ja reiz sparģeļi, tad izdomāt lisapēdu divreiz nav jēgas - lai top sparģeļi ar Holandes mērci. Ēdiens klasiski nāk no sprancijas un vācijas virtuvēm un no Holandes tur tikai nosaukums ko spranči tai mērcei izdomāja ... Pie kam ēdiens ir pašpietiekams un neko "gaļainu" klāt neprasās. Recepte vienkārša, bet "var iekrist" un iekrist var tieši "uz mērci" kas ir cimperlīga un sačakarēt to var vienā mirklī. Ak jā - romantiska piebilde par ko runāt ir "tabu", pēc sparģeļu ēšanas ejot pačurāt var atklāt jaunas vēsmas ... no tā nevajag bīties - nekā veneriska tais sparģeļos nav, vienkārši tā ir tāda dīvaina ķermeņa reakcija un tādam "sparģeļmīzienam" ir jābūt ... Tomēr šo visu pagatavot nav nemaz tik sarežģīti ... |
|
|
|
Sastāvdaļas divām porcijām: 1. sešsimts gramu sparģeļu 2. treji pauti 3. paciņa sviesta 4. tējkarote vīna etiķa 5. citrons 6. kajēnas pipari 7. parastie pipargraudi 8. jūras sāls Par sāli - šajos laikos jau katra caca muldēs, ka jūras sāli visur tik klāt ber, jo parastais sāls redz par prastu esot, tomēr šoreiz tiešām ir jēga iepirkt neattīrīto jūras sāli, jo tas mērcei piedos īpatnēju garšu. |
|
Visu šo receptūru var sadalīt četros etapos ko var
paralelizēt divos darbības posmos lai ekonomētu laiku, vispirms kausējam sieru un tīram sparģeļus, tad cepam sparģeļus un kuļam mērci tā kā kopumā laiks aizies kāda pusstunda, ja nesačakarēs mērci ... sākam ar sviesta kausēšanu - liekam paciņu sviesta mazā grāpītī un nelielu uguni apakšā (elektroriņķim kāds 3/6) |
|
Pēc kāda laiciņa sviests izkūst un lēnām burbuļojot tā virspusē uzpeld putas ... | |
Tagad ir būtiska lieta ko ļauži aizmirst pieminēt, ka šīs sviesta putas ir jānosmeļ nost | |
Nosmeļam putas līdz paliek zeltains sviests un liekam grāpi
maliņā atdzišanai līdz pirkstu var neapdedzinoties sviestā iemērkt ... |
|
Paralēli sviesta kausēšanai ņemamies ar sparģeļiem rūpīgi noskalojam sparģeļus - kas zin cik rokas tos ir apgrābstījušas |
|
Tagad ir jāapstrādā sparģeļu "cietais gals" ievērojam, ka sparģeļu pamats ir mazliet līlīgā tonī un tā miza ir gana cieta - nogriežam apkaltušo sparģeļa galiņu nost un šo "lilīgo trešdaļu" stumbra cietās mizas nomizojam ar kartupeļu mizojamo nazi ... |
|
Ieziežam cepamplātni ar eļļu un liekam sparģeļus vienā slānī
vienu pie otra kamdēļ cepam cepenē nevis vāram ? Jo cepene vairāk saglabā "pirmo svaigumu", vārot sparģeļi daļu sava smeķa tomēr "atdod ūdenim" tamdēļ vārīšana labāk ģeld sparģeļu biezzupām ... apberam lakstus ar jūras sāli un uzpilinam pa virsu citronsulu liekam visu 180C uzkarsētā cepenē uz 15 minūtēm ... |
|
Kamēr cepas sparģeļi ir dotas 15minūtes
laika lai uztaisītu Holandes mērci šīs mērces ideja ir sakult siltumā olas dzeltenumus ar sviestu biezā krēmveida masā galvenā problēma ir nepārkarsēt mērci, jo līdzko dzeltenums "izcepas" tā mērce "saiet pārslās" un atkal iestājas situācija, kad "dirsā darbs un materiāli" un jāsāk viss no gala ... atdalam trejus olu dzeltenumus - baltumus varam izmantot kaučvai bezē cepumiem ... |
|
Meklējam grāpīti kurā ielikt bļodu ar olu dzeltenumiem tā
lai grāpī varētu vārīties mazliet ūdens, bet lai bļodas dibens nesaskartos ar pašu ūdeni. fiška ir tamī, ka bļoda sils tikai no ūdens tvaikiem lēnām un vienmērīgi uzkarstot |
|
Liekam grāpi uz nelielas uguns (elektroriņķim tie paši 3/6)
lai ūdens burbuļo un tvaiki silda bļodu pielejam olu dzeltumiem klāt tējkaroti vīna etiķa un ņemam kuļamo slotiņu ... |
|
Kuļam, kuļam un kuļam visu apaļas desmit minūtes - te labi
noder taimeris ... šis "pirmais kuliens" ir būtisks lai dzeltenums "atvērtos" un vēlāk spētu kopā ar sviestu izveidot mērces masu (HVZ kā to procesu zinātniski sauc - kaučkāda tur emulgācija) kuļot laiku pa laikam paceļam bļodu no grāpja laukā un aptaustam bļodas dibenu - uzmanam lai bļoda nepārkarst !!! optimāls siltums ir tāds, ka bļoda ir "kaķa siltumā" tas ir ap 39C nekādu te pārgudru mērierīci nevajag - vienkārši tāds patīkams siltums lai bļodas dibenu turot pirksti nedegtu ... |
|
Pienācis laiks pievienot jau padzisušo izkausēto sviestu daram to kādos piecos piegājienos pa nelielām devām iekuļot sviestu olu dzeltenuma masā ... |
|
ja jūtam, ka bļoda sakarst par daudz, izceļam to no grāpja lai kādu minūti padziest, bet kulšanu nepārtraucam ... | |
Līdz viss sviests ir iekults olu dzeltenumu masā un mērce iegūst tādu "skābkrējuma" konsistenci ... | |
Pieberam jūras sāli, svaigi stampātus melnos piparus,
kajēnas piparus un piespiežam citronsulu garšvielu daudzumi te no katra paša atkarājas ... |
|
Sparģeļi jau tikmēr ir izcepušies | |
Sparģeļus uz šķīvja un mērci pa virsu ! | |
Kraukšķīgi sparģeļi skābenasā Holandes mērcē ... | |
Bonga iepozē orhidejās ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |