www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Katram mēnesim savu ēdienkarti ! Uznāk dažreiz vēlme pievērsties sezonālām receptūrām ...

Kad klāt ir maijs veikalu plauktos ienākas sparģeļu raža.
Un ja reiz sparģeļi, tad izdomāt lisapēdu divreiz nav jēgas - lai top sparģeļi ar Holandes mērci.
Ēdiens klasiski nāk no sprancijas un vācijas virtuvēm un no Holandes tur tikai nosaukums ko spranči tai mērcei izdomāja ... Pie kam ēdiens ir pašpietiekams un neko "gaļainu" klāt neprasās.

Recepte vienkārša, bet "var iekrist" un iekrist var tieši "uz mērci" kas ir cimperlīga un sačakarēt to var vienā mirklī.

Ak jā - romantiska piebilde par ko runāt ir "tabu", pēc sparģeļu ēšanas ejot pačurāt var atklāt jaunas vēsmas ...
no tā nevajag bīties - nekā veneriska tais sparģeļos nav, vienkārši tā ir tāda dīvaina ķermeņa reakcija un tādam "sparģeļmīzienam" ir jābūt ...

Tomēr šo visu pagatavot nav nemaz tik sarežģīti ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Akcija
 
Sastāvdaļas divām porcijām:

1. sešsimts gramu sparģeļu
2. treji pauti
3. paciņa sviesta
4. tējkarote vīna etiķa
5. citrons
6. kajēnas pipari
7. parastie pipargraudi
8. jūras sāls

Par sāli - šajos laikos jau katra caca muldēs, ka jūras sāli visur tik klāt ber, jo parastais sāls redz par prastu esot,
tomēr šoreiz tiešām ir jēga iepirkt neattīrīto jūras sāli, jo tas mērcei piedos īpatnēju garšu.
Visu šo receptūru var sadalīt četros etapos ko var paralelizēt divos darbības posmos lai ekonomētu laiku,
vispirms kausējam sieru un tīram sparģeļus, tad cepam sparģeļus un kuļam mērci

tā kā kopumā laiks aizies kāda pusstunda, ja nesačakarēs mērci ...

sākam ar sviesta kausēšanu - liekam paciņu sviesta mazā grāpītī un nelielu uguni apakšā (elektroriņķim kāds 3/6)
  
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Pēc kāda laiciņa sviests izkūst un lēnām burbuļojot tā virspusē uzpeld putas ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Tagad ir būtiska lieta ko ļauži aizmirst pieminēt, ka šīs sviesta putas ir jānosmeļ nost
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Nosmeļam putas līdz paliek zeltains sviests un liekam grāpi maliņā atdzišanai
līdz pirkstu var neapdedzinoties sviestā iemērkt ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Paralēli sviesta kausēšanai ņemamies ar sparģeļiem

rūpīgi noskalojam sparģeļus - kas zin cik rokas tos ir apgrābstījušas
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Tagad ir jāapstrādā sparģeļu "cietais gals"

ievērojam, ka sparģeļu pamats ir mazliet līlīgā tonī un tā miza ir gana cieta - nogriežam apkaltušo sparģeļa galiņu nost
un šo "lilīgo trešdaļu" stumbra cietās mizas nomizojam ar kartupeļu mizojamo nazi ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Ieziežam cepamplātni ar eļļu un liekam sparģeļus vienā slānī vienu pie otra

kamdēļ cepam cepenē nevis vāram ? Jo cepene vairāk saglabā "pirmo svaigumu",
vārot sparģeļi daļu sava smeķa tomēr "atdod ūdenim" tamdēļ vārīšana labāk ģeld sparģeļu biezzupām ...

apberam lakstus ar jūras sāli un uzpilinam pa virsu citronsulu
liekam visu 180C uzkarsētā cepenē uz 15 minūtēm ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Kamēr cepas sparģeļi ir dotas 15minūtes laika lai uztaisītu Holandes mērci

šīs mērces ideja ir sakult siltumā olas dzeltenumus ar sviestu biezā krēmveida masā

galvenā problēma ir nepārkarsēt mērci, jo līdzko dzeltenums "izcepas" tā mērce "saiet pārslās"
un atkal iestājas situācija, kad "dirsā darbs un materiāli" un jāsāk viss no gala ...

atdalam trejus olu dzeltenumus - baltumus varam izmantot kaučvai bezē cepumiem ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Meklējam grāpīti kurā ielikt bļodu ar olu dzeltenumiem tā lai grāpī varētu vārīties mazliet ūdens,
bet lai bļodas dibens nesaskartos ar pašu ūdeni.

fiška ir tamī, ka bļoda sils tikai no ūdens tvaikiem lēnām un vienmērīgi uzkarstot
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Liekam grāpi uz nelielas uguns (elektroriņķim tie paši 3/6) lai ūdens burbuļo un tvaiki silda bļodu

pielejam olu dzeltumiem klāt tējkaroti vīna etiķa un ņemam kuļamo slotiņu ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Kuļam, kuļam un kuļam visu apaļas desmit minūtes - te labi noder taimeris ...

šis "pirmais kuliens" ir būtisks lai dzeltenums "atvērtos" un vēlāk spētu kopā ar sviestu izveidot mērces masu
(HVZ kā to procesu zinātniski sauc - kaučkāda tur emulgācija)

kuļot laiku pa laikam paceļam bļodu no grāpja laukā un aptaustam bļodas dibenu - uzmanam lai bļoda nepārkarst !!!
optimāls siltums ir tāds, ka bļoda ir "kaķa siltumā" tas ir ap 39C
nekādu te pārgudru mērierīci nevajag - vienkārši tāds patīkams siltums lai bļodas dibenu turot pirksti nedegtu ... 
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Pienācis laiks pievienot jau padzisušo izkausēto sviestu

daram to kādos piecos piegājienos pa nelielām devām iekuļot sviestu olu dzeltenuma masā ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
ja jūtam, ka bļoda sakarst par daudz, izceļam to no grāpja lai kādu minūti padziest, bet kulšanu nepārtraucam ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Līdz viss sviests ir iekults olu dzeltenumu masā un mērce iegūst tādu "skābkrējuma" konsistenci ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Pieberam jūras sāli, svaigi stampātus melnos piparus, kajēnas piparus un piespiežam citronsulu

garšvielu daudzumi te no katra paša atkarājas ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Sparģeļi jau tikmēr ir izcepušies
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Sparģeļus uz šķīvja un mērci pa virsu !
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Kraukšķīgi sparģeļi skābenasā Holandes mērcē ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
 
Bonga iepozē orhidejās ...
 
Sparģeļi ar Holandes mērci
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv