www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |
Cepts tesmenis | |
Uznāk brīžam romantika virsū, tad tā vien gribas pagatavot vakariņu galdam ko specifiskāku ... Šoreiz ņemsimies ar lietu kas ir ārkārtīgi nepopulāra sieviešu vidū - cepts tesmenis. Izteikti specfisks ēdiens ar īpatnēju struktūru un tikai tesmenim piemītošo garšu. Kamdēļ tesmenis ir nepopulārs ? Te divas lietas - visupirms jau tas gatavojas ļoti ilgi, otra lieta ir "bābišķā zolidaritāte", pupi, piens, bērna zīdīšana blablabla-blablabli ... Atmetot muļķīgus aizspriedumus, gatavojam īsti ekzõtisku ēdienu no vietējās govs pupiem. Rīta agrumā dodamies uz tirgu - a kur citur gan tesmeni atradīsi ? Ķeramies klāt ... |
|
|
|
|
|
kārtīgai ekzotikas baudīšanai vajag 1. vismaz divus kilo govs pupu - pamatam 2. rīvmaize, ola - panējumam 3. burkāns, pētersīļa sakne, sīpols - vārīšanai 4. sviests - cepināšanai sāls, pipari, smaržīgie pipari, laurulapa un kāda zaļbarības bunte ... Pupus gatavosim divu veidu ēšanai - gan vienkārši ko uzgriezt brokastmaizēm, gan ceptus panējumā. Par pupu daudzumu kā tādu - vārīšanas laikā tie ārkārtīgi sarausies apjomos, tamdēļ mazāk par diviem kilo nav jēgas sākt ņemties. Pārtikas ģenerālinspektors Bonga veic tesmeņa kvalitātes pārbaudi ... |
|
|
|
Sākam ar rūpīgu pupu masas skalošanu zem auksta ūdens, nospaidot lieko pienu nost. Te ir patiešām būtiska lieta lai tesmenis būtu svaigs, jo piens ļoti ātri saskābst un tesmenis iegūst "smacinieku". Spaidot sajūtam pupiem raksturīgo mīkstumu, bet šis mīkstums ir mānīgs, patiesībā pupu gaļa ar tās pienu veidojošajām šūnām ir ārkārtīgi sīksta. |
|
|
|
Ar labi uzasinātu nazi, griežam pupus mazākās daļās, sajūta būs kā cietu gumiju graizītu ... |
|
|
|
skalojam pupus vēlreiz - ap pupiem vēl ir saglabājusies dzeltenīga plēve, to nogriezt patreiz ir bezcerīgi ... līdz galam pupu gaļu iztīrīsim pēc vārīšanas - salīdzinoši lielais atgriezumu daudzums un saraušanās arī prasa pirkt pupus "ar rezervi". Gabalus cenšamies griezt tā uz gramiem 800ts, vismaz puse novārīsies, plus vēl atriezumi, tā arī tikai grami 300-350mit no katra gabala paliks ko sagriezt plāksnītēs ... |
|
|
|
liekam pupus grāpī, aukstu ūdeni pa virsu un uguni apakšā ... | |
|
|
sagaidam mirkli, kad izlien lērums ar putām .... | |
|
|
kāšam pirmo ūdeni nost un pupu gabalus rūpīgi noskalojam zem tekoša ūdens | |
|
|
rūpīgi izskalojam katlu, tā dibens būs pilns ar pierautām piena putām... | |
|
|
lejam jaunu ūdeni pupiem pāri ... |
|
|
|
kad uzvāras, pēdējās putas vēl nosmeļam ... |
|
|
|
paspaidam pupus, lai gabali labāk grimst zem ūdens ... | |
|
|
liekam klāt burkānu, sīpolu, pētersīļa sakni, piparus ... |
|
|
|
samazinam uguni uz minimālu burbuļošanu - necieši uzliekam vāku ... un ... atstājam visu vārīties uz sešām stundām ! Te nu ir tā nepatīkamākā pupu gatavošanas lieta - tikt galā ar pupu sīkstumu var tikai ilgi tos vārot un nekādas "pāris stundas" te nederēs - apaļas sešas stundas, tas garantēs pupu mīkstumu. |
|
|
|
neilgi pirms vārīšanas beigām pieberam sāli un pieliekam lauru lapu ... ķeselējam gabalus no grāpja laukā. |
|
|
|
ļaujam pupiem nedaudz atdzist ... Skats patreiz nav diez ko smuks, bet vēl priekšā apgraizīšanas darbi ... |
|
|
|
sagriežam pupus apmēram centimetru biezās šķēlēs, te arī redzam apkārt gaļai tauku daļu un plēvi ... | |
|
|
apgriežam plēvi un taukus veidojot vienādas pupu plāksnītes ... daļu pupu šķēlīšu varam mierīgi glabāt ledusskapī un likt brokastmaizēm pa virsu kā auksto uzkodu. |
|
|
|
ņemam rīvmaizi un sakuļam pārīti olu panējumam ... | |
|
|
izvārtam pupu gabaliņus olā un rīvmaizē, izveidojot vienmērīgu panējuma kārtu ... | |
|
|
izkausējam uz pannas sviekstu un liekam pupu gabalus apcepties ... | |
|
|
cepinam pupus līdz vieglam zeltainumam ... |
|
|
|
uz šķīvja un zaļbarību pa virsu .... | |
Izteikti specifiks, mīksts un maigi cepts pups - manta kas jāizbauda ... Viens teiks, ka cepts tesmenis ir kā mēle, otrs kā zivju fileja - viedokļu ir daudz, bet pupu garša ir patiesi neikdienišķa. |
|
Stulbie divkājainie, ņemties ar pupiem lieki elektrību dedzinot - Bonga pielaiko lidojuma emigrācijas somas ... | |
Spied šeit lai redzētu visu fotorecepšu sarakstu Ir jautājumi vai ierosinājumi, tad rakstam fotoreceptes@fotoreceptes.lv |
|
www.fotoreceptes.lv | www.artstudio.lv |