www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv
Tarator
 
Aiz loga +31 ... karsti - maucīgi karsti ...
Negribu neko siltu, negribu neko gatavot, dodiet tikai vēsumu un mieru ...

Pats laiks lai pagatavotu Bulgāru auksto zupu - tarator.

Tarator ir viens dīvains ēdiens, jo šīs zupas recepte ir ārkārtīgi vienkārša, bet tanī pašā reizē pagatvot autentisku tarator ir praktiski neiespējami, jo kur sāls ? Kā sāga vēstij šī zupa radusies ir ap 3-5gadusimteni un pagatavota tika no sarūguša piena, un piens tolaik tika saraudzēts ādas maisos pievienojot pienam īpašu "piena sēni".
Kanonisks tarator gatavojas no šī specifiskā piena sēnes raudzējuma, bet ne visi mājās audzē šīs burku sēnes.
Tuvākais no piena produktiem pēc garšas ir dabīgs rūgušpiens - un atkal aplauziens , to mūsdienās arī nekur netirgo.
Atliek vien ņemt veikalos nopērkamās "tīrkultūras", bet arī jāskatās lai tā nav saldināta un ir ar izteiktu skābumu.

Var jau protamistiski aizstāt tīrkultūru ar parastu kefīru vai kādu nesaldinātu jogurtu, bet iesaku tomēr šo mantu pameklēt, lai tarator sanāk kaut nedaudz "uz pareizo smeķi".

Sameklējam bodē tīrkultūru un ķeramies lietai klāt ...
 
Tarator
 
Akcija
 
Sastāvdaļas trejām kārtīgām zupasbļodām:
1. 750 grami tīrkultūras dzēriena
2. seši gurķēni
3. diļļu bunte
4. ķiploks
5. valrieksti
6. mazliet olīveļļas
7. ledus
8. sāls
9. melnie pipargraudi

Rēķinamies ka tarator gatavosies vismaz stundu vai labāk divas,
jā jā lai ko nu pārgudrīši neteiktu, bet šī zupa nav ātri pagatavojama
fiška šai zupai ir "izspiest visu smeķi no gurķiem" ...
Gatavojam zupas zaļbarības pamatu ...

Visupirms nomazgājam gurķus un sarīvējam tos uz rupjās rīves - tieši rīvējam nevis griežam !
Gurķus mizot nevajag, ja vien to miza nav rūgta ...
  
Tarator
 
Sakapājam diļļu bunti un nolobam kādas trejas-četras ķiplokdaivas
 
Tarator
 
beram pie sarīvētajiem gurķiem klāt
smalki sakapātās dilles
svaigi stampātus melnos piparu graudus
ar ķiplokspiedi saspaidam ķiplokdaivas
un kārtīgu karoti sāls
 
Tarator
 
Visu rūpīgi samaisam un liekam ledusskapī uz vismaz stundu vai labāk divām "ievilkties"

Smalki sarīvētie gurķi pateicoties sālim "atdos sulu"
 
Tarator
 
Pēc divām stundām velkam bļodu no ledusskapja laukā
skatam kā gurķi ir atsulojušies un "savilkuši" aromātu ...

tieši šī "nogatavināšana" atšķir labi pagatavotu tarator no "stacijas ieskrietuves" strebjamā ...
 
Tarator
 
Lejam tīrkultūru un rūpīgi samaisam ...
 
Tarator
 
Lejam zupu bļodiņā un pieliekam klāt smalki sastampātus valriekstus, kapātu ledu un kādu ēdamkaroti olīveļļas
 
Tarator
 
Tarator gatavs !
 
Tarator
 
Ledaini auksta, zupa ar izteiktu gurķu garšu un ierūguša piena skābenumu ...
 
Tarator
 
 
Ja jau zaļbarība, tad zaļbarība - Bonga pievēršas veģetāristiskumam un apgrauž vārpas
 
Tarator
 
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu

Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv

iespeja
 
www.fotoreceptes.lv www.artstudio.lv