www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Sveču liešana | |
kad kaķim darīt nav ko šams sev pautus laiza... Ir dienas, kad aiz ne'ko'darīt uznāk visādas stulbības galvā - un kamdēļ lai nepalietu sveces ? Jēga - da nekādas ! vienkārši a'ta'pēc'ka' gribējās ... Skan jau baisi rõmantiski - liet sveces ...uhu-aha vai ku' vienkārši, vai ku' nu viss notiksies, kā jau parasti jo vienkāršāk tas liekas, jo grūtāk to labi izdarīt. parokoties pa neta dzīlēm nākas secināt, ka nav īsti nekādas instrukcijas nedz sakarīgu padomu kā ta' īsti tās sveces ir jālej, ta nu nekas neatliek kā deldēt pirkstus un skricelēt šo sīko pamācību, lai vismaz dotu īsu pārskatu kas ir kas... Pirmām kārtām - sveču liešana ir nekas vairāk kā tāda "knibināšanās" sava prieka pēc, ja kāds domā ienesīgu mājražošanu uzsākt, tad aizmirstam par to jau pašā saknē ... Otrām kārtām - ir naivi iedomāties, ka no pāris izdegušu sveču galiem un diegu spolītes sanāks izliet sveci - kaučko jau izliet varēs, bet normāli degoša svece tā nebūs, tamdēļ jau laikus rēķinamies ar sveču tirgotavas apmeklējumu. Būs jāgādā gan parafīns, gan atbilstošs dakts (deglis). Trešām kārtām - kādas sveces liesim ? tievas un garas - ta būs orģinālās sveču formas jāpērk. Gribam sveces stikla trauciņā ? te der i burciņas, i zemās "visīša glāzes" - galvenais lai stikls "gana biezs". Savukārt nelielām stāvsvecēm labi noder jogurta vai kečupa pudeles. Lai vai kā čakars procesā ir garantēts, bet kamdēļ gan ne?, ja rezultāts pašam patīk ?... |
|
|
|
Sastāvdaļas veiksmīgam rezultātam: 1. kaudze ar dažādu toņu parafīna klucīšiem / sveču atliekas 2. dakts - tikai un vienīgi no sveču tirgotavas 3. sveču formas - vai gatavas, vai burciņas, vai pudeles 4. zobu bakstāmie 5. metāla atsvari - kaučvai veci uzgriežņi 6. līmlenta 7. vecas konservbundžas kur kausēt parafīnu 8. nazis - jo asāks jo labāk 9. pincete lai kādu iekritušu knibuci no karstā parafīna izvilkt 10. plaķenes lai nagi nedeg ja grib aromu var piepirkt smaržīgo parafīnu ko piejaukt parastajam klāt |
|
Pirmā lieta kas ir
jāapzinās - cik resnas sveces taps lietas. Sveces diametrs ir visbūtiskākā un kritiskā lieta lai iegūtu patiešām degošu sveci nevis piloši kūpošu pipuku ... ja dakts būs par smalku, tad sveces viducis izdegs un liesma apdzisīs ja dakts būs par resnu, tad svece tecēs un kūpēs nav jau tā, ka tas deglis būtu līdz milimetram piemeklējams - parasti sveces diametrs var dažu santimetru robežās svārstīties, bet tas arī viss. Nu nevar, nevar izmantot vienu un to pašu dakti 3cm tievai svecei un 8cm resnai - nedegošs sūdiņš vien sanāks - šī nu ir atziņa "iz paša pieredzes". Tamdēļ laikus apskatam krājumus - man atradās lērums ar stikla glāzēm, burciņām ko izmantot svecēm kas visas bija apmēram 5cm diametrā, tā pat atradās kečupu, jogurtu pudeles arī kaučkur uz tiem pašiem 5cm ... zinot šo formiņu izmēru dodamies uz bodi un pērkam atbilstošu dakti un parafīna klučus kādas krāsas nu vien gribam ... šeit dakts visā godībā ievērtējam kā tā ir sapīta no sīkākiem diegiem - ot tieši šitas dakts resnums un pinums arī nosaka to vai svece degs vai nē - nekādi "no spolītes savērpti diegi" te nederēs ... |
|
Sagatavojam formas vienkārši iesienam deglim smagumu apakšā - da visprastāku uzgriezni "iz metāllūžņu krājumiem" nomēram dakts garumu tā lai dakts būtu taisni nostiepusies un nofiksējam ar līmlenti uz kociņa galvenais lai dakti varētu pie parafīna liešanas nocentrēt tieši "pa vidam" |
|
parafīnu kausēt var i uz virtuves plīts i uz
tūristu pečkas šeit var ievērtēt darbalauku : formas visapkārt,- i stikla, i glāzes, i kečupa pudeles dažādu krāsu parafīna druskas un atliekas konzervbundžas ar dažādu toņu kausējumiem jipatorijs, ka maz neliekas ... |
|
Nekādas īpašas gudrības pašā liešanā kā tādā
nava izkarsējam konservbundžā parafīnu un lejam formā iekšā - vai visu vienā krāsā, vai lejam "slāņainu" sveci - bet tad ir jāgaida līdz katrs slānis atdziest. Ja gribam varam pie izkausētā parafīna piemest kādu aromatizēto klāt "smaciniekam", vai pirms liet jaunu slāni pieberam neizkausēta citas krāsas parafīna druskas - fantāzijas lidojums katram savējais ... tik neaizmirstam, ka parafīns ļoti "saraujas" pie atdzišanas un sveces gala "cepurīti" dabūs liet tad, kad pamatmasa svecei jau būs atdzisusi. galvenais lai dakts ir nospriegota taisni un stāv pa pašu sveces viduci - to vislaik uzmanam ! plaķenes te kā reizi noder, lai šādu uzkarsētu bundžu smuki aiz maliņas paņemtu vēlams jau laikus bundžā ielocīt "snīpīti" - vieglāk būs liet |
|
Nākamajā dienā pēc liešanas parafīns ir atdzisis
un var ķeselēt garās sveces no pudelēm laukā ... jogurta pudeles vienkārši uzmanīgi sagriezu ar kartona nazi, stikla brutāli sasitu, dauzot iesaku pudeli aptīt ar kādu maisiņu, ka stikli nesašķīst visriņķī, jo tās kečupa pudeles sasprāgst simtiem sīksīkos stikla gabaliņos Maziņš hints - ja gadās svecē iegriezt pārāk dziļi ar nazi, tad ar matu fēnu var smuki griezuma "rētu" aizkausēt, savukārt pamērcējot sveci karstā ūdenī tā paliek grubuļaina un arī "kļūdas aizsedzas", vai vispār pārlejam svecei ar izkausētu parafīnu jaunu "ādiņu" ... karoč šeit nav konkrētas receptūras pie kā pieturēties - katrs daram visu uz savu galvu ! jaucam krāsu un taisam mākslu kāda nu pašam patīk ... un lūgtum rezultāts |
|
Savukārt glāzēs un burciņās tapa "veidota māksla", kad pirms jaunas krāsas slāņa liešanas ap degli tapa iebārstīts smalki sagriezts citas krāsas parafīns ... | |
Pāris dienas čakarējoties ... sveču ierinda ir gatava ! | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |