www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Tarator | |
Aiz loga +31 ... karsti - maucīgi karsti ... Negribu neko siltu, negribu neko gatavot, dodiet tikai vēsumu un mieru ... Pats laiks lai pagatavotu Bulgāru auksto zupu - tarator. Tarator ir viens dīvains ēdiens, jo šīs zupas recepte ir ārkārtīgi vienkārša, bet tanī pašā reizē pagatvot autentisku tarator ir praktiski neiespējami, jo kur sāls ? Kā sāga vēstij šī zupa radusies ir ap 3-5gadusimteni un pagatavota tika no sarūguša piena, un piens tolaik tika saraudzēts ādas maisos pievienojot pienam īpašu "piena sēni". Kanonisks tarator gatavojas no šī specifiskā piena sēnes raudzējuma, bet ne visi mājās audzē šīs burku sēnes. Tuvākais no piena produktiem pēc garšas ir dabīgs rūgušpiens - un atkal aplauziens , to mūsdienās arī nekur netirgo. Atliek vien ņemt veikalos nopērkamās "tīrkultūras", bet arī jāskatās lai tā nav saldināta un ir ar izteiktu skābumu. Var jau protamistiski aizstāt tīrkultūru ar parastu kefīru vai kādu nesaldinātu jogurtu, bet iesaku tomēr šo mantu pameklēt, lai tarator sanāk kaut nedaudz "uz pareizo smeķi". Sameklējam bodē tīrkultūru un ķeramies lietai klāt ... |
|
Sastāvdaļas trejām kārtīgām
zupasbļodām: 1. 750 grami tīrkultūras dzēriena 2. seši gurķēni 3. diļļu bunte 4. ķiploks 5. valrieksti 6. mazliet olīveļļas 7. ledus 8. sāls 9. melnie pipargraudi Rēķinamies ka tarator gatavosies vismaz stundu vai labāk divas, jā jā lai ko nu pārgudrīši neteiktu, bet šī zupa nav ātri pagatavojama fiška šai zupai ir "izspiest visu smeķi no gurķiem" ... |
|
Gatavojam zupas
zaļbarības pamatu ... Visupirms nomazgājam gurķus un sarīvējam tos uz rupjās rīves - tieši rīvējam nevis griežam ! Gurķus mizot nevajag, ja vien to miza nav rūgta ... |
|
Sakapājam diļļu bunti un nolobam kādas trejas-četras ķiplokdaivas | |
beram pie sarīvētajiem gurķiem klāt smalki sakapātās dilles svaigi stampātus melnos piparu graudus ar ķiplokspiedi saspaidam ķiplokdaivas un kārtīgu karoti sāls |
|
Visu rūpīgi samaisam un liekam ledusskapī uz vismaz stundu
vai labāk divām "ievilkties" Smalki sarīvētie gurķi pateicoties sālim "atdos sulu" |
|
Pēc divām stundām velkam bļodu no ledusskapja laukā skatam kā gurķi ir atsulojušies un "savilkuši" aromātu ... tieši šī "nogatavināšana" atšķir labi pagatavotu tarator no "stacijas ieskrietuves" strebjamā ... |
|
Lejam tīrkultūru un rūpīgi samaisam ... | |
Lejam zupu bļodiņā un pieliekam klāt smalki sastampātus valriekstus, kapātu ledu un kādu ēdamkaroti olīveļļas | |
Tarator gatavs ! | |
Ledaini auksta, zupa ar izteiktu gurķu garšu un ierūguša piena skābenumu ... | |
Ja jau zaļbarība, tad zaļbarība - Bonga pievēršas veģetāristiskumam un apgrauž vārpas | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |